Македонија најмизерна земја на светот

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Престижниот Економист денес ја објави листата на најмизерни земји во Светот. Критеруими се невработеноста и инфлацијата. Македонија го доби златото.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/01/daily-chart-0

Charts, maps and infographics

Graphic detail
Daily chart

Feeling gloomy

Jan 9th 2012, 15:41 by The Economist online
More bad news for Europe's troubled economies
THE new year was a bad time for a public figure to die. Kiro Gligorov, the first president of independent Macedonia, was rather ignored when he died on January 1st: the foreigners who might normally be interested in such an event were occupied trying to work out whether nuclear war was imminent on the Korean peninsula. Macedonia may remember Mr Gligorov fondly, but the country is in a mess. It comes top of our misery index, which combines two powerful indicators of economic gloom—unemployment and inflation. Out-of-control price rises are mainly a problem in oil-rich countries with loopy economic management such as Venezuela and Iran (and, to a lesser degree, Russia). One striking feature of the updated index, however, is that high unemployment now places a number of rich European countries right up there with the most miserable countries in the world—or at least in the 92 for which we have good data.

Recommend

На Македонски овде:
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=67849

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ништо ново.. Ако се оформи А.У. ( Африканска Унија) ќе не примат одма.

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
Дека ни е катстрофа државата,катастрофа ни е, ама сепак порадо би живеел тука него во "бронзениот" Ирак. А и дека Шпанија е помизерна од една Индија да речиме,ми е малку вероватно

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Некако ми е некомпетентно сето ова мислам како може да сме најмизерна држава во светот не е можно има многу многу полоши од нас, навистина ми изгледа апсолутно нелогична целава анализа на државите. Грција е на 13 место сигурно во африка има 30 држави каде што се живее мизерно. Навистина треба добро да се знаат кои се индикаторите и врз база на што се прави анализата, видов дека се прави според невработеност а кај нас е 30 проценти, меѓутоа не може врз база на тоа да се оцени квалитетот на животот има милион работи кои што влијаат како на пример, сивата економија и милијардите кои ги добиваме од дијаспората.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
.I.
еве што ќе му дадам на економист.

А Кирилица одма се потрудиле и да го преведат, а нашава Леандра со задоволство да го постира..
Ја барам твојата тема кај што сме прво место во светот за инвестиции па да ги спојам со оваа, но неможам да ја најдам, ај помогни ми.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
На сите што и веруваат на глупава пропаганда им советувам да се преселат во Иран, Бразил, Кина или Индија... бидејќи се подобри од нас според листава. :tapp:

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Сите (добро, со исклучок на Цитро* :icon_mrgr:) си го знаеме ова и си живееме во тоа секојдневие, ама вака некој ко ќе не бапне на прво место за цел свет да гледа, ептен тешко ми паѓа, најсериозно. Тоа ти е исто кога сам си викаш еј колку сум глуп и кога друг ќе ти каже дека си глуп.

*Цитро, не се оштри одма, мала шала :icon_mrgr:

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.456
Поени од реакции
2.012
Јас би го земал ова со голема резерва. Земени се само површински податоци за обработка на овој графикон.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Навистина треба добро да се знаат кои се индикаторите и врз база на што се прави анализата, видов дека се прави според невработеност а кај нас е 30 проценти, меѓутоа не може врз база на тоа да се оцени квалитетот на животот има милион работи кои што влијаат како на пример, сивата економија и милијардите кои ги добиваме од дијаспората.
Само невработеност и инфлација, другите фактори не се вклучени.
Значи во право бил премиеров стварно сме станале лидери :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.352
дека е лошо тука,не треба никаква анализа да ни потврди..:) али дека сме први у свет ,малце потешко..идете да живеете у сомајлиа или некој такви вукојебини па да видиме дали ке мислите исто.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Само невработеност и инфлација, другите фактори не се вклучени.
Значи во право бил премиеров стварно сме станале лидери :)
Ако е тоа тоа, има земји кои имаат повеќе невработеност од нас,пола Африка,Косово,Босна и уште некои други.. а инфлација имаме една од најниските 2,5% во 2011..така да графиконот смрди што си го постирала..

Kajgana Shop

На врв Bottom