Некои луѓе треба да учат од хипстерите. Ќе се осудам да генерализирам (од искуство) дека во одреден период во животот на еден хипстер-субјект, тој субјект бил emo. Онака, хардкор. Слушал Bullet for my Valentine, The Get Up Kids или I hate Myself, седел по подруми со другарчињата, каде по шеесседми пат си ја прераскажувале Interview with a vampire и колективно сонувале жилети.
Еден ден (или, for the sake of relevance, една полноќ), тој емо-субјект сфатил дека интровертниот пристап кон хејтањето на се' не му оди во прилог. Знаејќи колку е фејк и колку всушност сака да биде сакан, одлучил да излезе од кожурецот, да смени стил на облекување, да слуша само ултра-алтернативни бендови и на сите во лице да им кажува дека се непросветлени, имбецилни, инфантилни красти исплукани од најсмрдливите амбиси на адот.
Таа трансфузија на "cool" кај емовците ескалираше до тој степен што денес ги има насекаде, во сите сфери на општеството, секогаш со вперен прст кон нашиот погрешен начин на живот, погрешен стил на облекување, погрешно размислување, погрешно напишан пост, глупав јузернејм, пост на латиница, испуштена запирка, мисспелуван збор...
Ahem.
Поентата на "некои луѓе треба да учат од хипстерите" е во тоа што тие, така шупливи и ништожни, ја свртија фрустрацијата кон нас, за ние да бидеме тие во дефанзива и да се браниме од тој квази интелектуален монсун од критики. Поентата е во тоа дека се изнагледав IRL патетики и се изначитав форумски патетики последниве недела-две. Изгледа мора да се пополни местото на де-факто емовци. И тоа со здрави, нормални и образовани луѓе.
Па добро бе...
Ти раскинала женската? - Истуширај се, издувај еден цигар, макар бил и непушач и сошиј си ги јајцата! Ако мораш, дај си заклучок дека е курва и мрш надвор од кожурецот. И на најдобар пријател ќе му скурчи да ти ги собира лигите.
Мислиш дека нема да си го исполниш потенцијалот? - Можеби никогаш и си го немал/а. Можеби тие, предетерминирани високи дострели се комплекс или импринтирана догма од родителите. Затоа, less words-more deeds.
Се плашиш дека никогаш нема да бидеш среќен/среќна? - Oди на JewTube, напиши ethiopian famine и ти гарантирам дека барем оној несвесниот дел на твоето морлочко его ќе биде задоволен и можеби ќе се рефлектира и на твојата фактичка перцепција за тоа што е среќа, барем од базичен, извитоперен и хедонистички аспект.
Ме мрзи да редам дијагнози и да изигравам Dr. Phil(kenstein), ама сум шокиран од тоа какви луѓе станаа меланхолични "pick up my soul-it's hurting" идиоти. Од тоа дека незнам дали да ве жалам или да ви се смеам, постов плови некаде во форумската сива зона на "Уживам" и "Mака ми е", ама да не излезам и јас конте хипстерско, нека стои тука.