Македонија доби статус кандидат за член на ЕУ!

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Со темпово кое што тргнало, ја и поголем дел од форумашиве најверојатно нема да бидеме живи кога Македонија (ако сеуште така ќе се вика) ќе ВЛЕЗЕ во ЕУ.

Ако после 15 години од осамостојување добива статус за кандидат во еу, ја сеа би множел се пута три за евентуално д рил тинг. А замисли у меѓувреме да се деси некое срање (а шо ќе се деси), па ондак 3x15 коефициентот расте!

Ај остај те го отворен топиков за нашите деца, може Син му или ќерка му на Acid, divine, Мистичен или на некој друг администратор ќе честитатаат тука за конечен влез на Македонија во Еу, и ваљда ќе нема да заборават да не поздрават тогаш нас остарените можда и испорокани членови!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
moTaro напиша:
Со темпово кое што тргнало, ја и поголем дел од форумашиве најверојатно нема да бидеме живи кога Македонија (ако сеуште така ќе се вика) ќе ВЛЕЗЕ во ЕУ.

Ако после 15 години од осамостојување добива статус за кандидат во еу, ја сеа би множел се пута три за евентуално д рил тинг. А замисли у меѓувреме да се деси некое срање (а шо ќе се деси), па ондак 3x15 коефициентот расте!

Ај остај те го отворен топиков за нашите деца, може Син му или ќерка му на Acid, divine, Мистичен или на некој друг администратор ќе честитатаат тука за конечен влез на Македонија во Еу, и ваљда ќе нема да заборават да не поздрават тогаш нас остарените можда и испорокани членови!
I toa so vikash...Mozno e,mozno e...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
sanjas напиша:
ajde cestito neka ni e vleguvanjeto vo EU so ova nasata vlada dokaza deka e najbolja i deka treba da i se dodeli uste eden mandat
Да не промашив некоја епизода јас додека се шетав низ Париз? Кога Македонија ја примиле во ЕУ? :raz:

А визите ги укинаа? :pos:

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Досега само ни влегувало, али ваљда ќе осамне ден кога и ние ќе влеземе негде!?
Кур се тресе во ладна вода, шо викаат старите...
Ја кажав дека ќе вртам крпче само кога ќе ми ги укинат визите, кога ќе ги поправат дупките у асфалтот по улиците, кога конечно овој народ ќе почне да фрла ѓубре у канта. А да, и кога економијата ќе ни убаци у прва. Сега за сега, само рикверц и лер знаеме. Ни на гурање не пали.
Некои се надеваат дека сега ќе ни го шприцнат со инвестиции. Ај да го видам и тоа чудо.
Искрено, мојата најголема желба е кога Македонија конечно ќе влезе во ЕУ, тоа ама ич да не и се познае...Ама тоа е само пуст pipe dream.

Член од
27 септември 2005
Мислења
79
Поени од реакции
0
Kako prvo nekoja cestitka za priznavanjeto kako zemja kandidat .
Nesto uste ne mozam da si razjasnam eli site ste od vmro ili pa ja sam budala oti nikoj ne vika deka dobro e pocna nesto da se desava i kaj nas nego site vikatre deka od ovoa poloso ne mozelo da ni se dese eli ja loso sam ve razbral .Inace so ovaj status nia kako drzava pa i nemame nekoj ќар ali ke pocnat pregovori ke ima uslovi so ke treba da gi ispuneme a za toa ke ima i rokovi ne e deka ke pocnat da ni davat pare za nia da ziveeme ili ke ni otvorat granicite i nia ke pojdem da raboteme po anglija , germanija ili bilo deka po evropa za toa malce ke se poceka do togaj ke se rabote pa togaj EU .
Prvo braka nia treba da staneme evropa pa poslame ke odeme u EU taka da upravo ste deka malce ke pocekame ali ne e crno i nee kako so vikata arno e za tia so sakat da rabotat i u toa nikoj ne moze da me ubede .

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Ранбо царе, купи нам цигаре.
Абе ја не сам ни вмровац ни сдсмовац. Безпартијац сам. Политичко сираче... Курмеболи ориентација.

А ти бате, не знам дали си завршија четврто или осмо. Абе не се гаѓај такој сас интерпункцију. Како пикадо да играш, а не тачке и запирке да стављаш.

И не не признале, него ни дале ебан статус кандитат. Не не мочале бабе за среќу, нити па ќе се појави онај вила сс чаробно стапче што има европску ѕвезду на вр, па од бундеве ќе прави кочие.
Ако сами не си се средимо, никој не не средуе. Кандидат еј! КАНДИДАТ! Без датум за преговори. Што значи: оправите се, избришите мрсољи, замијте се под мишке, изтружите табани, па ќе седнемо да зборимо...

Е с’га дали некоја фабрика ќе се отвори због наш статус, можу само да гатам на гра па да ти кажу.
И да се отвори никој не те оправља бе. Никој плату не ти диза. На њима им е у интерес што помалце да плаќав радну снагу. Значи, само некои наши људи кои га имав интерес на Македонију у предвид ако не оправив. А такви ја не гледам моментално.
Ал надајмо се. Мож Европа ипак ќе не прими на своју цицку, ќе не подои малце, па и ми на ноге да застанемо. И у поголеми бајке смо верувале, зашто да не у овуј. Ја и покрај цело срање што га гледам, сам оптимиста. Ама друго е што ја и веќина од народ сакамо да биде и што е у реалност. А од сакање нема леб.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да ти ебу у копан право си му кажаја на тој дете.

GUSAR-VMRO

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
Член од
27 јануари 2005
Мислења
635
Поени од реакции
7
Кој ве врти бе јас сум кандидат за Претседател на Америка! и никој ништо не ми може!! Цело маало ми вика...Кај си бе ПРЕТСЕДАТЕЛЕ!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Sticks and stones can break yopur bones, the carrot is given, where is the stick?

