Куран

Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Зашто на арапски е оригиналот,а за тие што сакаат да знаат што е како е си има и превод....така ти е тоа.
А оти не се молите на македонски? Господ создаде се`, па и сите човечки јазици. Зарем Тој нема да ги чуе молитвите на македонски?

Член од
29 април 2008
Мислења
164
Поени од реакции
1
sakas da kazes deka mozes da se molis na bilo koj jazik.....
Па зашто да не,не е се на арапски......

А оти не се молите на македонски? Господ создаде се`, па и сите човечки јазици. Зарем Тој нема да ги чуе молитвите на македонски?
На арапски поубаво звучи!!!!!

Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Па зашто да не,не е се на арапски......

На арапски поубаво звучи!!!!!
Па јас не мислам дека тоа е причината 100% муслимани да се молат на арапски. Мене руски ми звучи најубаво, ама да влезам у џамија и да се молам на руски, мислам дека ќе изедам некој ударац :smir:

Член од
29 април 2008
Мислења
164
Поени од реакции
1
Па јас не мислам дека тоа е причината 100% муслимани да се молат на арапски. Мене руски ми звучи најубаво, ама да влезам у џамија и да се молам на руски, мислам дека ќе изедам некој ударац :smir:
Па ние си учиме на арапски,така да и тоа си го практикуваме,впрочем тоа се и оригиналните зборови од Кур`анот...
А за ударот не се секирај нема да те слушнат,оти таму си во џамија а не на пазар,таму се изговара во себе,што би било кога сите во џамија би збореле по свое и тоа на глас.....???????

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
koj uci na arapski be ....ne se pravi lud tri zbora znaete i povtoruvaj sto pati
tie zborovi i jas gi znam.....masovna hipnoza:kesa:

Член од
29 април 2008
Мислења
164
Поени од реакции
1
koj uci na arapski be ....ne se pravi lud tri zbora znaete i povtoruvaj sto pati
tie zborovi i jas gi znam.....masovna hipnoza:kesa:
Хехе, абе радапцигер што ми си смешен,па довите со кои се молиме ги учиме на арапски,и што е тука не јасно,така и се однесуваме во намазот,и нормално дека ко ќе повторуваш нешто не го забораваш, нарочито не ако тоа го повторуваш 100 пати....
Повторувањето е мајка на знаењето...ова си го знаеш.

Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Па ние си учиме на арапски,така да и тоа си го практикуваме,впрочем тоа се и оригиналните зборови од Кур`анот...
А за ударот не се секирај нема да те слушнат,оти таму си во џамија а не на пазар,таму се изговара во себе,што би било кога сите во џамија би збореле по свое и тоа на глас.....???????
Ама проблемот е што 100% од муслиманите учат арапски. И не верувам дека 100% знаат арапски. Тоа е едно. Друго, зошто ми е потребно арапски за да знам што пишува во Куранот? Зарем јас сега да учам староеврејски или старогрчки за да знам што пишува во Светото Писмо?

Зошто во Македонија, во џамиите не се кажуваат молитви на македонски на пример? Целосно да се отфрли арапскиот.

O

Omer el Faruk

Гостин
Тоа не е проблем,тоа е благодет и универзалност на исламот,која вие ја немате во Христијанството. :toe:

И да те поправам молитвите можеш да ги кажуваш на било кој јазик,додека Намазот исклучиво се обавува на арапски јазик, на оригиналниот не извалкан Кур,ански јазик.

Никому не муе забрането надвор од рамките на овие пет дневни намази/молитви да си се моли на јазикот кој го зборува. Верските проповеди исто така се одржуваат на јазикот кој го зборуваат дотичните верници.

Камо среќа вие христијаните да си ја кажувавте молитвата на оригиналниот библијски јазик,арамејскиот. Ќе си имавте една,а не 1001 верзија на Библијата. Ама кој ви е крив кога уште од вашиот почеток некој се дрзнал нацијата да ја издигне над верата.:smir:

Znaete sto e Kuranot lazna kniga kopija modificirana od Biblijata nekoj ako rece deka Kuranot i Biblijata se siti ke vi kamza deka ve laze oti oti Avram go zrtvuval isak a kaj nov pisuva Ismail sto e golema razlika.
Убаво што признаваш дека Кур,анот не е препишуван од Библијата(иако неколку пати тоа го имавте потенцирано).

Кур,анот јасно ја разделува вистината од невистината.Па и во контекстот за кажувањето на Авраам и неговата жртва.

И во никој случај Божјиот Збор не може да биде ист со Павловите проповеди. Тука си во право, разликата е очигледна.:)

Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Мене ми смета што и намазот не може да го кажувам на македонски. Или уште поубаво на црковнословенски. По чист и понеизвалкан ми стои од арапскиот.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Тоа не е проблем,тоа е благодет и универзалност на исламот,која вие ја немате во Христијанството. :toe:

И да те поправам молитвите можеш да ги кажуваш на било кој јазик,додека Намазот исклучиво се обавува на арапски јазик, на оригиналниот не извалкан Кур,ански јазик.

Никому не муе забрането надвор од рамките на овие пет дневни намази/молитви да си се моли на јазикот кој го зборува. Верските проповеди исто така се одржуваат на јазикот кој го зборуваат дотичните верници.

Камо среќа вие христијаните да си ја кажувавте молитвата на оригиналниот библијски јазик,арамејскиот. Ќе си имавте една,а не 1001 верзија на Библијата. Ама кој ви е крив кога уште од вашиот почеток некој се дрзнал нацијата да ја издигне над верата.:smir:

Убаво што признаваш дека Кур,анот не е препишуван од Библијата(иако неколку пати тоа го имавте потенцирано).

Кур,анот јасно ја разделува вистината од невистината.Па и во контекстот за кажувањето на Авраам и неговата жртва.

И во никој случај Божјиот Збор не може да биде ист со Павловите проповеди. Тука си во право, разликата е очигледна.:)
Да Аврам го жртвуваше ИСАК а не ИСМАИЛ.
А каков проблем ти имаш со Павле а ако имаш побрлем со проповедите на Апостол Павле имаш нешто проблем со Бог.

Член од
29 април 2008
Мислења
164
Поени од реакции
1
Мене ми смета што и намазот не може да го кажувам на македонски. Или уште поубаво на црковнословенски. По чист и понеизвалкан ми стои од арапскиот.
Тебе нема што да ти смета,кога немаш потреба од такво нешто,ти не клањаш намаз...

Kajgana Shop

На врв Bottom