Куран

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Да точно.
Инаку мислата ми беше :
Мухамед ја чул библијата од робот и ја прераскажал на сопствен начин додека некој друг запишувал. Кур`ан = Рецитација како што кажав и претходно .
Да бе мајката, така е. Сега за ова што ке кажеш? Или дека тој робот на Мухамед имал временска машина? Не знам зошто Модераторот не ти ги бриши мислењата кога освен провокации ништо не кажуваш.

Едит: Разгледај малку по сајтот ке видиш интересни работи и ке научиш нешто, наместо вака да се усрамиш.

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Zdravo na site gi citav vasite komentari i gledam deka navleguvate vo raspravija, religijata taka ne nalaga. Jas sum musliman i ne sakam nikogo da navreduvam vo vrska so vasite veri toa e vase pravo vo kogo da veruvate. Vi kazuvam na site a posebno go potenciram AGORA, KUR'ANOT e delo na ALLAH (gospod), Allah gi daval svoite objavi preku GEBRAIL (GAVRIL) a toj gi prenesuval na Muhammed. Muhammed seto toa go slusal znaci toj bil vo t.n trans koga gi slusal objavite a negovite pomosnici toa go pisuvale, znaci toj go zboruval toa sto go slusal a negovite pomosnici go pisuvale. I za vasa informacija deka Kuranot ne e napisan od covek, govori i faktot deka ne postoi nitu eden pameten covek sto mozel da napise vakvo nesto kako Kuranot, znaci i samite znaete deka Muhammed bil nepismen kako mozel da pisuva.
A bi sakal da ve prasam nesto Vas Hristijanite zatoa sto ova prasanje ne moze nikoj da mi go odgovori ne znam dali od neznaenje na vasata vera ili sto? Prasanjeto glasi vaka:
Koj e Gospod kaj hristijanite? Dali e ISUS? Golem brojo od vas vikaat GOSPOD ISUS HRISTOS pa neli ISUS e sin Bozji kako moze da bide gospod. I ako e gospod, Jas velam deka gospod nitu e roden nitu ce se rodi ednostavno on postoi.
Cekam odgovor!

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
A zosto Muhamed ja napustil Meka i otisol vo Medina?

Ova sto go kaza se e samo dokaz ne e.
Toj ja napustil Meka zatoa sto pocnale da go progonuvaat i bil prinuden da izbega vo Medina a tamu vednas go Prifatile Islamot, potoa se vratil vo Meka posilen so pogolem broj na vernici i gi preobratil. Znaci ova so beganjeto e kako so ISUS neli go proglasija kako za lazen taka e i so nego.

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
јас ќе умрам како неверник???
а како ти свати дека јас сум неверник??
те молам просветли ме!!!
за разлика од некој тука(дискретно погледнувам во тебе) не си ја мењавам верата...
барем прочитај некој мој пост на тема верување во господ па кажувај....

а кога свати дека не ти е местото во христијанството?
како го свати тоа?

знаеш на овие прашања да одговориш или ќе чекаш некој од муслиманите на форумов да ти подпомогнат....
јас не го негирам муслиманството..секој има право да си верува во што сака...колку да не бидам погрешно сватена...ама вакви работи,вакви луѓе кои се искажуваат дека ќе се преобратат на форум не се вистински верници според мене
Jas ce ti kazam zasto se smetate za nevernici. Bidejci kako sto navedov pogore vie Isus go smetate za gospod, toa e vasata najgolema greska, vie go stavate nego na isto ramniste so gospod. Na sudniot den koga site ce odat da gi molat prorocite za da pocne sudenjeto site ce odat od eden bozji pratenik do drug koga ce stignat do kaj ISUS, TOJ ce im rece vie nevernici koi mene me smetavte za GOSPOD i mojata majka za bozica ne mozete mene da me prasuvate koga ce pocne sudenjeto, odite kaj MUHAMMED toj e najblizok so gospod bidejci e toj posleden prorok. I taka natamu sega da ne vi raskazuvam ako nekoj e zainteresiran neka pise ce prodolzam i ponatamu.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Zdravo na site gi citav vasite komentari i gledam deka navleguvate vo raspravija, religijata taka ne nalaga. Jas sum musliman i ne sakam nikogo da navreduvam vo vrska so vasite veri toa e vase pravo vo kogo da veruvate. Vi kazuvam na site a posebno go potenciram AGORA, KUR'ANOT e delo na ALLAH (gospod), Allah gi daval svoite objavi preku GEBRAIL (GAVRIL) a toj gi prenesuval na Muhammed. Muhammed seto toa go slusal znaci toj bil vo t.n trans koga gi slusal objavite a negovite pomosnici toa go pisuvale, znaci toj go zboruval toa sto go slusal a negovite pomosnici go pisuvale. I za vasa informacija deka Kuranot ne e napisan od covek, govori i faktot deka ne postoi nitu eden pameten covek sto mozel da napise vakvo nesto kako Kuranot, znaci i samite znaete deka Muhammed bil nepismen kako mozel da pisuva.
A bi sakal da ve prasam nesto Vas Hristijanite zatoa sto ova prasanje ne moze nikoj da mi go odgovori ne znam dali od neznaenje na vasata vera ili sto? Prasanjeto glasi vaka:
Koj e Gospod kaj hristijanite? Dali e ISUS? Golem brojo od vas vikaat GOSPOD ISUS HRISTOS pa neli ISUS e sin Bozji kako moze da bide gospod. I ako e gospod, Jas velam deka gospod nitu e roden nitu ce se rodi ednostavno on postoi.
Cekam odgovor!
Ќе ти побарав докази за ова, за да знам дека навистина е вистина, но знам дека во религијата, вистина е само она што го кажуваат тие што ја проповедуваат религијата, се друго е лага.Нивната вистина немора да има врска со реалната вистина. Но, секој има право да верува во што сака, нели? Како што некој има право да верува во нешто што не е реална вистина, така и некој има право да верува во она што е реална вистина, со таа разлика што ова не би се нарукувало верување, туку егзактно знаење...Јасно ти е ова тебе?
Ако не ти е јасно, тогаш можеби тоа е причината за твојот пост да биде таков каков што е....а ако ти е јасно, навистина незнам која е целта на твојот пост..
Или, можеби не се согласуваш со ова што го напишав...па, повели, реплицирај ми, но, со докази, а не со некакви си таму докази кои се докази само за оние кои не бараат реални докази, од типот: „Господ го кажа ова, господ го кажа она“...
Toj ja napustil Meka zatoa sto pocnale da go progonuvaat i bil prinuden da izbega vo Medina a tamu vednas go Prifatile Islamot, potoa se vratil vo Meka posilen so pogolem broj na vernici i gi preobratil. Znaci ova so beganjeto e kako so ISUS neli go proglasija kako za lazen taka e i so nego.
Се` се случува со причина.
Ако она што го кажувал тој било реална вистина, и таа реална вистина тој на луѓето им ја објаснил на начин на кој што тие ќе ја разберат, која била причината што почнале да го прогонуваат..?
Jas ce ti kazam zasto se smetate za nevernici. Bidejci kako sto navedov pogore vie Isus go smetate za gospod, toa e vasata najgolema greska, vie go stavate nego na isto ramniste so gospod. Na sudniot den koga site ce odat da gi molat prorocite za da pocne sudenjeto site ce odat od eden bozji pratenik do drug koga ce stignat do kaj ISUS, TOJ ce im rece vie nevernici koi mene me smetavte za GOSPOD i mojata majka za bozica ne mozete mene da me prasuvate koga ce pocne sudenjeto, odite kaj MUHAMMED toj e najblizok so gospod bidejci e toj posleden prorok. I taka natamu sega da ne vi raskazuvam ako nekoj e zainteresiran neka pise ce prodolzam i ponatamu.
Најголемата грешка на сите е што за вистина приваќате нешто што не е вистина!!!
Мило ми е што не сум еден од тие кои ја прават оваа грешка...

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Ќе ти побарав докази за ова, за да знам дека навистина е вистина, но знам дека во религијата, вистина е само она што го кажуваат тие што ја проповедуваат религијата, се друго е лага.Нивната вистина немора да има врска со реалната вистина. Но, секој има право да верува во што сака, нели? Како што некој има право да верува во нешто што не е реална вистина, така и некој има право да верува во она што е реална вистина, со таа разлика што ова не би се нарукувало верување, туку егзактно знаење...Јасно ти е ова тебе?
Ако не ти е јасно, тогаш можеби тоа е причината за твојот пост да биде таков каков што е....а ако ти е јасно, навистина незнам која е целта на твојот пост..
Или, можеби не се согласуваш со ова што го напишав...па, повели, реплицирај ми, но, со докази, а не со некакви си таму докази кои се докази само за оние кои не бараат реални докази, од типот: „Господ го кажа ова, господ го кажа она“...

Се` се случува со причина.
Ако она што го кажувал тој било реална вистина, и таа реална вистина тој на луѓето им ја објаснил на начин на кој што тие ќе ја разберат, која била причината што почнале да го прогонуваат..?

Најголемата грешка на сите е што за вистина приваќате нешто што не е вистина!!!
Мило ми е што не сум еден од тие кои ја прават оваа грешка...
Znaes sto Agora celo vreme nesto mi filozofiras, i sekoristis edni zborovi.
Jas mislam deka postaviv edno prasanje vo vrska so ISUS, mislis deka ISUS e gospod odgovori mi samo na ova prasanje i kazi mi zosto go smetate za gospod, eve ti dokaz vo samata biblija neli pisuva deka ISUS e bozji sin.
Ajde sega razjasni mi go ova cekam odgovor.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Cekam odgovor!
Кој е Исус? Исус е Божјиот син, зачнат со земна жена. Исус е доказот за Господовата љубов кон човековиот род. Исус е Човек-Бог, и дозволува многу на своите верници, не како вас. Постојат слики со Исус, икони и фрески, но непостојат за Мухамед? Зошто?
Перцепцијата на религијата е погрешна. Сите гледаат на лошите страни и се занимаваат со тоа дали овој е Бог или не е. Да ги гледаме моралните норми, да ги почитуваме, и светот ќе биде подобро место за живеење.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Znaes sto Agora celo vreme nesto mi filozofiras, i sekoristis edni zborovi.
Jas mislam deka postaviv edno prasanje vo vrska so ISUS, mislis deka ISUS e gospod odgovori mi samo na ova prasanje i kazi mi zosto go smetate za gospod, eve ti dokaz vo samata biblija neli pisuva deka ISUS e bozji sin.
Ajde sega razjasni mi go ova cekam odgovor.
Со ова реши да избегнеш одговор на моите прашања или го замижа она што јас го пишав, а тоа е затоа што ова не ви одговара на вашата вистина.
Да се надополнам на предходниот пост: Покрај тоа што во религијата за вистини се земаат некои вистини кои не се реални вистини, во религијата и се замижуваат работи кои можат покажат на претходното...
Сето ова ми личи на „перење мозоци“..или нешто слично...
Која ти е целта на сето ова?
Инаку, зборовите се едни исти, и не сум јас тој што треба да измислува нови.За да го кажам она што го мислам, ги употребувам постоечките зборови.Имаш попаметна идеја во врска со ова?

Да ти одговорам на тоа?
Исус е обичен човек, без да има некакви врски со господ затоа што тоа не е можно од проста причина што господ не постои ( за нешто велиме дека не постои, се додека не се докаже спротивното, а непостоењето на нешто е многу тешко и речиси невозможно да се докаже, затоа се докажува неговото постоење ). Исус се разликува од останатите луѓе по тоа што нашол начин на кој што ќе манипулира со останатите луѓе, и е доста успешен во тоа.
Сега ти си на ред да ми дадеш одговор, нели?

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Кој е Исус? Исус е Божјиот син, зачнат со земна жена. Исус е доказот за Господовата љубов кон човековиот род. Исус е Човек-Бог, и дозволува многу на своите верници, не како вас. Постојат слики со Исус, икони и фрески, но непостојат за Мухамед? Зошто?
Перцепцијата на религијата е погрешна. Сите гледаат на лошите страни и се занимаваат со тоа дали овој е Бог или не е. Да ги гледаме моралните норми, да ги почитуваме, и светот ќе биде подобро место за живеење.
Kaj nas Muhammed ne sakal da bide prikazuvan na sliki za da ne se pravat skvernjavenja kako sto pravite na nevideno. Vie ne znaete kako izgleda pa go crtate so puski, a zamisli da imalo slika negova kako bi go prikazuvale. I ne zabeguvaj od temata. Objasni mi go ova BOG-COVEK.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
фала ти што ми кажа дека сум неверник,да не беше ти цел живот ќе си мислев дека сум верник,фала ти

и не,јас не мислам дека Исус е господ,знам дека е божји син.
и сигурно мене исус ќе ми рече ај појди ти до кај мухамед затоа што на форум ти рекле дека мене си ме сметала за господ...сакаш на земски начин да ти го кажам ова(мерак ми е) идам ја у тинекс и они ми викаат не не иди ти од веро пазари затоа што они последни маркет отворија...
:tapp:
и
.
Vie ne znaete kako izgleda pa go crtate so puski, a zamisli da imalo slika negova kako bi go prikazuvale
како може да не знаеме како изгледа,кога живеел исус на земјата имало и други луѓе што го виделе..од таму и знаеме како изгледа,способност да се прераскажува и слични ствари

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
фала ти што ми кажа дека сум неверник,да не беше ти цел живот ќе си мислев дека сум верник,фала ти

и не,јас не мислам дека Исус е господ,знам дека е божји син.
и сигурно мене исус ќе ми рече ај појди ти до кај мухамед затоа што на форум ти рекле дека мене си ме сметала за господ...сакаш на земски начин да ти го кажам ова(мерак ми е) идам ја у тинекс и они ми викаат не не иди ти од веро пазари затоа што они последни маркет отворија...
:tapp:
и
.
како може да не знаеме како изгледа,кога живеел исус на земјата имало и други луѓе што го виделе..од таму и знаеме како изгледа,способност да се прераскажува и слични ствари
Magde toa jas sto jas go kazuvam za poaganjeto kaj muhammed e citat od zivotot po smrtta jas ne go izmisliv, i vie samite znaete deka vo biblijata "ako ste ja procitale" pisuva deka site treba da trgnat po patot na posledniot prorok a toa e porokot H.Z MUHAMMED.

Член од
17 март 2008
Мислења
58
Поени од реакции
0
Stom Magde ti ne go smetas za gospod zosto samiot pop za veligden veli GOSPOD ISUS HRISTOS.
Malku zbunuvacki a, barem za mene ne znam za vas celo vreme ve molam da mi go objasnite ovoj poim.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
12
Поени од реакции
0
Cekam odgovor!
Јас незнам кој се си прашал кој е нашиот ГОСПОД,ама знам дека најнеупатениот во нашата религија ке ти каже дека ние имаме еден единствен ГОСПОД и дека ИСУС е синот.Син на Духот Божји и Дева Марија,еднороден син на нашиот ГОСПОД испратен да ги спаси,оние што сакат да бидат спасени со тоа што ке ги земе на себе нивните гревови,доколку веруваат во него.Зошто ние христијаните го славиме името Исусово толку многу?Затоа што тој е ПАТОТ,ВИСТИНАТА,И ЖИВОТОТ Тој е Патот кој не води до ГОСПОД,преку верување во него ја осознаваме Вистината,а со тоа добиваме Живот.И друга работа кога и самиот Исус во една пригода е запрашан која е„ Прва од сите заповеди ?„тој одговара- Нашиот бог е единствен ГОСПОД и љуби го Господа со сето свое срце,со сета своја душа,со сиот свој разум,со сета своја сила. Значи ние христијаните имаме и веруваме во еден единствен ГОСПОД и имаме и веруваме во ПАТОТ што до него води.А бидејќи куранот го немам читано и ништо не знам од него ,а сепак имам нешто начуено ако сакаш кажими нешто повеќе за тоа кој вас ке ве спаси од гревовите,т.е кажи ми нешто за пријателот.

N

NeMiRnA

Гостин
Голем вернику,кој и да е твојот Господ не ги негирај останатите,остави ги да ја негуваат својата вера,не дејствувај дефанзивно уште пред да бидеш нападнат,типов само не е упатен,а ти биди поголем во чест на нашата вера и прости.Верата не е за расправии и негирања,биди со твојата,но не ги негирај останатите.Јас сум верник,православен верник,немој да ме протолкуваш погрешно.
Јес да е офтопик ама морам да кажам,иконите можеби се начин на кој што покажуваме почит кон светците,пред нив може да се помолиме,некои имаат историско и културно значење,стари се со векови,но ... само ќе ти дадам дел од Новиот Завет па сам сфати и да напоменам,во нашата вера не се допуштени икони,ниту пак има некаков спис некаде во Новиот Завет дека некогаш се правени молитви пред икони...
"Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш,"
(Излез 20:4-5)
„Не прави си леани богови!” (Излез34:17)
"Не обратувајте им се на идолите и не правете си леани богови. Јас Сум Господ, ваш Бог!" (Левит19:4)
Ако иконите не се идоли,тогаш незнам што е...така да не ги користи како аргументи кога ни самите не се вистински во верата,ниту пак доказ за верата,тоа се само олицетворение на човечката глупост и алчност,секако за пари.Навистина извинете за оффтопиков,но морав,ако навистина е несоодветен(а е,но тука бев инспирирана,без лоши намери) избришете го.:smir:Поопшиорно на некоја друга тема.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Stom Magde ti ne go smetas za gospod zosto samiot pop za veligden veli GOSPOD ISUS HRISTOS.
Malku zbunuvacki a, barem za mene ne znam za vas celo vreme ve molam da mi go objasnite ovoj poim.
Претпоставувам дека овој одговор ќе го добиеш: Не сум сигурен што вели попот, можеби вели вака: „Господ, Исус христос“ ( т.е. набројува два личности )...или затоа што Исус е половина Господ, тогаш можеби за попот е доволно Исус да биде половина господ за да може да го нарече господ...

Уште не ми одговори на моите прашања!

Kajgana Shop

На врв Bottom