Легална борба против ЕВН и Топлификација

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Ништо не е џабе. Треба да го напуштиме тој концепт на размислување еднаш за секогаш. Ако ти се потценуваш како единка и веруваш дека твојот глас и став нема да се земе предвид тогаш така и ќе биде. Но за голема промена на долгорочен план за во иднина (за идните поколенија) потребна е сплотеност, интелегенција и разумност. Доста веќе од удари со глава во ѕид. Секој обид дури и неуспешен е подобар од никаков.
Имам многу посериозни и суштински проблеми од 10% покачување на струјата или парното...Смешно ми е да се бунам за таква работа...Ми изгледа толку себично и мизерно целиот обид на некој не сум се давало плус уште 300 денари месечно...На кој му се дава...треба да си стварно...да сакаш да плаќаш поскапо. Да се бунам за нешто толку очигледно и едноставно ми е малку излишно не се ваљда толку ретардирани од власта. ЕВН не ги мешам во целава приказна тоа е приватна компанија која работи за профит и сосема е нормално да се трудат да го максимизираат. Ми е страв дека решението на овој проблем ќе биде полошо од самиот проблем. Порано се бунев за сешто денес порадо би си барал друго ќаре моите денови за борба со системот завршија сега само гледам како најдобро да го искористам тоа. Порадо би си купил акции од Топлификација отколку да одам по сонцето и барам 200 денари поефтинување...Се исто ми е дали државата или некој бизнисмен ме дупи у ребра сум живеел и во комунизам и капитализам исто срање е...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ЕВН е транспортер (превозник)...сега за сега само големите потрошувачи можат да купуваат струја на слободен пазар...а ЕВН ја транспортира...во 2015 престанува монополот и домаќинствата ќе можат да купуваат струја по избор а ЕВН ќе биде само транспортер и ќе наплаќа само транспорт....НО СИТУАЦИЈАТА Е НЕ УМРИ МАГАРЕ ДО ЗЕЛЕНА ТРЕВА....далеку е 2015...кој ќе преживее ќе раскажува
Така ли е??? Значи ЕВН наплатува пиксла на секој киловат превезен-транспортиран, од некого до некого??? И толку???
Тоа дека кешот влегува кај ЕВН, па после се дели..нема веза??
У чив џеб одат трошките од масата после делбата???
Каде се тука..: производителите, трговците со увезена струја и сопственикот на далекуводите???......, а каде крајните корисници: ГОЛЕМИТЕ и народот у форма на ситни корисници??? Кој е кој во целата таа папазјанија....???
Има ли некој квалификуван да ја објасни шемата , па да видиме кој пие , а кој плаќа и по која цена.., која пак наводно некоја Регулаторска тајфа ја одредува..
Како??? ..............гледајќи во стаклена топка, на пилешки џигери, фрла кучешки ковчиња или слуша суфлирања и шепотења???

Дарко Рибарот

Пуштен пуштен,а фактички го кријат..
Член од
15 мај 2012
Мислења
134
Поени од реакции
46
Луд јебе збуњеног е ситуацијата..во право си,незнаеш против кој да протестираш.. него рекламата им е добра,направи добра тактика на штедење..мене ќе ми треба добар тренер да ме истренира како добро да штедам.
Штедењето е само намалување на нивните расходи, а со помош на регулаторната зголемување на приходите.
--- надополнето: 3 август 2012 во 23:10 ---
Имам многу посериозни и суштински проблеми од 10% покачување на струјата или парното...Смешно ми е да се бунам за таква работа...Ми изгледа толку себично и мизерно целиот обид на некој не сум се давало плус уште 300 денари месечно...На кој му се дава...треба да си стварно...да сакаш да плаќаш поскапо. Да се бунам за нешто толку очигледно и едноставно ми е малку излишно не се ваљда толку ретардирани од власта. ЕВН не ги мешам во целава приказна тоа е приватна компанија која работи за профит и сосема е нормално да се трудат да го максимизираат. Ми е страв дека решението на овој проблем ќе биде полошо од самиот проблем. Порано се бунев за сешто денес порадо би си барал друго ќаре моите денови за борба со системот завршија сега само гледам како најдобро да го искористам тоа. Порадо би си купил акции од Топлификација отколку да одам по сонцето и барам 200 денари поефтинување...Се исто ми е дали државата или некој бизнисмен ме дупи у ребра сум живеел и во комунизам и капитализам исто срање е...
И јас мислев така, додека ме хранеа мајка ми и татко ми. Сега секој денар ми е важен.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
АЛО, ПРАВНИЦИ, КАДЕ СТЕ???
Девет страни се изнапишаа, а за жал, досега не (ми) се јави НИЕДЕН правник со желба активно да се вклучи и помогне (не, не се важи тоа што сте лајкнале мое мислење, а пак си молчите).
Малку чудно, пошто знам дека има многу мои колеги на Кајганава. И на другите теми во врска со струјата апелирав, ништо.
Срамота!!!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Е кај се де... Никаде ги нема :) Од прееска истите трици ги јадам!

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ти си право македонче :) јас топло ти препорачувам да си купиш акции од топлификација и да заработиш многу пари ;)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Така ли е??? Значи ЕВН наплатува пиксла на секој киловат превезен-транспортиран, од некого до некого??? И толку???
Тоа дека кешот влегува кај ЕВН, па после се дели..нема веза??
У чив џеб одат трошките од масата после делбата???
Каде се тука..: производителите, трговците со увезена струја и сопственикот на далекуводите???......, а каде крајните корисници: ГОЛЕМИТЕ и народот у форма на ситни корисници??? Кој е кој во целата таа папазјанија....???

Има ли некој квалификуван да ја објасни шемата , па да видиме кој пие , а кој плаќа и по која цена.., која пак наводно некоја Регулаторска тајфа ја одредува..
Како??? ..............гледајќи во стаклена топка, на пилешки џигери, фрла кучешки ковчиња или слуша суфлирања и шепотења???

Се знае само кој плаќа ...НИЕ....а кој јаде и кој полни торби некакое магловито

Единственото претпријатие „АД Електростопанство на Македонија“, во 2005 година се подели на три претпријатија и тоа „АД ЕЛЕМ“ за производство на електрична енергија, „АД МЕПСО“ чија дејност е преносот на електрична енергија и „ЕСМ АД“ за дистрибуција на електричната енергија. Со купопродажниот договор во Април 2006 година „ЕСМ АД“ станува сопственост на концернот „ЕВН АГ“ од Австрија, a со ребрендирањето во 2008 година ова претпријатие го добива сегашното име ЕВН Македонија АД Скопје.

Извор ЕВН Македонија

една интересна статија....иако според мое мислење субјективна
http://gg.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=132:------------&catid=42:--

исто така поучно
http://pablisher.nicer2.com/буџет-на-батерии-evn-македонија-влада/

При формулирањето на цената за крајните потрошувачи, 55,75% од вредноста ја определува ЕЛЕМ, 6,51% МЕСПО, а за 37,44% од вредноста одлучува EVN Македонија. Да појаснам ЕЛЕМ и МЕПСО се под државна капа, а ЕВН е приватна компанија.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
..или јас лошо сум разбрал , или ти негде грешиш...ЕВН ја има купено разводната мрежа, се освен далекуводите. Монопол е и ти ПРОДАВА струја чија цена ЕВН ја договорила со овластените увозници-трговци со струја и локалните производители, а ти ја продава по крајна цена која ја договорила со Регулаторите... ЕВН не е автопат на кој ти се наплатува само патарина... :)
Таа е овластен застапник, дилер за оредена територија ..за што немаш алтернатива како МАЛ ПОТРОШУВАЧ.
Имаат и производствени капацитети.
http://www.evn.com.mk/mk/evnmazedonien/proizvodstvo.asp
http://www.evn.com.mk/mk/evnmazedonien/proizvodstvo.asp

Што ме е гајле за добивката на ЕВН? На ЕВН гајле ли му е дали ја имјам пари да платам сметка ? Или веруваш на манипулативни извештаи како ЕВН па и ЕЛЕМ работат со загуби,само како оправдување да ја покачуваат цената,додека они прават милионски профити..
--- надополнето: 3 август 2012 во 21:03 ---

едит.. нека се стегнат и да наплатат што имаат долгови по албанските села,а не ние поштените да страдаме додека они цел свој живот крадат струја.
Отвори ги веб страните на Елем и Мепсо,имаат и финансиски извештаи објавено,ни З од загуба нема,секоја година се поголем и поголем профит остваруваат.Еве ти за мепсо биланс на успех за 2010 год -
http://www.mepso.com.mk/CMS99/Content_Data/Dokumenti/Финансиски извештаи/Bilans uspeh 2010.pdf

разгледај им ги малку расходите,доста интересна e цифраta е под "Останати оперативни расходи".

Кај Елем,влези на страната имаат и они објавено финансиски извештај за 2010 год. во кој самите велат дека добивката пред оданочување е зголемена за 68% од претходната година и изнесува околу 8,5 мил. евра.

На страната на Евн не најдов финасиски извештаи,ако некој најде нека ги постира.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Уште нема информација со какво легално средство ќе го натерате ЕВН да ја поефтини струјата и да воведе пак некоја дневна ефтина. Колку што знам легално право за ефтина и една занавек цена не постои, нигде немаме потпишано во ниеден договор како крајни потрошувачи. Впрочем од овој напис
Кај ЕЛЕМ и МЕПСО одат повеќе од 60% од вкупната вредност на секој продаден киловат час електрична енергија. При формулирањето на цената за крајните потрошувачи, 55,75% од вредноста ја определува ЕЛЕМ, 6,51% МЕСПО, а за 37,44% од вредноста одлучува EVN Македонија.
само 37% учествува ЕВН. Главен фактор по ова е Владата (официјално).

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
За тоа дали е исто срање... мора да си на некои дроги или да си екстремно глупав, па да ги ставиш двете едно до друго .. али ае нема веза.. вас арно ви било кога бесплатно сте учеле и сте се шеткале низ цела ебена ју, па сега за следните поколенија ве боли таквоето во какви услови ќе раснат.
А ти господине ако имаш месечно 3000 одвишок... тогаш еве почни мене да ми ги даваш, затоа што не се 300 денари.. туку 3000 и повеќе... и ако ти не знаеш што да им правиш на парите, јас знам. Затоа не зборувај многу како било смешно и мизерно тоа што луѓето мислат на тоа како ќе го поминат месецот кога ќе им стигне сметката за струја која 100% нема да биде под 3000 денари, гарант....
Ако ти имаш плата од 1000 евра... некои ја немаат.

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Ти си право македонче :) јас топло ти препорачувам да си купиш акции од топлификација и да заработиш многу пари ;)
И тоа е добра идеја...
За тоа дали е исто срање... мора да си на некои дроги или да си екстремно глупав, па да ги ставиш двете едно до друго .. али ае нема веза.. вас арно ви било кога бесплатно сте учеле и сте се шеткале низ цела ебена ју, па сега за следните поколенија ве боли таквоето во какви услови ќе раснат.
А ти господине ако имаш месечно 3000 одвишок... тогаш еве почни мене да ми ги даваш, затоа што не се 300 денари.. туку 3000 и повеќе... и ако ти не знаеш што да им правиш на парите, јас знам. Затоа не зборувај многу како било смешно и мизерно тоа што луѓето мислат на тоа како ќе го поминат месецот кога ќе им стигне сметката за струја која 100% нема да биде под 3000 денари, гарант....
Ако ти имаш плата од 1000 евра... некои ја немаат.
Моите вишок 3000 денари ќе и ги дадам на топлификација имаат подобар бизнис модел од тебе...Секој со својата судбина...

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Уште нема информација со какво легално средство ќе го натерате ЕВН да ја поефтини струјата и да воведе пак некоја дневна ефтина. Колку што знам легално право за ефтина и една занавек цена не постои, нигде немаме потпишано во ниеден договор како крајни потрошувачи. Впрочем од овој напис
само 37% учествува ЕВН. Главен фактор по ова е Владата (официјално).
Да ама топлификација неможе никого да го натера да плаќа за "некористење" на нивните услуги, има цевките да им ги исечам затоа што минуваат низ мој стан кој е моја приватна сопственост па после нека слободно си ги инсталираат надвор! Има да го испринтам тој правилник и кога ќе падне на уставен суд ќе го запалам и гол ќе играм вртејќи се околу него во екстаза!

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
ПРОТЕСТ ПРОТИВ НОВИТЕ ЦЕНИ И ОДЛУКИ ЗА ГОРИВОТО, СТРУЈАТА , ПАРНОТО, ВОЗДУХ.....
Реално гледано во земја каде политиката е движечка сила што може да направи некој друг, надвор од политичките партии????

Ќе се соберат 200/ 300, еве 1000 да протестираат, никој нема ни да ги примети.

Но Бранко да организира протест, одма ќе се појават 50 000 - 100 000 и Грујо еден месец најмалку ќе има кошмари и можеби ќе преземе нешто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
За топлификација ГоранЗоран не се разбирам пошто не сум на парно. Треба на Македонски Шуми (хех, како) да им се заканам некако да ги намалат цените :)

За Топлификација едино се сеќавам дека дел приватизираа (производството), дел (дистрибуцијата мислам) остана под државна капа. Е сега мислам дека влезе некој "кипарски акционер" па не знам како стојат работите.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
За топлификација ГоранЗоран не се разбирам пошто не сум на парно. Треба на Македонски Шуми (хех, како) да им се заканам некако да ги намалат цените :)

За Топлификација едино се сеќавам дека дел приватизираа (производството), дел (дистрибуцијата мислам) остана под државна капа. Е сега мислам дека влезе некој "кипарски акционер" па не знам како стојат работите.
Кога се приватизираа постоела само една Топлификација, поделбата на производство и дистрибуција е од понов датум.
Инаку цевната мрежа се води дека е во сопственост на градот, но тоа е изгледа само формалност.

Kajgana Shop

На врв Bottom