Кој е Бог?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Во име на Бога, Милостливиот, Сомилосен!

1. Кажи: Он, Бог, е Еден, Единствен!
2. Бог e вечен, апсолутен
3. Тој не раѓа и не е роден!
4. и никој не Му е рамен.

Коран, Сура Ел Ихлас

С

Само Човек

Гостин
Во име на Бога, Милостливиот, Сомилосен!

1. Кажи: Он, Бог, е Еден, Единствен!
2. Бог e вечен, апсолутен
3. Тој не раѓа и не е роден!
4. и никој не Му е рамен.

Коран, Сура Ел Ихлас
дали е жив тој твој бог

M

Muranyi

Гостин
Бог е никој и ништо.Тоа барем можам да го заклучам од денешната ограничена престава на човекот за Бог.Бог и кога би постоел,не би му било важно дали го обожавате со крстење,клањање,постење и слично.Тоа се глупости,на наводно совршено и семоќно битие да му се придаваат такви човечки атрибути.
Инаку,отсекогаш Бог за човекот преставувал кратенка во објаснување на работите кои во дадено време биле непознати.Порано човекот сметал дека временските прилики се резултат на расположението на Бог,па оттаму и крвни жртви за повеќе дожд и плодна година.Денес,современиот човек научно ги објаснува процесите во настанување на тие временски прилики.Како времето одминува,човекот се развива и си го објаснува светот кој го опкружува и секојдневно паѓаат лагите пропагирани од религиите.Религијата ја сметам за едно од најголемите институционализирани зла на денешницата.Прашање на време е кога човекот ќе раскине со овие Богови од т.н.Аврамски религии,зашто освен страдање и контрадикторности немаат понудено ништо,освен можеби Исус чија филозофија и проповедања до некаде ми се допаѓаат,поготово хипи-елементот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Бог е никој и ништо.Тоа барем можам да го заклучам од денешната ограничена престава на човекот за Бог.Бог и кога би постоел,не би му било важно дали го обожавате со крстење,клањање,постење и слично.Тоа се глупости,на наводно совршено и семоќно битие да му се придаваат такви човечки атрибути.
Инаку,отсекогаш Бог за човекот преставувал кратенка во објаснување на работите кои во дадено време биле непознати.Порано човекот сметал дека временските прилики се резултат на расположението на Бог,па оттаму и крвни жртви за повеќе дожд и плодна година.Денес,современиот човек научно ги објаснува процесите во настанување на тие временски прилики.Како времето одминува,човекот се развива и си го објаснува светот кој го опкружува и секојдневно паѓаат лагите пропагирани од религиите.Религијата ја сметам за едно од најголемите институционализирани зла на денешницата.Прашање на време е кога човекот ќе раскине со овие Богови од т.н.Аврамски религии,зашто освен страдање и контрадикторности немаат понудено ништо,освен можеби Исус чија филозофија и проповедања до некаде ми се допаѓаат,поготово хипи-елементот.
Треба прво да знаеш кој бил Аb-RA-ham за да расчистуваш со тие религии.....а целата таа работа оди 6000 год. п.н.е.
Ану, Енки и Енлил и така натака......
Не е стварта да не се верува во нивните религии, така ништо не е постигнато. Она што треба да се направи е да се разоткрие вистината која се крие 8 000 год.

M

Muranyi

Гостин
Треба прво да знаеш кој бил Аb-RA-ham за да расчистуваш со тие религии.....а целата таа работа оди 6000 год. п.н.е.
Ану, Енки и Енлил и така натака......
Не е стварта да не се верува во нивните религии, така ништо не е постигнато. Она што треба да се направи е да се разоткрие вистината која се крие 8 000 год.
Ти што мислиш,се крие нешто од човекот?Ако религиите преставуваат нешто,тогаш тие со сигурност се ропство за човекот,така да неверувањето во тие религии е чекор напред.Не се потребни религии во потрагата по Бог,тие се само пречка.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Dance and Dancer
Can the dance be different from the Dancer?
Can the Creation be different from the Creator?
Behold the Great Cosmic Dance and the Dancer,
The Glory, the Beauty of Divine Dance
Of Shiva and Shakti,
Of Consciousness and Energy,
In living and non living
In mountain and valley
In Sky, earth and water
In fire and wind.
In Mind and Matter
In Atom and Molecules
And Galaxies.

M

Muranyi

Гостин
I am Light. I am Infinite. I am The Channel. I am Expanding. I am Psychedelic. I am Vibration. I am Timeless. I am Unity. I am Activating. I am Resonant. I am Galactic. I am Radiant. I am Defined. I am Electric. I am Lunar. I am Magnetic. I am Planetary. I am Balanced. I am Organized. I am Connected. I am Inspired. I am In Harmony. I am In-tegrity. I am Perfect. I am Manifestation. I am Dissolving. I am Releasing. I am Liberated. I am Dedicated.
I am Universalized and Divine, Transcending Mantra. I am Being. I am Communicating. I am Spirit. I am Breathing. I am Cosmic. I am Essence. I am Power. I am Action. I am Dreaming. I am Abundance. I am Intuition. I am God. I am Extreme. I am Internal and External. I am Flowering. I am The Clocking. I am Aware.
I am Lifeforce. I am Surviving. I am DMT. I am Spiraling. I am Arc. I am Accomplishing. I am Healing. I am Beauty. I am Elegance. I am Pure. I am Flowing. I am Love. I am Chakras. I am Co-inciding. I am Playing. I am Magic. I am Elusive. I am Free Will. I am Wise. I am Exploring. I am Space and Time. I am Waking Life. I am Vivid. I am Enchanting. I am Timelessness and Complete, Infinite Design.
I am Alien. I am Human. I am Receptive. I am Vision. I am Energy. I am Mindful. I am Questioning. I am Answering. I am Intelligent. I am Fearless. I am Evolving.
I am Opening My Third Eye to the Unseen Vision, Translating. I am Synchronicity. I am Reflecting. I am Endlessness. I am Order and Chaos. I am The Tao. I am Crystalized. I am Self-generation. I am Affirming. I am Enlightened. I am Blind. I am The Tone.
I am The Color. I am Electronic. I am Lunar and Solar, Opposite and Polar. I am Language. I am Radial. I am Particles of Plasma .I am Endurance .I am Cosmic. I am Releasing. I am Liberating. I am Perfect. I am Pulsing. I am Realizing. I am The One Because The One Are All. I am Form. I am The Infinite, Nothing That Becomes The Everything. I am Symbolic. I am Relative. I am The Divine Spirit that Harmonizes with Laws. I am Projecting. I am Controlled Experience. I am Desire. I AM Being .ImweweareU:)

Прекрасно,нели?И без етикети,ве молам,сеуште сум атеист:D

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Бог е всушност моќта на потсвеста, некои ја викаат така, некој ја викаат тајната,различно име но исто значење!Исус бил проповедник на таа моќ!Дури и во различни религии сите веруваат во нешто, веруваат во таа моќ, во таа тајна!Но за неа важат истите закони кои се на пр. напишани во библијата, заповедите,зошто преку моќта на потсвеста се што го правите и го мислите се манифестира во вашиот живот! Дошло време Господ да се скрие кога почнале да се појавуваат луѓето, ги прашувал ангелите каде да се скрие, едниот ангел му одговорил :На дното на најдлабокиот океан! Но Господ му одговорил дека и таму ќе го пронајдат!Потоа друг ангел му одговорил да се крие во најгустата шума, но проследен со истиот одговор од Господ, дека пак ке го пронајдат.Најпосле Господ го прашал најмудриот ангел:Каде да се скријам? Ангелот му одговорил:Во човековото срце, и во човековиот мозок, таму никогаш никој не бара! Ова ни покажува дека сите ја имаме моќта и можеме да ја искористиме!Христијани, муслимани, Викани, Пагани, Атеисти..

M

Muranyi

Гостин
Бог е всушност моќта на потсвеста, некои ја викаат така, некој ја викаат тајната,различно име но исто значење!Исус бил проповедник на таа моќ!Дури и во различни религии сите веруваат во нешто, веруваат во таа моќ, во таа тајна!Но за неа важат истите закони кои се на пр. напишани во библијата, заповедите,зошто преку моќта на потсвеста се што го правите и го мислите се манифестира во вашиот живот!
Интересно размислување во секој случај.Е сега се поставува прашањето ако Исус ја проповедал вистината за таа моќ,од каде бил свесен за неа?

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Интересно размислување во секој случај.Е сега се поставува прашањето ако Исус ја проповедал вистината за таа моќ,од каде бил свесен за неа?
Епа од каде де? Веројатно од некои древни народи...дури и најстарите цивилизации ја користеле моќта! :гик:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Кој е Бог?

Цела багра се. Борд на директори. Кој да избереме? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom