alek34
Многу искусен форумџија
- Член од
- 23 јуни 2009
- Мислења
- 451
- Поени од реакции
- 25
мали ајде те молам испадни од филмот на ВМРО и влези во реалноста, никој овде не е во длабока депресија, но испага дека ти самиот си во длабока кома од која не те буди ништо, и остануваш обична мумуија...............![]()
lol
ако ме наречеш мали, мислиш стварно ќе се посчутвувам мал????
не бе „мали“, јас сум за тебе многу горе и не вреди да ме вреѓаш. не ме засега.
иначе - ти си мал. во душата сигурно, затоа што пишуваш „длабока рецесија“. -1% раст или 1% пад како јас што би го нарекол не е длабока рецесија, туку мала рецесија. ви објаснив СЛИКОВИТО што значи тоа, прочитај со бројки.
длабока рецесија не е -1%.
нема врска што е вмро на власт и сдс да беше и ти да беше, ако беше ваква ситуацијата јас пак ќе си пишував вака. да во пад сме, ама не во „длабока рецесија“. не сум јас (како што си ти најверојатно) па да паѓам на реклами и да гласам за вмро и да му направам 63 пратеници. јас не гласав за вмро, ако ништо друг, за да нема над 60 пратеници.... но за жал голем број од луѓето се овци, па трчаат ваму таму, како што ќе ги насочи овчарот, т.е. рекламите...
за жал на македонците и бугарите (кои до 1990 беа ептен затуцани во комунизмот („вечна дружба с СССР“ и слична пропаганда)) излегоа од комунистичкиот менталитет. само овде во „оазата“ (на неспособните?) се уште има луѓе кои веруваат дека владата треба да им направи нешто за да тие живеат добро...Наполно нормално и учекувано.Винаги,когато основните ти трговски партнери са во рецесиja,твоja извоз ке намалее,оттамо и твоjaта икономика ке мине во рецесиja.
Нештата ке се оправат,тогава когато основните партнери на РМ се оправат и започнат да одат напред.
Моја грешка, владата имале предвидено дури 6.5% раст, а статистика 5 кома нешто.
А БДП не се пресметува баш вака, сувопарно
Не се зема една година како базна, се пресметува врз основа на она-верижни индекси, година за година, колку е направено, влезено, произведено... Инаку сега треба ништо да не работиме, ако гледаме колку сме пораснале од пред 20, 30, 40 години...
Инаку БДП по глава (она пер капита) е официјално мерење на стандардот на населението, а ние со ваков раст (просечен, не за оваа година) од 3 или 4% никогаш нема да стигнеме (според некои професори дури после 20 години) да го подобриме стандардот на нажата држава. За исто толку години (да се удвои БДП по жител) ќе стигнеме негде до 5500 долари. И повторно ќе сме на дното на мерната скала помеѓу државите во ЕУ.
Инаку голем дел од тие проекции се ослонуваа и врз основа (до лани/преклани) на раст на инвестициите и зголемување на личната потрошувачка.
Инаку проекциите за странски директни инвестиции за 2009 беа околу 10% поголеми отколку за 2008, односно околу 500 мил. долари странски инвестиции.
за проекциите да не коментираме,,, сите ги промашија па и нашите „експерти“ - сите завршени на државниот екоеномски универзитет - од премиер, преку заменик министер за економија до бивш министер за финансии.
едно им беа напумпани (за политички цели), друго се ослонуваа на погрешни проекции на други (поголеми) држави со кои ние соработуваме, а кое бугаринот убаво ви го објасни, кој сакаше да свати - свати.
проекциите од денешна гледна точка не се ни толку битни, тоа е само за да си ги мериме кому му биле поточни, т.е. кој има поголем.
туку ме заинтересира дека ми ја оспоруваш (грубата) математика за БДП. да сакаше за ситно да се фатиш, можеше и во децимали да влезеш на ланските растови и годинашниот пад, но поентата сепак не ми ја објасни. сакаш да кажеш дека во (лошата) 2009 имаме помал ГДП во однос на 2006 или во онос на 2005? епа за твоја информација - НЕ имаме поголем БДП и не дека треба да не работиме, тогаш ќе имаме 100% пад.
трета тема е што БДП по глава не е толку битен за стандардот на населението, бидејќи тоа просек, па ако едни јадат месо, други компири, во просек излегува мусака. она по што сме најлоши на балканот е Џини индексот, кој кажува дека односот на тие што јадат месо и тие што јадат компири е најостар во македонија во однос на другите балкански земји. затоа БДП не го гледате сите.