Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    623
Член од
5 март 2018
Мислења
17.848
Поени од реакции
20.616
Во Битола се случува хорор овие дена, вчера на ден Велигден, на сред бел ден на плоштад, куче скитник нападна детенце од две години и му откина парче од лицето.

Пред очите на своите родители му скокна и го спружи на земја без претходно да биди испровоцирано. Бев во близина кога се случи немилиот настан, имаше неколку дечиња кои си играа околу споменикот меѓу кои и моите внуци, не знам како би изреагирала ако во случајот некој од нив беше каснат, цела општина во вис ќе ја кренев, прв градоначалникот.
Ја познавам мајката на детето, долги години живеат во странство и мислам дека се вратија засекогаш тука, за што ? За кучиња да и ги изедат децата ?
Сега ќе тужат и преку Америчката амбасада и верувам дека само така со притисок однадвор можи некако да се среди овој проблем кој трае години.

Треба дебели казни и за несовесните граѓани кои ги котат кучињата и ги фрлаат на буниште.
Не сме безбедни ни на плоштад на сред бел ден, а камоли навечер по улици

Член од
15 јануари 2020
Мислења
981
Поени од реакции
3.233
Во Битола се случува хорор овие дена, вчера на ден Велигден, на сред бел ден на плоштад, куче скитник нападна детенце од две години и му откина парче од лицето.

Пред очите на своите родители му скокна и го спружи на земја без претходно да биди испровоцирано. Бев во близина кога се случи немилиот настан, имаше неколку дечиња кои си играа околу споменикот меѓу кои и моите внуци, не знам како би изреагирала ако во случајот некој од нив беше каснат, цела општина во вис ќе ја кренев, прв градоначалникот.
Ја познавам мајката на детето, долги години живеат во странство и мислам дека се вратија засекогаш тука, за што ? За кучиња да и ги изедат децата ?
Сега ќе тужат и преку Америчката амбасада и верувам дека само така со притисок однадвор можи некако да се среди овој проблем кој трае години.

Треба дебели казни и за несовесните граѓани кои ги котат кучињата и ги фрлаат на буниште.

Само што ја прочитав сега веста за ова и ја барав темава за да искоментирам.
Имам дете на слична возраст и вакви игри по паркови ни се рутина.
Се ставам во ситуација на родителите.
Не можам ни да замислам колкава страшна болка е тоа и за детето и за родителот пред се.
Да имам моќ сите овие кучкари и кучкобранители би ги ставил во огромен кафез заедно со сите кучиња скитници од државата собрани на куп. Па нека се објаснат таму со уличарите.
Сакам куче и имаме 2 дома и низ целиот живот сме имале куче дома/двор/куќарка/кафез.
Ама вакви ситуации НЕ СМЕАТ ДА СЕ СЛУЧУВААТ. И сум апсолутно против сите улични агресивни кучиња. Проблемот мора да се реши макар и со успивање. Колку и да е болно.

Гревота детенцето, огромни се шансите да има трајни лузни по лицето цел живот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.189
Поени од реакции
36.291
И сум апсолутно против сите улични агресивни кучиња.
Сите улични кучиња се потенцијално агресивни. ОК исто и домашните се, ама за нив власниците одговараат и горе долу се грижат да не направат беља... Сега за џукелава кој ќе одговара? Анима Дунди ќе ги викнат или таквите како @epajas, кои сите заедно се најодговорните за постоењето мноштвото џукели на улиците и ЗА БЕЉИТЕ КОИ ТИЕ ЏУКЕЛИ ГИ ПРАВАТ. Буквално е така пошто овие да не ги хранат редовно, нема да има толку џукели. И нема да има ваква стигма за решавање на џукелите, сега некој од фамилијава да го насекирал кучево - нему ќе му рипнеа за „суровост кон животни“. А замисли некој да ја насекирал џукелава на време, сега детево немаше да биде осакатено.

Поентата ми е дека на улица не треба да има никакви џукели, и скроз контрапродуктивно е правењето некаква дистинкција дека имало неагресивни џукели. Сите џукели порано или подоцна и во одредени ситуации, покажуаваат агресивност. А кој не разбира, претпоследнава реченица нека си ја стави на repeat се додека не ја разбере.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.105
Поени од реакции
4.276

Катастрофа, ќе му објаснат ли сега на детево со лузна и траума за цел живот кучкариве дека кучето не е виновно и дека кутрото можеби било исплашено и само се бранеле, а и децата не знаеле како треба со кучиња, абе истепајте се тоа од по улици глутници кучиња не смее да има во населено место, и тие што ги бранат и нив ќутек уште повеќе ненормални се у главите сите што се соживуваат и ги бранат кучињата, бескорисни смрдливи и опасно подмолни суштества.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.189
Поени од реакции
36.291
Пазете го овој дел од текстот:
„Кучето утринава е заловено и ќе му се даде шанса да биде вдомено откако ќе помине низ здравствениот третман“, објавија од Хачико.

WTF сега некоја анима дунди демек ќе го „вдоми“ и утре пак на некоја улица ќе заврши. Ете зошто мора чипирање на сите кучиња, и потоа судење на власниците.

Сакаш да храниш џукели? ОК, ама потоа да одговараш кога џукела ќе осакати некој. ММЕ. :-/

Член од
15 јануари 2020
Мислења
981
Поени од реакции
3.233
Сите улични кучиња се потенцијално агресивни. ОК исто и домашните се, ама за нив власниците одговараат и горе долу се грижат да не направат беља... Сега за џукелава кој ќе одговара? Анима Дунди ќе ги викнат или таквите како @epajas, кои сите заедно се најодговорните за постоењето мноштвото џукели на улиците и ЗА БЕЉИТЕ КОИ ТИЕ ЏУКЕЛИ ГИ ПРАВАТ. Буквално е така пошто овие да не ги хранат редовно, нема да има толку џукели. И нема да има ваква стигма за решавање на џукелите, сега некој од фамилијава да го насекирал кучево - нему ќе му рипнеа за „суровост кон животни“. А замисли некој да ја насекирал џукелава на време, сега детево немаше да биде осакатено.

Поентата ми е дека на улица не треба да има никакви џукели, и скроз контрапродуктивно е правењето некаква дистинкција дека имало неагресивни џукели. Сите џукели порано или подоцна и во одредени ситуации, покажуаваат агресивност. А кој не разбира, претпоследнава реченица нека си ја стави на repeat се додека не ја разбере.
Не сум ја напишал добро реченицата. Да сите улични кучиња се или ќе бидат кога тогаш агресивни. Поентата ми беше не смее улицата да има кучиња. Не знам дали во друга (нормална и важечка за цивилизирана) држава сем нашава сум го видел тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.189
Поени од реакции
36.291
Не сум ја напишал добро реченицата. Да сите улични кучиња се или ќе бидат кога тогаш агресивни. Поентата ми беше не смее улицата да има кучиња. Не знам дали во друга (нормална и важечка за цивилизирана) држава сем нашава сум го видел тоа.
Има и во други (вакви) држави. Но на запад нема, сеедно колку и да се woke сепак реагираат кога се работи за касапење на деца и луѓе. Овде вака ќе помине ова, наместо да се соберат топла луѓе и во еден ден да ги решат сите џукели таму во Битола и поширока околина. Сега ако немаат изговор, не знам кога ќе имаат подобар. Ама невладните и човечките џукели во нив, они го направија народот ваков - да се плаши да си ги брани децата од ебaни улични џукели.

Оксиморони. Неагресивни џукели, невини кypви, поштени криминалци, ниски џинови, слаби дебелковци... Паметни глупаци. Итн, итн.

Реагирав пошто постојано ни се наметнуваат такви еуфемизми дури и ако очигледно се оксиморони: Агресивни џукели. Демек имплицира на тоа дека има и неагресивни џукели, што повлекува општо нереагирање против тие опасни диви и полудиви животни. (и сега очекувано пак ќе се тригерира некој за „диви животни“)

Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.182
Поени од реакции
52.393
Можам да замислам кој бал на шизофреничарки е на фб во коментарите под веста за овој настан.

vasicot

Soli contra omnes
Член од
2 септември 2016
Мислења
937
Поени од реакции
2.185
Можам да замислам кој бал на шизофреничарки е на фб во коментарите под веста за овој настан.
IMG_3052.jpeg
eve za da ne zamisluvas gospoga neda maretic poranesna novinarka vo bt ili poarno receno want be novinarka … nejzini blsiki bile tamu kuceto bilo vleceno .. nemam navika po fb da se raspravam a imam mnogu so da mu kazam
ova zasluzva da bidi obesena na sato

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.189
Поени од реакции
36.291
Прегледај го приврзокот 449427
eve za da ne zamisluvas gospoga neda maretic poranesna novinarka vo bt ili poarno receno want be novinarka … nejzini blsiki bile tamu kuceto bilo vleceno .. nemam navika po fb da se raspravam a imam mnogu so da mu kazam
ova zasluzva da bidi obesena na sato
Осакатено дете од диво животно во сред град а ливадаркава тоа го нарекува „дешаванка“?
Нејзе да и се деси, така исто ќе го нарече?
Автоматски споено мислење:

И гарант лажат пошто кои, па и најдилетантските родители, ќе остават дете да игра па уште и за опаш да влече некоја рандом крастава џукела??

vasicot

Soli contra omnes
Член од
2 септември 2016
Мислења
937
Поени од реакции
2.185
Кај се дискутира на ФБ? пуштете линк.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.189
Поени од реакции
36.291
Не знам каде дискутираат, ама ова налета со истава од погоре. Не знам дали за осакатеното дете собира парична помош, ама собира за џукели од кои некој таму „лош homo sapiens“ ете се дрзнал да се брани.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.848
Поени од реакции
20.616
Неда не е салам, јас да сум родител на детево прво неа на сатот ќе ја обесам па после сите останати.
Не беше кучето за опаш влечено, еден куп сведоци имаше на настанот.
Пред пет дена на истото место исто така од таа глутница нападна дете пред Буре пицеријата, детето си јадеше и му скокна го чапна за чело го искаса.
Во една недела ова е петти случај пријавен, на болница се чудат.
Автоматски споено мислење:

Точно така, во странство секој сопственик одговара за своето куче, не смеат да остават надвор куче само ни на неколку часа без да има маска на него, во одредени урбани населби не смеат ни во двор да го чуваат повеќе време, сакаш куче, дома ќе си го чуваш како член на семејството, ова е и за заштита на кучето и за околината.
Општината се искина од пари плаќање за каснати граѓани, досега хотел со пет звезди ќе му изградеа со тие пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom