Кој ги изградил пирамидите и зошто?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Многу ја тупите.
Пирамидите се фунерални објекти изградени од Египетските фараони со помош на месното населеније и робови.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Kвалитет?
И постари пирамиди од неа ушрте стојат. Кбвалитетот не е во прашање на постарите од кеопсовата само големината. Колку пари толку музика,
Каде е развојот на кој алудираше ..
не е точно дека има постари ... тоа е само претпоставка ... Гиза се сместени во периодот на Кеопс под претпоставка а не засновано на факти ..

--- надополнето ---

Многу ја тупите.
Пирамидите се фунерални објекти изградени од Египетските фараони со помош на месното населеније и робови.
Само неиздржана теорија :toe: шо незначи дека е така ..

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
За кој како.
За некој историските записи (хиреоглифски во храмовите и пирамидите) и археолошките остатоци се доволен доказ а на некому не му значат ништо.
Ваша работа.

За мене единствено е "мистерија" начинот на изградба. Кој е вистинскиот начин?
Иако има повеќе теории од разни научници кои и истите се испорбани и практично (and they work) сеуште не е потврдено кој е вистинскиот.
Тоа е мистерија за мене и за другите колеги.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
За кој како.
За некој историските записи (хиреоглифски во храмовите и пирамидите) и археолошките остатоци се доволен доказ а на некому не му значат ништо.
Ваша работа.

Иако има повеќе теории од разни научници кои и истите се испорбани и практично (and they work) сеуште не е потврдено кој е вистинскиот.
јас не спорам за останатите пирамиди .. спорам за Гиза ..
каде се хиероглифите во Гиза пирамидите? каде е фараонот ?

а и ми збогтиса муабетов искрено тоа па тоа со секој посебно :)
се шо имам да кажам досега кажав а и кај 68страна некаде исто имам неколку поста .. па ќе те замолам реплицирај ми на нешто конкретно шо досега сум го кажал ..
неам намера да се повторувам .. :smir:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Се прашувам што вели зејтгејтс по ова прашање кој ги изградил пирамидите :icon_eek:
Мислам дека тие се нај компетентни по вакви и слични прашања
Според Зејтгејтс најверојатно се изградени од рептили.... Не. Рептили биле фараоните... Whatever...

--- надополнето ---

се шо имам да кажам досега кажав а и кај 68страна некаде исто имам неколку поста .. па ќе те замолам реплицирај ми на нешто конкретно шо досега сум го кажал ..
Единствено логично во твојата теорија е тоа што постои уште една пирамида, онаа во Босна.... можеби таа цивилизацијата ги изградила како временски капсули насекаде во светот.....

Се друго околу Гиза некако нема логика... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
A бе пред 2500 години немаше никакви сомненија кај самите египќани кој и зошто ги изградил пирамидите, нема ни легенди кои суеверниот народ би ги испреплетел околу пирамидите (дека богови ги направиле дека биле тука од почеток на светот дека нешто невообичаено или чудно е поврзано со нив) значи ни митологија ни записи. Е сега после векови и милениуми ние денес ги убедуваме самите древни египќани дека некој друг му ги направил пирамидите !!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Многу ја тупите.
Докази?

Каде е развојот на кој алудираше ..
не е точно дека има постари ... тоа е само претпоставка ... Гиза се сместени во периодот на Кеопс под претпоставка а не засновано на факти ..

--- надополнето ---

Од Џосеровата до Кеопсовата пирамида за некои 50-тина години и четири пирамиди се стигнало до Кеопсовата за потоа пак да се почнат да градат мали и скромни пирамиди во наредните 8 века...Се залетале па се закочиле...нешто како да почнеш да произведуваш автомобили со Ферари 430 straight from the garage а да продолжиш со штанцање на...Југо 45...сепак не се криви археолозите бидејќи немаат предмет здрав разум во наставниот програм и сметаат дека не е потребен...

За кој како.
Ваша работа.

Значи има теории по кои се градени пирамиди према “разни научници“ само не можат да решат кој е вистинскиот...на патот од Каиро до платото Гиза секојдневно се гледаат десетици пирамиди кои ги граделе научниците за да ги потврдат своите теории...:tapp:
Глупости... Нема никаде испробано практично да се гради пирамида како оние во Гиза,така да ти и колегите слободно засукајте ги ракавите...
Хинт - немало тркало уште во Египет во тоа време...

Нема да добиеш конкретен одговор само јалови и неуспешни обиди на квази контра аргументација (демек ако не е фараонот кој е? Малите зелени?) изразена во реченица со скромна содржина како оваа...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
:tv:
Дежаву или истиот муабет од прееска ..
упс не .. сега почнуваш со Нема записи :kesa:
Мислев ќе сфатиш од контекстот али ај , ќе појаснам

бе пред 2500 години немаше никакви сомненија кај самите египќани кој и зошто ги изградил пирамидите, нема ни легенди кои суеверниот народ би ги испреплетел околу пирамидите (дека богови ги направиле дека биле тука од почеток на светот дека нешто невообичаено или чудно е поврзано со нив) значи ни митологија ни записи ЗА НЕКОИ НАДПРИРОДНИ ИЛИ НЕВООБИЧАЕНИ РАБОТИ ПОВРЗАНИ СО ПИРАМИДИТЕ. Е сега после векови и милениуми ние денес ги убедуваме самите древни египќани дека некој друг му ги направил пирамидите !!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Од Џосеровата до Кеопсовата пирамида за некои 50-тина години и четири пирамиди се стигнало до Кеопсовата за потоа пак да се почнат да градат мали и скромни пирамиди во наредните 8 века...Се залетале па се закочиле...нешто како да почнеш да произведуваш автомобили со Ферари 430 straight from the garage а да продолжиш со штанцање на...Југо 45...сепак не се криви археолозите бидејќи немаат предмет здрав разум во наставниот програм и сметаат дека не е потребен...
ОК, како ќе го објасниш ти тоа? :)

Фактот што за 50 години скокнале од ништо на нешто?
Или вака, зошто му била Џосеровата пирамида??? :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Докази?

Значи има теории по кои се градени пирамиди према “разни научници“ само не можат да решат кој е вистинскиот...на патот од Каиро до платото Гиза секојдневно се гледаат десетици пирамиди кои ги граделе научниците за да ги потврдат своите теории...:tapp:
Глупости... Нема никаде испробано практично да се гради пирамида како оние во Гиза,така да ти и колегите слободно засукајте ги ракавите...
Хинт - немало тркало уште во Египет во тоа време...

Нема да добиеш конкретен одговор само јалови и неуспешни обиди на квази контра аргументација (демек ако не е фараонот кој е? Малите зелени?) изразена во реченица со скромна содржина како оваа...

:tapp:
Ајде фолијата сега на глава, а викаш ферари а ?? епа ајде интелигенцијо чим сакаш да цитираш од ју туб документарци,во кој не се кажува во кој период ( мислам на економски период ) се граделе тие пирамиди, како што сакаш да милуваж да кажеш ферари а прашањето е дали секој може да си дозволи да вози ферари ??? ти сваќаш ли дека во сите периоди на египет имало различни економски услови? и дека не сите фараони биле пшодеднкаво богати и моќни или по дефолт ако некој го видел дедоти како вози мерцедес ти по дефолт мора да возиш порше ?? ајде бе доста се занесувате:pos2:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
не ми врти накај Невообичаени Надприродни работи ... јас не ги спомнав ...
Ти се држиш за записите на Херодот ... кои како шо велиш свештениците во Египет .. „сигурни“ за тоа како и зошто биле пирамидите изградени му кажале .. и тоа го ословуваш со Факт ..
ако Свештениците биле толку сигурни и знаеле .. немало да се мислат дали овака или онака биле градени ... самите тие поима немале .. Претпоставувале .. расипан телефон ... нема тука факти ..
и врз основа на тие „факти“ лежи цела историја и теорија околу пирамидите .. bullshit ..

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Историјата на градење на пирамиди во египет е долга и може да се следи по векови. Од првите полууспешни и неуспешни, скалести, криви, мали поголеми... па се до големите пирамиди кои се направени кога ја совладаа техниката , математиката и архитектурата. едно е кога на некој ој не го знае тоа му покажеш големата пирамида а не му кажеш и покажеш како со векови и векови пред тоа ги граделе и правеле низ египет и станувале се подобри...
Кога некој би ги видел куќите во македонија од кал и слама пред 500-1000 години па му покажеш некоја стаклена алуминиумска денес во скопје ќе рече .... хневозможно ако не ги прател вековите на развој на градбата и техниката.
Старите цивилизации не биле неписмени или глупи, имале уметност, наука, медицина, астрономија, филзофија, политика, се карале се сакале, имало војни и пактови љубов и омраза, пишеле графити кои не се разликуваат многу од денешните пораки на зид, имале пари, камати, цени, трговија транспорт..... денес со багер ќе ископаш 100 кубици земја тогаш можеби 2-3 кубици рачно.. али ќе ископаш, исто разурнување кое денес ќе направи во еден град бомба од 5 тона ќе направи и една римска легија само ќе им треба повеќе време и труд......

Не ги потценувајте старите народи нивната памет и воља и желба да направат нешто.
Точно...пред 1000 години граделе куќи од слама и кал...не почнале со алуминиуски куќи нашите предци а ние сега да градиме сламени...разбираш? Искуство,пракса,работа,еволуција...а ТОА ГО НЕМА во случајот со пирамидите...тоа е...
Од првата пирамида на Џосер до Кеопсовата колку години поминале?
Колку пирамиди и какви се изградени?
Како тоа после Кеопсовата се продолжило 8 века и повеќе да се градат пирамиди од кои некои биле толку неуспешни што се останати само неколку камења од нив...

. едно е кога на некој ој не го знае тоа му покажеш големата пирамида а не му кажеш и покажеш како со векови и векови пред тоа ги граделе и правеле низ египет и станувале се подобри...
Колку “векови и векови“ поминале од првата (Џосерова) до Кеопсовата? Пак да си прашам јас...:pos2:

Не е работата во потценување на старите цивилизации...баш напротив...:)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Многу тешко (вонзенмјаснко) да се направи, слично на ќерпич.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Или на пример како Римјаните што правеле мали стадиони па оп го изградиле колосеумот со 50000 седишта па после пак граделе мали стадиони низ римското царство, или како французите се залетале направиле една ајфелова кула па после ни една или како Maлејзиците правеле обични згради па оп во 1998 452 метра висока зграда па пак продолжиле со обични а арапите до пред 50 години живееле под шатори и одеднаш ова година 880 метри висока зграда??
Египет има преку 100 пирамиди. некои помали некои поголеми некои криви некои прави... како кој владетел знаел да убеди плати и нареди да се работи.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ајде фолијата сега на глава, а викаш ферари а ?? епа ајде интелигенцијо чим сакаш да цитираш од ју туб документарци,во кој не се кажува во кој период ( мислам на економски период ) се граделе тие пирамиди, како што сакаш да милуваж да кажеш ферари а прашањето е дали секој може да си дозволи да вози ферари ??? ти сваќаш ли дека во сите периоди на египет имало различни економски услови? и дека не сите фараони биле пшодеднкаво богати и моќни или по дефолт ако некој го видел дедоти како вози мерцедес ти по дефолт мора да возиш порше ?? ајде бе доста се занесувате:pos2:
Настрана твоите фрустрации со кои врие секој твој пост (искрено те сожалувам) и вреѓањето на секоја тема што укажува на родителски дебакл...невермајнд...
Ајде пак...колку години поминале од Џосеровата до Кеопсовата,кои биле тие револуционерни пронајдоци кои овозможиле таков скок (за подоа да уследи милениуски пад) освен секако немањето тркало...:pos2:...и економскиот бум во време на Кеопс...хехех

Инаку ова не е од клипови туку е тврдење и датирање на официјалната египтологија во врска со пирамидите за кои зборуваме (или сереме како во твојот случај...)

--- надополнето ---

Или на пример како Римјаните што правеле мали стадиони па оп го изградиле колосеумот со 50000 седишта па после пак граделе мали стадиони низ римското царство, или како французите се залетале направиле една ајфелова кула па после ни една или како Maлејзиците правеле обични згради па оп во 1998 452 метра висока зграда па пак продолжиле со обични а арапите до пред 50 години живееле под шатори и одеднаш ова година 880 метри висока зграда??
Египет има преку 100 пирамиди. некои помали некои поголеми некои криви некои прави... како кој владетел знаел да убеди плати и нареди да се работи.
Да бе...
После Колосеумот граделе “мали“ стадиони римјаните како Циркус Максимус стадионот за трки со двоколки кој собирал...меѓу 235 и 250.000 гледачи скоро 5 пати повеќе од Колосеумот...а има и многу други такви градби не се само тие...:tapp:
Французите граделе и огромни мостови и прекуокеонски бродови и бојни бродови-челични тврдини и имале развиена технологија така да градењето на Ајфеловата кула е логичен след на работите...а после неа пак си се занимавале...па и до атомска бомба стигнале во 1960 и сопствена вселенска програма...или се вратиле на градење кочии?
Смешно е да се тврди дека Petronas Towers се некаков малезиски проект од проектантите до техниката...пак се работи за увезена технологија и стручност од Запад каде што се граделе и се градат огромни згради од поодамна...од каде ја увезол стариот Египет технологијата,ако веќе одиме по оваа логика...од Нубија???
И тоа со арапите не е ништо одеднаш туку се пари од нафта вложени во градење објекти...кои не се проектирани и изведени од арапи туку од странци кои имаат технологија и знаење...бајаги погрешна аналогија...

Kajgana Shop

На врв Bottom