Само не ми е јасно што бараат Алжир и Казахстан, и кај нив ли имало нуклеарни проби?
За Алжир не знам, Казахстан добар дел од територијата му е загаден со нуклеарен отпад и евентуално некои проби, рудници, не знам што све не праеле русите...ужасно место за живеење (како уосталом и во други делови на бивши СССР...нуклеарни проби, депо за тешки метали или нуклеарен отпад).
Според информациите, околу Чернобил се јавиле деформации кај животните и растенијата, но секако како деформитет, мутација (сеедно), но не и како нов вид. Конкретно за Чернобил.
9. What happened to the environment and animals after the accident?
Mutations did occur in plants and animals after the plant explosion. Leaves changed shape and some animals were born with physical deformities. Despite the increased radiation levels, rare species are now returning in large numbers to the area. These animals include beavers, moose, wolves and wild boar, plus species of birds.
за нов вид треба да се потрудат малку повеќе со радијацииве (ама како
тргнале...
) посебно за луѓето и другите цицачи како видови...
а ништо чудно кај некои попрости видови и да има...како што криеја информации за Фукушима и Франција, не е за изненадување само дел од сознанијата да објавуваат во јавност.