Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
Мене ми се јасни стандардите за оваа раса, но баш се разгуглав и видов дека има кучиња со одредени флеки по телото, кои според стандарди не се признаваат. Иначе има Дого со црно око, со црни опаши, со чевлички на нозете.... има еден тон варијации... кои според правилата се сметаат за флеки и не се признаваат. А баш слатко изгледаат со флеките на нив:)
Да, се случува понекогаш да се родат со црни флеки, али тоа на изложба се смета за дискфалициона маана, на изложба можат да учествуваат само чисто бели Дого Аргентино.
А инаку мене баш ми се интересни оние Дого Аргентино кои што имаат црна флека на окото, како пирати се :)

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Вака денес зема Лабрадор 2 месеци стар. Знам дека му е прв пат одделен од фамилијата и нова територија. Од кога дојде по 1 саат се живо и диво гризе, му купив играчки, ги гризе па кога ќе му здосадат почнува по раце и пижами. Тоа што не треба да гризе го карам и малце го допирам кај вратот некогаш се смирува ама некогаш се разгорува. Еве го сега спие, од кога дојде нема залаено ниеднаш а не ни плаче. Дали е вака се во ред ? Кажете некој совет како да го изморам што повеќе за да поспие и како да му се обраќам кога гризе раце ?

Поздрав

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Вака денес зема Лабрадор 2 месеци стар. Знам дека му е прв пат одделен од фамилијата и нова територија. Од кога дојде по 1 саат се живо и диво гризе, му купив играчки, ги гризе па кога ќе му здосадат почнува по раце и пижами. Тоа што не треба да гризе го карам и малце го допирам кај вратот некогаш се смирува ама некогаш се разгорува. Еве го сега спие, од кога дојде нема залаено ниеднаш а не ни плаче. Дали е вака се во ред ? Кажете некој совет како да го изморам што повеќе за да поспие и како да му се обраќам кога гризе раце ?

Поздрав
Кај мене е 2 и пол месеци стар и исто гризе се по станот, јас го фаќам за врат и го затресувам малку кога ќе претера со гризењето раце и нозе и викам отсечно Не. Да бидам искрен го подчукнувам малку и по газето кога ќе ме изнервира ептен. Ако не ме разбира и продолжува да каса ,тогаш го врзувам за врата неколку минути за да се смири. Вчера го нашлакав добро од причина се научи да моча на тераса и секогаш трча да каже, но вчера ми се измоча на креветот горе како за инает оти го искарав да не го гризе креветот.
Јас му купив неколку играчки од пет шопот и од оние кинескине пазари што се за едно евро и игра понекогаш со нив и растрчува низ собата. Исто и оние едни коски што се во пет шопот обожава да ги гризи. Понекогаш кога ќе почне да ги гризи нив не досадува еден цел час што е право чудо.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Кои "treats" ви се покажале најефикасни ? Јас имам едни од Pedigre ама некако многу се тврди и големи и не му мирисаат на кучево баш баш.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Кои "treats" ви се покажале најефикасни ? Јас имам едни од Pedigre ама некако многу се тврди и големи и не му мирисаат на кучево баш баш.
Досега, све што ќе сум и дадела, се фасцинирала од истото, така да... во ситуацијава моја се е добро, се додека има да се даде нешто...:pos: Али најинтересна ми е кога ќе види леб- е од тоа мислам дека ништо друго повеќе не ја радува, мислам кој кретен е али ајде..Што и да купуваш гледај да има добар состав, и најдобро за твоето ќе биде тоа што тоа ќе сака да го јаде, така да почни да експериментираш:)
--- надополнето: 18 февруари 2012 во 18:02 ---

Поздрав
И патем, честито за кутрето, се надевам убаво патешествие ќе си имате заедно.... А тоа со гризењето... ќе си го караш, они си се познати по тоа дека сакаат да гризаат све живо и диво. Не смееш уште сега да бараш начини како да го изморуваш, премногу е малечок, он сам си знае кога му е доста (иако за нас тоа е премногу), ќе си играте повеќе и тоа е тоа.
Иначе супер е тоа што не лае и што уште од прв ден е весел, само припазувај тоа весел да не прерасне во ПРЕмногу весел, што не верувам дека ќе ти се свиѓа...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ваков градник има кај нас? Онај што е за тргање тежини на клипов планирам колата да ми ја трга напролет :icon_lol:.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Колку од прилика да му давам дневно во грамажа на кучето ? Земав Ројал Канин храна и кучето е 2 месеци.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Колку од прилика да му давам дневно во грамажа на кучето ? Земав Ројал Канин храна и кучето е 2 месеци.
Ројал Канин стартер пишуваше на враќата 150 грама дневно за кутре од 10 килограми (толку беше тежок кај мене на 2 месеци лаб-от), ако имаш од другиот Ројал Канин Макси тогаш не знам. Јас му давав 150 грама дневно и околу 200 мл јогурт и пак ми изгуби во тежина (ептен е хиперактивен), последниве неколку дена му појачав исхрана и му давам повеќе.
Пак провери си во пет шопот да ти ја дадат таблицата да ја видиш.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Па мојата е Maxi Junior и пишува за кучиња што тежат до 35кг да се дава околу 250гр кога имаат 2месеци.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Па мојата е Maxi Junior и пишува за кучиња што тежат до 35кг да се дава околу 250гр кога имаат 2месеци.
Кое куче на 2 месеци тежи 35 килограми? Сигурно си утнал нешто со читањето на табелата. Убаво ти кажа членот Windfucker, за 10 кг имаш 150 грама дневно (што според мое мислење е тамн, во однос на тоа што за мојава кучка од 40 кг, јас и давам 400/450 гр.)
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 00:52 ---
Ваков градник има кај нас? Онај што е за тргање тежини на клипов планирам колата да ми ја трга напролет :icon_lol:.

Немам сретнато од истиве, знам јас баш барам за мојава, да има работа нешто нели, но немаше од овие па земав обичен градник и само и поставив додаток позади (хоум меид;)), па тргаше гуми, зашо жал ми е да и ставам нешо поише, иако она обожава кога тегне нешто. Најчесто кога сакам да ја изморам, ја носам на планина и ме тегне мене:) со обичниот градник. Овие специјалниве, мислам дека ги имам гледано на deal extreme.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Кое куче на 2 месеци тежи 35 килограми? Сигурно си утнал нешто со читањето на табелата. Убаво ти кажа членот Windfucker, за 10 кг имаш 150 грама дневно (што според мое мислење е тамн, во однос на тоа што за мојава кучка од 40 кг, јас и давам 400/450 гр.)
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 00:52 ---
На храната пишува за раси што растат до 35кг кога се на двомесечна возраст да се дава 250гр или 255 така нешто. Затоа прашував. :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
На храната пишува за раси што растат до 35кг кога се на двомесечна возраст да се дава 250гр или 255 така нешто. Затоа прашував. :)
И патем рече дека е Џуниор формула, на твоето кутре не му треба џуниор туку папи формула, валјда тука си утнал нешо. 250 гр. за кутре на 2 месеци мислам дека и со сила да му ги буташ нема да ги изеде. 150 грама,дури може и тоа да биде премногу.
Али пак ти викам, си ја утнал формулата, ти треба папи формула.

K

kalimer0

Гостин
Вучјачето-скитник што го зедов инаку има hip dysplasia и вечерва го фатија некои грчеви незнам дали ќе ја преброди ноќва :(
Се обидов со некои вежби му ги туркам нозете во спротивна страна од грчот ама кога ќе го оставам неможе на нозе да стои се прави како топка и паѓа... Жал ми е вака да го гледам ама тоа е нема што да правам се надевам му го продолжив животот за некој ден бидејќи да беше на улица сигурно ќе умреше порано.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
И патем рече дека е Џуниор формула, на твоето кутре не му треба џуниор туку папи формула, валјда тука си утнал нешо. 250 гр. за кутре на 2 месеци мислам дека и со сила да му ги буташ нема да ги изеде. 150 грама,дури може и тоа да биде премногу.
Али пак ти викам, си ја утнал формулата, ти треба папи формула.
Хмм па во Фауна Центар ми кажаа дека оваа храна е за кучиња над 2 месеци, а така пишува и на неа. Royal Canin Maxi Junior. Инаку со јадењето нема проблем колку ќе му дадеш толку ќе изеде ама сега намалив од денес.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Мажјак Сибирски Самојат си бара женска за парење.

Кучето има педигреа, излегувано е на натрепвари на телевизии на што ли не. Да не има некој случајно заинтересиран да ги носиме на романтична вечера :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom