Во врска со телото пронајдено. На матка.. вчера во 21:12
Рики бег од селото Криједид во Каваја исчезна на 7 март 2020 година во Скопје, Северна Македонија и сè уште нема трага од него.
Шоуто „Уникако“ на Спартак Кока на Клан Плус, кое опширно ја истражуваше приказната, дозна и дека друг македонски државјанин, Петар, се покажал како исчезнат во истиот период. Оваа личност е исто така пријател и познаник на Рики бег.
Новинарот Спартак Кока спроведе интервју со албанско-македонецот Елхам Абдиловски, пријател на исчезнатиот 35-годишен Рики бег, кој, меѓу другото, откри важни факти за вмешаноста на Рику во криминална група од Елбасан.
На прашањето дали е свесен за исчезнувањето на Петар, Елхам Абдиловски даде силна изјава кога рече дека не исчезнат, но се крие во Србија откако сторил убиство. Елхами вели дека го познава Петар, а двајцата се пријатели со Рики Беун. Тој рече дека го запознал Петар во Србија и дознал дека се крие од надлежните за убиството извршено во Македонија.
Спартак Кока: Исчезнатиот е Петар од Македонија, 28 години, кого верувам дека го познава или не.
Елхам Абдиловски: Верувам дека тој не недостасува. Тој го криеше фактот дека извршил убиство во Македонија. Петари изврши убиство во Македонија, отиде во Србија.
Спартак Кока: Кој го уби?
Елхам Абдиловски: Убил еден во Церово. Тој избега од таму, отиде во Србија. Ми се случи да одам да работам со имигранти, отидов во Белград да работам со камион, кога го видов Петар во Белград, ти реков од каде потекнува. Еве ми е кажано, не кажувај никому каде сум. Му реков дека не ми е гајле што направи.
Спартак Кока: Како дознавте дека извршил убиство?
Елхам Абдиловски: Ми рече кога отидов и го одведов во Белград.
Спартак Кока: Знаеш? Дали ова убиство за кое тврдите дека го извршиле граѓанинот Петар е објавено во јавноста?
Елхам Абдиловски: Бев во полиција за убиството што го изврши.
Спартак Кока: Зошто бевте во полиција?
Елхам Абдиловски: Полицијата дојде кај мене и влезе во мојата куќа. И тој рече, објавивте слика и каде е овој човек? Му реков дека не знам каде е. Мислев дека украл од овие луѓе, не знаев дека го зеде и го изгуби.
Спартак Кока: Дали се пријатели Петари и Рики бег едни со други?
Елхам Абдиловски: Тие се пријатели!
Спартак Кока: Вие исто така сте нивни меѓусебни пријатели или не?
Елхам Абдиловски: Јас повеќе се дружам со Рик отколку со Петар. Не зборувам многу со Петар.
Спартак Кока: Кога изгуби контакт со Петар? Во која држава ги изгубивте? Каде се сретнавте? Кога се сретнавте и кога изгубивте контакт со него?
Елхам Абдиловски: Го изгубив контакт на 7 март во Косово. Му пишав, тој не ми го враќа телефонот. Тој веќе не ми одговара. Не ги барам парите што ти ги должам. Те викнав затоа што ми предизвикуваш проблеми.
Спартак Кока: Мајката на Петар и сестрата на Петар ве обвинуваат дека имате неодамнешни контакти со него, и тие велат дека, барем во комуникациите што ги имал нашите вработени во Македонија со нив, тоа е што вие им кажавте дека имаме ние Петар, го држиме под контрола Петар.
Елхам Абдиловски: Како му рековме дека го имаме Петар под контрола? Петар ми се јави, отидов и го одведов во Белград. Исто така, додадев на Косово дека само во Македонија не ми се диктираат, ако откриат дека сум тука, тој рече дека имаат повеќе… за убиство.
Спартак Кока: Вие тврдите дека тој не бил киднапиран и исчезнат од другите, но тој се крие себеси или не?
Елхам Абдиловски: Се крие веќе 2 години. Сокриј скриј се, после некое време тој излегува и ми вика каде си што правиш