Либија на прагот од граѓанска војна

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Сегде кај што има нафта, ресурси...Америка растура, убива, осиромашува, од 2 св. в. наваму низ цел свет кај што има интерес...милијарди цивили и милиони жртви. После некој ќе ми каже религиите биле зло, ех.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Уште колку луѓе треба да загинат за светот конечно да свати дека Либија веќе е во граѓанска војна???

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Уште колку луѓе треба да загинат за светот конечно да свати дека Либија веќе е во граѓанска војна???
Па не знам кој нема сфатено.... се користат тенкови и оклопни возила и на двете страни, градиви паѓаат и се завземаат, се користи авијација... па тоа е класична војна. Граѓанска во случајов.

S

Sagan

Гостин
Human, насловот создава забуна, бидејќи темава е отворена пред да ескалира ситуацијата (а некој го мрзи да провери кој датум). Кога би се променил насловот во Граѓанска војна во Либија, нема да има вакви коментари.

Туку... како поминува времето, се повеќе ми станува сомн ителна целава оваа ситуација. Се манипулира со бројката на бунтовници, се манипулира со заземени градови, се манипулира со информации за оружејто на двете страни... Работава не е чиста. А мене се повеќе ми заличува дека анти-Гадафи луѓето се... изманипулирани и подготвувани за ова.

Значи, настрана пребеганите специјалци на страната на бунтовниците, оружјето кои го користат не се запленува за толку кратко.

Од друга страна... нафтата. 2% од светската нафта ја произведува Либија, а неискористени стојат уште 4% од светските потенцијали, на нејзина почва.

Во последните 5 години, Либија започнала со зголемување на извозот кон Кина и други помали европски држави, а за сметка на тоа драстично ја намалила испораката кон Италија и големите европски земји, а кон САД од 7 на 3%.

--- надополнето ---

Нешто друго интересно по нетот:

-Со сегашниот просек на експлоатација (1.8 милиони барели на ден), Либија ќе произведува нафта во наредните 63 години.

-Либиската нафта е меѓу најквалитетната во светот, со низок степен на сол, што ја прави и полесна за обработка.

-Порастот на БДП во 2010 година во Либија бил 10,6%, со инфлација од 1%.

-Еве и некоја споредба за невработеноста.

Да потсетам за погоре, извозот на нафта за Кина од 5% во 2006 се зголемил на 11% во 2010; кон Италија паднал од 38 на 28%; кон САД од 7 на 3%.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
If America doesn't intervene, will Greek leftists still complain that the USA didn't help Libya?
As an American who lives in Greece, I am very aware of the anti-American stance taken by Greeks and others whenever the US government is involved. RALPH LANDRY

Greece spends a lot of money on weapons to help them feel more secure in a rough neighborhood, not because they are "bullying" them to buy.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_17060_07/03/2011_381731

S

Sagan

Гостин
Еве и едно согледување на српски државјанин кој работел таму: Курир.

Вели:
- Imaju besplatno lečenje, školovanje, struju, a svi prehrambeni proizvodi su za 30-40 odsto jeftiniji nego kod nas. Ko želi da studira u inostranstvu, samo treba da napiše zahtev nadležnima i dobija stipendiju. Na pet miliona stanovnika imaju registrovanih 15 miliona automobila. Uglavnom su to skupa i dobra kola, do kojih lako dolaze, jer za auto od 50.000 evra daju 3.000 ili 4.000, a ostalo dotira država... Ne vole mnogo da rade, radna snaga im dolazi iz Tunisa ili Egipta.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Со Гадафи имаше ред во Либија,после Гадафи ќе биде хаос.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Mi se cini deka NATO silite,ama pred se SAD, ke intervenira voeno vo Libija, se so cel naftata i tamu da se zema pod kontrola, a inace za buntovnicite i za Libiskiot narod ne im e gajle nitu 1%..... Libija da ne bese nekoja naftena zemja,nemase nikoj da reagira.... Ustvari nemase da bide ni aktuelno..

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Исто ко во Ирак.
Поентата е Америте да земат тоа за што се дојдени, а народот после кој го е*е. И откако ќе исцицаат што имаат, ќе ги остаат демек сами да си ги решат проблемите, мислам која иронија човече. А и пред првиот напад на САД врз Ирак во деведесетите, Ирачаните живееле богато, никој немал проблем со Садам, ама на некој тоа му бодело очи, како сега за Либија.

S

Sagan

Гостин
Франција го призна Националниот совет на бунтовниците за единствена легитимна власт во Либија.

Избрзаа?

--- надополнето ---

Саркози ќе предложи воздушен напад на Либија - Шефот на француската држава Никола Саркози има намера да им предложи на партнерите во Европската унија бомбардирање на командниот штаб на либискиот лидер Моамер Гадафи, тврди анонимен извор близок до претседателот на Франција.

Според истиот извор, на самитот на ЕУ посветен на кризата во Либија, Саркози ќе предложи бомбардирање на многу ограничен број позиции кои се извор на смртоносните операции кои ги спроведуваат силите лојални до Гадафи.

Либиската државна телевизија претходно соопшти дека Триполи поседува една „страшна тајна“ која кога ќе биде откриена „ќе го забрза заминувањето од власт на Саркози“.

- Либиската државна агенција поседува опасна тајна која ќе предизвика пад на Саркози, а можеби и судење поради финансиските средства кои ги користел во својата претседателска кампања, јави либиската државна телевизија.

:vozbud:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.972
Не..Испланирано им е тоа.Пропагандната машинерија се забрефтува,ножевите се наострени,бродовите спремни.
Сега кај да е ќе се "случи" некое "грозоморно убиство на цивили" и ќе биде даден знак дека грабежот може да почне.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Оваа наша најпатриотска влада ( и било кој шо поддржува вакви ставови во тие ходници) заборава дека и нам вака ни го...отпрвин не тапшаа по рамо за после да ни убацат борци за слобода и осуда врз сите институции.

Ах, склерозата е добра работа

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
на вести латас кажа дека војската на гадафи им заробила британски и холандски специјалци а тие новинарите едниот бил специјалец у 1990 година :helou:

колку се провидни дека е за нафта, едвај чекам некој да им ги разоткриое јавно нвините трикови, не како викиликс зашто тоа е до нив они тоа намерно го пуштија, еве некој друг од третито свет тоа да го направи.

Kajgana Shop

На врв Bottom