Коронавирус (COVID-19)

B

Beginner

Гостин
Слушнав дека и во Андора има еден заразен. Рекоа дека не бил ниту во заразено подрачје и дека подолго време не бил во контакт со други луѓе. Како успеал да се зарази со вирусот, иако цело време бил дома? Мене тоа не ми е јасно.
Дали ти им веруваш 100% и како некој би знаел некој си од Андора со кој бил во контакт и каде бил. Можеби намерно така е пренесена веста за повеќе кликови ова е многу поверојатно.
Инаку еве и официјално од WHO што велат сега неможеш и на нив 100% да им веруваш ама сигурно се поверодостојен извор од твојот кој и да е...
"This virus is not influenza. With the right measures, it can be contained. This is not a time for fear, this is a time for taking action now to prevent infections and save lives. Fear and panic doesn’t help."

C

CoolIris

Гостин
Ne be stvarno kako se jaca imuniot sistem kaj covekot? Kako funkcionira istiot, kako raboti? Na primer ako od mal me hranat epten zdravo, se po propis sto bi rekle, toa minerali, vitamini, se svezo, sega sobrano ili zaklano dali bi imal potreba od vakcini na primer? Ili antibiotici?
Секако дека би имал потреба од ВАКЦИНА, не само за да се заштитиш самиот себе си, туку и заради општо добро, т.н колективен имунитет или имунитетот на стадото!
А за антибиотик, секако дека би имал потреба, кога би имал бактерија во организмот :).

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.334
https://www.index.hr/vijesti/clanak/stozer-o-koronavirusu-ako-se-nastavi-situacija-u-italiji-uvodimo-stroze-mjere/2161430.aspx?index_ref=read_more_d

ситуацијата во Италија била наводно полоша и од таа во Кина?, побргу се ширел вирусот.
Добро, Словенија и Хрватска ќе контролираат, а какви се контролите на премините меѓу Италија и Албанија, па и со Грција??
За нашите аеродроми сами треба да се грижиме.
Уште поделикатно ќе биде со почетокот на туристичката сезона...
Не верувам дека ЕУ ќе дозволи блокади на граници внатре во ЕУ...
ПРВ сериозен ТЕСТ ќе бидат Велигденските празници...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.916
Поени од реакции
23.324
Секако дека би имал потреба од ВАКЦИНА, не само за да се заштитиш самиот себе си, туку и заради општо добро, т.н колективен имунитет или имунитетот на стадото!
А за антибиотик, секако дека би имал потреба, кога би имал бактерија во организмот :).
Od sto da se zastitam. Neli imunoloskiot sistem sum go napravil tip top so vnesuvanje na toa minerali, vitamini, svezo se i sesto vo optimalni kolicini. Zosto bi mi bila potrebna vakcina? I kako bi se nasla bakterija(od losite) vo organizmot. Taa uste pred da prkni toa imuniot sistem treba salata da ja napravat posto neli tip top.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
... за да знаеме колку се заразени со овој корона вирус Covid-19, треба задолжително тестирање низ сите институции, тоа колку би било во тестови? и колку би чинило еден тест? при одредување на стафилокок кај здравствените вработени СИТЕ моравме да дадеме брис од нос и од грло и по 72 ч по добиени резултати, ако бил некој позитивен- дома со терапија, да после недела повторно давање брис, па ако е негативен тогаш на работа....ако не пак дома!
... тестирање на моменталниот вирус се извршува само по барање од некој, пријава или слично, но никако на цела популација, па затоа коментари од тип, еден заболен или двајца..., а сигурно ги има многу како што се сите вирусни заболувања во ова ова време!

C

CoolIris

Гостин
Od sto da se zastitam. Neli imunoloskiot sistem sum go napravil tip top so vnesuvanje na toa minerali, vitamini, svezo se i sesto vo optimalni kolicini. Zosto bi mi bila potrebna vakcina? I kako bi se nasla bakterija(od losite) vo organizmot. Taa uste pred da prkni toa imuniot sistem treba salata da ja napravat posto neli tip top.
Пријателе ова ти е прашање за прво одделение што се учи на час по биологија.
Темата моментална, не е вакцини, не е имунитет, не е антитела и антигени, бактерии.
Темата е актуелниот корона вирус.
Очигледно и ти си дел од гардата "здравје преку игла не влегува", па само ќе ти кажам, штета што и памет преку игла не влегува.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.334
http://sekojden.net/makedonski-doktori-koi-bile-vo-madrid-kade-imalo-predavach-so-koronavirus-se-testiraat-vo-skopje/

Тешко се откажуваат докторите од ГАГА шетање... а денес во време на интернетот постојат и ОНЛАЈН конференции....
Автоматски споено мислење:

а бе шутраци, обично зврји празно на фудбалските стадиони, сега ко за инат се збутале однадвор ( да не плаќаат а бесплатен влез :icon_mrgr: )... па грип обичен може да се прошири....јаките утакмици, комотно се може да се сторнира до пролет...
Пак се ова со спортот е гола вода, кафеаните работат турбо, свадби 24/7 се одржуваат а тоа е многу поопасно од утакмиците

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.916
Поени од реакции
23.324
Пријателе ова ти е прашање за прво одделение што се учи на час по биологија.
Темата моментална, не е вакцини, не е имунитет, не е антитела и антигени, бактерии.
Темата е актуелниот корона вирус.
Очигледно и ти си дел од гардата "здравје преку игла не влегува", па само ќе ти кажам, штета што и памет преку игла не влегува.
Brej brej me procita. I ti sto ucese vo prvo oddelenie po biologija? Deka vakcinite gi pravat od svezo izrendan zelencuk i ovosje pa zatoa taka resi da go jacas imunitetot? So krastajci rendani?
I taman si e prasanjeto. Vakcina za ovoj virus nema. Edinstvena odbrana ni e nasiot imunitet koj ete trebalo da bidi jak. Pa zatoa i prasav kako se jaca eden imunitet? I ako mi e tolku jak zosto mi se vakcini i antibiotici. Tie neli se za koga imunitetot ne ti e kako sto treba pa pripomos. No vaka ojacan so svezo muti ne gledam potreba od toa inaku koja e poentata osven ako ne ti e vkusno sto cisto se somnevam deka melena treva ima kojznae kakov vkus.

Член од
28 септември 2019
Мислења
37
Поени од реакции
16
Точно тоа треба за имунитет но во градовиве кој ни гарантира непрскана и неконтамкнирана храна и живот без стрес.

C

CoolIris

Гостин
Brej brej me procita. I ti sto ucese vo prvo oddelenie po biologija? Deka vakcinite gi pravat od svezo izrendan zelencuk i ovosje pa zatoa taka resi da go jacas imunitetot? So krastajci rendani?
I taman si e prasanjeto. Vakcina za ovoj virus nema. Edinstvena odbrana ni e nasiot imunitet koj ete trebalo da bidi jak. Pa zatoa i prasav kako se jaca eden imunitet? I ako mi e tolku jak zosto mi se vakcini i antibiotici. Tie neli se za koga imunitetot ne ti e kako sto treba pa pripomos. No vaka ojacan so svezo muti ne gledam potreba od toa inaku koja e poentata osven ako ne ti e vkusno sto cisto se somnevam deka melena treva ima kojznae kakov vkus.
Малку да размислеше пред пишеш и да прашаш, сам ќе си дадеше одговор. На моја добра волја ќе ти го раскажам мојот прв част биологија во неколку редови.