Колку се реални очекувањата во Македонија дека до крајот на 2006 ќе почнат преговорите со ЕУ за рамноправно членство е најчесто поставуваното прашање по нејзината кандидатура. Ако се тргне од буџетот за периодот од 2007 до 2013 година, иако сў уште не е детализиран нема многу место за оптимизам. Според генералната рамка произлегува дека во тој период ЕУ го вкалкулирала само приемот на Бугарија, Романија и Хрватска, што веројатно ја објаснува изјавата на еврокомесарот за проширување, Оли Рен, дека нашиот статус нема да повлече никакви буџетски консеквенции за земјите-членки на Унијата. Сепак, прогнозите за проширувањето на ЕУ досега се покажаа како неблагодарна работа и иако досега земјите истрчуваа напред со процените за прием, на Македонија, по сў изгледа, Ј се случува друг феномен, па нејзиниот прием се проектира многу подалеку како резултат на притисоците во Унијата да се преиспита правецот, темпото и обемот на проширувањето. Последните информации од Австрија, како иден претседавач на Унијата, сугерираат дека преиспитувањето на проширувањето тешко ќе се избегне идната година, но каде ќе ја одведе тоа Македонија и колку ќе ја забави нејзината евроинтеграција, никој во моментов не може да одговори.
Она што е судбинско прашање за нас во моментов е дали е можно Брисел да ретерира од ветувањата што ги даваше досега за перспективата на Македонија, или цената ќе се плати само со одолжување на преговорите и приемот. Вицеперемиерката Радмила Шекеринска очекува основа за таа расправа во Австрија да биде Стратегискиот документ усвоен минатиот месец од страна на ЕУ, но немаше сў уште сознанија што сака Париз да вметне во него.
Според неа, можно е Франција да побара постигнувањата на земјите-кандидати, како Македонија, да бидат подложени на двојна контрола, т.е. да не ги оценува само Европската комисија туку и Европскиот совет, каде што земјите имаат подиректно присуство и влијание. Втората опција, според Шекеринска, е Париз да инсистира на враќање на регионалниот пристап во проширувањето, нешто што беше навестувано во изјавите дадени пред и по самитот минатата недела. "Ова е најопасното нешто што може да ни се случи сега, по добивањето на кандидатскиот статус", оценува таа, додавајќи дека со таков пристап реално ќе нў вратат назад, откако некако се оттргнавме од регионот.
Извори од ЕУ тврдат дека расправата за проширувањето, без оглед што беше спомната во завршниот документ од самитот, нема да биде експлицитна задача на австриското претседателство што ја посакува, но не сака во неа да го втурне Балканот. Пред неколку дена австриските функционери заедно со претставници на Финска, како следен претседавач со Унијата, презентираа координирана програма за активности наредните 12 месеци и во него не се најде дебатата за темпото, обемот и целта на натамошното проширување на ЕУ. Она што се најавува засега како сигурно од Виена е неформална министерска средба на оваа тема на крајот на март во Салцбург, од која не се очекува да произлезат некакви документи, а уште помалку пак нова стратегија за прием. Може ли таква расправа и на тоа ниво да биде одговор на притисоците од Франција и неколку други земји на Унијата, кои сметаат дека проширувањето е надвор од контрола, дека ЕУ ги достигна своите лимити и дека секој чекор во овој правец во иднина треба добро да се оправда и подготви?
Кажано на друг начин, овие земји очекуваат од Австрија да отвори темелна расправа за апсорпциониот капацитет на Унијата, за институционалната криза внатре и за нејзините финансиски и физички граници, која македонската евроинтеграција може да ја врзе со иднината на Уставот. Аналитичари од Брисел оваа 2005 година ја прогласија за најлоша година во полувековното постоење на ЕУ, а луксембуршкиот премиер Жан Клод Јункер го опиша тоа со зборовите: "ЕУ не е во криза. Таа е во длабока криза". Колку и да изгледа изолирано нашата агенда од таа на Унијата, случувањата на последниот самит покажаа дека кризата во Брисел на големо ќе ги диктира настаните и потезите кон Македонија.
Брисел досега го неутрализираше заморот од проширувањето со заострена реторика, а генерално настојуваше да се одржи темпото со промоција на нови поригорозни услови што треба да ги смират скептиците во Унијата. Во Стратегискиот документ во ноември тој ја преформулира својата стратегија кон земјите од регионот, но една од првите одредби во него беше дека ЕУ мора го зачува кредибилитетот и да опстои на преземените обврски. Во него е вклучена "мапа за патот кон ЕУ" во која се наведени неколку нешта: "ЕУ не може да ја заборави својата одговорност за безбедноста, стабилноста и просперитетот на Балканот, каде што реформскиот процес сў уште е кревок. Мора да се има предвид капацитетот на ЕУ за прием на нови членки, но и да се зачува моментумот на проширувањето. Нема да има натамошно групно проширување на повеќе земји во исто време, туку прогресот на секоја земја ќе зависи од нејзините постигнувања во исполнувањето на ригорозните услови. Унијата мора да осигури дека ќе ја зачува својата способност да дејствува и да одлучува со фер баланс во институциите, со респектирање на буџетскиот лимит и со имплементирање на заедничката политика. Унијата мора да биде ригорозна во барањето да се исполнат критериумите, но и да ги награди тие што ќе го сторат тоа. Тогаш кога една земја ќе ги исполни условите за одредена фаза од интегрирањето, ќе оди на следната, но ќе биде вратена назад ако прекршила сериозно некои од фундаменталните принципи на Унијата".
На крајот се вели нешто што е во согласност со барањата за потемелна расправа околу проширувањето, односно дека ЕУ треба подобро да ги утврди целите и предизвиците на проширувањето, а преспективата што ќе им ја понуди на кандидатите за членство да се базира на објективни услови и реалистични ветувања. Оваа рамка, која е најпрецизна и најригорозна кон кандидатите за прием досега, не ги задоволува очигледно барањата на Франција, која сака ЕУ да си даде време за целосно самопреиспитување, што и да значи тоа. Бројот на земјите што ја поддржуваат таквата диоптрија е сў поголем, бидејќи е сў поголем и скептицизмот во јавноста во ЕУ околу проширувањето.
Процените се дека, и да се повлечат некои драстични потези на овој план, нема шанси ЕУ да ја затвори вратата за Македонија и за регионот.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Se mi se cini deka na ovaa tema moze da se nadmudruvame do besvest, ama toa nema nisto da doprinese , osven sto glasno ke se preslusuvame...!!!
Po se izgleda deka Makedonija kako Makedonija so Makedonci ja nema vo niedna smetka nikade....znaci dodeka ima Makedonci nema EU.
E sea , bidejki Makedonci uste nekoe podolgo vreme ke ima, treba da se vidi kako ponataka...nema smisla tie takvi kako sto gi dal Gospod da ziveat vo kosmar, a za nekoja podalecna idnina vo EU ..kolaj bilo ....ke ja osmisluvaat narednite generacii, ako EU ili sto ke bide togas ima ...
Znaci plateni lazgovci kako Sekereinska& Co.so nea na celo pravo u manastiri, zandani,ludnici itn. , a vie pogledajte okolu dali ima nekoja moznost da se sostavi ekipa na racionalni prakticari koja ke vi go olesni kosmarot vo koj sega ziveete i ke ve donese na deredze na "siromastijata" i slobodata na dvizenje od osumdesetite godini na minatiot vek...mislam deka toa ke bide polna kapa . Baska sto e so odreden mal napor vo tradicionalniot komformisticki duh i realno ostvarlivo!!!
Pobarajte gi takvite, a za EU ne se brigajte ..edno sabajle ke se razbudite vo nesto : dal EU ..dal nesto drugo ..koj ke go znae pa sega :):)!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kako znaev deka ti ke bides toj posle mene sto ke odgovori. :)

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Ако си Председател ?

GUSAR-VMRO напиша:
Кој ве врти бе јас сум кандидат за Претседател на Америка! и никој ништо не ми може!! Цело маало ми вика...Кај си бе ПРЕТСЕДАТЕЛЕ!!
г.Председателе....може едно CORVET-че да ми упалатиш?
Боја не е важна ...ама ако може црвена?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Sakam i jas!! Mr. President, a bright red corvette if you please!!

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
ЕВРОКОМЕСАРОТ ОЛИ РЕН ЗА ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ

Македонија не е подготвена за преговори за членство

- Македонија се уште не е подготвена за конкретни преговори за членство во Европската унија, смета комесарот за проширување на ЕУ Оли Рен.
Еврокомесарот говорејќи за проширувањето во ЕУ, оцени дека приемот на нови членки е важен од стратешки причини, но и оти Унијата најпрво мора да ги реши своите социјално-политички и институционални проблеми.
Рен за виенскиот дневник "Пресе", нагласува дека ЕУ не смее своите "агенди за проширување да ги преоптовари". Тој смета дека ЕУ мора најпрво да ги реши своите сопствени проблеми, како што се "на идното финансирање на Унијата, но и моментално високата стапка на невработеност".
Австрискиот канцелар Волфганг Шисел, исто така, смета дека треба да се внимава, "да не бараме премногу од Европа".
"Јасно изјавувам дека: Бугарија и Романија-тоа е решено прашање. И Балканот има јасна европска перспектива. Турција е одделно прашање: ќе започнеме преговори, сепак, каков ќе биде исходот, останува отворено", рече Шисел.
Канцеларот за германските медиуми рече дека покрај Хрватска, не треба да се заборави "дека Босна заедно со Македонија, е пример за многу успешна балканска политика. Таму денеска царува мирот, колку да е тој кревок. Но, сепак, царува мирот и до голем степен стабилноста-тоа е успех на европската политика", истакна Шисел. (Макфакс)

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Колку убаво би било да не не примат во ЕУ мислам дека една норвешка и Холандија знаат зошто несакаат да се членки.Ние како Бугарите и Румуните не сме за жалење па не ни треба статус ни членство нека ги жалат Бугарите и Румуните ние можеме и сами или со УСА

Kajgana Shop

На врв Bottom