Македонија поканета да се вклучи во Белене

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
А кој ја споредува БГ со МК?

Па вие сте во ЕУ, зошто не се споредувате со останатите ЕУ членки?

А Покемон?
Во 2007 година Бугариjа беше еден од светските лидери во директните странски инвестиции во димензиjата инвестиции на глава од населението (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Меѓу новите 12 држави-членови на ЕУ истата беше на 4 место по Полска, Романиjа и Чешка.

:tapp:

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Всашност "програмите на ЕУ" не се дел од директните странски инвестиции. Кога збориме за ДСИ, станува збор само за приватната економска активност. Фондовите на ЕУ за Бугариjа за периодот од 2007 до 2013 година се општо 7 милиарди евро (http://epi-bg.org/epi_new/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=139), а само во 2007 година Бугариjа имаше 5,7 милиарди евро директни странски инвестиции (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Далеку си од вистинитоста, почитувани omopirin.

Мислев дека на извештајот од ЦИА се вкупните странски инвестиции за 2007 г. , во кои влизаат и тие од ЕУ. Ако не така и тие од ЕУ не се напишани таму значи сум грешел и се извинувам за тоа.

Во 2007 година Бугариjа беше еден од светските лидери во директните странски инвестиции во димензиjата инвестиции на глава од населението (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Меѓу новите 12 држави-членови на ЕУ по општа сума на инвестициите истата беше на 4 место по Полша, Романиjа и Чешка.

На изворот од ЦИА се 33 милијарди, на овој извор дека го цитираш се 8.4 милијарди. Кое е вистината сега ? То ако сака и 300 милијарди инвестиции да има во Бугарија исто ти , бидејќи инвестициите завршуваат во џеп на мафијата , па потоа одат во офшорни банки надвор и потоа си купуваат мафијашите имоти во странство.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
На изворот од ЦИА се 33 милијарди, на овој извор дека го цитираш се 8.4 милијарди. Кое е вистината сега ?
И двете се вистинити. 8,4 милиарди се инвестициите само во 2007 година, а вкупно 34 милиарди до 2007 година за еден подолг период од почетокот на 1990-те, коj го користи CIA за сопствената статистика. Истото е и со податоците за Република Македонија. Телевизиjа А1 известува за 330 милиони инвестиции во 2007 година, а CIA за вкупно 2,4 милиарди.

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Покрај мафијата парите ги крадат и самите “инввеститори“ итоа во многу голем дел,далеку поголем од тоа што мафијата им зема процент за “перењето“,со кое ги прикажува тие пари како “инвестиции“.Слично беше со Белане кога сестрата на тогашниот премиер Саксабурговски беше обвинета за земање мито во износ од 60 милиони долари од Француска фирма за да биде одбрана да го работи тој проект.Фирмата беше одбрана,но никогаш не го заврши проектот Белане,со што почна 10 годишното “шиткање“ на нуклеарната електрана,па Белане стана бунар без дно.
И ти немаш појма што сбориш.Договорот за Белене беше официално подписан ова година при посетата на Владимир Путин во Бугариа.Аман от псевдо експерти и разбирачи.Да беше централата во Србиа г'к ни немаше да кажеш.:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па и јас тоа кажувам ама еве не ми веруваат дечкиве. Инаку најголем дел од вистинските инвестиции се во градење станови по црното море, ама сега со таа криза и тоа не бива. Моментално има станови дека се продаваат за 1 лев, под услов да го изплатиш и долгот кој е направен за градењето на станот, што е неколку пати поголем од реалната цена на изградениот стан. Во цел свет недвижностите им паѓаат цените па нај погодени од кризата се градежните фирми.
Чудно како паѓањето на цените на недвижнини не важи за Македонија,туку напротив,овде се сметаат како најсигурни инвестиции па се прилично скапи,како становите така и куќите но и градежното земјиште.Можеби за некого дестинациите на нерезидентни сметки порано беа поатрактивни,но погoлем број од нив тргнаа да ги трошат парите во “набилдан“ трговски дефицит каков што Македонија досега не познавала,по последниве турбуленции низ познатите светски берзи.
За Бугарите важеше истото,па сега како да пресекнаа сите инвестиции од “странските“ компании,и ај ќе бараме нешто за Белане од соседите.Инаку што се однесува до истата нуклеарна електрана која се планира да биде завршена до 2015 а можеби и 2017 ако пак не се случи некоја проневера,Македонија може да смета само на 200-300 мегавати моќност што би било рамно на еден Чебрен на пример,каде истата таа RWE e заинтересирана да инвестира,особено доколку државата помогне окулу инфраструктурата и пристапноста.Но поентата е во тоа што за истите пари инвестирани во Чебрен кај нас,владата прави ризичен “слалом“ во Бугарија.
Еден мој пријател викаше:
-ПОДОБРО ВРАПЧЕ ВО РАЦЕ,ОДКОЛКУ КОКОШКА НА ЃЕРАМИДИ!
Ако одиме по логика овојпат кокошката е Белане.:toe:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Всашност "програмите на ЕУ" не се дел од директните странски инвестиции. Кога збориме за ДСИ, станува збор само за приватната економска активност. Фондовите на ЕУ за Бугариjа за периодот од 2007 до 2013 година се општо 7 милиарди евро (http://epi-bg.org/epi_new/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=139), а само во 2007 година Бугариjа имаше 5,7 милиарди евро директни странски инвестиции (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Далеку си од вистинитоста, почитувани omopirin.

Ма шо му објаснјаваш. Он работи во JP MORGAN GROUP . Требува да знае ова како А и Б. Ама шо работи тамо како му гледам ак'ло. И на комшиата маика му работи в министерсво на финанзите, ама чисти тамо.:vozbud:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Во 2007 година Бугариjа беше еден од светските лидери во директните странски инвестиции во димензиjата инвестиции на глава од населението (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Меѓу новите 12 држави-членови на ЕУ истата беше на 4 место по Полска, Романиjа и Чешка.

Па после Полска и Чешка..па уше и Романија... кое место останува?

ДНОТО на ЕУ.

:tapp::tapp::tapp:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18

ДНОТО на ЕУ.

ДНО, ДНО, ама ЕУ. Вас шо ве грее. АКо сакате да праите струја, повелете во Белене. Вие одлучувате.:toe:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214

ДНОТО на ЕУ.

Преди Унгариjа, Словениjа, Словакиjа, Естониjа, Литва, Латвиjа, Кипар и Малта.:wink:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129

ДНОТО на ЕУ.

ДНО, ДНО, ама ЕУ. Вас шо ве грее. АКо сакате да праите струја, повелете во Белене. Вие одлучувате.:toe:
Преди Унгариjа, Словениjа, Словакиjа, Естониjа, Литва, Латвиjа, Кипар и Малта.:wink:
Бугарија е на дното ама Македонија испод него така да тука нема што многу да се прави муабет.

Луѓе малку повесело не мора секогаш да се докажуваме кој е попаметен :smir:.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Едно 90 % од тие пари што дошле во Бугарија се по програми на ЕУ и најголем дел од нив се украдени од мафијашите. Многу малку се обичните странски инвеститори кој ризикуваат да вложат пари во Бугарија. Секој добро знае дури дека дел од париве ЕУ ги запре за да не ги краде мафијата.
омопирин, не казваj никому дека работиш - ке ти се смеjат.
За инвестициите во Бугариjа - да, големиот дел са во градежите, но има и много во енергетика, услуги, т'рговиjа, комуникации и производството. Има много инвестиции от по 20-30 милиона евро за кои не се пише - сметат се за малки инвестиции.
А дека ке има спад во иднина - нема как да нема. Кризата е глобална. Ето какво пише днес:

Над 60 хил. души ште загубјат работата си в Ситито (омопирин, четеш ли?)
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=571045

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Ма шо му објаснјаваш. Он работи во JP MORGAN GROUP . Требува да знае ова како А и Б. Ама шо работи тамо како му гледам ак'ло. И на комшиата маика му работи в министерсво на финанзите, ама чисти тамо.:vozbud:
Извини , ама не јас ги правам извештаите за ЦИА па да знам што е вклучено во нив. На сајтот пишува инвестиции во Бугарија толку и толку. Може сите да се , може и без тие од Еу да се . Појма немам. Ама тоа не го променува фактот дека 90 % од инвестициите во Бугарија завршуваат во џебот на криминалците.

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
омопирин, не казваj никому дека работиш - ке ти се смеjат.
За инвестициите во Бугариjа - да, големиот дел са во градежите, но има и много во енергетика, услуги, т'рговиjа, комуникации и производството. Има много инвестиции от по 20-30 милиона евро за кои не се пише - сметат се за малки инвестиции.
А дека ке има спад во иднина - нема как да нема. Кризата е глобална. Ето какво пише днес:

Над 60 хил. души ште загубјат работата си в Ситито (омопирин, четеш ли?)
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=571045
Абе ти мене не ми бери гајле :vozbud: Види сега, да кажуваш на некој друг колку е убаво во Бугарија и колку многу е економски развиена бива, ама на некој во Конго или во Дар-ес-салаам. На мене немој. Ги знам сите лајна во таа држава и знам што има и што нема и колко чини. Тука така ми пишувааш , ама кога се наредиш да си купиш олио или леб во маркет псуеш и држава и политици и се читаво од бирникот до президентот. Немој да ни правиш филми за убавата држава. Прашај ги родителите ти кои земаат 120 лв пензија што мислат по тоа прашање.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Луѓе малку повесело не мора секогаш да се докажуваме кој е попаметен :smir:.
И јазе викам вака. Наместо да се докажуваме да видиме шо може да направиме заедно дека ке е арно за нас и нашите деца. И со повеке хумор и помалко навреди.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Христо, ме насмеваш ти мене нешто...Ние сме тука Македонци, а ти си...хммм...предавник...
Ова е слободен форум, каде луѓети си разменуваат мислења и ставови за политички теми. Предимно на форумот се Македонци, но повремени имаме гости од Бугарија и , поретко, од Србија. Е, сега, ако сака некој да ми пере мозок, поради што добил за тоа задача јас тоа не го прифаќам. Малку ли ни е перење мозок по телевизијата и дневниот печат, каде новинарите , воглавном, бранат некој нарачани и платени ставови. Нема потреба, некои да ми кажува за статусот на Македонците во Пирин во форма кој сака да ми ја претстави, пак, заради некои дневно политички цели. Сум бил повеќе пати во Пиринска Макепдниоја, и ја знам ситуацијата. И од Македонците, и од Бугарите. И, за тоа си имам свое мислење за кое можеме и да дебатираме. Не може некој , кој се претставува, дека е легитимен и ексклузивен ( Омопирин) претставник на тие Македонци да има завршен збор за нивната состојба. Омопирин е премногу антибугарски настроен, за да неговите тези имаат нужна рационалност и објективност. Таа антибугарска хистерија се потпалува уште од времето на комунизмот, и уште некој сака да ја одржува. А, за правата на Македонците во Пирин, согласно тоа и во Грција , Србија и Албанија мојот став е принципиелен. Треба да ги имаат сите права по општо важечките и прифатени европски и светски конвенции и документи.А, тоа за “предавник“, на друг му лепи етикети.

Kajgana Shop

На врв Bottom