Затоа што бактериите (збрувам за лошите) и вирусите не му се пријатели на твојот организам и како такви настојуваат да го компромитираат, или за попросто да ти објаснам, да го срушат организмот. Затоа се наречени ПАТОГЕНИ или АНТИГЕНИ, а не АНТИТЕЛА. Ако ти си се хранел со овошје и зеленчук, си примал витамини и имаш добар имунитет, не значи дека и луѓето околу тебе (твоите најблиски, семејството или пријателите) успеале да го постигнат тоа. Кој заради хронична болест, кој заради бременост, кој заради возраст (деца или стари лица). Токму поради тоа се важни вакцините. Тоа беше поената на имунитетот на стадото, ама очигледно не си ме сфатил.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.244
На страна вакцините, интересни се теориите за имунитетот, витамините и вирусите. Ај донекаде има зашто страдаат повеќе постарите лица макар да и тоа не треба да е правило. Но зошто оние други т.н. ризични групи? Ако има кардиоваскуларна историја или висок притисок, тоа не значи дека имуниот систем е даун. Тоа е погрешно верување. И обратно.
Чудно малце.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.027
Поени од реакции
6.502
Се додека низ светов (имајќи предвид дека сериозни државни и меѓународни тела и институции водат евиденција за нови случаи) не измине период од неколку месеци без појава на заболени, или евентуално некој не се истопори со вакцина, ќе постои можност за епидемии, пандемии и сл. Вирусот релативно долго време инкубира, прилично е отпорен и во надворешни услови - повеќе од недела, како што разбрав, и секогаш постои можност, некој, некаде, да помине незабележано и да создаде ново жариште.
И ако некој од нашиве, да речеме од Италија, незабележано би се вратил дома, така поднастинат (ама ништо не е), и кога ќе се изгушка и испоздрави со сите околу него, ќе изжурка неколку ноќи, и на крај ќе падне болен ќе имаме нешто што се шири со геометриска прогресија.
Да не е аритметичка прогресија? Па досега требаше цела планета да биде заразена, читам и се смејам :D Имаш 2000 во земја од 60.000.000 и 80.000 во земја од 1.368.000.000, дај пресметај до почетокот како се движело, геометриски сето тоа, please.
Дали рестриктивни мерки треба да важат за сезонските мутации или само за вирус кој не се симнува од тв-екраните? Некој/а си поткивнува и оди на роденден зафатен со сезонски грип, заразува бабата на славеникот и оп за пар недели пнеумонија и погреб.
Ова е реално сценарио, твоето е параноја.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.916
Поени од реакции
23.324
Малку да размислеше пред пишеш и да прашаш, сам ќе си дадеше одговор. На моја добра волја ќе ти го раскажам мојот прв част биологија во неколку редови.

Затоа што бактериите (збрувам за лошите) и вирусите не му се пријатели на твојот организам и како такви настојуваат да го компромитираат, или за попросто да ти објаснам, да го срушат организмот. Затоа се наречени ПАТОГЕНИ или АНТИГЕНИ, а не АНТИТЕЛА. Ако ти си се хранел со овошје и зеленчук, си примал витамини и имаш добар имунитет, не значи дека и луѓето околу тебе (твоите најблиски, семејството или пријателите) успеале да го постигнат тоа. Кој заради хронична болест, кој заради бременост, кој заради возраст (деца или стари лица). Токму поради тоа се важни вакцините. Тоа беше поената на имунитетот на стадото, ама очигледно не си ме сфатил.
Cekaj sega koci malce. Ova malce doobjasnigo. Ako jas sum se hranel se po propis i imam dobar imunitet togas koj na koj pretstavuva opasnost. Jas im sum opasnost na drugite koi ete ja nemale taa srekja da se hranat zdravo kako mene ili tie mene mi se opasnost zosto ne se hranele zdravo kako mene. I zosto?
A da daj i ova za antitelata objasni go malce ko na nekoj so cetvrto. Epten povrsno go prikaza, ne te sfativ bas. Kakva vrska imaat antitelata so smutito od krastajci?

Ejebajgasad!!!

Фукара
Член од
4 септември 2017
Мислења
677
Поени од реакции
1.117
Дали ти им веруваш 100% и како некој би знаел некој си од Андора со кој бил во контакт и каде бил. Можеби намерно така е пренесена веста за повеќе кликови ова е многу поверојатно.
Инаку еве и официјално од WHO што велат сега не можеш и на нив 100% да им веруваш ама сигурно се поверодостојен извор од твојот кој и да е...
"This virus is not influenza. With the right measures, it can be contained. This is not a time for fear, this is a time for taking action now to prevent infections and save lives. Fear and panic doesn’t help."
На РТС кажаа за тој од Андора. Не реков дека им верувам, туку чудно ми беше кога кажаа. Ми немаше логика во прв момент кога кажаа.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.027
Поени од реакции
6.502
Ова еден ден ќе излезе како детето кое викало "Волк, Волк!" па кога ќе дојделе постарите гледаат нема волк и детето се ќези, кога навистина дошол волк, детево пишти, никој не се померил од место и волкот го изел.
Така и со овие медиумски гомнарии, скраја да е, ако се појави нешто налик Х1Н1 шпанската мутација од 18-21 и побие 200-300 милиони народ, многу луѓе нема да преземат мерки навреме поради неверување на усраните медиуми/новинари кои го преебаа овој концепт 20+ години веќе со параноја after параноја, којзнае кој пат им е, гроб да не им се знае, ебате паразитите гнасни.

Kajgana Shop

На врв Bottom