Кој нема желби-има се?

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Zamislete si go zivotot kako celina ispolneta so seto ona sto vi znaci,set ona za sto sonuvate..zivot kade sto imate se sto nekogas ste posakuvale i za sto ste sonuvale!Znaci imate bukvalno so na vasata dlanka,sekoj den go pominuvate zadovolni i bez nikakvi nedostatoci!Ste rabotele mnogu vo vrska so ovoj vas zivot i sega uzivate!Sekoja zelba vi e ispolneta,poveke nema za sto da sonuvate!Nemate zelbi-vie imate se!!!
Dali mislite deka vakviot zivot e sovrsen?Dali koga bi ni se ispolnile site zelbi,nie bi imale se?
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.488
Поени од реакции
5.965
Не, кога би се исполниле сите наши желби, животот би станал досаден, без смисла, без цел. Сиот живот се бориме за она што го сакаме, но сепак кога би имале се ништо од тоа нема да ни биде интересно, сепак човечкото око е ненаситно така што невозможно е да ни се исполни се како што сакаме. Ќе најдеме ние уште нешто невозможно по кое би мечтаеле.
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Нцццц...никако.
Она што го посакуваме во животот ни станува желба,желбите ни стануваат цели,целите не водат во животот.Кога би имале све ние уствари не би имале волја за живот.
Приметете дека секој пут ко ќе остварите нешто одма се стремите кон друга работа.
Добар е животов ко шо е,не го чепкајте :):)
 

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Celta mi bese dali bi bile zadovolni lugeto koga bi imale se!Dali toa sto nemame poveke zelbi pravi da imame se vo zivotot,ili pak tokmu zelbite prvat da imame se!
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Човекот е таков тип на суштество кое секогаш се стреми да постигнува нешто во животот, постојано со нови желби, нови идеали, кои пак предизвикуваат нови борби за нешто подобро.

Убаво рече Мац кога ќе ни се исполни некоја желба, се стремиме кон исполнување на нешто ново. Тоа е во суштината на човековоте живеење и постоење. Колку и да биде се ОК, колку и да биде се убаво според мене секогаш ќе фали едно парче за да мозаикот биде цел.
Тоа парче ќе биде мотив или поттик, за да живееме уште,да создаваме за да ни биде животот интересен,исполнет со нови „борби„ подеми и падови.
Во спротивно, ако некогаш во животот буквално сите желби ни се исполнат која ќе биде суштината на нашето понатамошно живеење и постоење?
 
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
eci^^^ напиша:
Celta mi bese dali bi bile zadovolni lugeto koga bi imale se!Dali toa sto nemame poveke zelbi pravi da imame se vo zivotot,ili pak tokmu zelbite prvat da imame se!
Човечка природа - кога имаш се, сакаш уште. На поголемиот процент од луѓето, колку повеќе добиваат толку повеќе сакаат, затоа што секогаш мислиш дека можеш уште и сакаш да постигнеш уште повеќе. Кога ќе ти се исполнат сите желби, ти се раѓаат нови, што можеби ти биле нереалистични пред 5 години, но сега мислиш дека можеш да ги оствариш и се стремиш кон нив. Така да ретко кој си признава дека “има се“, секогаш луѓето се стремат кон повеќе.
 

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Човек никогаш не може да има СЕ... тоа е непроменлив факт..... најмногу што може една личност во еден живот да постигне е ДОВОЛНО.... а на повеќе наврати и на тоа доволно му се придава едно "НЕ" од напред...

Човек може да има СЕ, само ако не сака/бара НИШТО... епа сеа ти види :wink:
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Мене не ми треба многу за да сум задоволна, па мислам дека би можела еден ден кога ќе си ги исполнам сите желби (кои се повеќе од скромни, па нормално може да се реализираат) да кажам дека имам се и да ми е совршен животот.
А општо, мислам дека човекот е ненаситно суштество и колку и да добил и постигнал во животот секогаш ќе бара уште, па според тоа, ретко кој има совршен живот. Многу жалосно е тоа, ама је*и га, така е.:pipi:
 

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Нееееееее!

Ја знаете онаа стара добра( мислам од Пауло Коелјо беше):
,,Соништата што не се исполнуваат не прават да живееме!"

...и тогаш кога сите желби би ни биле исполнети,пак би немале се.Едноставно кога се би ни било по ќеиф,тогаш со душа ќе чекаме да заврши се и да дојде она неизвесното,зашто кога имаш се,не знаеш како е да немаш и се ти е здодевно,монотоно, е дури тогаш би западнале во еден магичен круг,во една монотонија од која нема излез! И пак се се враќа на она , соништата кои не се исполнуваат не прават да живееме.Зашто ние секој ден живееме за да си ги оствариме,дишеме со надеж дека некој ден ќе се оствари нашиот сон и во меѓувреме постигнуваме некои други наши соништа.А вака?Кога би имале се? Па штознам.Едноставно не би имале причина за живеење,да не речам би се заситиле од се...И после научени на она најдоброто ќе бараме уште подобро и до каде така?!До никаде.Што значи кулирајте,одлично ни е вака!
 

elen4e_bonjovi

Dark Angel
Член од
10 мај 2006
Мислења
240
Поени од реакции
0
Site imame zelbi ali nema sansi site da ni se ispolnat....
 

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
neznam zasto ali jas toa ne mozam da si go zamislam:)
mislam deka toa i ne mozno da nemas zelbi, sekogas nesto ke nedostasuva, zosto nie lugeto sme mnogu lubopitni i lakomi pa sekogas ke barame nesto novo....
 

Saiya Jin

Dizzy Fingers
Член од
26 април 2006
Мислења
1.266
Поени од реакции
10
Човекот е суштество што ни се тера ни се води. Секој сака да има СЕ но кога ќе си ја оствари таа желба тогаш сака да нема СЕ бидејки така животот нема смисла. Затоа на човекот ништо не можеш да му угодиш. Ако има се сака да нема ништо а ако нема ништо сака да има се
 

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Ima edna reklama vo koja vikaat:"The more you give,the more I want". Znaci nikogas ne moze se da se ima bidejki novi zelbi se pojavuvaat postojano bidejki vo sprotivno zivotot bi bil monoton.Ako imas se sto si sakal nema da imas konkretna cel za ponatamu i pak ke mora da baras nekoj nov predizvik.
 
Член од
14 мај 2006
Мислења
13
Поени од реакции
0
ja da vi kazam

koj nema zelbi zelka da se stori

kao prvo ke se ustoi i ke se usmrdi
pa posle nema da mu e jasno dali on nema zelbi ili veke nemoze ni da ima i da saka
baska toa ti e dobar izgovor zaso ne si bidnal ona so si sakal u zivotot(ne zboram za popularnost,tuku za vnatresno ispolnuvanje koe ne e samo uzivancija no i rabota,a kaj ima rabota ima i zelbi vrzani so rabotata)e da...

pesnata::star:

apokalipsu sviraju
crni i znojni angjeli
cvet je u kosi, vetar ga nosi
dobicu sve sto zazeliim
vise nemamo zelja,jer sad volimo do beskraja.....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom