Креационизам наспроти еволуционизам

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Догма страјкс аген.
Уште во стара добро “советска“ традиција да ги прогласат сите кои имаат и некој алтернативен поглед за “ментално болни“ и да им шибнат Торазин и ајт во лудница...
Mi rikna kirilicata....

Mislam deka si povtorno off.

Kreacionizmot e protestantska (ne sehristijanska) fundamentalisticka izmisljotina. Mislam deka go znaes toa. Ako ne, procitaj.

40 naucnici koi ja potpisale povelbata (procitaj ja da vidis sto tocno potpisale - posto e daleku od toa sto Corbadzi vika) se nikakov procent od vkupniot broj naucnici-akademci.

Pogledni malku statistiki i nateraj se da probas da ne gledas sekade zaveri. Zivotot kje ti go napravi poprijaten i poblagodaren.

Za ovie 'potpisnicive', boga mi, treba da se zaprasas zasto potpisuvale povelba na Discovery Institute. Ti, barem, treba da znaes koi se tie. Ako ne znaes - citni - kje imas sto da pljukas.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хахахахха остана без зборови па со слики и мимики ке објаснуваме.
Тогаш ај, еве го мојот одговор.
.i.И да....конечно дарвинизмот е МРТОВ !!!!!!!!!!!!!!
Абе како носиш заклучоци во делче од секунда, само врз основа на 5-6 реченици од интернет страна!? Стварно ти се чудам понекогаш! Зошто не побараш да видиш што вели остатокот од научната заедница во врска со тоа?
http://forum.kajgana.com/showthread.php?30360-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&p=4162657&viewfull=1#post4162657

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Саган ги лоцира примарните патерни на однесување на Хомо сапиенсот и примарните социјални структури кои ги ствара истиот... во делот од мозокот наречен Триунски мозок , R-complex или како што Саган вика...рептилското мозоче...:vozbud:
I?!? Sto ti e cudno tuka?!? Toj del postoi vo mozokot na sekoj cicac. Shto e tuka cudno? Zasto mislis deka e ova ne-mainstream?!?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Абе како носиш заклучоци во делче од секунда, само врз основа на 5-6 реченици од интернет страна!? Стварно ти се чудам понекогаш! Зошто не побараш да видиш што вели остатокот од научната заедница во врска со тоа?
http://forum.kajgana.com/showthread.php?30360-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&p=4162657&viewfull=1#post4162657
Од она што го знам до сега не ми треба да читам што вика научната јавност.
Тоа е се соберена клошарана без муда за наука а се бават со наука.
За наука треба муда да имаш, овие се медиокри.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Од она што го знам до сега не ми треба да читам што вика научната јавност.
Тоа е се соберена клошарана без муда за наука а се бават со наука.
За наука треба муда да имаш, овие се медиокри.
Јас мислев дека за наука памет треба...ова за мудава изгледа ќе е еволуција! :toe:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Mi rikna kirilicata....

Mislam deka si povtorno off.

Kreacionizmot e protestantska (ne sehristijanska) fundamentalisticka izmisljotina. Mislam deka go znaes toa. Ako ne, procitaj.

40 naucnici koi ja potpisale povelbata (procitaj ja da vidis sto tocno potpisale - posto e daleku od toa sto Corbadzi vika) se nikakov procent od vkupniot broj naucnici-akademci.

Pogledni malku statistiki i nateraj se da probas da ne gledas sekade zaveri. Zivotot kje ti go napravi poprijaten i poblagodaren.

Za ovie 'potpisnicive', boga mi, treba da se zaprasas zasto potpisuvale povelba na Discovery Institute. Ti, barem, treba da znaes koi se tie. Ako ne znaes - citni - kje imas sto da pljukas.
Друже ако дискутираш - дискутирај...
Не истурај фрустрации кои потекло немаат на форумот туку во твојот секојдневен живот.
Не се нервирај, ќе ти требаат нервите.

Твојот мозок се она што дури и дава најмал наговештај на нешто различно од зацртаната догма го перцепира како ...напад,плукање и слично...нормално дека конкретниот цитат се однесува на религискиот креационизам, но на ист начин се интерпретира и се друго.
Друго мозокот ти е сериозно кондициониран од медиумите со сега веќе популарниот назив “теории на завери“ со кои повторно како песот на Павлов, верникот се кондиционира што и како да мисли.
Ако самиот себе или некој друг го фати во размислување кое не е “правоверно“... “не оди таму, ќе забегаш, завери бла бла„...
Лејм...

Нема потреба да кажуваш што и како ќе ми го направело животот попријатен.
Ниту си компетентен ниту надлежен за тоа, можеш на оние кои по сила на законот ги држиш 5-6-8 часа на ден да им кажуваш.
Некои на пример се перцепираат како Анархисти а живеат на државна цицка...

--- надополнето ---

I?!? Sto ti e cudno tuka?!? Toj del postoi vo mozokot na sekoj cicac. Shto e tuka cudno? Zasto mislis deka e ova ne-mainstream?!?
Импликациите на делувањето и механизмите кои ги ствара и поттикнува тој дел не се мејнстрим.
Онаму се...кај “забеганите“...
Накратко тоа дека најголемиот дел од злото и неправдите на планетава се биолошки одредени од различноста кај тој дел на мозокот кај одредена популација во однос на огромното мнозинство хомо-сапиенси, т.е. политичарите,бирократите,олигарсите итн...

Потврда за ова има вечерва.
Лајв на си-ен-ен.
Напад на Либија.

Сигурно нема да спијат од грижи оние кои се потпишаа на резолуцијата и оние кои ќе издадат наредби...а и оние кои беа “воздржани“...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
“Научните списанија сега документираат многу научни проблеми и критики на еволуцијата и студентите треба да знаат за ова. Многу од научните критики за кои јас зборувам се добро познати од страна на научниците во различни дисциплини, вклучувајќи ги дисциплините на хемијата и биохемијата на кои јас сум работел.”
(Д-р. Филип С. Скел - професор на универзитетот во Пенсилванија (САД), член на националната академија на науки)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“Научните списанија сега документираат многу научни проблеми и критики на еволуцијата и студентите треба да знаат за ова. Многу од научните критики за кои јас зборувам се добро познати од страна на научниците во различни дисциплини, вклучувајќи ги дисциплините на хемијата и биохемијата на кои јас сум работел.”
(Д-р. Филип С. Скел - професор на универзитетот во Пенсилванија (САД), член на националната академија на науки)
Чорбаџија, кога непосочуваш извор од каде ти е информацијата, автоматски ги кршиш авторските права и правилата на форумов колку што знам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.439
Поени од реакции
5.130
А бе не знаев дека со доттаму стасани... :pos2:
Која глупост е да носиш заклучоци врз база на... тролање на трети лица? Онака чисто, без докази, туку само заради фанатичноста кон истите?

Лол...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
0. Друже ако дискутираш - дискутирај...
Не истурај фрустрации кои потекло немаат на форумот туку во твојот секојдневен живот.
Не се нервирај, ќе ти требаат нервите.

1. Твојот мозок се она што дури и дава најмал наговештај на нешто различно од зацртаната догма го перцепира како ...напад,плукање и слично...нормално дека конкретниот цитат се однесува на религискиот креационизам, но на ист начин се интерпретира и се друго.
Друго мозокот ти е сериозно кондициониран од медиумите со сега веќе популарниот назив “теории на завери“ со кои повторно како песот на Павлов, верникот се кондиционира што и како да мисли.
Ако самиот себе или некој друг го фати во размислување кое не е “правоверно“... “не оди таму, ќе забегаш, завери бла бла„...
Лејм...

2. Нема потреба да кажуваш што и како ќе ми го направело животот попријатен.

3. Ниту си компетентен ниту надлежен за тоа, можеш на оние кои по сила на законот ги држиш 5-6-8 часа на ден да им кажуваш.

4. Некои на пример се перцепираат како Анархисти а живеат на државна цицка...

Импликациите на делувањето и механизмите кои ги ствара и поттикнува тој дел се мејнстрим.
Онаму се...кај “забеганите“...
Де, бе, шо се наљути толку? Немав намера да ти попувам. Мора да сум претерал. Извини.

0. Не се нервирам. Тоа ми е стилот како Дибек. Мене ми помага да ги кажам работите посирово и, патем, да поработам на мојата пишана мисла. Вежбам.

1. Не се сложувам. Не се перципира исто „све друго“. Оние нешта на кои јас дрско и директно реагирам ми се проучени и разјаснети. Имам релативно добри вештини на пребарување и пасија за истражување. Се трудам секогаш да ги проверам изворите за да сум колку е можно попрецизен во тоа што за мене е „мејнстрим“, што е „инди“, а што е „квази“ или „псеудо“. Моите ставови ги корегирам релативно брзо. ...и најчесто проверувам што сум напишал пред да стиснам „испрати“.

Затоа, on-topic, мојот став е јасен: Механизмот на еволуцијата е НЕОСПОРЕН. Сите примери, артефакти и тврдења против ТЕ беа темелно обработени и разјаснети на прилично едноставен јазик. Во очекување сме на било која новина за проверка. На нафрлени нејасни коментари ќе одговараме дрско ;)

2. Мислам дека можам да си дозволам, шо! Па и ти ми мрчиш, ме нарекуваш со имиња; можам и ја да ти се праам чичко, нели. ...и пошто влегува у 3, а тука му е место, мислам дека сум по малку компетентен, пошо постар сум, нели, поише сум видел, чул, и така...

3. Не држам ја никого според закон, си се збунил нешто изглеа.

4. А со цицкава, па, нешто ептен си се збунил... Ја сум од другата страна, не си разбрал добро. Ја го пунам буџетот - никад не сум го празнел. ;)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија, кога непосочуваш извор од каде ти е информацијата, автоматски ги кршиш авторските права и правилата на форумов колку што знам.

Извор: овој цитат е цитиран во стотина пишани магазини и веб страни. Еве еден од нив: http://www.discovery.org/a/3174

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Оооооо, тазе литература стигнала... дај не биди педер, пишуј ги у оригинал, да може чоек да го пребара... Philip ли e Filipe ли е, Skel, Scell...

--- надополнето ---

Извор: овој цитат е цитиран во стотина пишани магазини и веб страни. Еве еден од нив: http://www.discovery.org/a/3174
Дај бре, бар маскирај го Институтов... или побарај малку...

„стотина пишани магазини и веб страни“ :tapp:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Де, бе, шо се наљути толку? Немав намера да ти попувам. Мора да сум претерал. Извини.

0. Не се нервирам. Тоа ми е стилот како Дибек. Мене ми помага да ги кажам работите посирово и, патем, да поработам на мојата пишана мисла. Вежбам.

1. Не се сложувам. Не се перципира исто „све друго“. Оние нешта на кои јас дрско и директно реагирам ми се проучени и разјаснети. Имам релативно добри вештини на пребарување и пасија за истражување. Се трудам секогаш да ги проверам изворите за да сум колку е можно попрецизен во тоа што за мене е „мејнстрим“, што е „инди“, а што е „квази“ или „псеудо“. Моите ставови ги корегирам релативно брзо. ...и најчесто проверувам што сум напишал пред да стиснам „испрати“.

Затоа, on-topic, мојот став е јасен: Механизмот на еволуцијата е НЕОСПОРЕН. Сите примери, артефакти и тврдења против ТЕ беа темелно обработени и разјаснети на прилично едноставен јазик. Во очекување сме на било која новина за проверка. На нафрлени нејасни коментари ќе одговараме дрско ;)

2. Мислам дека можам да си дозволам, шо! Па и ти ми мрчиш, ме нарекуваш со имиња; можам и ја да ти се праам чичко, нели. ...и пошто влегува у 3, а тука му е место, мислам дека сум по малку компетентен, пошо постар сум, нели, поише сум видел, чул, и така...

3. Не држам ја никого според закон, си се збунил нешто изглеа.

