Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Pa vaka bas me interesira vo koj period kosovo bilo bez srpska dominacija kako prvo? a dali vo idnina koj ke ja garantira negovata nezavisnost. I dali kosovo e otvorena rana na balkanot nareceno bure barut?sto ke nasledat idnite generacii albanci dali traen mir ili nekoi novi generacii na srbi ke gledat vo idnina da si go povratat.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Статусот на Косово треба што поскоро да се реши во согласност со предлогот на меѓународниот посредник Марти Ахтисари, изјави денеска во Приштина, заменикот на помошникот на државниот секретар на САД, Розмари ди Карло.
По средбата со претседателот на Косово, Фатмир Сејдиу и првиот човек на косовското Собрание, Јакуп Красниќи, Ди Карло изјави дека ја поздравува определбата на косовските институции за примена на планот на Ахтисари.
„Среќна сум што можам да видам дека косовските институции се подготвени да ги почитуваат правата на малцинските заедници, чии претставници сега се во Владата“, нагласи Ди Карло.
Сејдиу од своја страна изјави дела Косово е определено за примена и реализација на планот на Ахтисари и дека се залага за почитување на правата на малцинствата согласно меѓународните стандарди.
„Косово ќе биде демократска држава на сите граѓани, која ќе се стреми кон европските и евроатлантските интеграции“, рече Сејдиу.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=88927

Deneska vo Kosovo pretstojuva i albanskiot pretsedatel na nekolku dnevna poseta , pridruzuvan od okolo 100 drugi politicari od vlasta i opozicijata, od akademijata , od ministerstvata, biznismeni , rektori , profesori ....

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
КОСОВО НЕЗАВИСНО НА 6-ТИ ФЕВРУАРИ? [25.01.2008]

Приштина ја интензивира битката за државниот статус на покраината. Косовскиот премиер Хашим Тачи во Брисел на средбата со европските дипломати се обиде да ја договори стратегијата за тоа кога и како неговата Влада ќе ја прогласи независноста на Косово. Тачи во Брисел не спомна конкретна дата за прогласување независност, но медиумите во Приштина тврдат дека со ЕУ и САД одамна бил постигнат договор за терминот кој според нив ќе биде 6-ти февруари.
Иако повеќе од сигурно е дека унијата ќе ја поддржи косовската независност Брисел и натаму стои на ставот дека процесот кон независноста мора да се одвива усогласено и контролирано, односно дека ЕУ очекува Тачи и косовскиот Парламент да не го сторат тоа на своја рака. На европјаните им е важно косоварите да не преземат ништо пред вториот круг на претседателските избори во Србија на 3-ти февруари, за да не бидат дополнително засилени радикалните српски националисти.
И Белград продолжува со жестока дипломатска офанзива околу Косово. Претседателот Тадиќ и премиерот Коштуница денеска во Москва лично од рускиот претседател Путин и неговиот најсериозен наследник Медведев добија гаранција дека Русија нема да дозволи и дека ќе спречи каков и да е обид на еднострано отцепување на Косово од Србија
http://www.sitel.com.mk/vesti_detmk.asp?ID=23820&kategorija=????

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
...жестока дипломатска офанзива околу Косово. Претседателот Тадиќ и премиерот Коштуница денеска во Москва лично од рускиот претседател Путин и неговиот најсериозен наследник Медведев добија гаранција дека Русија нема да дозволи и дека ќе спречи каков и да е обид на еднострано отцепување на Косово од Србија
http://www.sitel.com.mk/vesti_detmk.asp?ID=23820&kategorija=????
Neshto ne vi odi glatko rabotata.

Vekje e provalen dokumentot so koj SAD i nareduvaat na Slovenija kako da teche priznavanjeto na Kosovo, t.e mnogu brgu, pred Rusija da svika sostanok vo ON bidejkji generalniot sekretar Mun bil pod golem pritisok na Rusite. Golema frka se digna vo Slovenija kako voopshto e provalen toj dokument vo slovenechkoto MNR i kako e dostaven na ljubljlanski "Dnevnik" i belgradska "Politika".

Za toa vreme Mun ne pomina podobro vo slovenija tuku izrazi nezadovolstvo deka Kipar (i Holandija) ja blokiraat misijata na EU za Kosovo.

"Launching that mission is proving difficult, however, because some EU nations, notably Cyprus, do not back Kosovo's independence bid, fearing it would set a precedent for their divided island."

http://www.pr-inside.com/un-secretary-general-holds-talks-with-r405212.htm

.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Ne se sekiraj ti , Rusija samo moze da gleda seir od strana , nezavisnosta ke ja ima.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Дардан, независност на косово нема да има..само замена на едни со други гомна...

истото е со балканот

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Kej ima nezavisnost, ama nelegitimna, kako shto vprochem govorovme na temava...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Ne me maci da ti donesam izjavi na desetici stranski diplomati sto vikaat ovie polsedni denovi. Na 28 januari ke se donese odluka za isprakanje na EU policija i administracija. So ovaa veke e jasno deka ke ima nezavisnost. Amerikancite rekle deka do Samitot vo Bukuresht Kosovo veke treba da bide drzava. Dodeka Eu pobara samo da se odrzat izborite vo Srbija. I toa ke bide krajot.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Kej ima nezavisnost, ama nelegitimna, kako shto vprochem govorovme na temava...
Nelegitimna ke bide za Srbija,Rusija.
Dodeka EU , SAD, Makedonija....i site evropski drzavi ke ja priznaat taa nelegitimna nezavisnost. Okolu 50 drzavi na islamskata konferencija isto taka ke ja pirznaat. Japonija , Kina .... Potoa ke se najdat i drugite edna po edna . Kosovo ke vleze vo EU . I togas ke bide osigurana.

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
Ме интересира дали Косово има некаква економија и дали може да опстои како независна држава, или ќе биде црна дупка каде ќе владее шверцот и криминалот.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Makedonija go priznava samo za da dobie dobri otceni od EU i od NATO,i toa vladata e za toa a celiot narod e za Srbija.A za nezavisnost ne mi se veruva deka ke dobie,a i ako po nekoja slucajnost se sluci toa navistina ke ima nekoi neprijatni posledici.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ме интересира дали Косово има некаква економија и дали може да опстои како независна држава, или ќе биде црна дупка каде ќе владее шверцот и криминалот.
Па земја без енергетска стабилност и водоснабденост не може да има баш некоја економија.Тајван и покрај сето тоа не баш некоја независна држава иако Србите таква опција им предлагаа на Албанците за Косово.Еве зошто е тоа така:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=C011743C9FAA0343A9F6B7ECDC7CA99D

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Nelegitimna ke bide za Srbija,Rusija.
Dodeka EU , SAD, Makedonija....i site evropski drzavi ke ja priznaat taa nelegitimna nezavisnost. Okolu 50 drzavi na islamskata konferencija isto taka ke ja pirznaat. Japonija , Kina .... Potoa ke se najdat i drugite edna po edna . Kosovo ke vleze vo EU . I togas ke bide osigurana.
Dali procitav deka Kosovo kje vleze vo EU ili toa me lazat ocite ?!:uvo:

Чекич

Мајкл Оливер судиски боготац
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.998
Поени од реакции
6.305
косово може да стане само нова колумбија европски центар на криминал .... а мислам дека албанците премногу се надеваат на странски дипломати ...европа а и сад досега се покажаа како дволични курви до сега никогаш не си на чисто со нив .... иако мислам дека косово ке добие независност но не на 6 феб.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom