Легализација на бесправно изградени објекти 2018

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
644
Од 01.01.2018 се продолжи рокот за легализирање на објектите изградени пред 03.03.2011 година. Прашувајте, раскажувајте случки :)
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.518
Поени од реакции
20.621
пролонгирање на рок за сите оние кои задниве пар години си ги изградија хациендите.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.873
Ако не беше продолжен рокот ќе им останеа нелегализирани. :( :( :(

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.865
Поени од реакции
35.653
пролонгирање на рок за сите оние кои задниве пар години си ги изградија хациендите.
Жалното е што на Google Earth може да вратиш до 2000та година сателитски снимки и да провериш дали навистина бил објектот изграден пред 2011, али тука за поголем криминал не се одговара, па не за неколку илјади евра ;)
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
644
Дали бил изграден пред 2011 се докажува со комунални сметки или со изјава на нотар под кривична одговорност
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.865
Поени од реакции
35.653
Дали бил изграден пред 2011 се докажува со комунални сметки или со изјава на нотар под кривична одговорност
Не зборувам за докажување, зборувам за проверка, огромен е бројот на лажни изјави и на легализирани објекти кои не го исполнуваа ни основото, да се изградени пред 2011.
Ако земат да проверуваат како што ти викам на мапа, пола нема ни да ги најдеш, гола нива е во 2011.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.915
Поени од реакции
15.902
Од 01.01.2018 се продолжи рокот за легализирање на објектите изградени пред 03.03.2011 година. Прашувајте, раскажувајте случки :)
како сопствениците да легализират дел од терасите, т.е. инвеститорот не ја изложил зградата , нотарот 2004 направи Солемнизации на невидено, без никаков увид во планот што е во општина, тогаш градоначалникот забрани било кој да врши увид во заверениот проект.
Катастар на РМ даде мислење 2016 да се ажурира состојбата ама сега бега од тоа, усно ни бара сега да се прави АНЕКС на купопродажните договори ( и солемнизациите?) (а фирмата и нотарот не сакаат да се праи Анекс, башка за Анексот требало согласност од локална самоуправа а и тие муваат??).
Испаѓа луѓе сами што праеле дивоградби, дури и узурпирале државно земјиште, се си легализирале, а поштени граѓани дебело платиле и преплатиле а сега се предмет на заебанција од страна на градежна мафија, општина и катастар !!
 

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
112
Поени од реакции
15
А што ако е објектот изграден дури пред 2005, елаборатот е предаден на време, а навлезено е околу 30 цм во соседниот плац? Никој намерно не би си правел таков проблем за тие триесет цм. Градел скоро два метра од постоечката ограда која тој не ја поставил и за која никогаш немало проблем. Ако се знаело,би граделе 40 цм поназад и не би имало проблем. Конечно, во селските атари тоа е редовна појава. Некои тоа лесно го решаваат со дозвола од соседот,но што ако не сака? Доволно е да се скарале дедовците или едноставно, според нашиот менталитет, да му цркне козата на комшијата! Често промените настанале со премерот во Катастар. Катастар тоа всушност и го признава,ама ... netpress.com.mk/katastar-imoti-zemjotres-ja-skara-makedonija/ Барем да се овозможи посредување или некакво решение ако навлегувањето е резултат од премерот или ненамерно. Залудно ќе го продолжуваат рокот, кога на оние што поднеле барање на време, не може да им се реши.
 
Член од
18 мај 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
Kako moze divogradba koja e izgradena sega da bide legalizirana?Divogradbata ima vkluceno i voda i kanal.Kako e toa mozno koga nema plateni komunalii?
 
И

Име И Презиме

Гостин
Постојат снимки од авион (за Скопје 100% знам, ние така докажувавме дека објектот постоел и дека е само реновиран, а не новоизграден или проширен.Незнам од каде и како дојдоа до тие материјали моите ама можам да прашам ако има потреба за некој со слична ситуација)
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.518
Поени од реакции
20.621
Постојат снимки од авион (за Скопје 100% знам, ние така докажувавме дека објектот постоел и дека е само реновиран, а не новоизграден или проширен.Незнам од каде и како дојдоа до тие материјали моите ама можам да прашам ако има потреба за некој со слична ситуација)
google earth ftw !!!! ez win
 

Kajgana Shop

На врв Bottom