Кој ќе работи во фабриките?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Абе ти во Тунгузија ли живееш ???
Не може секој да се занимава со земјоделие и за тоа треба знаење. Ама ајде еве остај знаењето кај ќе го продават својот производ бе човек пласман нема шо не ти е јасно од тоа и цената е никаква.
И ти не би работел кога ќе видиш дека после некое време гледаш дека немаш никаков ќар т.е. одеш во загуба повеќе давачки оддколку примачки и ќе кренеш раце.
Имам правено муабет на оваа тема, ако те интересира повеќе контактирај ме на ПП.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Македонија е земја со најголем број на експерти и паметњаковичи на метар квадратен, нели постојано се сере за тоа како не се граделе фабрики и народот немал кај да работи.

Еве утре ден ќе дојдат странски инвеститори и ќе ги изградат фабриките прашањето ми е кој ќе работи во нив?

Дебилната младина или нивните остарени родители ????????????????????????????????????
Ти.

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Да, али не повеќе од 2,3 години пошто и онака сакам да се бавам со земјоделие.

Впрочем тоа е и принципот во Америка да се мењаат професии.
Минимум 8 професии Американецот мењава во просечниот работен век, тоа е направено за да не се презасити човек со една иста работа.
На Амерот му се може да мења 6-7...не ми мешај баби и жаби те молам.......нека отворат фабриче некое..да се дигне тоа минималецот на 18.000 20.000 па да видиш дали не би работеле.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Нека дадат солидна плата и нека се овозможи вработување без врски, задолжителни технички курсеви кои ќе те подготват за новото работно место, јас се кладам дека и тие што се на докторски студии ќе преминат во радничка класа. Само ние сме доста далеку од овие услови, за да се случи вакво нешто треба да се случи и инвестициски бум во Македонија а за да се случи инвестициски бум во Македонија треба да се случат круцијални промени на политички, социо-економски, правно-административен и социолошки план во државава. Типичен пример се Бугарите, а и јас не би се грижел толку за младите кои наводно не сакаат да работат. Јас се повеќе се грижам за огромниот број на луѓе кои се одлучуваат за бугарски пасош и сакаат да ја напуштат државава, оди кажи им на нив дека не сакаат да работат.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Минимум 8 професии Американецот мењава во просечниот работен век, тоа е направено за да не се презасити човек со една иста работа.
Замисли просечен Амер, станува насабајле и почнува да работи во магацин утовар-растовар онака за утринска фискултура, кога ќе му се смачи кај 10-тина наутро, го облекува мантилот и оди да направи операција на отворен мозок. Таман завршил со операцијата време е за ручек и одмор, додека руча куца кодови во Јава за Мајкрософт, после ручек за да му спадни малку јадењето оди во некој шоп и менува гуми за камиони. Веќе дошло време за дома, па по одморот и вечерата работи во Старбакс кафе како келнер за занимација.

Идила

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Точно платата е мотивација и те како но проблемот е сосем друг.

Луѓето неќат да работат зошто ако сакаа да работат ќе работеа земјоделие (сектор каде инвестициите се минимални)
и ќе вадат месечна плата од минимум +500 евра.

АЛОООООООООООООО никој не одговори на прашањето!
Само умноболни и политичари на прашање одговараат со прашање.
Plus se nadopolnuvam na postot na Pepsi treba da imas traktor i da znaes da go vozis ako si od selo togas ok ama ako si od grad tesko ce bide i od sto ce izvadis plata 500 eura sto bi ti nasadil i bi imal prihod od 500 eura bas me interesira kako sto jas gledam ludjeto po selo site rabotat ili gradeznistvo ili zaminuvaat stranstvo samo eden cuva stoka i od toa zivee od ne gledam deka nesto ekstrmno e zbogaten ..Kako investiciiite se minimalni ajde de bas me zainteresira ajde daj matematika od hektar obrabotliva povrsina
--- надополнето: Jul 13, 2011 6:20 AM ---
Јас се повеќе се грижам за огромниот број на луѓе кои се одлучуваат за бугарски пасош и сакаат да ја напуштат државава, оди кажи им на нив дека не сакаат да работат.
a gi ima dosta koi i sega podnesuvaat baranje ama zeznato e koga ce pokusat da se ispisat od drzavljanstvoto

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Кој ќе работи во фабриките?

Па ко што вика Dar King- ov СДСМ-овци,па уште.....:ВМР-Овци , црнци, кинези, пакистанци и по некој кајганџија...,ако успеат да го фатат...многу се брзи... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Jaс никогаш не би работел во фабрика па макар и да даваат голема плата. Јас пазам на имиџ. Не можам јас да се поздравувам на улица со секаква багра работничка и со пролетери, ниту поручек да жвакам посебна и пијам пиво пред бакалница со колеги од фабриката и бистрам локална политика или прам муабети за гулаби.

T

Torchyrus

Гостин
Не се секирајте вие ќе се најдат работници ќе има кој да работи ама да знаете сите вода ќе ми носите јас шеф ќе ви бидам .

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Кој работеше во фабриките во бившата држава?
При нормални услови (редовни примања, почит кон работникот итн.) секогаш ќе има кој да работи. Настрана фактот дека во денешно време фабриките се баајѓи автоматизирани, па работата е реално полесна од порано.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин

Па ти да работиш едно исто 15/20 години не би ли полудел??? :D

T

Tetro

Гостин

Грешка го имаш сфатено.

Големите компании во Америка, еве како за пример ќе ја спомнам Џенерал Моторс (што го склопуваат амерички Форд), ја практикуваат таканаречената "ротација" на работното место. На секоја втора (ми се чини дека беа две) година работникот добива работа на друго место од лентата, поради тоа што цели две години го работел истото, па да смени малку.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Зошто се си мислам дека Chosen е всушност Јанко Јади Бурек? Мислам имаат толку заеднички допирни точки, и двајцата си го полнат егото како демек еве ја ќе кажувам идеи на народот (читај солам памет), ко у стил доста им е седење дома и кукање нека работат сите земјоделие.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Што мислите зошто некој би градел тука фабрики?
Местово глава боли за фабрики? Ќе даваат огромни плати? Центар на светот е тука? Државата нема даноци да му зима на тој што ќе отвори фабрики? Во европска унија е Македонија за да ги има привилегиите за извоз?
Едноставно заради овие гореспоменати прашања никој не би сакал да прави нешто.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Нека отворат прво фабрики па после ќе видиш како ке се најдат работници.Со обука астронаути се создаваат камоли пак фабрички работници.

Kajgana Shop

На врв Bottom