Кој ја донесе Македонија на просјачки стап?

T

The Blob

Гостин
Нема врска од патетика оваа тема, оваа тема ја опишува актуелната СОСТОЈБА на македонската држава, која сакале или не да си признаете дека оди во една голема бездна, од која ни СДСМ еден ден не ќе може да ја извади. Пропаѓаме народе, на економски план најмногу .
Сакам да ти се заблагодарам за најдолгото смеење што сум го имал во последниве два-три дена. И тоа во 8 часот наутро. Којзнае колку убаво ќе ми тргне денот :pos2:
п.с Истовремено сакам да ги повлечам моите изјави на други теми на форумов, кадешто кажувам дека за брзо време СДС ќе исчезни. Не смееме тоа да го дозволиме. Еве гледате дека посмешни се од Monty Python!!!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
А што ако е така?:) Што има лошо во тоа?:)
Сега ќе ти кажам што е лошо:
Кога си член на партија ја губиш смислата за реалност, си даваш мозокот под кирија, и слепо го слушаш лидерот. Разбра? Стануваш човек без сопствено јас. Со други зборови, сакајќи или не, се правиш луд за очигледни работи и имаш селективно памтење.
п.с. Тоа се однесува за послушните партиски членови, не за тебе лично, оти гледам некако лесно почна да се навредуваш. :)

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Македонија луѓе ако се сеќавате беше пред Хрватска и Албанија, денес таа се спомнува дека ќе влегува во некои пакети со ѕвездички. СДСМ донесе многу јаки инвестиции во Македонија (Џонсон Контролс, Лук оил), стабилна економија која не одеше никако надолу, макроекономската политика беше закон, каматите на кредите паѓаа и уште многу многу позитивни нешта. За сметка на тоа СДСМ мораше да прифати некое барање на албанците од ДУИ кои сакаа се да добијат, знаеја дека можат да го направат бидејќи СДСМ не сакаше војна туку сакаше стабилна и просперитетна Македонија, и навистина добиваа, на тоа СДСМ изгуби многу свои подржувачи, затоа денес се соочува со многу низок рејтинг.
Македонија беше пред Хрватска во 2000та година.
Лук оил дур беше сдсм на влас имаше 3-4 бензински
Џонсон контро СЕГА ПОТПИША СО ВЛАДАВА договор за инвестиција во РМ
Прашање:
Што е тоа макроекономска политика и како се изразува истата?

Одговори ми на ова OneAndOnly и ќе ги прифатам сите твои "аргументи"
ТВОЕ МИСЛЕЊЕ, КОЕ НЕ МОЖЕШ ДА МИ ГО НАМЕТНЕШ МЕНЕ

ИНАКУ НЕ ГЛЕДАМ ДЕКА НЕКОЈ ПЛАЌА ДАНОК, НИКОЈ НЕ ИЗДАВА ФИСКАЛНИ, НИКОЈ НЕ ЗАТВАРА ДУЌАНИ ОСВЕН АКО НЕ СЕ ОД СПРОТИВНИОТ ТАБОР И НЕ ВЛЕЗАТ СПЕЦИЈАЛЦИ ДА ИСКРШАТ СЕ

ДАЛИ МАЈКАМУ НА ГРУЕВСКИ БИДЕЈЌИ СТАНОВИТЕ ГИ ИМА СТЕКНАТО ПОД НЕРАЗЈАСНЕТИ ОКОЛНОСТИ ЌЕ ПЛАТИ НЕШТО ПОТОЧНО 80% ОД ВРЕДНОСТА?

Знам дека мислиш поинаку од мене, но далеку си од самата вистина која еден ден можеби ќе ЈА погледнеш МНОГУ ДОБРО , освен ако не си слеп следбеник на Никола Груевски, неговите пулени и бугарофилски кланови низ Македонијава
Далеку од вистината е секои онои кои не мисли со сопствена глава како шти и кажа Струмикс туку мисле онака како што мисле големиот брат упс грешка ГОЛЕМАТА СЕСТРА

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
ЗА ТРН ВО ОКО

Престани со тие фото шоп монтажи, мислам на документот, не и служи тоа добро на Државата за која викаш дека ја сакаш.

ЗА Пере
За данокот,
Данокот персоналниот намален од 15 на 10 ама основицата проширена за 30%. Ако имаш фирма пресметај па ке видиш просто ко пасуљ.

ЛУК ОИЛ и ден денс има само една бензинска и едно складиште, а Џонсон контрол незнам што е битно кој се слика или кој договара. Ова ми личи много дволично ако ја знаеме ситуацијата слична ОКТА (сликање и потпишување) :nenene:

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Breeej,vrie od surtuci sto sakat da perat mozok,ama na pogresno mesto,ovdeka site imaat povekje od 2 grama mozok,pa namesto da arcis tipki,pojdi vo nekoe selo bez struja,ili za Demir Hisar,pa mozebi ke ti poveruva nekoj a mozi i aplaus da dobies.
:pos2:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Prosjacki stap????....kaj vidovte prosjacki stap??????FRANCIJA E NA PROSJACKI STAP ...ne Makedonija.....:)
FYROM e na prosjacka suroica nadenata.......

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
причината за проблематичниот развој или транзиција на држава седи точно во нејзините корени, односно од моментот од кога се осамостоивме бе поставено лоши темели за бизнисот и политиката, не навлегувам во тоа кој како и зошто тоа го направил, но тоа е несомнена причина да ги имаме ефектот накрива насадено, за разлика од нас слобенија постави многу поздрави економски и политички темели и без поголеми проблеми се разви доста брзо.
Едно од тие темели е и менталтието, кој им вика дека најбитено е да се работи и да се заработува а на почеток не мора да биде струката за које обучен, и работата бре и нормално е да имаат пари, додека кај нас сеуште владее фамата до екс-ју клати врата земи плата.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
причината за проблематичниот развој или транзиција на држава седи точно во нејзините корени, односно од моментот од кога се осамостоивме бе поставено лоши темели за бизнисот и политиката, не навлегувам во тоа кој како и зошто тоа го направил, но тоа е несомнена причина да ги имаме ефектот накрива насадено, за разлика од нас слобенија постави многу поздрави економски и политички темели и без поголеми проблеми се разви доста брзо.
Едно од тие темели е и менталтието, кој им вика дека најбитено е да се работи и да се заработува а на почеток не мора да биде струката за које обучен, и работата бре и нормално е да имаат пари, додека кај нас сеуште владее фамата до екс-ју клати врата земи плата.
Абе словенија имаше мнмогу различна транзициона историја од макеоднија, немаше санкции за нафта од Австрија или слични дубари, а и има влијане навиката клати врата земи плата, плус брака орли во држава и дрн дрн

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Абе словенија имаше мнмогу различна транзициона историја од макеоднија, немаше санкции за нафта од Австрија или слични дубари, а и има влијане навиката клати врата земи плата, плус брака орли во држава и дрн дрн
Да тоа е пречка за побрз развој не не е пречка да веднаш по осамосотјувањето да беа поставени здрави темели. Еве на пример приватизацијата во словенија беше на еден многу добар начин изведена, имено бидејќи сите знаеа дека индустријата е изградена со самопридонес во југославија, едноставно ги приватизираат сите фабрики и пртпријатија со тоа што на секој граѓанин во сооднос на тоа колкав работен стаж има им ги поделија акциите од сите фабрики и претпријатија, и оп тука имаш двојна корист, ко за почеток одма ти се создава функционална берза со многу трговија, ко второ тие што продаваа дел од акциите нормално бараа некој што ќе даде повеќе пари и ќе го равие бизнисот, така што од престанатите пари да се добива подобра дивиденда.
Не дека јас ова лично го знам туку дека е дел од една докторска работа на тема транзиција и развој на макроекономии на мали држави споредба Македонија и Словенија, и е скокај одма бидејќи докторатот е правен во германија.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Да тоа е пречка за побрз развој не не е пречка да веднаш по осамосотјувањето да беа поставени здрави темели. Еве на пример приватизацијата во словенија беше на еден многу добар начин изведена, имено бидејќи сите знаеа дека индустријата е изградена со самопридонес во југославија, едноставно ги приватизираат сите фабрики и пртпријатија со тоа што на секој граѓанин во сооднос на тоа колкав работен стаж има им ги поделија акциите од сите фабрики и претпријатија, и оп тука имаш двојна корист, ко за почеток одма ти се создава функционална берза со многу трговија, ко второ тие што продаваа дел од акциите нормално бараа некој што ќе даде повеќе пари и ќе го равие бизнисот, така што од престанатите пари да се добива подобра дивиденда.
Не дека јас ова лично го знам туку дека е дел од една докторска работа на тема транзиција и развој на макроекономии на мали држави споредба Македонија и Словенија, и е скокај одма бидејќи докторатот е правен во германија.
Друже у Словенија важи друг менталитет на работа, кај нас нај убавите или нај влијателните работни места одат од татко на син или блиска роднинска врска, без да се гледа дали е способен за тоа работно место.
Почни од тука па заврши со тоа ти што викаш погрешна(криминална) приватизација.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Друже у Словенија важи друг менталитет на работа, кај нас нај убавите или нај влијателните работни места одат од татко на син или блиска роднинска врска, без да се гледа дали е способен за тоа работно место.
Почни од тука па заврши со тоа ти што викаш погрешна(криминална) приватизација.
Тоа проблемот со менатлитеот ми е многу добро познат и уште одамна јас „лаам“ за тоа но некои сеуште се убедени дека проблемот е само и најмлнгу кај политичарите без разлика од коај партија. Бидејќи не се само политичарите корумпирани, туку ние ко народ сме корумпирани.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Татко Зоре Темелковски, приватизација Лозар, син му сега го тртнаа на функциичка во СДММ. На тоа мислеше? : )

Круша под круша паѓа : )

Член од
25 септември 2007
Мислења
18
Поени од реакции
1
Прашање:
Што е тоа макроекономска политика и како се изразува истата?

Одговори ми на ова OneAndOnly и ќе ги прифатам сите твои "аргументи"

Далеку од вистината е секои онои кои не мисли со сопствена глава како шти и кажа Струмикс туку мисле онака како што мисле големиот брат упс грешка ГОЛЕМАТА СЕСТРА
Ако некој мисли дека Македонија некогаш била пред Хрватска е во голема заблуда. Дечките остваруваат само од туризам годишно повеќе од 4,5 милијарди евра, нешто за што Македонија треба да работи повеќе од две години.
На крајот на краиштата видовте и сами дека се изнарадувавме како ЦИГАНИ на цреша на нивните странски директни инвестиции во откупот на земјоделието. Се научија и тие, па сега ќе ни го прават тоа што Словенците ни го правеа повеќе од 60 години. Купи евтино јаболка, продади ни ФРУКТАЛ.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Татко Зоре Темелковски, приватизација Лозар, син му сега го тртнаа на функциичка во СДММ. На тоа мислеше? : )

Круша под круша паѓа : )
Уште не избран, а што тоа Лозар, колку што јас знам Лозар Велес го купи Зегин...

Kajgana Shop

На врв Bottom