Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Здраво. Вака, одсекогаш сум ги сакал кучињата, но никогаш не сум чувал. Имам семејство со 2 дечиња од кои помалото е година и пол а поголемото е 6 години, па би ве замолил да ми кажете која раса би ми одговарала за со нив. Живеам во стан од 80 м2. Искрено, ги прочитав сите 107 страни и можам да ве пофалам за стручноста и несебичноста околу занењето, посебно на Lu и на Ivana Roth. Во моментов чувам риби, ама со нив не можеш да комуницираш ниту пак да прошеташ. Ги гледав расите како што се германски боксер, златен ретривер, хаска и сл. Не сум многу за помалите раси на кучиња. Однапред ви благодарам. (y)
Боксерот и хаските ти се комплицирани раси. Особено хаските. Премногу своеволни, една од главните причини зашто не се препорачуваат во семејство со помали деца. Тоа ќе бара премногу облигација и трпение од твоја страна, да ја поставиш хаската на она ниво на кое треба да се наоѓа во кругот на семејството, а тоа е најдоле- во кратки црти- mission impossible:) Боксерите се прекрасни кучиња, но реално бараат познавање околу светот на кучињата а особено околу таа раса. Не џабе го носат името боксери. Кога сме кај ретриверите, па... што има да се каже, можеш да ги видиш на секој корнер во било кој град. Иако се премногу мили, мирни, знаат да си џапнат, иако тоа нивните сопственици најчесто не го признаваат. Али со деца се прекрасни, сепак доколку им го покажеш местото во фамилијата. Тоа е правило со било која раса. Кога земаш ретривер, мораш да бидеш спремен да кажеш ЧАО!, на чистотата во домот, посебно во твојов случај, станува збор за чување на кучето во стан. Има долго крзно, премногу ама ПРЕмногу се митарат. Бараат доста долги прошетки секојдневно (мораш да размислиш дали го имаш тоа време), во спротивно знаат да постанат доста деструктивни. Веќе ако си читал, знаеш дека спаѓаат во групата на причари, што значи доста активна раса.

Куче, кое ја би ти го препорачала за чување во стан, во близина на деца (и од хигиенски и до практични причини, верувај многу ти е битно со децата), ти е пудла. Пудлата нема крзно, има коса, што значи-нема митарење:vozbud: Иако, сега низ глава ти се врти, пудла, педерско куче (претпоставувам), имаш повеќе видови на пудли, мали средни големи... различни бои... големата пудла, кај нас е реткост. Но затоа можеш да ја порачаш, мислам ако ги контактираш купи миленик.цом можат да те посоветуваат околу изборот. И они спаѓаат во групите на птичари, и они се активни (но не колку ретриверот), живеат по 20 тина години, и не знам дали знаеш, но спаѓаат во групата на најинтелегентни кучиња.

Позитивни страни- немаш хаос и влакна по дома.
Не смрдат како сите останати раси.
Децата можат да уживаат во правење на фрузури:) во друштво на премногу толерантно куче.
Премногу интелегентни.
Лесно прифаќаат тренинг и било каква дресура.
Никој, ама баш никој не може да добие алергија од нив, посебно со децата тоа ти е еден огромен +.
Работни кучиња, целта им е да го задоволат газдата, со други зборови, со добар тренинг (и со најмало познавање околу тоа, битно е трпение) ќе направат се за тебе.

Погледни го клипов.

O

Orion.

Гостин
Здраво. Вака, одсекогаш сум ги сакал кучињата, но никогаш не сум чувал. Имам семејство со 2 дечиња од кои помалото е година и пол а поголемото е 6 години, па би ве замолил да ми кажете која раса би ми одговарала за со нив. Живеам во стан од 80 м2. Искрено, ги прочитав сите 107 страни и можам да ве пофалам за стручноста и несебичноста околу занењето, посебно на Lu и на Ivana Roth. Во моментов чувам риби, ама со нив не можеш да комуницираш ниту пак да прошеташ. Ги гледав расите како што се германски боксер, златен ретривер, хаска и сл. Не сум многу за помалите раси на кучиња. Однапред ви благодарам. (y)
Златен ретривер или Лабрадор, совршени се за луѓе кои немаат искуство со кучиња.
Моето прво куче беше мешанец од лабрадор:)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Убаво што си земал шарпланинче,имаш ли место да го чуваш?
Прво,колку е старо?Ако не е постаро од 4 недели,почекај да наполни,и клај му вакцина.После 4 недели уште една,па уште една.
Дај му апче против глисти,зависно од тежината,аматоа малку покасно.Млекце можеш да му даваш,ама обавезно разредено со водичка,ќе му направи проблем со стомакот ако не му го разредиш.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Убаво што си земал шарпланинче,имаш ли место да го чуваш?
Прво,колку е старо?Ако не е постаро од 4 недели,почекај да наполни,и клај му вакцина.После 4 недели уште една,па уште една.
Дај му апче против глисти,зависно од тежината,аматоа малку покасно.Млекце можеш да му даваш,ама обавезно разредено со водичка,ќе му направи проблем со стомакот ако не му го разредиш.
млеко никако. може да почне со папи формула. Али чекам прво да се изјасни што го интересира...
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:19 ---
Златен ретривер или Лабрадор, совршени се за луѓе кои немаат искуство со кучиња.
Моето прво куче беше мешанец од лабрадор:)
А прoчита дека има детенце од годинка и пол и дека живее во стан? Алергии??? think about that...?:)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
млеко никако. може да почне со папи формула. Али чекам прво да се изјасни што го интересира...
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:19 ---

А причита дека има детенце од годинка и пол и дека живее во стан? Алергии??? think about that...?:)
Затоа му реков разредено со вода,сум против давање чисто млеко.мада кога ќе погледнеш од другата страна што им фалело на планинските кутрињња што цело време додека се мали јада млеко и леб надробени,па израснуваат во даалеку поздрави и поцврсти од градските :)
Јас до сега сум немал проблеми со млекото.Најдов кутре малечко дали имапе и дв недели,го потхранував со млеко(некаде од прилика 65% вода и 35% млеко) не му бидна ништо.
Ама да,се сложувам нека почне и со папито :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Затоа му реков разредено со вода,сум против давање чисто млеко.мада кога ќе погледнеш од другата страна што им фалело на планинските кутрињња што цело време додека се мали јада млеко и леб надробени,па израснуваат во даалеку поздрави и поцврсти од градските :)
Јас до сега сум немал проблеми со млекото.Најдов кутре малечко дали имапе и дв недели,го потхранував со млеко(некаде од прилика 65% вода и 35% млеко) не му бидна ништо.
A знаеш дека млекото е главен фактор за појава и размножување на глисти? У реду е да растат со мајчино млеко, факт е дека се поздрави... али давањето на млеко од коза или крава на куче, па макар и разредено, во никој случај ги нема потребните протеини, масти... и етц. што му се потребни на кутрето, за да биде по здраво... да се разбереме, едно е мајчино млеко друго е кравјо или козјо... не викам дека е штетно, само не е ни толку здраво. Предизвикува ширење на глисти и не му помага на кутрето околу стварање на имун систем. Само му предизвикува диареа. А самото предизвикување на диареа, значи дека нешто не е во ред со организмот. Папи формулата не е измислена за џабе. И тоа, 35 посто млеко, веќе не е ни млеко, затоа не му било ништо... така да, ако веќе го интересира членот што е добро за неговото куче, треба да размисли за канин папи формула, доста скапо али квалитетно. Ако не може да се дозволи канин, тука е пурина а и еукануба. Најефтина папи формула, а задоволително добра е екопет или боно. Млеко не, јогурт или кисело млеко= ДА! There is a difference. ;)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
A знаеш дека млекото е главен фактор за појава и размножување на глисти? У реду е да растат со мајчино млеко, факт е дека се поздрави... али давањето на млеко од коза или крава на куче, па макар и разредено, во никој случај ги нема потребните протеини, масти... и етц. што му се потребни на кутрето, за да биде по здраво... да се разбереме, едно е мајчино млеко друго е кравјо или козјо... не викам дека е штетно, само не е ни толку здраво. Предизвикува ширење на глисти и не му помага на кутрето околу стварање на имун систем. Само му предизвикува диареа. А самото предизвикување на диареа, значи дека нешто не е во ред со организмот. Папи формулата не е измислена за џабе. И тоа, 35 посто млеко, веќе не е ни млеко, затоа не му било ништо... така да, ако веќе го интересира членот што е добро за неговото куче, треба да размисли за канин папи формула, доста скапо али квалитетно. Ако не може да се дозволи канин, тука е пурина а и еукануба. Најефтина папи формула, а задоволително добра е екопет или боно. Млеко не, јогурт или кисело млеко= ДА! There is a difference. ;)
Во ред е се што кажа не побивам јас,сосема се сложувам,ама ете....
Сепак,од мојте искуства,и од луѓе што смум зборувал,немале никаков проблем со давање на млеко(разредено,нормално) па израснале во сосема убави и ЗДРАВИ изложбени примероци....
Поздрав и секое добро :)

