Креационизам наспроти еволуционизам

F

Frankie Yale

Гостин
Според мене ништо не е докажано, јас сум верник поради тоа што ме научиле уште кога сум бил мал не е докажано али верувам во господ поради таа причина, а која причина е да верувам во Дарвиновата теорија? Нема причина, барем според мое мислење. :)
Не е точно тоа, многу работи се докажани а секако треба да се има доблест да се признае дека и многу работи не се. Можеби и тоа ги кочи верниците, науката уште нема стопроцентно докажано како е се создадено... А еволуцијата е факт, без разлика дали ти ќе одлучиш да веруваш во неа или не, таа е одамна докажана. И јас бев верник зошто така ме научиле како мал, сите се верници зошто така ги научиле како мали впрочем тоа е најверојатно единствената причина зошто се верници. Ама зошто да веруваш во нешто што никој никогаш не видел и навистина нема нкаков доказ за неговото постоење само зошто така те научиле?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Според мене ништо не е докажано, јас сум верник поради тоа што ме научиле уште кога сум бил мал не е докажано али верувам во господ поради таа причина, а која причина е да верувам во Дарвиновата теорија? Нема причина, барем според мое мислење. :)
Мене во многу што ме учеле на млади години, но не го земам тоа здраво за готово. Не е алтернативата на верувањето во господ, Дарвин. Немаш потреба од верување ни во едно ни во друго.

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
Не е точно тоа, многу работи се докажани а секако треба да се има доблест да се признае дека и многу работи не се. Можеби и тоа ги кочи верниците, науката уште нема стопроцентно докажано како е се создадено... А еволуцијата е факт, без разлика дали ти ќе одлучиш да веруваш во неа или не, таа е одамна докажана. И јас бев верник зошто така ме научиле како мал, сите се верници зошто така ги научиле како мали впрочем тоа е најверојатно единствената причина зошто се верници. Ама зошто да веруваш во нешто што никој никогаш не видел и навистина нема нкаков доказ за неговото постоење само зошто така те научиле?
Незнам, неможам да верувам во тоа дека господ го создал човекот, а неможам ни да верувам дека настанал од мајмун.. Едноставно сум неопределен. Само заради тоа верувам во господ, не дека сум голем верник. :)

--- надополнето ---

Мене во многу што ме учеле на млади години, но не го земам тоа здраво за готово. Не е алтернативата на верувањето во господ, Дарвин. Немаш потреба од верување ни во едно ни во друго.
Па, да немам потреба. Освен на Велигден и Божиќ да земам од баба ми некој денар.. :pos:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Значи фактички ти си агностик?

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
Одамна не си веќе мал. Доста те учеле твоите, време е да учиш сам.
Па затоа и пишав на темава, за да најдам некое попаметно мислење од мислењата што ми ги кажале дома. :pipi:

Член од
7 декември 2010
Мислења
178
Поени од реакции
131
Незнам, неможам да верувам во тоа дека господ го создал човекот, а неможам ни да верувам дека настанал од мајмун.. Едноставно сум неопределен. Само заради тоа верувам во господ, не дека сум голем верник.
па и не настанал од мајмун (monkey) сите примати се(сме) настанати од заеднички предок , не е настанат ни од човеколики мајмуни (ape) тука пак од заеднички предок .Сум примнетил дека многу луѓе од познати причини дарвиновата теорија ја сведуваат на тоа дека човекот настанал од мајмун и со хихуиихихахахах одма ја отфрлаат какако шега . Кажувано е безброј пати на форумов и не само на оваа тема еволуцијата не е секунда не е момент таа е процес .
scientia potentia est

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Џабе водите дебати, 10000 научници со сигурност не докажале дека е таа или некоја си друга теорија па вие ке докажете, Ништо не е точно можеби...Верувам во господ затоа што така ме научиле од дома уште од мал, а зошто да верувам во Дарвиновата теорија?
како мал те научиле и дека во шивоњерот се крија бабарога и ако не си мирен ке те земи и ке те изеди!! по логика значи уште веруваш во бабарога !??!

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
како мал те научиле и дека во шивоњерот се крија бабарога и ако не си мирен ке те земи и ке те изеди!! по логика значи уште веруваш во бабарога !??!
Па за бабарога не ме воделе по цркви манастири и друго, а уствати што споредуваш глупости? Баба рога и религија споредуваш ееееј?! Ме воделе у цркви, манастири, Велигден, Божиќ таму ваму, а за баба рога само ме заплашувале... Можеше нешто попаметно да напишеш...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Џабе водите дебати, 10000 научници со сигурност не докажале дека е таа или некоја си друга теорија па вие ке докажете, Ништо не е точно можеби...Верувам во господ затоа што така ме научиле од дома уште од мал, а зошто да верувам во Дарвиновата теорија?
И ти си бегал од биологија, а?

...а ти викаа убаво, учи, да не ти се смеат ко ќе пораснеш ;)

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
И ти си бегал од биологија, а?

...а ти викаа убаво, учи, да не ти се смеат ко ќе пораснеш ;)
Ауу да бе ти беше оној што му докажа на човештвото дека настанале од мајмуни а мајмуни од полноглавци... Човештвото без тебе би останало во дилема дали е од мајмун или од господ создадено, но благодарност до тебе знаат дека се настанати од мајмун.

Kajgana Shop

На врв Bottom