не ми споредувај приватен со државен на привате тоа ти е 1 на 1000 таков случај а на кој било државен такви случаи имаш просек 10 на 100
дечки жалам што е таква ситуацијата мене ме заболе за репутацијата ама вистината е таа кога се работи за корумпираност во врска помеѓу државен и приватен факултет и не се факти без врска тоа секој студент го знае, жал ми е што повеќето се запишувате на приватен заради таа работа али ваши пари кај сакате давајте ги, ама знаење со пари не се добива
Toчно знаење со пари не се добива. Но диплома може да се добие.
После факултетот ќе се види кој знаел, кој учел, кој не учел ...
А не давај споредувања за приватен кои ти се чисти шпекулации.
Ако кажуваш некои работи спореди ги со факти. Дојди види еднаш огласна табла со положени и паднати студенти на одреден предмет на Фон, Европски, Штул па после збори. Вака само рекла казала.
Многу се зајакнати критериумите на приватните факултети и уште многу ќе треба да се зајакнат. Не викам дека е построго од државен, зашто дел од факултетите на државен одат напред и го применуваат кредит трансфер системот и на правен, економски не е баш строго сега по новите системи како порано. Али има факултети кои уште живеат во времето на Тито и фураат некоја строгост безвеза. Приватните факултети обезбедуваат поквалитетно образование во подобри услови (за повеке пари нормално). Али дека не паѓаат на испити, дека не влечкаат некои испити уште од прва година, дека нема лоши професори, дека се учи малку материјал е безврска и се чисти шпекулации.
Првите генерации на овие факултети поминуваа далеку полесно што е нормално, се отвараа за прв пат приватни факултети, нешто ново невидено дотогаш мораше да се привлече студенти на некој начин. Па и 10-20 студенти беа во група сите одат на часови и им помагаат професорите и полесно е.
Сега се се зајакнува и така треба и да продолжи.
А корумпираноста постои секаде. Постои и во Македонија и во Европа и насекаде. Постои и во образованието. Постои и во државното образование и во приватното. И постои секаде нелегално.
Јас парите што ги давам на приватен факултет не ги давам за да ми дадат незаслужена диплома, него за подобри и посовремени услови за студирање. Нема да кажувам зашто бидејки тоа веќе го напишав на темата за приватните универзитети.
А мене посебно ме разочараа државните факултети кога посакав на постдипломски да се запишам на државен факултет само ради оние глупи муабети за приватните. И цената за запишување на постдипломски за оние студенти од приватните факултети е тродупло повисока од оние студенти што си дипломирале на државен. А плус да не зборам колку би ме замарале што сум од приватен.
Државниот води политика против приватните факултети, а во странство не е така него се соработува приватен-државен и плус се спроведува болонската декларација меѓу факултетите.
Кај нас тоа за 100 години.