Кој би бил идниот претседател на Македонија?

Кој би бил идниот претседател на Р.Македонија? (според вас)


  • Вкупно гласачи
    132

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
He,he...se setiv na toa "kursumite" koi frcea okolu Brat Ljube na konferenciite za pecat...drzani onaka od noga , na toa "boisteto" okolu Kumanovo :)
Мислиш ли дека и тие беа со средство за заспивање новинари,како она на Путин?:smir:
 

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
posto na anketava e staven i tito petkovski, me zainteresiraa nekoi negovi stavovi kazani vo predizborieto

За идентитетот http://nsdp.org.mk/web/index2.php?option=com_content&task=view&id=832&pop=1&page=0&Itemid=334
Фокусирањето на вниманието на проблемите со националниот идентитет и неговото инволвирање во политиката, посебно во предизборен период, креира политичка ситуација во која инструметализирањето на прашањето со идентитетот и неговите мобилизирачки потенцијали, пред се, низ призмата на спорот за името, може да доведе до заобиколување на политичката реалност преку насочување и манипулирање со политичките страсти и емоции.
Во секојдневната политичка употреба на терминот национален идентитет, не се разјаснува прашањето за кој тип национален идентитет станува збор. Дали се мисли за граѓанскиот концепт на идентитетот, втемелен на демос- во смисла на граѓанин на една држава, независно од религиозната, јазичната или културната припадност или пак, станува збор за концептот кој е втемелен на етносот, каде што идентитетот е производ на заедничкото, колективно споделување на еден јазик, на негување и развивање на исти културни практики и обичаи. Реалното политичко искуство во Македонија ни покажува дека нејзиниот нормативен поредок и институции, независно од политичката реторика, се втемелени на етносот. Наместо фаворизирање на индивидуата, на нејзините права и слободи и градење на граѓанскиот концепт на национален идентитет, како западноевропски концепт на интегрирање на етнокултурните различности, имаме спротивен процес. Но, независно од тоа во политичката реторика на кој тип идентитет се алудира, постојат некои концептуални карактеристики на кој може да се сведе секој идентитет.
Но, идентитетот не може да се сведе на она што сме, на она што сме биле. Тој не е статичен, даден еднаш засекогаш, туку напротив, тој е еволутивен и флуиден, распнат меѓу минатото, сегашноста и иднината, тој дава смисла и вредност на некој однос или збир односи, воден од политичките аспирации (она што сакаме да бидеме) на една нација, тој се менува. Од една страна, тој упатува кон минатото, традицијата, обичаите, културното и историското сеќавање, а од друга страна реферира кон иднината, кон она што сакаме да бидеме. Европскиот идентитет, како повисок колективен идентитет, нуди интеграција во повисоко единство, кое овозможува и содржи мноштво на различни национални светови.
Кога јазикот на дневната политика се карактеризира со национал-романтичарското навраќање на историските традиции, со претендирање да не „обедини“ преку нагласување на разликите на НАС од ДРУГИОТ и ДРУГИТЕ и нивната наследност може да генерира тешкотии во функционирањето на институциите во согласност со модерните европски институции, кои се втемелени на заедница на еднакви и слободни граѓани. Ова последново во политичкиот контекст на Република Македонија е неприфатливо.
Во теоријата која го третира проблемот на идентитетот, идентификацијата има две значења. Едното е формално, егзактно, но без содржајно, а другото содржајно, но не егзактно. Во првиот случај, идентификацијата значи процес на формално востановување на идентитет, како идентификување на нешто , каде што самиот идентитет е формален, т.е. без внатрешна содржина и смисла. Низ оваа призма, кога сме кај името на нашата држава, со него само формално се идентификува Македонија, без нешто да се зборува за содржината и суштината на нашиот идентитет, односно за неговиот ентитет. Во другиот случај, идентификацијата ги нагласува антрополошките и социо-културните елементи на идентитетот и претставува процес на негово содржајно воспоставување. Овде се нашите диференцијални карактеристики, овде се јазикот, културата, обичаите, традицијата, тие ја сочинуваат содржината и суштината на нашиот идентитет, тука е црвената линија на компромисот.


znaci spored tito sublimatot koj e karakteristicen za identitetot jazik, tradicija, kultura, obicai moze komotno da se imenuva vo bilo koja forma bidejki tipot osoznal deka povisok koliktiven identitet-evropski e celna destinacija vo problematikata.

ne znam kako moze na nacionalno obelezje da mu dade kosmopolitska odrednica, ali za bivs komunist i ne e za cudenje zasto tie definitivno bea skarani so nacionalno obelezje, vsusnost i negoviov `` evropski identitet `` mi lici na intrnacionala...proleteri od site zemji obedinete se...samo za boravi deka i toj `` evropski identitet `` treba da e konglomerat na ramnopravni nacionalni identiteti .politicka organizacija kako eu ne e vospostavenost na nacionalni identiteti nego na interesi.

izvor
http://nsdp.org.mk/web/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=334
 
Член од
18 август 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Според мене најреални шанси има никој не се лоши Срџан Керим и БРАТ ЉУБЕ па ни Ставревски ама он мислам дека од последните 10 год 8 треба да е жител на Република Македонија
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Според мене најреални шанси има никој не се лоши Срџан Керим и БРАТ ЉУБЕ па ни Ставревски ама он мислам дека од последните 10 год 8 треба да е жител на Република Македонија
Абе темава не била:

Кој би бил “идиот“,председател на Македонија?

Јас па досега сум ја читал така.:smir:
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
И јас мислам така, кај смеат да го стават Љубе Бошковски, кога ќе зинат американците...
Бојо не беше нешто многу емотивно поврзан со Русите на почетокот?Те колеџи со интернет предавања,те взаемни признавања,или тоа му беше само одскочна штица?
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Жално е истрав ме фаќа, кој се се врти за кандидат (не овде на форумов, во јавноста). Уште пожално е што и имаат шанси тие што се спомнуваат.
Љубе Бошковски - wtf :kesa:
Бојо Андрески - omg feat. wtf :kesa::kesa::kesa:

Мислам јес да е Македонија банана резерват заведен под името ФИРО.М ама сепак, не може секој коњ на кој ќе му се дигне да стане и да рече ја сакам да бида Претседател и да ебам 4-5 години со можност за уште еден мандат.
:nesum:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Зато да си ставиме некое путинелче за промена.:tv:
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Тито Петковски - излитен политичар. Ако свесно сакаат да изгубат, нека го кандитираат.

Љубе Бошковски - изборите се бргу. Не ќе смее да се кандитира бидејќи неговиот случај во Хаг не е завршен. (Обвинителот има право на жалба.)

Зоран Ставревски - Кандидат од ВМРО. Не дека е толку спремен, но нема кој друг да биде.
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ако сака Бојо, сакам и јас :nesum:
Да се ставам во анкета?
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.562
Поени од реакции
281
Jas vikam Koljo Dijamantot ke bide nov pretsedatel...vakov ekspert ni imalo ni ke ima kako nego...slusham DPBNE saka da go kandidira...srekno.Site im se takvi analfabetski eksperti do eksperti.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom