- Член од
- 5 март 2011
- Мислења
- 852
- Поени од реакции
- 830
ke stavam samo sakam soodvetna slika kade se gleda celoto telo imam nekoi ali koga ke go slikam ke go viditeКавказ или некој мелез?
имаш слика сега како голем?![]()
ke stavam samo sakam soodvetna slika kade se gleda celoto telo imam nekoi ali koga ke go slikam ke go viditeКавказ или некој мелез?
имаш слика сега како голем?![]()
Овчарските кучиња не ги хранат со млеко туку со цвика мешана со р'жан леб што е суб-производ на сирењето.sakav da kazam deka mu e glavno toa ishranata se znaete kako e na planina gore so kravite sekako deka jade i dr raboti toa maloto jade i koga jademe i nie sekogas e pod masata ta taka jade i nie sto jademe sakav da kazam deka glavnata ishrana mu e toa e se vie vo gradot sto gi cuvate jas mozam da se kladam deka po zdravo kuce od mojot mazjak ne veruvam deka ima te (nemoj bukvalno i pogresno da me svatite)
--- надополнето: 16 јули 2012 во 03:29 ---
Прегледај го приврзокот 46231
eve go mazjakota kako mal
da gi hranat bidejki mlekoto go upotrebuvaat za pravenje na sirenje a cvikata e toa sto ostanuva (kisela voda, pomija) a rzan leb samite sopstvenici go pravat bidejki imaaat 5-6 kucinja koi jadat kako volovi i e dosta skapo da im se kupuva leb inaku na moeto jas mu kupuvam leb od prodavnica sto go velime nie vcerasen ili zaostnat leb po 18 den na den jade 2 leba eden sabajle i eden vecer a inaku kupuvam i koski od mesara ostatoci od usti od zivotni kozi i dr sega da ne nabrojuvam sigurno me svakateОвчарските кучиња не ги хранат со млеко туку со цвика мешана со р'жан леб што е суб-производ на сирењето.
Цвиката е одлична храна за разлика од млекото кое му создава глисти на кучето. Исто така и ржаниот леб е подобар извор на корисни материи од обичниот.da gi hranat bidejki mlekoto go upotrebuvaat za pravenje na sirenje a cvikata e toa sto ostanuva (kisela voda, pomija) a rzan leb samite sopstvenici go pravat bidejki imaaat 5-6 kucinja koi jadat kako volovi i e dosta skapo da im se kupuva leb inaku na moeto jas mu kupuvam leb od prodavnica sto go velime nie vcerasen ili zaostnat leb po 18 den na den jade 2 leba eden sabajle i eden vecer a inaku kupuvam i koski od mesara ostatoci od usti od zivotni kozi i dr sega da ne nabrojuvam sigurno me svakate
Луге гледам дека навистина имате заблуди околу исхраната на млади кучиња,обичното млеко без разлика дали е од говедо,коза,овца,точно е дека прави проблеми кај поголем дел кутриња со пролив,но тоа не е како резултат на тоа дека преку тоа млеко се пренесуваат глисти на младите.сега сигурно ке се прашате тогаш од каде тие глисти кај младото кога е со мајката и не шета по улица како би изел некое јајце од паразит.Одговорот на тоа прашање е малку збунувачки за сите сопственици кои немаат познавање од ветеринарна медицина.Токму тие глисти кај кутрињата ги пренесува за жал самата мајка кој пренос може да биде преку плацентата(трансплацентарно) и преку мајчиното млеко,а никако друго млеко од друг животински вид не може да биде преносител на цревни паразити кај младите кутриња,па и да би можело тоа би биле најчесто кучиња чувани во селски средини каде им се дава млеко кое термички не е обработено(пастеризирано)но ова второво земете го како неточно затоа што едноставно не може на тој начин да се пренесат цревни паразити преку млеко од крава и др жив.А што се однесува до проливот кој го прави пресното млеко тоа е сосема друга и долга приказна во која учествуваат низа на фактори:Промена на желудечна PH,ензими,а во најголема мерка микрофлората(добри бактерии)во цревата на кутрето.Цвиката е одлична храна за разлика од млекото кое му создава глисти на кучето. Исто така и ржаниот леб е подобар извор на корисни материи од обичниот.
Мој совет е ако го храниш со млеко нека биде потквасено односно кисело.
anima-mundi.org.mkЗнае ли некој каде можам да го најдам најновиот закон за домашни миленици ?
Хмм не успеав да најдам каде пишува тоа дека треба да се шета со маска и дека не смее на зелени површини.
Ова не е најобичен доџ, ова е лепотица, тхе доџЕве ми ја подновата, Чила која патем речено е најобичен Доџ.
Не прашувам ништо само си се фалам
![]()
![]()
Во природата кучињата без разлика на раса се митарат 2 пати годишно и тоа на есен заменувајки го летното крзно со зимско и на пролет заменувајки го зимското со летно.Значи тоа се 2 периоди во годината на митарење кај кучиња што живеат во приода не дома чувани.Додека кучињата кои се чуваат во домашни улови,тој таканаречен циклус на митарење е пореметен скоро и да нема некое правило кај нив(кај повекето),мегутоа опагање на длака може и да биде како резултат на хранење со ниско вредна храна релативно дефицитарна со витамини,минерали како и есенцијални омега масни киселини,па сето тоа да наликува на митарење(нормално ако нема животинчето никакво кожно заболување).Токму со додавање на овие средства во храната,особено ако животното с е храни со неквалитетна храна,доага до намалување на опагањето како и подобрување на квалитетот на влакното.Особено се битно омега масните киселини,како и антиоксиданси ВИТ.А,ВИТ.Ц,а исто така и биотинот делува позитивно на самата длака.Кои периоди се митарат лабрадорите и кога од прилика им се менува бебешкото крзно со возрасно ?