Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Да се разбереме, не сме ваљда глупави да тврдиме дека сите луѓе се исти. Нормално дека има нормални Албанци, чии ставови се во нијанси.
Но треба да ни е јасно дека квотата потребна за генерализирање е одмна исполнета.
Кога во некое школо 7 од 10 деца имаат грип, одма се прогласува епидемија од големи размери. Така и кај нив.

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Овие немири си викам дека можат да се намалат со воведување на полициски час и да престане да се труби по телевизии.Најава на Латас: ЕКСКЛУЗИВНО НА СИТЕЛ ПЕТ МОМЧИЊА ИЗБОДЕНИ ВО СКОПЈЕ. Го трубат од сабајле а го даваат во дневникот во 7 .нормално дека се ствараат тензии.
Али факт е дека е режирано сценарио дали од Вмро дали од Сдсм или од албанските партии или крај крајава од странство .

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Поголемата слика, која и да е, не го побива површинскиот факт што те мразат и би те претепале. А тие што нема да сакаат да те претепаат и што ти личи дека не те мразат, одма би им дале подршка на овие првиве, доколку им биде потребна да не ги судат.

Сакаш пример?
Која црна поддршка на оние со магацините во Битпазар кадешто 90 проценти муштериите им се македонци одма има поддршка да дадат на сонародниците нивни од планинските села. Знаеш колку има да им опадне промет и ти мислеш одма поддршка тепајте вие нас леб на маса не ни треба.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.042
Поени од реакции
83.481
Ова момчево ноќеска у Прилеп, Роми го претепаа. 10-15 луѓе, не ги знае кои се, се онесвестил...

Ромите од Прилеп се пишуваат Албанци?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Тоа е т.н. против-уставен анти-Македонски рамковен договор.
Во местата каде што најмалку 20% од населението припаѓа на етничка заедница, нивниот јазик се користи како официјален јазик (во рамките на општината). Значи, општински барања на тој јазик, тој јазик ќе се изучува, ...итн.
Покрај тоа, ЗАДОЛЖИТЕЛНО мора и Македонскиот да се изучува (според нивниот р.д.) кои еве сега НЕ ГО ПРАВАТ, одбиваат децата да одат на настава (имаше бунење за ова).
Значи ти кажуваат во Македонија, НЕ ГО УЧИМЕ тој ваш јазик Македонски, и луѓево викаат..не бе, изолиран инцидент е.
оди ти ова докажи му го на ацид. еве јас му кажувам дека во некои школи се учи албански како ОБАВЕСЕН ВТОР ЈАЗИК а тој не верува. јас сум сигурен за пенко ама знам дека има и други вакви училишта - у чаир 10000%

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
... Нормално дека има нормални Албанци, чии ставови се во нијанси.
Но треба да ни е јасно дека квотата потребна за генерализирање е одмна исполнета...
Природно се наметнува прашањето: КАДЕ СЕ?
Или, постојат како што постои Allah? Треба да веруваме во постоењето без да се сомневаме?
Дали постои алб. што даде осуда за било кој криминал што го правеа алб. криминалните групи, па и од 2001 до сега?
Ако не постои, дали можете, (со просечна интелегенција реквизит), нешто да заклучите? Дали не ви кажува нешто тоа?
Постои ли логика во вашиот ум?
Како задача, земете на еден лист, и запишете кои карактеристики и случки се потребни за да речете: ОВА НЕ СЕ ИЗДРЖУВА ВЕЌЕ.
Запишете ги. Донесете ги на форумов. Со СИГУРНОСТ, веќе се имаат случено најмалку 10 пати, без никаква осуда.

T

Tetro

Гостин
Здружете се наместо да се тепате – порака за соживот од Струга

Дискусија наместо насилство- ова е пораката што денеска ја испратија од НВО Младински образовен форум.​
Крајно загрижени поради последните изливи на насилство на меѓуетничка основа 50 тина млади луѓе од Струга, Скопје, Тетово, Штип, Велес и Кичево повикаа наместо со физички пресметки, младите да се ангажираат и да се мобилизираат за да ги научат своите права, да ја вежбаат демократијата, да се здружат и да дејствуваат онака како што им прилега.

- Сметаме дека тензиите и насилствата на етничка основа само ја уназадуваат позицијата на младите во општеството и поради тоа сите како млади луѓе мораме да го спречиме тоа, вели Бранкица Георгиевска од Младински образовен форум.

- Младите посегнуваат по насилство најмногу поради тоа што нивната енергија не е канализирана институционално и да им се овозможи нивните идеи, да им се овозможи нивните ставови да бидат слушнати, вели Ресул Незин од Младинскиот образовен форум.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=88370

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Овие немири си викам дека можат да се намалат со воведување на полициски час и да престане да се труби по телевизии.Најава на Латас: ЕКСКЛУЗИВНО НА СИТЕЛ ПЕТ МОМЧИЊА ИЗБОДЕНИ ВО СКОПЈЕ
1. Полициски час само ќе допринесе за поголема паника помеѓу луѓето, а кога се крева паника, се зголемуваат и глупостите.
2. За трубењето по телевизии се согласувам, не треба да се пренесуваат толку сензационалистички вестите.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Ако толку те почитуваат Албанците, ако никогаш не си имал проблем со нив, ако те носеле на раце секогаш кога ќе те видат , зашто не фатиш девојка Албанка, зашто не ожениш муслиманка, туку се враќаш кај своите секогаш?
Или ти мрзне гомно кога ќе погледнеш некоја Албанка за да не ти збрцаат нож, а?;)
Да, и сега ќе одговориш:Jас сум имал девојка Албанка, Албанци ми местеле Албанки.Муабети за пред интернет кафе.
Знаеме кои сме и што сме, не треба да се лажеме и да глумиме лажна либералност на форуми или било што.
А што тебе па те боли патлак за тоа каква девојка ќе фатам или сум фатил? :)
И каква врска има тоа со темава? Ама штом сакаш одговор, оке, да не те оставам покусј: Македонките ми се поубави, затоа и сите девојки ми биле Македонки. Никогаш не сум имал прилика ниту да излезам со Албанка, затоа и не можам да зборам за било какво искуство (позитивно или негативно) со нив.

Ти какво искуство имаш со Албанки? Да не си примил нож у грб случајно? Или твоиве муабети се од пред интернет кафе? :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.042
Поени од реакции
83.481
Природно се наметнува прашањето: КАДЕ СЕ?
Или, постојат како што постои Allah? Треба да веруваме во постоењето без да се сомневаме?
Дали постои алб. што даде осуда за било кој криминал што го правеа алб. криминалните групи, па и од 2001 до сега?
Ако не постои, дали можете, (со просечна интелегенција реквизит), да заклучите? Дали не ви кажува нешто тоа?
Постои ли логика во вашиот ум?
Како задача, земете на еден лист, и запишете кои карактеристики и случки се потребни за да речете: ОВА НЕ СЕ ИЗДРЖУВА ВЕЌЕ.
Запишете ги. Донесете ги на форумов. Со СИГУРНОСТ, веќе се имаат случено најмалку 10 пати, без никаква осуда.
^Додека ова не го расчистиме помеѓу нас, никогаш нема да видиме подобрување. Промената се изведува одвнатре кон надвор.

Член од
12 февруари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
34
Еве надвор, фала Богу, 27 години веќе не сум имал проблем со Албанец.
Со Македонци сум се тепал ради муабети од типот „што ме гледаш бе“. И што сеа, да ги мрзам Македонците? Детски муабети... Се надевам дека никогаш нема ни да бидам во ситуација пак да треба да се млатам со некој. А се гледа дека тој страв се обидуваат да ни го наметнат на сите нас во изминативе 2-3 недели. Ама океј, мора некако да се заборави на рекордните цени на бензинот, струјата, парното и тн... :)
И после овде ќе ни глумиш дека си крајно објективен,непристрасен политички.И не дај боже некој да помисли еве овој е модератор и треба да се земе во обзир неговото демек високо мислење и дека е доктор по сештологија,интелектуалец со рогови.Те пратам цело време и ако направи човек една едноставна анализа ќе сфати дека и ти си обичен политички полтрон.Во текот на целата дискусија сакаш да им докажеш на луѓево дека еве владата е крива за струјата,за парното,за бензинот,за меѓуетничките судири и сакаш да речеш дај станете бре луѓе ова мора да се смени.Секоја чест за тоа што си имун на стереотипи и за одредени навистина космополитски пораки кои придонесуваат да не се генерализира ситуацијата ама не можеш да сокриеш дека си заљубен во Бранко и дека животен сон ти е да дојдете на власт.Поздравче

Член од
18 ноември 2010
Мислења
194
Поени од реакции
101
Кажи во кое школо точно, со име на школото.
Јас утре ќе одам да проверам дали македонските ученици навистина го учат албанскиот како задолжителен јазик.
Vo O.U Penko i O.U Cvetan Dimov se uci albanski zadolzitelno :)

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Во исчекување на нов филм во кој главниот мотив ќе биде соживотот помеѓу различните етникуми. Затоа што само таму може да го видиме тоа.

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
А што тебе па те боли патлак за тоа каква девојка ќе фатам или сум фатил? :)
И каква врска има тоа со темава? Ама штом сакаш одговор, оке, да не те оставам покусј: Македонките ми се поубави, затоа и сите девојки ми биле Македонки. Никогаш не сум имал прилика ниту да излезам со Албанка, затоа и не можам да зборам за било какво искуство (позитивно или негативно) со нив.

Ти какво искуство имаш со Албанки? Да не си примил нож у грб случајно? Или твоиве муабети се од пред интернет кафе? :)
извини, а зошто ти сега генерализираш?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom