Креационизам наспроти еволуционизам

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Христос = спасителот

црквата = институција за грев и неморални Пахомијства.

А бе, сам Исус неќел цркви бе.
АМи ко рекол на Петрета, на овој камен (Петар значи камен, карпа, аман) ќе прам црквата, мислел Перо да иде да шири слово отоа ќе се воздигне на небеси јагнето меѓу волци пратено.

Не си помислил дека Бог му ја дал идејата на Дарвинм за со теко на вековјето луѓето да узнаат дека е се тоа негов план, дека и Биг Бнегот е божја направаија.

И ослободи го умот ос спрегите на црквата и послушај в срецето иззворната и вистинска реч божја.

И почекај малку, да го доглеам Столен на раат, при крај сум. Па ќе се вратам да дополемизираме ако ти е ќеиф :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај....
Па ќе ми препричаш ш‘о се деси у „Столен„,небитно што е тоа „Столен„...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ај, а бе филм со Николас Кејџц, ај да не идам оф топик оти нема врска со темава :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Да се вратиме на тема.
http://en.wikipedia.org/wiki/Affect_heuristic

Во едно истражување, субјектите процениле повисока вредност на сет за вечерање со 24 парчиња од ист таков сет со 40 парчиња од кои 10тина биле видно оштетени.
Слична студија е спроведена на други видови примати.

Во првата стаза на три субјекти им е дадено(Послужено.) одреден вид на овошје за кое им било потребно од прилика 10тина секунди индивидуално за да одлучат дали да го изедат. So they did.

Во втората фаза било потврдена преференција на овошје на сметка на зеленчук така што на субјектите им бил понуден избор помеѓу грозје и зеленчук кој и претходно јаделе.

Во третата фаза субјектите биле понудени со малку поразлични избори. Едниот бил овошје а другиот овошје и зеленчук. Времетраењето до првиот избор било 21.9/28.7/13.5 (Една бројка-еден субјект). За вториот избор, овошје и зеленчук, времето било 35.4/49.3/21.1 (Respectively).

Конечно, во Состојба 4, да се потврди дека вредноста на зеленчукот остана позитивна во субјективна вредност, била спроведена уште една тест-сесија, во која експериментаторот им понудувал само зеленчук. Времетраењето на изборот бил од прилика 10 секунди за сите мајмуни.

Е сега, што со ова? Епа, оваа студија ни ги посочува еволутивните корени на оваа човечка карактеристика да проценува, која иако воглавно полезна може да не доведе до погрешни избори. Очигледно е дека и многу наши роднини се подложни на ваков тип на заблуда.
People often judge a group -- of valuables, of foods, of other people -- by its average rather than by the sum of its parts.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121003195129.htm
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0046240

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
????????

Maymoons јадале овоштија и зеленчуци?

Wow, Дарвинat its best!

Hiatus

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Победи Никола Скејџ шо би рекле нашиве новинари.

И сеа, шо прајме?

И натаму ќе стоиш зад пахомијството или ќе прифатиш (разумски) дека црквата е само нуспроизвод на одредена групација лица кои малкуцка пописмени решиле да ја извитоперат основната порака на Исус Спасителот и ја испревртат за лична корист и сТреброљупство?

Да се разбереме, она што сака науката да го докаже со еволуционизмот е самом дел од обичните стравови од смртта и страшниот суд при второто исусово доаѓање.
Старвови дека можеби сториле нешто за кое нема да има оправдание. И следственок, полесно им е да изнаоѓаат начини за докажување на недокажливото до страшниот суд, каде ќе можат да прашаат на раат и да им се каже...или можеби, да не грешам и јас сега со тврдења за кои не сум сигурен, и тоа е дел од божествениот план и диозајн за на крај кога со сета мака и сиот труд да се докаже еволуционизмот ќе дојдат (еден ден) до непобитниот факт, дека е споиво, едно, неделиво и еднакво со и креационизмот и еволуциојата (се е создадено до Бога). особено самиот зародиш на светлината и почетокот.

Биѓаа или we'll agree to further disagree?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ц, не ‘а биѓаа, ни под „разно„.

Од Твојов пост, го ценам само овој дел, цитирам: „......или можеби, да не грешам и јас сега со тврдења за кои не сум сигурен...„ а остатоко‘ од посто‘ е саде Твој став, кој со црковен речник се нарекува „мнение„, кое е само Твое, и нема своја основа во црковно учење, туку само во Тебе лично...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Види сеа nigga, ја батка, можа‘ да кажа‘ лични ставој по многу други теми, на пример, за мојте укуси, за мојте интереси, за мојта световна професија од која јада‘ леб, али за верски теми, немет потреба од мои лични ставој, оти кога е духовноста у питање, ја имам Црквата и нејзиното учење, така да моите ставови за „ова„ и за
„она„ во духовните нешта, ги тргам на страна...Црковното учење има предимство пред моето мнение.

А појќе е од очигледно, дур‘ и од брз воз се глеат дека не ја „копчаш„ Црквата, нејзината структура и нејзината улога во Светов, а понајмалку ја „копчаш„ релацијата меѓу Христа Бога и Неговата Црква.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Исус рече: зад она дрво, под оној камен.....

Нашето тело е храм. Не здание некакво каде децоебец ќе ми кажуе басми.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Си се закачил за Пахомие к‘а пијајца протестантска и сакаш од исклучокот да извлечеш генерална вистина, а?

Неќе моќи...

Што праел Пахомие или било кој друг ерарх во Црквата, тоа е само нивен личен чин, за кој ќе си одговараат лично. За таквите, постои црковен Суд, кој ги решава „случаите„ според редот во Црквата.

Да, нашето тело е храм на Духот Свет, а не на блудот или било кое беззаконие. Но тоа не значи дека Црквата треба да ја изедначам со „нешто друго„ освен со неа самата. Еден Е Христос, Една е Црквата, а црковните храмови се само објекти за извршување верски потреби. Црковниот храм не е „црква„, туку „црква („еклесиа„) е заедница/собор од слободно волни личности, кои исповедаат ист Бог и и иста вера, на ист начин.

И сеа, ќе ми речат дека су‘ ошол „оф топик„...:confused:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Пак не се разбираме. градбата нема дух, верата има. А цркбвата е инситуција, не храм за верата.
Одамна не е. Од Никеја и пред тоа, навака.
од кога Георгис Гемистос Плетон им прошетал камила низ иглени уши (додуша големи напраени по нарачка), за да им покаже (пред раксолот е) дека се одвојуваат од учењето христово и забегуваат.

Ти текиња? И батали Пахомија, ако не ти е драг :) термин за перверзирање на исусовото учење е само.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пак не се разбираме. градбата нема дух, верата има. А цркбвата е инситуција, не храм за верата.
Ај сеа и ја, ка‘ некој протестант, ќе морам да се расфрлам со „...библиски цитати...„.

Еве еден, во контекст на дискусијава:

„...А, ако случајно се позабавам, да знаеш како треба да се однесуваат во Божјиот дом, кој е Црква на живиот Бог, столб и потпора на вистината...„ (Тимотеј, 3.15).
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 16:34 ---
од кога Георгис Гемистос Плетон им прошетал камила низ иглени уши (додуша големи напраени по нарачка), за да им покаже (пред раксолот е) дека се одвојуваат од учењето христово и забегуваат.
.
Троа е неумесно да ја коментираш Црквата, а самиот не си дел од неа...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
На телотот се мисли Мики, не на градба.

Ај еве да замислиме дека на градба се мислело.
Се фати на тоа од се што напишав?

Па ти велам од Плетон (не Платон, ами ПлЕтон) не ја бива црквата како институција и попојте в неа.

Ти сосиле будала се правиш или навистина не разбираш што ти велам?
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 16:39 ---
Ај сеа и ја, ка‘ некој протестант, ќе морам да се расфрлам со „...библиски цитати...„.

Еве еден, во контекст на дискусијава:

„...А, ако случајно се позабавам, да знаеш како треба да се однесуваат во Божјиот дом, кој е Црква на живиот Бог, столб и потпора на вистината...„ (Тимотеј, 3.15).
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 16:34 ---

Троа е неумесно да ја коментираш Црквата, а самиот не си дел од неа...

Мискајло, Плетон е антички философ и рисјанин.

Јас не сум дел од "црквата" како институција, но моето тело е храм божји како речено од јагнето и богочовекот.

Ај дедер ми речи дали знаеш кој бил Григориј Акиндин?

Онака, спортски, ама одма, не чекај гугл да ти каже.

Ништо од тебе Мики, не знаеш кој е Акиндин. Минаа 7 минути, премногу време за некој кој би требало да знае.

А имаше време и да изгуглаш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Divider - Lemme check: hristijanin, ne deist, nego bash hristijanin, ama ne pravoslaven, nitu katolik, prezbeterijanec, svedok ili adventist, protestant ili pentakostalijanec.

Dali sum vo pravo, a posto ne sum, kje ti bide li problem da ni se razotkriesh malku, vo interes na kvalitetna diskusija, koja, mi se cini, e na povidok.

Eve, ja se kazhuem za ateist. Vo postoenje na bozhestva ne veruem. Dali e mozhno da postoi neshto shto bi sozdavalo svetovi - od kaj k*r da znam, ama dali postoi Jahve ko vo zavetite - ne, takvo neshto e premnogu debilno I kontradiktorno za da postoi. Eto.

Ti?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Divider - Lemme check: hristijanin, ne deist, nego bash hristijanin, ama ne pravoslaven, nitu katolik, prezbeterijanec, svedok ili adventist, protestant ili pentakostalijanec.

Dali sum vo pravo, a posto ne sum, kje ti bide li problem da ni se razotkriesh malku, vo interes na kvalitetna diskusija, koja, mi se cini, e na povidok.

Eve, ja se kazhuem za ateist. Vo postoenje na bozhestva ne veruem. Dali e mozhno da postoi neshto shto bi sozdavalo svetovi - od kaj k*r da znam, ama dali postoi Jahve ko vo zavetite - ne, takvo neshto e premnogu debilno I kontradiktorno za da postoi. Eto.

Ti?
Jok. Философ, верник во блажените учења за добродетелствија.

Д рест ин инбокс оти кој ќе го слуѓша Мики и компанија.

Kajgana Shop

На врв Bottom