4. А со цицкава, па, нешто ептен си се збунил... Ја сум од другата страна, не си разбрал добро. Ја го пунам буџетот - никад не сум го празнел. ;)
од мене си постар ама од мики1 не верувам :pos2:...а дали си видел поише...се сомневам,но да не навлегуваме во тоа и онака е оф-топик...
хахахха абе каков стил пола форум истура фрустрации по постовите изгледа за тоа служи најмногу последно време...
but nevermind that...

Е сега замисли да се изведе експеримент на одреден ,статистички валиден број политичари,бирократи,олигарси со цел да се потврди теоријата на Саган и некои други (имињата не се споменуваат поради очекувани Павлови рефлекси) какви импликации би имало тоа...
Еволутивна одредница кај одреден, занемарлив во општиот број хомо-сапиенси на планетава (6,8 милијарди) која е одговорна за тоа што светот е западнат во тешки срања и тоа не од сега туку со иљадници години...и после фино лепо, преземање соодветни мерки кон истите...контрола на одредена возраст за да се утврди дали кај одредено лице Р-комплексот е поразвиен од обично...ах...утопии...:)
Бидејќи,нели,науката не зависи од никакви центри на моќ и влијание...:tv:
Настрана што многу догми би паднале во вода, како онаа за пренаселеноста на планетата...и други наводни причини за проблемите по светот и на поединците од кои тој се состои...во секојдневниот живот...

Нели беше даскал !?
У ствари има и приватни сега...ја занемарив таа можност...
Полнејќи го буџетот, ја љубиш државата...:tv:
Шо би рекол Прудон на тоа а?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Точно. Член на НАС. Како хемичар. Роден е 1918, тазе починат и жешчи протестант, нели. Познат и признат по својот голем придонес во карбонската (ваљда) хемија и наречен "the father of carbene chemistry."

Нема никаква врска со биологија. Еве што википедија има да каже за неговиот придонес кон било која друга научна дисциплина.. Ништо.

Убаво е што вадиш цитати од луѓето кои имаат најмногу акции во Discovery Institute. Тие што заработуваат највише пари од фундаменталниот протестанизам маскиран во руво на наука. Убаво е за луѓево да разберат кој те плаќа за ЕПП.

--- надополнето ---

Полнејќи го буџетот, ја љубиш државата...:tv:
Шо би рекол Прудон на тоа а?
1. За рептилскиот мозок: Читав сеа по нет, и тоа и не е нешто ново, нели. Знаеме за трите дела. Тоа што не е дел од мејстрим, ако сакаш така, е дека не гледам што би можело понатаму да се третира тука. Мислам, фер, има три „мода“ на оперирање. Има три аспекти на рациото... ама не разбирам ззошто е ова проблематично? Мислиш дека сите политичари работат на „рептилен“ ... не разбирам што ти е тезата тука, озбилно. Дај објасни.

2. Центри на влијание vs. Наука. Секако дека има огромно влијание. Се сложувам. Она во што веруваме дека откритијата неможе да се покријат! Ја за 5, ја за 10 или 50 години, откритието ќе го најде својот пат до светот. Во историски рамки, 50 години се ништо! Јас не би дозволил да го земам моето постоење на земјава како временска мерка за напредок. Интернетот ќе збрка работа ко ништо до сега. Има се' повеќе луѓе жедни за знаење и се повеќе критички умови. Центрите на влијание НЕМААТ ШАНСИ на долги патеки. Централизацијата е МРТВА и постои само економски. Од друга страна, информациите се насекаде и се практично бесмртни. Анархијата е на дофат, само што ќе треба да се преживее револуцијата која очигледно почнува и ќе биде прљава и гадна.

3. Земјата е пренаселена. Огромните пространства без население се такви со причина. Нема повеќе „автохтони“ места за човекот. Нема во догледна иднина „враќање на село“ пошто поише од 2/3 од светот тек тргаат накај капитализам. Тоа што ќе се случува во иднина е само гужвање - никако расштркување.

4. Сум даскал, меѓу другото, а полнејќи го буџетот ја играм играта за мирот на фамилијата и за матичен број за недајбоже. Ти како би играл? Зар интернет би крадел по hot-spots?

Kajgana Shop

На врв Bottom