Луцидни соништа

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Ова со реалити чексо ме поремети малце.

Во сонојте најблиску до луцидно ми се случва да знам дека сонвам ама не можам да контролирам ништо. И најчесто како шо имам кошмари мижам за да не гледам шо се случва околу мене ама гледам преку затворени очи (иронично гнасно чувство) и се терам да се разбудам ама не успевам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ова со реалити чексо ме поремети малце.

Во сонојте најблиску до луцидно ми се случва да знам дека сонвам ама не можам да контролирам ништо. И најчесто како шо имам кошмари мижам за да не гледам шо се случва околу мене ама гледам преку затворени очи (иронично гнасно чувство) и се терам да се разбудам ама не успевам.
Wow, that's bad :D
Епа вежбај повеќе и пробај да ги пребродиш стравовите. Лесно е само треба да веруваш во себе.
Јас као мал кога сонував кошмари, си ставав као bubble oколу мене и никој не можеше да ме пипне, али после па и со bubble-oт имав кошмари - не можев да го извадам.... xD
У секој случај лесно се пребродуваат стравовите преку соништа. Тоа и Е една од техниките за лечење фобии.

Член од
7 април 2011
Мислења
2
Поени од реакции
2
Ја отворив темава по чиста случајност... си викам ај да видам што се тие луцидни соништа и останав wow. Прво нема да си опростам со не сум знаела за овие соништа од порано .... но ајде човек сум учиме додека сме живи. Имам 18 години и можам да се пофалам со тоа дека уживам додека да сонувам... некогаш дури и си легнувам среќна зашто знам дека ме чекаат прекрасни соништа. Сонувам многу скоро секоја вечер и се памтам. Не сум имала кошмар веќе може 3 години. Секогаш коа ке дојдам до некоја лоша ситуација во мојот сон ми текнува абе ова е само сон и почнувам сама свесно да си го променувам текот на сонот. Всушност вакви типови соништа не сум имала од поодамна ( каде се доведувам до некоја незгодна ситуација или некој близок)каде што ќе морам да ги променувам сега сонувам само прекрасни работи. Сонувам други светови, пејсажи, како пливам безгрижно во океан со нај живописни корали се дружам до рипчињата, облека кузнае какви све не креации не сум сонувала до сега ( и си ги цртам на листови за да не ги заборавам зашто се пре мн), истото за накит,си го сонувам и еден мој измислен црн тип кој е совршен и знае секогаш како да ме погоди. Сонувам и некои како филмови што се. Со потполни измислени ликови како јас да ја надгледувам приказната од горе а долу на овие ликови им се случуваат мистерии некои непредвидливи работи како во трилер филм. Конкретно еден сон ми беше како во филмот кодот на да винчи само што се вртеше околу бројот е. Да не ја раскажувам приканзата долга е а и плус и јас имам некои дупки веќе сум заборавила, и чуството беше како јас да ги играм сите нив им давам инструкции што како да прават ама сепак како да не знаев баш за што е тоа за да на крај сите фрки се разјаснат и да остави некој wow ефект. Ко на филм. овие соништа ми се понаопрни и така станувам сабајлечки малку напната ...некако самата себе си се изненадувам. Е сега прашањето е дали јас ги имам овие типови на соништа. Може последниве што ги опишав и не се баш такви но навистина според тоа што прочитав мислам дека имам такви соништа .... Кога сонувам се осеќам како да имам едно платно пред мене и го цртам како што сакам, како да живеам во свет во кој нема граници, нема што да ме кочи. По природа сум креатвна но ова е веќе друго. Јас знам дека сонувам свесна сум и мозокот ми измислува чудесии...
п.с. ова ми е прво мислење морав да споделам ова со вас и чекам одговор :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ја отворив темава по чиста случајност... си викам ај да видам што се тие луцидни соништа и останав wow. Прво нема да си опростам со не сум знаела за овие соништа од порано .... но ајде човек сум учиме додека сме живи. Имам 18 години и можам да се пофалам со тоа дека уживам додека да сонувам... некогаш дури и си легнувам среќна зашто знам дека ме чекаат прекрасни соништа. Сонувам многу скоро секоја вечер и се памтам. Не сум имала кошмар веќе може 3 години. Секогаш коа ке дојдам до некоја лоша ситуација во мојот сон ми текнува абе ова е само сон и почнувам сама свесно да си го променувам текот на сонот. Всушност вакви типови соништа не сум имала од поодамна ( каде се доведувам до некоја незгодна ситуација или некој близок)каде што ќе морам да ги променувам сега сонувам само прекрасни работи. Сонувам други светови, пејсажи, како пливам безгрижно во океан со нај живописни корали се дружам до рипчињата, облека кузнае какви све не креации не сум сонувала до сега ( и си ги цртам на листови за да не ги заборавам зашто се пре мн), истото за накит,си го сонувам и еден мој измислен црн тип кој е совршен и знае секогаш како да ме погоди. Сонувам и некои како филмови што се. Со потполни измислени ликови како јас да ја надгледувам приказната од горе а долу на овие ликови им се случуваат мистерии некои непредвидливи работи како во трилер филм. Конкретно еден сон ми беше како во филмот кодот на да винчи само што се вртеше околу бројот е. Да не ја раскажувам приканзата долга е а и плус и јас имам некои дупки веќе сум заборавила, и чуството беше како јас да ги играм сите нив им давам инструкции што како да прават ама сепак како да не знаев баш за што е тоа за да на крај сите фрки се разјаснат и да остави некој wow ефект. Ко на филм. овие соништа ми се понаопрни и така станувам сабајлечки малку напната ...некако самата себе си се изненадувам. Е сега прашањето е дали јас ги имам овие типови на соништа. Може последниве што ги опишав и не се баш такви но навистина според тоа што прочитав мислам дека имам такви соништа .... Кога сонувам се осеќам како да имам едно платно пред мене и го цртам како што сакам, како да живеам во свет во кој нема граници, нема што да ме кочи. По природа сум креатвна но ова е веќе друго. Јас знам дека сонувам свесна сум и мозокот ми измислува чудесии...
п.с. ова ми е прво мислење морав да споделам ова со вас и чекам одговор :)
И е одлично прво мислење. Ретки се форумџиите кои се заинтригирани од вакви теми, за разлика од оние кои се регистрираат само за да ги пцујат фановите на противничкиот фудбалски тим, или да побараат помош за домашна.

Е сеа. За да не ги мешаме луцидните соништа со претерано вивидните: дали ти си била свесна дека сонуваш за време на сонот или од како ќе се разбудиш.
Бидејки колку и да се реални и вивидни соновите, а и помалку чудни, додека сме во нив, се е ок. Се додека не се разбудиме и добиеме свест, не сфаќаме дека нешто не штимало.
Така да прашањето е: дали буквално си имаш кажано за време на сон “абе ја сонувам, ај ова ќе го правам“
Ако не, тогаш пробај една вечер, и кажи го резултатот :)

Член од
7 април 2011
Мислења
2
Поени од реакции
2
хм.. може имаш право сепак имам премногу вивидни соништа.... но мислам дека како што спомнав погоре коа сонувам нешто лошо дека мене ми се случува или на близок ...е тогаш ми текнува дека сонувам и го менувам сонот. За тоа сум сигурна .... зашто како мала имав премногу кошмари и веќе како преку глава да ми дојде и коа ќе иам пак таков сон таман пред да се случи нешто сама си го сменувам крајот. Ама толку само лошиот крај свесно го имам сменето до сега. Затоа више не ни се сеќавам кога последен пат сум имала кошмар.
Сигурно дека ќе пробувам и коа ќе има некоја новост ќе споделам тука.
а инаку јас си читкам различни теми на форумиве и не сум имала потреба да бидам дел(зашо поголемиот дел се глупости а да се расправаш не иде зашо ќе те победат со искуство) ама откога ке наидеш на некоја јака тема нели не може да се игнорира.:)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Јас применував некои постапки од претходната страна и за чудо-почнав да си ги паметам соништата.Ретко до сега ми се случувало да го помтам сонот ,а сега паметам секоја вечер шо сум сонувала.Ке продолжам вака,да видам за колку време ке успеам да имам луциден сон.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас често (еднаш на 2 недели) имам луцидни соништа, без никаков тренинг. Само што дејствието најчесто е исто. На познато место за мене (дома најчесто) сум и рипам од тераса или пак барам начин за да се разбудам, двете работи ги правам од кога ке сфатам дека е сон т.е. се случуваат работи кои нема шанси да се реалност и така знам дека е сон. Со рипањето не се будам од сон на пример но се будам со прскање на вода во лице.

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Wow, that's bad :D
Епа вежбај повеќе и пробај да ги пребродиш стравовите. Лесно е само треба да веруваш во себе.
Јас као мал кога сонував кошмари, си ставав као bubble oколу мене и никој не можеше да ме пипне, али после па и со bubble-oт имав кошмари - не можев да го извадам.... xD
У секој случај лесно се пребродуваат стравовите преку соништа. Тоа и Е една од техниките за лечење фобии.
Паа мислам дека сите ги победувале кошмарите така како мали. Обично некој кошмар ти се повторува секоја вечер и еден ден ќе ти дојди преку глава и во сонот преземаш иницијатива, му се спротиставуваш и повеќе не го сонуваш то.
А интересно за фобиите, иако кај мене нема то ефект, пречесто имам сонувано најголемиот страв (кучиња, ок) и во добар и во многу лош контекст, па никаква разлика нема.

А иначе дали пример ви се има случувано во сонот да размислувате за работи од вистинскиот живот? Банални работи, еј она зелената маица би изгледала totally cool со новите патики (шо навистина постојат). I'd like to think дека то е барем блага верзија, ако ништо друго, на луциден сон, фала :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А иначе дали пример ви се има случувано во сонот да размислувате за работи од вистинскиот живот? Банални работи, еј она зелената маица би изгледала totally cool со новите патики (шо навистина постојат). I'd like to think дека то е барем блага верзија, ако ништо друго, на луциден сон, фала :)
Да ми се десило, ама за жал не е луциден сон :D
Нема блага верзија на луцидност, или си свесен - или не си свесен (дека сонуваш).
Тоа ти што си го имала е вивиден сон поврзан со реалноста.
Уште да си се здобиела со свесност - ќе бил дупло по продуктивен.
Јас применував некои постапки од претходната страна и за чудо-почнав да си ги паметам соништата.Ретко до сега ми се случувало да го помтам сонот ,а сега паметам секоја вечер шо сум сонувала.Ке продолжам вака,да видам за колку време ке успеам да имам луциден сон.
Продолжи и report-увај го progress-oт (леле англицизми дечко)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Да ми се десило, ама за жал не е луциден сон :D
Нема блага верзија на луцидност, или си свесен - или не си свесен (дека сонуваш).
Тоа ти што си го имала е вивиден сон поврзан со реалноста.
Уште да си се здобиела со свесност - ќе бил дупло по продуктивен.

Продолжи и report-увај го progress-oт (леле англицизми дечко)
Направете скици од одредени моменти кои ги памтите јасни. Не е битно дали сте вешти, скицата е само за да можете полесно да визуелизирате што сте сонувате кога одново ќе го читате соновникот.

Мислам дека ова најмногу ке ми помогне во намерата,бидејки учам визуелно.Во новите учебници не смее да се шкрта,но јас во тетратката ги пишувам најважните работи и ки заокружувам,задебелувам,закосувам со различни бои на пенкала.Тоа повеке важи за предметот македонски бидејки во книгата нема толку слики.А по историја/геоградија на пример кога го читам текстот гледам да ја запаметам и сликата (слики паметам многу брзо).И кога одговарам како да го гледам учебникот пред мене и го читам.А да ми дадеш текст без слики и ништо пример ке се изгубам,нема да се снајдам.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Дали пренасочувањето на некои работи во сонот, го прави сонот луциден ?
Значи незнам како да опишам, но во мојот сон значи во текот на сонот посакав да се случи нешто и тоа се деси.
Целата работа е што тоа го направив некако свесно, како да било испланирано. Неможам да опишам
:smir:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Направете скици од одредени моменти кои ги памтите јасни. Не е битно дали сте вешти, скицата е само за да можете полесно да визуелизирате што сте сонувате кога одново ќе го читате соновникот.

Мислам дека ова најмногу ке ми помогне во намерата,бидејки учам визуелно.Во новите учебници не смее да се шкрта,но јас во тетратката ги пишувам најважните работи и ки заокружувам,задебелувам,закосувам со различни бои на пенкала.Тоа повеке важи за предметот македонски бидејки во книгата нема толку слики.А по историја/геоградија на пример кога го читам текстот гледам да ја запаметам и сликата (слики паметам многу брзо).И кога одговарам како да го гледам учебникот пред мене и го читам.А да ми дадеш текст без слики и ништо пример ке се изгубам,нема да се снајдам.
Немој така да учиш, понатака ќе ти биде тешко.
Колкав/а си? Подобро ти е да учиш со сфаќање.
Иначе, онтопик:
Дали пренасочувањето на некои работи во сонот, го прави сонот луциден ?
Значи незнам како да опишам, но во мојот сон значи во текот на сонот посакав да се случи нешто и тоа се деси.
Целата работа е што тоа го направив некако свесно, како да било испланирано. Неможам да опишам
:smir:
Па да, иако не е преголемо ниво на свест, од моментот штом го алтернираш сонот по твоите потреби - се рачуна за луциден сон/
Мада пак, фали она појако ниво на свест - но тоа се стекнува со вежбање.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Немој така да учиш, понатака ќе ти биде тешко.
Колкав/а си? Подобро ти е да учиш со сфаќање.
Иначе, онтопик:

Па да, иако не е преголемо ниво на свест, од моментот штом го алтернираш сонот по твоите потреби - се рачуна за луциден сон/
Мада пак, фали она појако ниво на свест - но тоа се стекнува со вежбање.
15 сум.Секако дека учам со сфаќање,по природните науки.Општествените-не ми се јака страна па едноставно си најдов начин како полесно да ја запаметам материјата.Зошто да се обидам да го запаметам цел текст-ке ми треба и време и енергија и живци .А вака визуелно си се потсетувам што како сум подвлекла,каде каква слика стоела и слично.

I

Intex

Гостин
Денес имав чудни соништа. Сите одлуки кои треба да ги донесам деновиве, во сон одлучив за сите на различни повеќе начини, и ги видов последиците од сонот. Знам, може е само дело на мојата фантазија, ама во секој случај беше чудно. Не се луцидни, I guess.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Денес имав чудни соништа. Сите одлуки кои треба да ги донесам деновиве, во сон одлучив за сите на различни повеќе начини, и ги видов последиците од сонот. Знам, може е само дело на мојата фантазија, ама во секој случај беше чудно. Не се луцидни, I guess.
За да имате вивидни и јасни соништа (а воедно и подобро здравје) внесувајте Б-витамини повеќе.
Има Б-комплекс на “парче“ се продаваат, 50 за 40~тина денари се негде, 3 на ден се пијат, лапаш 1но пред спиење и топ си :)

Kajgana Shop

На врв Bottom