МВР ќе вработи 300 полицајци

Член од
22 јуни 2008
Мислења
457
Поени од реакции
52
Кога знаеш како одат работите, т.е. им ги знаеш овластувањата, а воедно си ги знаеш правата, и знаеш до каде можеш да одиш се какаат како најобични пичиња.
Со авторитативен, ама сепак културен настап, се постигнува да не изиграва џек полицаецот.
Расправија нема, ама има претставка. Барем 10-на имам напишано такви до Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди на МВР.
Од тие 10, 9 го јаделе.
И мерак ми е. Огромен. Оти... парите не ги давам во вид на даноци за некои искомплексирани сељаци да ми се курчат.
А, ако си ти еден од нив, и се наоѓаш повреден, поведи сметка како се однесуваш со луѓето, додека не добиеш писмена опомена, па неколку месеци некое процентче од плата...да не редам што се не се случува кога си на дисциплинска.
Некој си ја завршил домашната :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Некој си ја завршил домашната :)
Не домашната.... туку некој знаел до кај можи да ти се качат на гла, па не остава ни милиметар појќе од дозволеното.

Него се чудам јас кај ќе најдат 300 души физички спремни, повисоки од 175 (шо бидна со тие шо се запишаја и завршија а се пониски???), да бидат културни, да знат да состават есеј и незнамти таму уште шо... 50 такви нема во државава се на се.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Значи уште 300 души и официјално глупи ќе станат. :icon_lol::love:
Се изнасмеав прееска на вести коа слушнав, тие што ќе се пријават ќе требало 50-60 скелкови и стомачни да можат да направат, да истрчаат 3200 метри за 13-14 минути и измеѓу другото ќе треба и ЕСЕЈ ДА НАПИШАТ !! :pos: И ко шо јадев тука се подзасркнав од смеење, ќе се задавев за малце. xD
А што е смешно?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кои се критериумите, да си изнад 150 кила и стомак пропорција екватор?
Сигурно никогаш во животот пендрек немаш јадено од таков тие најопасни се :icon_lol:.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 21:21 ---
Не домашната.... туку некој знаел до кај можи да ти се качат на гла, па не остава ни милиметар појќе од дозволеното.
Убавини десет претставки кон внатрешна контрола од кои девет усвоени, види сега можи се лоши џандари ама сепак се џандари си имаат меѓу себе кумства колегијалност ова она.

Случајно некогаш да не затреба нешто нивна помош ќе го остават без око да им трепне па нека тера понатаму се по законот :icon_lol:.

Член од
2 јуни 2012
Мислења
72
Поени од реакции
69
Кога знаеш како одат работите, т.е. им ги знаеш овластувањата, а воедно си ги знаеш правата, и знаеш до каде можеш да одиш се какаат како најобични пичиња.
Со авторитативен, ама сепак културен настап,
се постигнува да не изиграва џек полицаецот.
Расправија нема, ама има претставка. Барем 10-на имам напишано такви до Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди на МВР.
Од тие 10, 9 го јаделе.
И мерак ми е. Огромен. Оти... парите не ги давам во вид на даноци за некои искомплексирани сељаци да ми се курчат.
А, ако си ти еден од нив, и се наоѓаш повреден, поведи сметка како се однесуваш со луѓето, додека не добиеш писмена опомена, па неколку месеци некое процентче од плата...да не редам што се не се случува кога си на дисциплинска.
Пошто знам каква стока носи униформа, не ти идам контра.
Јас делот од „плавата “ страна што ја брука службата го знам.
И не 10, туку 1000 претставки да поднесеш. И ти и сите што
се нашле навредени или повредени, за стварно да се прочисти
МВР од некоја залутана стока, чија единствена цел е колкав
степен на фрустрација да излечи во една смена. и жал ми е што само 9 го јаделе.
најискрено, требало сите 10 да го јадат. (y)
Да знаеш само колку го јаделе од колеги, кои ги оставаат
да им се курчат и да се понашаат, се до оној момент додека не се судрат
све легитимации. Да видиш како се веднат глави. Како се засркнуваат.
И на тие што ти се курчат, а што после веднат глава и се кријат, да им ги
скинеш јајцата.

Од друга страна, од лично искуство, знам дека
Со авторитативен, ама сепак културен настап,
понекогаш е само куропецање (не велам за тебе) пред девојка или друштво, од некои
луѓе што случајно прочитале некој член од некој закон или по грешка
завршиле правен факултет. Леле па каков мерак иам на адвокати да знаеш.....
Куропецање од тиквари што не научиле, каде
завршуваат нивните права и почнуваат нивните обврски.
Ама се за има лек. И за твоите и за моите примери.
Јас од 1999 до сега заради тие претставки, тоалетна хартија немам купено....
А трислојна користам. :D

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Насловот би требало да биде: МВР ќе вработи 300 албанци.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Пошто знам каква стока носи униформа, не ти идам контра.
Јас делот од „плавата “ страна што ја брука службата го знам.
И не 10, туку 1000 претставки да поднесеш. И ти и сите што
се нашле навредени или повредени, за стварно да се прочисти
МВР од некоја залутана стока, чија единствена цел е колкав
степен на фрустрација да излечи во една смена. и жал ми е што само 9 го јаделе.
најискрено, требало сите 10 да го јадат. (y)
Да знаеш само колку го јаделе од колеги, кои ги оставаат
да им се курчат и да се понашаат, се до оној момент додека не се судрат
све легитимации. Да видиш како се веднат глави. Како се засркнуваат.
И на тие што ти се курчат, а што после веднат глава и се кријат, да им ги
скинеш јајцата.

Од друга страна, од лично искуство, знам дека

понекогаш е само куропецање (не велам за тебе) пред девојка или друштво, од некои
луѓе што случајно прочитале некој член од некој закон или по грешка
завршиле правен факултет. Леле па каков мерак иам на адвокати да знаеш.....
Куропецање од тиквари што не научиле, каде
завршуваат нивните права и почнуваат нивните обврски.
Ама се за има лек. И за твоите и за моите примери.
Јас од 1999 до сега заради тие претставки, тоалетна хартија немам купено....
А трислојна користам. :D
Види сега... јас разбирам дека секој си ја работи својата работа, и така треба да биде.
Но, се знае како треба да се работи работата. Постојат закони, постојат правилници...
Напишани се за да бидат почитувани и спроведени, ама токму онака како што се напишани. Од збор до збор. Секако, применети на конкретна фактичка состојба на терен.
Ако во мојата работа сум обврзан да почитувам норми во каква и да било форма, должен е секој во својата да си ги почитува, нели? Можеби денес не сум расположен, можеби сум исфрустриран... но тоа не смеам на луѓето со кои работам да го искажам.
Тоа се цивилизациски норми. Никој не ми е виновен за мои лични работи.
Мене (а и никој друг) не може, и не смее ни да помисли, полицаец, да ме натера да му се пупам на прозорецот од, инаку технички неисправен, Крајслер, за да си земам документите. Си ги земав, сето тоа беше фотографирано, една од претставките по која е постапено.
Не бива да ми наредува полицаец да седнам во возило за кое претпоставува дека сум го управувал, а е непрописно паркирано, и нема цврст доказ дека јас сум го паркирал, со цел да фотографира фактичка состојба, да послужи како доказ во прекршочна постапка.
Не смее да наредува да се постави блокатор на тркало на инаку непрописно паркирано возило, каде што ЈП за паркинг нема надлежност. Може да нареди само отстранување на возилото.
Дотука е ОК, се додека некој не му се спротистави, и тоа со право. Па што ако признае дека греши? Оттука почнуваат фрустрациите.
Да не правам муабет за онаа класичната случка каде еве демек не пишувам казна, а ми бележи податоци во некое тефтерче, а после прави финта демек одбил да прими.

Најинтересната претставка беше онаа последната која ја поднесов...

Неможам да си влезам дома со возилото, бидејќи едно комби беше паркирано точно на влезот во дворот, каде има инаку поставен знак забрането паркирање од двете страни, башка, обележан влез...
И, излегувам, гледам чие е комбито (еден познат струмички бизнисмен), одам во продавницата и културно на луѓето им велам да го тргнат комбито... чекам 15 мин. нема никој... одам пак... и нешто почнаа да се курчат, велам викам полиција...
Викам јас полиција, во меѓувреме уште двајца соседи со иста судбина како мојата, едниот неможе да влезе, другиот да излезе хехехе...
И доаѓа накурчениот г-дин орган, во доцни 40-ти години, прашува што е работата, кој викаше, викам јас викав, вака и вака е работата...и си коментираме дека за тоа треба казна, стоката не гледа каде паркира... башка што сите сме веќе помалку нервозни... зимно време беше...
И, г-нот орган почна да се дере во стилот кој сте вие да ми кажувате што треба да направам? ова она нешто... будала...
И, му викам јас, а кој си ти па да се дереш тука, ај легитимирај се... и, фала Богу, одби...
Супер... претходно ја испосликав состојбата од сите можни агли.
И, забега некаде органот, па се враќа со возачот на комбито, и онака лежерно му вели ај тргни го... и овој си влезе пропратен со псовки и тоа... а органот дури и го брани, па и се заканува дека и нас ќе не казнел за непрописно паркирање. Абе лудница.
И, така г-нот орган пропушти да преземе едно чудо службени дејствија, кои мораше да ги преземе, и на кои му укажав, на што следуваа закани дека цела полиција ќе ме казнува за ситници, бла, бла, бла... типичен пример на исфрустриран и искомплексиран сељак кој со тоа што станал полицаец си мисли дека го фатил Господ за брадата.
И, најкултурно му реков да се извини, било што било, или ќе треба да се правда пред комисија.
Он ме опцу, јас трипати повеќе...
И, си напишав се како што треба, во прилог сликите, и за месец дена отприлика ме известија дека е поведена дисциплинска постапка.
После разбрав дека добил 6 месеци по 15%. Максимално. Епа пак сега бизнисменот нека му плаќа 10 ќебапи во некоја прчварница.

Е сега, зависи што подразбираш под куропецање. Поткован правник ќе те фати, ако на ништо друго, на процедурата, каде повеќе или помалку, сите до еден грешите. Знам дека фрустрира ама... јбг... неможеш повеќе да знаеш за закони од правник. Ти само ги применуваш. Ќе ти кажат членот и фурај! Јас не се замарам да се објаснувам со полицаецот. Јас пишувам во забелешката на записникот, во изјаснувањето пред комисија (која обавезно казнува) и во тужбата пред Управен суд (кој во 90% од случаите го соборува решението, најчесто од формални причини).
Ако се замарам со полицаецот се замарам за курназење опишано погоре или слично.

Мислам дека од оние 300 кои ќе бидат примени барем 250 ќе се такви. Дај Боже да грешам.

Член од
2 јуни 2012
Мислења
72
Поени од реакции
69
да не цитирам ѕид од текст ќе ја полниме цела страна :)
Ако ако. И малку му било. И да не го казнел, немало он што со вас да се расправа.
Само на кој колку му сече.
И тоа пупењето на крајслерот колку ме нервира и мене. Лелееееее.

Само не се слагам за процедурата.
Нашата процедура е многу едноставна и јасна.
Јас никогаш не сум згрешил. Само кога јас работев,
имавме некои механизми кои сега ги нема.
Нема тука некоја нуклеарна физика или измислување топла вода.
Ниту знам, ниту имам намера да знам повеќе од правникот.
Ама го знам она што ми треба и што е доволно,
за да си ја завршам работата. Имам кркано две претставки
од адвокати лично и со смеење со одам во внатрешна контрола.
Кога знаеш дека си постапил како што треба, нема сила
што ќе ме исплаши. На дисциплинска не сум бил и неам намера да одам.
Затоа што според мене не смеш да си дозволиш да завршиш на дисциплинска.
А фрустрации... :)
Само неизживеани и малоумни можат да се фрустрираат
и идиоти кои ја сфаќаат работата лично.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ако ако. И малку му било. И да не го казнел, немало он што со вас да се расправа.
Само на кој колку му сече.
И тоа пупењето на крајслерот колку ме нервира и мене. Лелееееее.

Само не се слагам за процедурата.
Нашата процедура е многу едноставна и јасна.
Јас никогаш не сум згрешил. Само кога јас работев,
имавме некои механизми кои сега ги нема.
Нема тука некоја нуклеарна физика или измислување топла вода.
Ниту знам, ниту имам намера да знам повеќе од правникот.
Ама го знам она што ми треба и што е доволно,
за да си ја завршам работата. Имам кркано две претставки
од адвокати лично и со смеење со одам во внатрешна контрола.
Кога знаеш дека си постапил како што треба, нема сила
што ќе ме исплаши. На дисциплинска не сум бил и неам намера да одам.
Затоа што според мене не смеш да си дозволиш да завршиш на дисциплинска.
А фрустрации... :)
Само неизживеани и малоумни можат да се фрустрираат
и идиоти кои ја сфаќаат работата лично.
Се во ред, само должен сум мало појаснување:
Кога велам процедура, не мислам само на техничкиот дел во смисла самата постапка на полицаецот на терен, туку општо за постапката на МВР околу прекршокот, почнувајќи од она познато како „пишење казна“ па се до прекршочна комисија, па и понатаму.
Се греши, најчесто несакајќи, во бројот на актот, доставата е посебно опиплива работа... на такви ствари мислев. А не конкретно на полицаецот како таков. Органот во целина...
Останатото не го кажувам, тоа си е lege artis. :)

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Чим ве застане полицаец одма вадете телофон и почнете да снимате.Не ви треба да сте правник не ви треба да сте газда само извадете и снимајте,не смее да ве спречи ако ве спречи ќе имате снимено како ве спречува ако ви го земе мобилниот тогаш може да го тужите.Ако има некој со вас и он нека почне да снима одма.

Чим почнете да снимате ќе се однесуваат како да се од Шведска.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да не правам муабет за онаа класичната случка каде еве демек не пишувам казна, а ми бележи податоци во некое тефтерче, а после прави финта демек одбил да прими..
Е ова е најинтересниот момент....
... стално по неколку дена на домашна адреса стигнува известување за казна....
... а бе ако си маж пиши казна на лице место а не вака педерски...

Gunner_L

Lord , Lord Bendtner
Член од
7 април 2009
Мислења
922
Поени од реакции
500
Ај додека се расправате , јас би си ја пробал среќата и би ве прашал дали некој знае од кај се вади овој докуметн (доказ дека со правосилна пресуда не му е изречена казна забрана за вршење професија, дејност или должност) - Полиција или суд ?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.746
Ај додека се расправате , јас би си ја пробал среќата и би ве прашал дали некој знае од кај се вади овој докуметн (доказ дека со правосилна пресуда не му е изречена казна забрана за вршење професија, дејност или должност) - Полиција или суд ?
Суд.

Инаку што е работава бе, мене само околу 50 душе ме прашаа дали ќе сум се пријавувал на конкурсов.
Ова некое општо лудило го фатил народов па сите сакаат да се цајкани.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Во Суд.

Баш ме интересира,колку точно плата зимаат?И колку после завршување на некој факултет?

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Уживај си дека плавците ќе го поминат ова.Па тие бре ако направат 20 склека,јас сунет ќе правам.Можда има некои,ама 80-90% се такви.А па трчањето..не ме смеј.

Можеби сакаат,да направат подобри плавци,што ќе бидат барем за малку по корисни на улица,но прашање е колку млади,ќе се решат на таква работа ? да ги пцуе цело маало,и да ги заебаваат сопствените братучеди,а подоцна и деца со вицови за џандари.А кога ќе ја видиш и платата,hell no !Таков менталитет,што да правиш...боље како обезбедување да работиш,по добро ќе те гледаат неголи како плавец...:D
Ке те ладат,зафркаваат ама кога ке им пишат казна,прво кај џандарите идат ;)
Бате бе ај скини ми ја...роднини моднини воа ноа врски...а предтоа ги ладат,зафркаваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom