Македонија: За една година нови 700 милиони евра долг

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Друже, поимот е буџетски дефицит и се мери во однос на големината на буџетот.
превземен текст
Сето ова се случува во ситуација кога и за оваа година постојат многу неизвесности и отворени прашања. Така, на пример, и на крајот од првиот квартал од годинава не се знае како Владата ќе го покрие дефицитот од 2,5 отсто од БДП за годинава, односно од каде ќе најде 190 милиони евра.
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=65B0521AC08D1C499437470E97568EDF
Како прво 2,7 милјарди евра се расходите во буџетот а 2,5 милијарди се приходите а 200 милионо евра е буџетскиот дефицит поточно 190 милионио евра.Така да не трескај глупости дека изнесува 2,5% ’ буџетскиот дефицит од вкупниот буџет бидејки 2.5% од 2.7 милјарди е 67,5 милионо евра што ти урива теезата дека буџетскиот дефицит се пресметува како со однос од буџетот. Но ако знаеш дека македонскиот БДП изнесува 8 милијарди евра и дека 2.5% од тој износ изнесува 200 милиони евра еве ти го доказот дека буџетскиот дефицит се пресмутва како износ од вкупниот БДП а не од Буџетот. Така да забелешката на elnino 83 e на место.
Нема повеке да коментирам на оваа тема ама оваа глупот беше кажано не можев да се воздржам да не вратам. И ова е уштеден доказ дека не сте компетентни да дебатирам со вас.Плус ова се учи по основи на економија, и ос општа култира треба да се знае бар да знаат тие што дебатираат овде.
некој што е неписмен што не знае ќе праша ке му кажеш ке разбере, некој што е писмен што знае без проблем ке се разбереш , најстрашна категорија нешто научил не научил разбрал нешто ама не разбрал како што треба и мисли дека се знае. Чувај се од полуписмени ескперти кој со два прочитани текста и слушање економски бла бла прикаски на телевизија станаа сите економски и финансиски екперти.​

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Не знам како може да му контрате на LION, па он гледа во иднината...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Не знам како може да му контрате на LION, па он гледа во иднината...
Затоа ти гледај во минатото зошто по твојата логика таму ке го поминеш остатокот од животот. А јаките компании што прават стртегиски цели за 5-10 години однпред изгледа глупи се.Или што буџетите се носат една година однапред изгледа тие треба да гледаат во минатото. Така да ке ти ставам еден like од мене за логиката.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Затоа ти гледај во минатото зошто по твојата логика таму ке го поминеш остатокот од животот. А јаките компании што прават стртегиски цели за 5-10 години однпред изгледа глупи се.Или што буџетите се носат една година однапред изгледа тие треба да гледаат во минатото. Така да ке ти ставам еден like од мене за логиката.
Е ај кажи ми како беше проектиран раст од 5% во време кога се предвидуваше нова криза? И ти ми викаш, да им верувам на проекциите, твои или на владата...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Е ај кажи ми како беше проектиран раст од 5% во време кога се предвидуваше нова криза? И ти ми викаш, да им верувам на проекциите, твои или на владата...
Јас не кажав дека 5% раст ке имаме оваа година или следната јас кажав дека ако 15 нови компании дојдат кај нас од типот на Џоносн контрол Џоносн мети дека тие ке повлечат и повеке домашни и странски инвестиции и дека е реално да се очекува 6% раст( а кемет електроникс проткест груп и технохозе се при крај со градбата треба за брзо време да почнат со производство, а кромбер и штубер во битола и фабриката за кабли во кавадарци кој е добавувач за мерцедес за брзо време ке почнат да градат а а и џонсон контрол и џонсок мети најавија изградба на втори фабрики една во штип една во скопје има уште примери да не редам така да моите пртпоставки не се приказни. Значи кажав ако се оствари тоа ке се случи тоа нигде не спомнав години.
Не коментирам повеке за темава

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Јас не кажав дека 5% раст ке имаме оваа година или следната јас кажав дека ако 15 нови компании дојдат кај нас од типот на Џоносн контрол Џоносн мети дека тие ке повлечат и повеке домашни и странски инвестиции и дека е реално да се очекува 6% раст. Значи кажав ако се оствари тоа ке се случи тоа нигде не спомнав години.
Не коментирам повеке за темава
Врз која анализа проектираше раст од 6%, бидејќи вака е трескање бројки од ракав.

Економска анализа не се прави на следниов начин:
1. 15 фирми
2. К-15 ќе прават скечеви
3. Скопје 2014 ќе се финализира во 2013

6% Раст ЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Врз која анализа проектираше раст од 6%, бидејќи вака е трескање бројки од ракав.

1. 15 фирми

6% Раст ЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Реплецирај на обновениот текст не на стариот избриши го овој пост

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Реплецирај на обновениот текст не на стариот избриши го овој пост
:pos:

Не ме зезај сеа, си допишал дека некоја фирма најавила инвестиции :pos: Од најава до реализација, потребно е време, зависи од проектот и економските услови.

Стварно е смешно ова твоево, а ај сеа кажи ми колку фирми се пред банкрот, работат непрофитабилно, колку паѓа индустријата, и пак пресобериси ги бројките.

Да работиш само со една варијабла е смешно. Или си викаш цетерис парибус.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095

1. 15 фирми

6% Раст ЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Фирми се тие од каде што купуваш цигари леб млеко итн овие се мултионационални компании кој што секоај од нив има поголеми приходи на годишно ниво отколку што е нашиот цел БДП а ти како експерт ова го знаеш дека секоја инвестиција на таква компанија има мултипликаторски ефект врз економијата што се повекетрани од самата инвестиција ти како искусен економитс и екперт за ова гарант го знаеш дека вакви компании Чешка и Словачка им го подгинаа стандардот и БДП така да нека иде к-15 заедно со тебе таму да снима скечеви, Јас не коментирам веке. Потрошено време е пари. А овдека опортунитетниот трошок на дебата со вас е многу висок.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Фирми се тие од каде што купуваш цигари леб млеко итн овие се мултионационални компании кој што секоај од нив има поголеми приходи на годишно ниво отколку што е нашиот цел БДП а ти како експерт ова го знаеш дека секоја инвестиција на таква компанија има мултипликаторски ефект врз економијата што се повекетрани од самата инвестиција ти како искусен економитс и екперт за ова гарант го знаеш дека вакви компании Чешка и Словачка им го подгинаа стандардот и БДП така да нека иде к-15 заедно со тебе таму да снима скечеви, Јас не коментирам веке. Потрошено време е пари. А овдека опортунитетниот трошок на дебата со вас е многу висок.
Што ќе праиш бе, ќе произведуваш катализатори? :icon_lol:

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
за пензиии се слагаме и знаиме дека е тоа голме проблем....навистина не ми е јасен вториот дел со придонесите...може да ми пообјасниш...благодарам
--- надополнето: 18 мај 2012 во 17:46 ---
Секој од плата плаќа придонес за пензиско осигурување од 19% но, со тие пари неможе да се исплатат пензиите бидејќи не се доволно пари затоа државата мора да префрла пари од буџетот (собрани од даноци). Што значи дека ПИОМ не е способен да ги покрие пензите и мора да се спасува со буџетски пари. Пензискиот систем е хаос и не е ликвиден. Владата во 2009 го намали придонесот од 22% на 19% а ги зголеми пензиите а, соодносот вработени/пензионери опаѓа од 2 сега е 1,7 и ќе опаѓа уште. Значи во иднина ќе мора уште повеќе пари да се префрлаат од државен буџет на ПИОМ. Ако не се смени нешто црно се пишува.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде 12 годишно девојче да објасни нешто за банките каматите, инфлацијата, делумните резерви за издавање на кредити без покритие итн.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Маме и ебавте на Македонија! - ова е новата изјава на пратеникот Амди Бајрам во собраниската сала.Нервозен од дискусијата за уставните измени и барањето да не застаруваат кривичните дела од транзицијата, Бајрам заборави на својот речник.:facepalm:

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Секој од плата плаќа придонес за пензиско осигурување од 19% но, со тие пари неможе да се исплатат пензиите бидејќи не се доволно пари затоа државата мора да префрла пари од буџетот (собрани од даноци). Што значи дека ПИОМ не е способен да ги покрие пензите и мора да се спасува со буџетски пари. Пензискиот систем е хаос и не е ликвиден. Владата во 2009 го намали придонесот од 22% на 19% а ги зголеми пензиите а, соодносот вработени/пензионери опаѓа од 2 сега е 1,7 и ќе опаѓа уште. Значи во иднина ќе мора уште повеќе пари да се префрлаат од државен буџет на ПИОМ. Ако не се смени нешто црно се пишува.

не мислев на тоа........типот пиша 600 милиони......придонеси.......под плати за администрација влеват и придонесите....тоа да не е некоја друга ставка како на пример социјални расходи......а инаку бројот на вработени версус.....пензионери точнои е 1према 1,7 е........и лошо е тоа.....у исто врмее намалија придонеси.........и тоа беше проблем........едино останува непопуларното покачување на 66 години или како и шо чув некаде дека % шо ја одредува пензијата од 72% го намалиле на 69%..........од први јануари 2013

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
не мислев на тоа........типот пиша 600 милиони......придонеси.......под плати за администрација влеват и придонесите....тоа да не е некоја друга ставка како на пример социјални расходи......а инаку бројот на вработени версус.....пензионери точнои е 1према 1,7 е........и лошо е тоа.....у исто врмее намалија придонеси.........и тоа беше проблем........едино останува непопуларното покачување на 66 години или како и шо чув некаде дека % шо ја одредува пензијата од 72% го намалиле на 69%..........од први јануари 2013
Mислам дека фондот на ПИОМ е 900 милиони од кој 600 милиони се уплата од придонеси а 300 милиони се буџетски трансвер. Првите 600 милиони не влегуваат во државен буџет. Инаку точно владата плаќа и придонеси за буџетарите тоа е окулу 100-150 милиони и тие се дел од тие 600 милиони кој доѓаат во ПИОМ на основ придонеси.

Kajgana Shop

На врв Bottom