и ти се молам,не ме карај веќе :D
Шала,шала беше ова последново,не си зимај при срце :D :D ;)

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825

Toa e veke odneseno vo planina pred 2 nedeli i se hrani isklucivo so kravjo mleko koe ne e nikako razredeno tuku direkno sto velat od kravata se molze i mu se stava e se nekogas i leb mu se stva vo mlekoto bidejki taka nesaka da go jade ve prasav za sovet bidejki sakav da go podhranam da bide zdravo i silno bidejki e zensko i ke mi treba da go sparam so mazjakot koj veke go imam godina i nekoj mesec go imam postirano na temava uste mal ali da vi kazam za negovata ishrana to do godina vreme ako veruvate jadese samo leb i mleko na den kako rastese taka i apetitot go zgolemuvase pa stigna od 3 do 5 litri mleko na den toj duri do edna godina ne znaese da jadese meso sto uzasno me nervirase ali koga pocna veke mu nema kraj nikogas ne e sit i e mnogu zdrav inaku ima primeno 2-3 vakcini i ima primeno nekolku vidovi na apcinja bogati so kalcium i onie sto se protiv glisti

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Toa e veke odneseno vo planina pred 2 nedeli i se hrani isklucivo so kravjo mleko koe ne e nikako razredeno tuku direkno sto velat od kravata se molze i mu se stava e se nekogas i leb mu se stva vo mlekoto bidejki taka nesaka da go jade ve prasav za sovet bidejki sakav da go podhranam da bide zdravo i silno bidejki e zensko i ke mi treba da go sparam so mazjakot koj veke go imam godina i nekoj mesec go imam postirano na temava uste mal ali da vi kazam za negovata ishrana to do godina vreme ako veruvate jadese samo leb i mleko na den kako rastese taka i apetitot go zgolemuvase pa stigna od 3 do 5 litri mleko na den toj duri do edna godina ne znaese da jadese meso sto uzasno me nervirase ali koga pocna veke mu nema kraj nikogas ne e sit i e mnogu zdrav inaku ima primeno 2-3 vakcini i ima primeno nekolku vidovi na apcinja bogati so kalcium i onie sto se protiv glisti
Ако кутрето планираш да го храниш само со леб и со млеко,те молам дај го на некој,ТЕ МОЛАМ.
За здраво и солно куче,треба да му се дава храна за кучиња,пилешко со ориз,кафортани и уште 300 други работи.
Куче не се чува само на млеко и на леб.

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
Ако кутрето планираш да го храниш само со леб и со млеко,те молам дај го на некој,ТЕ МОЛАМ.
За здраво и солно куче,треба да му се дава храна за кучиња,пилешко со ориз,кафортани и уште 300 други работи.
Куче не се чува само на млеко и на леб.
sakav da kazam deka mu e glavno toa ishranata se znaete kako e na planina gore so kravite sekako deka jade i dr raboti toa maloto jade i koga jademe i nie sekogas e pod masata ta taka jade i nie sto jademe sakav da kazam deka glavnata ishrana mu e toa e se vie vo gradot sto gi cuvate jas mozam da se kladam deka po zdravo kuce od mojot mazjak ne veruvam deka ima te (nemoj bukvalno i pogresno da me svatite)
--- надополнето: 16 јули 2012 во 03:29 ---
31237-4f5622cbe33246741bfdfefc8a69b77c.jpg

eve go mazjakota kako mal

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
sakav da kazam deka mu e glavno toa ishranata se znaete kako e na planina gore so kravite sekako deka jade i dr raboti toa maloto jade i koga jademe i nie sekogas e pod masata ta taka jade i nie sto jademe sakav da kazam deka glavnata ishrana mu e toa e se vie vo gradot sto gi cuvate jas mozam da se kladam deka po zdravo kuce od mojot mazjak ne veruvam deka ima te (nemoj bukvalno i pogresno da me svatite)
--- надополнето: 16 јули 2012 во 03:29 ---
Прегледај го приврзокот 46231

eve go mazjakota kako mal
Кавказ или некој мелез?
имаш слика сега како голем? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom