Легализација на бесправно изградени објекти 2018

Член од
27 јули 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
А што ако е објектот изграден дури пред 2005, елаборатот е предаден на време, а навлезено е околу 30 цм во соседниот плац? Никој намерно не би си правел таков проблем за тие триесет цм. Градел скоро два метра од постоечката ограда која тој не ја поставил и за која никогаш немало проблем. Ако се знаело,би граделе 40 цм поназад и не би имало проблем. Конечно, во селските атари тоа е редовна појава. Некои тоа лесно го решаваат со дозвола од соседот,но што ако не сака? Доволно е да се скарале дедовците или едноставно, според нашиот менталитет, да му цркне козата на комшијата! Често промените настанале со премерот во Катастар. Катастар тоа всушност и го признава,ама ... netpress.com.mk/katastar-imoti-zemjotres-ja-skara-makedonija/ Барем да се овозможи посредување или некакво решение ако навлегувањето е резултат од премерот или ненамерно. Залудно ќе го продолжуваат рокот, кога на оние што поднеле барање на време, не може да им се реши.
Дали најдовте решение за проблемот бидејќи го имам истиот .Комшијата не дава согласност и јас и мајка ми 8 години трпиме семејно насилство од брат ми зошто неможам да направам физичка делба поради тоа што не е легализирано.Веќе незнам што да правам .
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
А што ако е објектот изграден дури пред 2005, елаборатот е предаден на време, а навлезено е околу 30 цм во соседниот плац? Никој намерно не би си правел таков проблем за тие триесет цм. Градел скоро два метра од постоечката ограда која тој не ја поставил и за која никогаш немало проблем. Ако се знаело,би граделе 40 цм поназад и не би имало проблем. Конечно, во селските атари тоа е редовна појава. Некои тоа лесно го решаваат со дозвола од соседот,но што ако не сака? Доволно е да се скарале дедовците или едноставно, според нашиот менталитет, да му цркне козата на комшијата! Често промените настанале со премерот во Катастар. Катастар тоа всушност и го признава,ама ... netpress.com.mk/katastar-imoti-zemjotres-ja-skara-makedonija/ Барем да се овозможи посредување или некакво решение ако навлегувањето е резултат од премерот или ненамерно. Залудно ќе го продолжуваат рокот, кога на оние што поднеле барање на време, не може да им се реши.
Се работи за некој град или во село? Точноста на самите планови е толку.... 25цм во 1:1000 размер до 50 цм 1:2500 размер...... Според мене тие што ти го правеле елаборатот беспотребно ти направиле проблем. Ако навистина навлегувањето е 30 цм, тогаш слободно можеле да го вклопат во твојата парцела (освен во специфични случаеви). Сепак не го знам целосно случајот и не би можел повеќе да коментирам.[DOUBLEPOST=1532724175][/DOUBLEPOST]
Дали најдовте решение за проблемот бидејќи го имам истиот .Комшијата не дава согласност и јас и мајка ми 8 години трпиме семејно насилство од брат ми зошто неможам да направам физичка делба поради тоа што не е легализирано.Веќе незнам што да правам .
За кое место се работи? Дали е градежно земјиште? Дали има ДУП? По ова што го кажуваш, вашата парцела се води како земјоделско земјиште?!
 
Член од
27 јули 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
Се работи за некој град или во село? Точноста на самите планови е толку.... 25цм во 1:1000 размер до 50 цм 1:2500 размер...... Според мене тие што ти го правеле елаборатот беспотребно ти направиле проблем. Ако навистина навлегувањето е 30 цм, тогаш слободно можеле да го вклопат во твојата парцела (освен во специфични случаеви). Сепак не го знам целосно случајот и не би можел повеќе да коментирам.[DOUBLEPOST=1532724175][/DOUBLEPOST] За кое место се работи? Дали е градежно земјиште? Дали има ДУП? По ова што го кажуваш, вашата парцела се води како земјоделско земјиште?!
Во мојот случај станува збор за куќа и гаража споена со куќата.Е сега гаражата зафаќала нецели 2 квадрати во имот на комшијата инаку ниту татко ми ниту комшијата не се знаеле за тоа ниту пак комшијата правел проблеми при градба.Ова се откри откако јас поднесов барање за физичка делба.Ме интересира има ли некој друг начин да ми се одобри легализација освен со таа согласност од комшијата која ете тој не ми ја дава а јас поради тоа со мајка ми живееме во секојдневен пекол.
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
[DOUBLEPOST=1532796921][/DOUBLEPOST]
Во мојот случај станува збор за куќа и гаража споена со куќата.Е сега гаражата зафаќала нецели 2 квадрати во имот на комшијата инаку ниту татко ми ниту комшијата не се знаеле за тоа ниту пак комшијата правел проблеми при градба.Ова се откри откако јас поднесов барање за физичка делба.Ме интересира има ли некој друг начин да ми се одобри легализација освен со таа согласност од комшијата која ете тој не ми ја дава а јас поради тоа со мајка ми живееме во секојдневен пекол.
Таквите случаеви најчесто потекнуваат од погрешно искартирани граници на катастарските парцели. Без таа изјава не е можна легализација на објектот. Единствен начин кој можеби би ви помогнал со навлегувањето е да се проверат старите граници на катастарските парцели и да се констатира дали катастарот згрешил со картирањето или не. Доколку се утврди грешка, можно е да се направи елаборат за корекција на гранична линија, односно во судска постапка да се донеси решение за исправка на гранична линија (доколку стварно е погрешно искартирана). Но во тој случај не знам колку брзо би се решило тоа на суд со оглед на тоа дека рокот за легализација е до крајот на оваа година.
Или накратко кажано, според мене шансите за легализација без таа изјава се минимални, да не речам рамни на 0.
 
Член од
27 јули 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
[DOUBLEPOST=1532796921][/DOUBLEPOST]
Таквите случаеви најчесто потекнуваат од погрешно искартирани граници на катастарските парцели. Без таа изјава не е можна легализација на објектот. Единствен начин кој можеби би ви помогнал со навлегувањето е да се проверат старите граници на катастарските парцели и да се констатира дали катастарот згрешил со картирањето или не. Доколку се утврди грешка, можно е да се направи елаборат за корекција на гранична линија, односно во судска постапка да се донеси решение за исправка на гранична линија (доколку стварно е погрешно искартирана). Но во тој случај не знам колку брзо би се решило тоа на суд со оглед на тоа дека рокот за легализација е до крајот на оваа година.
Или накратко кажано, според мене шансите за легализација без таа изјава се минимални, да не речам рамни на 0.
Blagodaram
 

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
101
Поени од реакции
14
Се работи за некој град или во село? Точноста на самите планови е толку.... 25цм во 1:1000 размер до 50 цм 1:2500 размер...... Според мене тие што ти го правеле елаборатот беспотребно ти направиле проблем. Ако навистина навлегувањето е 30 цм, тогаш слободно можеле да го вклопат во твојата парцела (освен во специфични случаеви). Сепак не го знам целосно случајот и не би можел повеќе да коментирам.[DOUBLEPOST=1532724175][/DOUBLEPOST] За кое место се работи? Дали е градежно земјиште? Дали има ДУП? По ова што го кажуваш, вашата парцела се води како земјоделско земјиште?!
Во Катланово. Купивме пред некои 20 г. плац. Оградата си беше пред тоа на исто место. Градевме некои 2 м од ограда. Кога направија елаборат, испадна дека навлеговме некои 25-30 цм во негов плац. Одамна сме предале елаборат. Мисламдека тоа важи за предавање на елаборат. Тоа до крајот на оваа година.
Ако може некој друг да ми направи елаборат. Ако може сеуште да се предаде друг?[DOUBLEPOST=1535260951][/DOUBLEPOST]
Изјава од соседот? Сто пати го замолив. Понудив надоместок. Само што не клекнав на колена за тоа навлегување од 25-30 цм. и тоа без знаење и мое и негово. Навистина не знам што да правам.[DOUBLEPOST=1535261237][/DOUBLEPOST]
Дали најдовте решение за проблемот бидејќи го имам истиот .Комшијата не дава согласност и јас и мајка ми 8 години трпиме семејно насилство од брат ми зошто неможам да направам физичка делба поради тоа што не е легализирано.Веќе незнам што да правам .
Не најдовме решение. Мислам дека можеме да се собереме многу кои го имаме овој проблем и да го доставиме до ресорното Министерство. Ова може да биде проблем на мнозина, особено во селските атари. Ме интересира има ли време да се обидам кај друга геодетска фирма да ми направи елаборат?
 
Последно уредено:
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Во Катланово. Купивме пред некои 20 г. плац. Оградата си беше пред тоа на исто место. Градевме некои 2 м од ограда. Кога направија елаборат, испадна дека навлеговме некои 25-30 цм во негов плац. Одамна сме предале елаборат. Мисламдека тоа важи за предавање на елаборат. Тоа до крајот на оваа година.
Ако може некој друг да ми направи елаборат. Ако може сеуште да се предаде друг?[DOUBLEPOST=1535260951][/DOUBLEPOST]
Изјава од соседот? Сто пати го замолив. Понудив надоместок. Само што не клекнав на колена за тоа навлегување од 25-30 цм. и тоа без знаење и мое и негово. Навистина не знам што да правам.[DOUBLEPOST=1535261237][/DOUBLEPOST]
Не најдовме решение. Мислам дека можеме да се собереме многу кои го имаме овој проблем и да го доставиме до ресорното Министерство. Ова може да биде проблем на мнозина, особено во селските атари. Ме интересира има ли време да се обидам кај друга геодетска фирма да ми направи елаборат?
Геодетски елаборат може да се направи одново, но прашање е како ке постапат од општина. Можеби можеш да го повлечеш првиот елаборат со некаков изговор, твое право е. Но после тоа кога ќе поднесиш нов со различна состојба не знам како ќе реагираат од таму.
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.206
Поени од реакции
19.290
Дали најдовте решение за проблемот бидејќи го имам истиот .Комшијата не дава согласност и јас и мајка ми 8 години трпиме семејно насилство од брат ми зошто неможам да направам физичка делба поради тоа што не е легализирано.Веќе незнам што да правам .
Имаш 2 опции ( и уште една непопуларна ) од кои едната е сигурна дека ќе помине а другата да ти помине е 50/50 но е поисплатлива.
Опција број 1 - Рушење на делот кој навлегува кај соседот, нов елаборат со нова состојба во која објектот е повлечен меѓутоа затворен и претставува градежна функционална целина. За оваа постапка мора да го известиш службеникот кој ти ја води постапката да образложиш без лажење и така да тераш постапка со нивна согласност и знаење.
Опција број 2 - Член 6 став 6 (закон за постапување со бесправно изградени објекти), доставуваш уверение за движење на земјиште каде пример одредена година пишува дека земјиштето било на РМ и даваш изјава (под полна материјална и кривична одговорност ) дека си го изградил објектот таа и таа година (која се поклопува со уверението ) и тераш постапка за легализација по тој основ. Решението за да стане правосилно во постапката се објавува во јавно гласило на твој трошок ( 2 весника ) и доколку не го обжали комшијата ( ако не види ) имаш полн погодок.
Опција број 3 - дотерај му го паметот на брат ти, еднаш жртва секогаш жртва освен ако не се спротиставиш.
Инаку за физички д асе поделиш мора да ти е приватизирано земјиштетот како и легализирани објектите на истото. Иако во твојот случај тоа нема да ти го реши проблемот.
 
Последно уредено:
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Имаш 2 опции ( и уште една непопуларна ) од кои едната е сигурна дека ќе помине а другата да ти помине е 50/50 но е поисплатлива.
Опција број 1 - Рушење на делот кој навлегува кај соседот, нов елаборат со нова состојба во која објектот е повлечен меѓутоа затворен и претставува градежна функционална целина. За оваа постапка мора да го известиш службеникот кој ти ја води постапката да образложиш без лажење и така да тераш постапка со нивна согласност и знаење.
Опција број 2 - Член 6 став 6 (закон за постапување со бесправно изградени објекти), доставуваш уверение за движење на земјиште каде пример одредена година пишува дека земјиштето било на РМ и даваш изјава (под полна материјална и кривична одговорност ) дека си го изградил објектот таа и таа година (која се поклопува со уверението ) и тераш постапка за легализација по тој основ. Решението за да стане правосилно во постапката се објавува во јавно гласило на твој трошок ( 2 весника ) и доколку не го обжали комшијата ( ако не види ) имаш полн погодок.
Опција број 3 - дотерај му го паметот на брат ти, еднаш жртва секогаш жртва освен ако не се спротиставиш.
Инаку за физички д асе поделиш мора да ти е приватизирано земјиштетот како и легализирани објектите на истото. Иако во твојот случај тоа нема да ти го реши проблемот.
Член 6 став 6 се однесува за земјиште кое е во сопственост на РМ а како корисник е одредено физичко/правно лице или на земјиште кое е веќе сопственост на физичко или правно лице?
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.206
Поени од реакции
19.290
Член 6 став 6 се однесува за земјиште кое е во сопственост на РМ а како корисник е одредено физичко/правно лице или на земјиште кое е веќе сопственост на физичко или правно лице?
Доколку е во сопственост на друго физичко лице а годината кога си го изградил објектот кој е предмет на легализација бил изграден на земјиште во сопственост на РМ !!!
Иако земјиштето има сопственост/сосопственост (каде не можеш да добиеш согланост за нормална постапка) законот ти дозволува преку изјава да го легализираш објектот кој ти бил пример изграден 1985 година. Во уверението за земјиште имаш преглед пример 100 години назад, и секоја трансформација или промена е забележана, и во случајов ако стои дека 1985 година земјиштето било сопственост на РМ, имаш простор да легализираш меѓутоа постапката е како што кажав 50/50 реализација зашто може засегнатата страна да ја обжали или ете земјиштето и тогаш било приватна сопственост итн.
 
Последно уредено:
Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.407
Поени од реакции
5.940
Здраво дечки сакам да прашам како оди процедурата за легализација на куќа изградена 2021 на сопствено земјиште/двор? Кој документи се потребни и каде треба да се извадат истите? Инаку се работи за куќа во село, лепи до постара куќа(ако има нешто врска тоа)?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom