МРТ ОД ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ ГИ ДИСТРИБУИРА СМЕТКИТЕ ЗА РАДИОДИФУЗНА ТАКСА ЗА 2007 ГОДИНА

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Македонската радио - телевизија од понеделник ќе ги дистрибуира сметките, односно решенијата за радиодифузна такса за 2007 година. Во решенијата прецизно ќе бидат наведени износите на таксата за првите шест месеци, додека за периодот од јули до декември годинава МРТ дополнително ќе ги соопштува прецизните износи на таксата. За јануари износот е 347 денари, по што во следните месеци се зголемува поради растот на просечно исплатената плата годинава.
Граѓаните радиодифузната такса ќе може да ја плаќаат на рати, и тоа до 12 рати, односно месечно да се плаќа само по една такса.
Решенијата ќе ги дистрибуира "Македонска пошта", и тоа на почетокот ќе се достават препорачано до секој претплатник.
Од МРТ најавуваат дека ќе биде основан и посебен оддел за присилна наплата на заостанатата такса.
Наплатата на таксата за годинава значајно доцни, главно поради неисполнетото ветување на ВМРО-ДПМНЕ од предизборната кампања дека износот ќе се преполови. Намалувањето на износот на таксата е предвидено и во Преродбата во 100 чекори, односно и во владината програма, но законот со кој таксата требаше да се намали се уште не е донесен.
Извршниот директор на МРТ Јанез Сајовиц во соопштението од МРТ вели дека од понеделник почнуваат и со нова програмска шема, која си ја поставиле како обврска пред да им ги врачат на граѓаните сметките за радиодифузната такса.

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Па што мислите дали треба да се плаќа радиодифузната такса, јас лично сметам дека треба, но во помал износ, сегашната цена од 350 ден. и напоредно ќе расте е многу висока. Мое мислење е дека со такса од 150 ден. месечно МРТ ќе си добива редовно финансиски средства, ќе гледаме поквалитетна програма бидејќи поголем процент од граѓаните ќе ја плаќаат. Инаку редовно ги имаме плаќано претходните сметки за радиодифузна такса, а и планирам и понатаму иако голем е бројот на луѓе кои со години немаат плаќано такса.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Немаат никаква програма. Нека се подобрат и нека си го вратат угледот. Да не бев Македонец, немаше да стои МТВ1 на прв канал.
350 денари сакаат за џабе....

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Немаат никаква програма. Нека се подобрат и нека си го вратат угледот. Да не бев Македонец, немаше да стои МТВ1 на прв канал.
350 денари сакаат за џабе....
Добро бе сакате да оправи телевизијата а безпари?
Што те коштаат 350 денари годишно????

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Мене сеуште не ми е јасно зошто МОРА да се плаќаат тие сметки кога во државата постојат и други телевизии? Што ако некој не сака да ја гледа таа програма? На пример, зошто А1 не праќа сметки по домовите? И тие нели имаат статус на национална ТВ?
Или нека се преориентираат на кабловска или сателитска телевизија... Па кој сака да ги гледа, нека плати!

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Па што мислите дали треба да се плаќа радиодифузната такса, јас лично сметам дека треба, но во помал износ, сегашната цена од 350 ден. и напоредно ќе расте е многу висока. Мое мислење е дека со такса од 150 ден. месечно МРТ ќе си добива редовно финансиски средства, ќе гледаме поквалитетна програма бидејќи поголем процент од граѓаните ќе ја плаќаат. Инаку редовно ги имаме плаќано претходните сметки за радиодифузна такса, а и планирам и понатаму иако голем е бројот на луѓе кои со години немаат плаќано такса.
Vidi sega, ne e rabotata kolku pari e tuku koj kolku dobiva za tie pari. Ne moze be batka ja sto ziveam u na primer u slucajov u Petrovec, kade sto priemot e za nikade i kade sto bez da si kupis eden kup pojacala ne mozes da si fatis nisto, i nekoj u Skopje u centar kade sto ce fati dzam programa i so shajka da stavi otpozadi, da placame isto. E nema da moze, ic ne ima davam pari se dodeka ne imam isti priem kako i site privilegirani gragani. Da ne gi spominjam drugive kanali, ne znam dali i tie spagaat u toa posto se vika radiodifuzna i valjda podrazbira za site kanali, pa ja da dojdes da vidis kakvi kanali facam na televizija ce ti se odgleda TV, a dojdi u grad slikata dzam :nenene: :nenene: :nenene: , NECE MOCI DRUZE, pa i neka prati nekoj za prisilna naplata, ce mu go pokazam TV-to i osle ce mu go pokazam stapot ako ne si odi. Zatoa prvo neka ima kvalitet pa posle pari. A inaku porano sum placal redovno, ama koga vidov deka u selo nikoj ne ne ebe dva posto, signalot ne se podobruva nisto od placanje :tv:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со овие цени Македонија се вбројува во земјите со највисока радиодифузна такса во светот и го дели Првото место со Јапонија каде просечната заработувачка е 100 пати повисока отколку во Македонија.
Инаку предплатата во Јапонија е окулу 10$ за многу повеќе услуги и многу повеќе квалитетна програма.Уште еден доказ за дволичноста на Гвујовата влада која ветуваше прикладна предплата за социјалната плата кај Македонските граѓани кој згора на се имаат стапка на невработеност највисока во Европа.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Со овие цени Македонија се вбројува во земјите со највисока радиодифузна такса во светот и го дели Првото место со Јапонија каде просечната заработувачка е 100 пати повисока отколку во Македонија.
Инаку предплатата во Јапонија е окулу 10$ за многу повеќе услуги и многу повеќе квалитетна програма.Уште еден доказ за дволичноста на Гвујовата влада која ветуваше прикладна предплата за социјалната плата кај Македонските граѓани кој згора на се имаат стапка на невработеност највисока во Европа.

љељееее хах одма сакате за 1 година и 1 месец владеење или колку е промени секаде. полека, смирено ... политика е, не се менува преку ноќ нешто, освен џебот :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па подобро за сите би било да немавме вакви промени како овие од 375 денари месечно на сопствените џепови,ама некој мора да го плати енормното сликање пред камери и реклами без успех по странските медиуми.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.493
Поени од реакции
18.517
Едно не ми е јасно! Ако можеше да се продаде Телеком, ако можеше да се продаде Електро Дистрибуција, што се фирми од национален интерес, ЗОШТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ МРТВ?

Kajgana Shop

На врв Bottom