Криење на емоциите - добра или лоша особина?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Емоциите тешко се сокриваат имам пробано ама тешко кога ликот ме издава, така да најубаво е да си ги искажеш...;)
Рече кој? 13 годишна девојка?

На 25 треба пред сите да се расплаче ко пичка и сите да го дупат?
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 20:12 ---
Сакав да кажам цело време дека треба да имаш трпение, јака психа и цврст карактер за да успееш да ги контролираш емоциите, а најбитно - да знаеш кога, како и пред кој да ги покажеш.
Ова прочитај го и запамти го добро.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Со емоците :) е многу едноставна работа. Не можеш против нив, а ретко кому му е гајле дали ги имаш, какви се и колку се сериозни.
Што се однесува до искажувањето, искуството вели дека е пожелно да ги сокриеш секогаш кога можеш Кога се туѓите емоции во прашање ( уште повеќе ако се силни) за жал секој е воздржан и не покажува преголема емпатија. Заборава како тој се чувствувал некогаш во слична ситуација или пак се става во „чевлите на другиот“. Многу често од другата страна се препознава она „no hard feelings“, иако емоциите го чинат човекот она што претставува и животот она што е.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
a бе те сфаќам али јас го сакам јадењето а сакањето и љубовта се емоции, а посебно благо... поо ко ќе извадат баклавче онака мрсно да тежи од шербет па такви емоции не се опишуваат или замисли во преполна кафеана ко ќе видиш дека иди на кај твојата маса келнерот со порачаното јадење и пиење! па тоа се емоции душата да ти трепери!!
А емоциите и понатаму не изостануваат, и по баклавчето натопено со многу шербет. Еве, кога ќе му се приоди некому по нужда, а подолго време нема каде, и тука извират секакви емоции, треперења, кои не можат да се скријат од другите, посебно ако присмрди наоколу. Овие емоции најчесто кулминацијата ја достигнуваат во оној момент кога ќе се здогледа извесно место за емоционално празнење. Сепак, некои експерти проценуваат дека правата емоционална ерупција доаѓа по сознанието дека тоа место е зафатено.

Член од
26 октомври 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
1.167
Рече кој? 13 годишна девојка?:pos:Искрено ме насмеа со ова оди и кажи и на ставрно девојче кое е 13 годишно, не мене...

На 25 треба пред сите да се расплаче ко пичка и сите да го дупат?
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 20:12 ---

Ова прочитај го и запамти го добро.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Не може бе не се кријат, ако зборуваме за емоции како чувства кон друга личност, некоја личност што тебе ти влијае и си "затрескан" ма што сакаш праи нозете ќе ти се пресечат, говорот ќе ти здтка, рацете ќе ти се запотат, погледот ќе ти шета, срцето ќе ти забрза, мозокот ќе ти се блокира.. потоа чувство на вознемиреност исто, кога си "down" колку сакаш изигравај дека не ти е ништо од месечината се приметуваш. Емоциите(тоа се физичка-телесна реализација на мислите) неможеш да ги запреш кога веќе ќе се појават, "triggerot" на емоциите се мислите, а потикнувач на мислите се тоа што го гледаме, а тоа што го гледаме зависи од тоа како ние го перцепираме во нашиот ум.. затоа на прво место доаѓа "mindsetot" што го имаш во главата а тоа си се гради со текот на годините, со растењето и не се менува баш лесно, ти кога ќе видиш сообраќајна несреќа, за разлика од друг на различен начин го перцепирате бидејќи ти можеби во минатото си имал гадно искуство во врска со тоа (иако не си свесен) и ти се појавуваат негативни емоции и "неможеш" да ги спречиш.
Е сега ништо не e не можно, можеш, ама за тоа си имаш цели книги напишано.. кои ти даваат рамка и поставуваат објективни (други)темели на твојата перцепција.
(ако негде во коментаров најдете контрадикторност 90% е заради тоа што не сте ми го сфатиле, 10% е тоа што не го проверив два пати зошо се брзам)

Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Без емоции,животот нема смисла! Но , во граници на нормалата :)

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Си варира од ситуација до ситуација,треба да имаш покерска фаца во некој ситуации,да не дозволуваш емоциите да те возат и да направиш нешто што не е потребно и може да те кошта.
Во повеке моменти најдобро е со студена глава да расудуваш,емоциите да ги игнорираш,но секако полесно е да се каже отколку да се направи,нели.
Зборам за негативни ситуации.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Зависи до личноста кон која ке бидат тие емоции упатени :) :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Гладдта не е емоција, чувство е. :)
чуствуваш глад, чуствуваш љубов, чувствуваш потреба за секс, чуствуваш студ, жед, жештина, се се тоа чуства и емоции.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
чуствуваш глад, чуствуваш љубов, чувствуваш потреба за секс, чуствуваш студ, жед, жештина, се се тоа чуства и емоции.
Емоции:

Чувствата се субјективна претстава на емоциите.
Најголем дел од луѓето чувствуваат љубов, ама сите ја доживуваат/покажуваат/чувствуваат различно.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Емоции:

Чувствата се субјективна претстава на емоциите.
Најголем дел од луѓето чувствуваат љубов, ама сите ја доживуваат/покажуваат/чувствуваат различно.
Јас во овој карнфил можам да најдам неколку емоции директ врзани за храна (било да е предјело, манџа, скара десерт ужина....)
Тага - кога си гладен, Изненадување - одиш дома и те чекаат поховани шницли со компир пире и пиперки печени со масло киселинка и лук, Лутење - кога нема ништо убо за јадење, Страв - дали ќе остани нешто од ручек на кој доцниш ради пукната гума на колата, Екстаза - полно меше уба топла манџа на пример турлитава и си пијуцкаш пиво пред ТВ, Интересовање - се јавуваш дома да прашаш шо ќе има за ручек.... Гладот е најважна емоција кај човека, гладен не може ни да мисли ни да расудува ни да работи ни да секса, јас среде секс и љубовни емоции ако ме фати глад, станувам, ќе испржам 2-3 јајца , ќе земам маслинки сирење ајвар конзерва туна чаша вино и пак се враќам в спална на љубовни емоции и секс. Гладен чоек не го бива за ништо ни за ентелектуални ни за физички работи.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Криењето или непокажувањето на емоциите си има две страни. Од една страна е практично, бидејќи повеќето од нас живеат опкружени со идиоти кои ќе ја чекаат и најмалата прилика да истите тие емоции ги искористат против нас, да нанесат штета или едноставно да се радуваат на туѓа несреќа или да коваат планови како да ја уништат туѓата среќа.

Од другата (веројатно и побитната) страна, непокажувањето емоции пред никого и никаде може да има фатален ефект врз психичкото и физичкото здравје. Потиснатите негативни емоции се плодно тло за разноразни сериозни заболувања.

Веројатно, најдобро би било да се најде некоја златна средина или барем некој безопасен издувен вентил во форма на личност од доверба или во краен случај - психотерапевт.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Откако знам за себе секогаш повеќе сум ги криел емоциите отколку да ги покажувам. Ми се случило во неколку несакани испади да ги покажам емоциите а после пак сум се каел. Значи да, според мене подобро е да се кријат одредени емоции пред одредени луѓе.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Јас во овој карнфил можам да најдам неколку емоции директ врзани за храна (било да е предјело, манџа, скара десерт ужина....)
Тага - кога си гладен, Изненадување - одиш дома и те чекаат поховани шницли со компир пире и пиперки печени со масло киселинка и лук, Лутење - кога нема ништо убо за јадење, Страв - дали ќе остани нешто од ручек на кој доцниш ради пукната гума на колата, Екстаза - полно меше уба топла манџа на пример турлитава и си пијуцкаш пиво пред ТВ, Интересовање - се јавуваш дома да прашаш шо ќе има за ручек.... Гладот е најважна емоција кај човека, гладен не може ни да мисли ни да расудува ни да работи ни да секса, јас среде секс и љубовни емоции ако ме фати глад, станувам, ќе испржам 2-3 јајца , ќе земам маслинки сирење ајвар конзерва туна чаша вино и пак се враќам в спална на љубовни емоции и секс. Гладен чоек не го бива за ништо ни за ентелектуални ни за физички работи.
Не е гладдта, сонот е најбитен.
Сонот е најбитен кај човекот, ако веќе праиме муабет шо е. Без сон можеш да полудиш - буквално.

Како и да е, се тоа што опиша ти се емоции поврзани за некое чувство. Не секој се осеќа среќен кога ќе му се спомне храна. Ако некој сака да ослабе и има мака со тоа, повеќе ќе биде исфрустриран него среќен. Некој што мора да готви секој ден за повеќе луѓе и нема пари за да направи нешто - не верувам дека е среќен човек. Вегетаријанците нема да бидат среќни кога ќе видат испржено месо, а и прејаден човек не го бива за секс ;)
Има луѓе што јадат кога им е досадно, кога се тажни/депресивни, чувството на прејаденост го заменуваат со чувството за љубов итн.

Емоциите се врзани со храната, ама тоа не го прават чувството за глад емоција.

Kajgana Shop

На врв Bottom