Коронавирус (COVID-19)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.496
Поени од реакции
24.740
Поне во Бугариja препораката е 14 дни изолациja дома, па дури и ако имаш симптоми, да се jaвиш само на личниот по телефон, но да не излегуваш от дома,ако немаш сериозни проблеми со дишане и многу висока температура.
Имаме спор во моментот како ке бидат третирани от рабодавачите тези 14 дни, но се оди ком вариантата отпуск даден от личниот лекар.

Vie vo bugarija ic da ne sekirate... Vasite naucnici kaj i da e ke izvadat nekoja vakcina smislena preda 30 godini (prvi ste, normalno) sano ne primeneta... nego daj otkako ke se vakcinirate junacite cuvajte nesto i za nas

• Хаха
Reactions: fmi

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.046
Поени од реакции
83.486
Оној од Чаир што ги вреѓаше корејците во град најпаметен испадна... пророк
е од кај пророк?
тој беше ретард, што тропа глупости, дури и од сегашна перспектива
имаше некој на темана што го бранеше, демек у право бил
и тој е ретард ко него

да се рашири вирусот низ цел свет и да настане апокалипса, тој и неговиот став се идиотски, како и на тие кои мислат ко него, а кај нас има такви доста, верувале или не

Член од
5 март 2018
Мислења
16.550
Поени од реакции
18.800
Не ми е јасно како ја пуштиле на граница, нели има контрола, доаѓа од ризичен регион, болна и шушумигиве без проблем ка пуштаат да влезе. СПРЕМНОСТ на завидно ниво
Ама спремни биле еден месец тие, така вика овој на пресот, па уште се смешка на прашањето од новинарката кога го праша кај се движела жената, со колку луѓе имала контакт на инфективна итн,ми идеше телевизорот да го скршам

Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
Аууу која паника се крена, не ми се верува хахахахаах, маските сите собрани во аптекиве. АЛО бе, луѓе дајте информирајте се подобро за вирусов. Ви објасна членот секташ66 погоре. Плус, МАСКИ треба да носат само здравствените лица и лицата со здравствени потреби. Не ви требаат маски на вас здрави прави. 99 од 100 луѓе се опоравуваат од вирусов (јер обичен вирус, само името КОРОНА го прави ептен "смртоносен"). Сите починати се изнемоштени стари лица кои имаат диабетес, кардиоваскуларни болести, астма итн. Истите тие би починале и од "обичен" вирус.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.997
Поени од реакции
45.428
Не ми е јасно како ја пуштиле на граница, нели има контрола, доаѓа од ризичен регион, болна и шушумигиве без проблем ка пуштаат да влезе. СПРЕМНОСТ на завидно ниво
neizbezno e ova mislam u denesno vreme, da ti vleze zabolen, nema teoretska sansa da go sprecis toa narocito sto nekoj moze da ima korona a da nema bukvalno nikakov simptom, zemji so mnogu podobra kontrola na granicni premini i daleku podobar zdravsten sistem go jadat i ke go jadat, ne pa nie kutrite. Za ovaa baska se znaelo deka e bolna i ja cekale, odma kako ja zemale nejzinite se upatile vo drzavna bolnica, taka da na granica za ova trebale da bidat izcesteni i istoto da go napravat i so kombeto so koe dosla. Preventivno se razbira.

Sea moli gospod da ne go prenela virusot na tie od kombeto, koi da se. Propust e ova i toa amaterski.

Ovie novinarive glupi li se ova da go posocat na presot.
Автоматски споено мислење:

Аууу која паника се крена, не ми се верува хахахахаах, маските сите собрани во аптекиве. АЛО бе, луѓе дајте информирајте се подобро за вирусов. Ви објасна членот секташ66 погоре. Плус, МАСКИ треба да носат само здравствените лица и лицата со здравствени потреби. Не ви требаат маски на вас здрави прави. 99 од 100 луѓе се опоравуваат од вирусов (јер обичен вирус, само името КОРОНА го прави ептен "смртоносен"). Сите починати се изнемоштени стари лица кои имаат диабетес, кардиоваскуларни болести, астма итн. Истите тие би починале и од "обичен" вирус.
E da zasto po doma lugje nemaat postari lica, lica nad 50 godini, lica so problemi so srce i slicno, na ova ne razmisluvas taka ? Bitno mlad si i kur te boli i da zabolis, a ako go umres tatko ti ili majka ti ili dedo ti ? Na toa razmisluvas vaka malce ili kur te boli za niv.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Спремни сме, женава две недели болна, си влегла преку граница, никој не ја приметил и одма отишла на инфективна.
А на другата страна од каде што доаѓа нема ли контроли?

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Границите требаше да се затворени досега, никакви капацитети и услови нема да се згрижуваат пациенти, не дај боже да се рашири. Не правете споредби со Кина која изгради болница за неколку часа и која ги блокираше патиштата и којзнае што уште не со брзина на светлината.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.471
Поени од реакции
87.286
е од кај пророк?
тој беше ретард, што тропа глупости, дури и од сегашна перспектива
имаше некој на темана што го бранеше, демек у право бил
и тој е ретард ко него

да се рашири вирусот низ цел свет и да настане апокалипса, тој и неговиот став се идиотски, како и на тие кои мислат ко него, а кај нас има такви доста, верувале или не

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Еве неколку статистики поврзани со Корона вирусот!

До денес, СЗО објави дека има 79.300 вкупно заразени со COVID-19. Од нив, огромно мнозинство, 77.000 во Кина, мнозинство во Вухан.

Вухан има население од 11 милиони. Да речеме дека сите 77.000 биле заразени во Вухан.
77.000 / 11.000.000 = 0,007
99,3% од жителите НЕ се заразени. Во градот каде започна епидемијата!
Исто така, да не заборавиме дека над 10.000 луѓе се излечиле од вирусот во меѓувреме.
Значи, моменталната бројка на пациенти не е 79.300, туку 79.300 - 10,000 излечени (и минус 2.500 смртни случаи), што во моментов е нешто помалку од 70.000 заразени, а не 79.300.
Но, што е со смртноста од вирусот?
Па, ако сте над 80 години и сте заразени со вирусот, шансата за умирање е 14,8%. Што значи дека 85,2% ќе преживеете.
Ако имате 50-60 години, имате 1,3% шанси да умрете ако сте заразени со вирусот.
За оние под 40 години, шансата е 0,2%. затоа, 99,8% од младите под 40 години кои се заразуваат ќе закрепнат.
НО!!!!!
Ова е само ако се заразите. Шансата за зарази е, врз основа на скоро 3 месеци појава на извор на инфекција, Вухан - 0,7%.
Значи, 99,3% никогаш нема да дојдете во контакт со вирусот.
На овие 0,7% се додаваат уште некои ситни проценти, па ако сте 85 години, имате 0,7% шанси да го добиете вирусот, а ако го добиете имате 14,8% шанса да умрете од него, или вкупно 0,103% шанса да умрете од вирусот. Ова значи дека имате 99,897% шанси да НЕ да умрете од овој вирус.
За 45-годишник, тие две шанси се множат со 0,0028% дека корона вирусот ќе ги убие. И 99.9972 дека нема.
За 35-годишник, шансата да умре од ова чудо е 0,0014%. Дека нема да умре е 99,9986%
Внимавајте, 0,7% воопшто да го добиете и 0,2% да умрете од него ако сте под 40 години.
ПОЕНТА НА ПРИКАЗНАТА: ОПАСНОСТ ПОСТОИ, ДА. Но, не е ни БЛИСКУ голема колку што е во весниците и порталите.
Запрашајте се, патем, зошто има толку малку разговори за над 10.000 Кинези кои се опоравиле од овој вирус? На кого не му е ова интересна вест и зошто не?
Кој живее со тоа што ги читате нивните статии и го купувате нивниот весник колку што е можно повеќе?
Кој профитира, дали можеби фармацевтската индустрија?!
Патем, Кина има население од 1.386.000.000. Инфицирани се 77.000. На 1,4 милијарди.
Ова е 0,0055% од сите кинези.
Повторувам, 0,0055% од сите Кинези се заразени со овој вирус. Ова значи дека во земјата од која потекнува вирусот, 99,9945% од популацијата НЕ е ЗАРАЗЕНА.
Ова исто така значи дека ако соберете на куп 10.000 Кинези, 5 од нив ќе имаат вирус, а 9,995 не.
Се Ок ова али вака сеа. 77.000 пријавени заразени со симптоми, а без симптоми или што тек ќе ги развијат пиши пута 3 мин. значи 200.000+.
Кина е милијарда ипол ама Вухан е 8 Милиони, така да извади сеа процент 200.000 од 8 мил.
И можда смртноста е релативно мала ама 30% од заболените се на апарати за дишење.
Не треба да се релативизираат работите. Да не беше толку опасно сигурно немаше да се крева толкава фама.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.550
Поени од реакции
18.800
И јас истото мислење го имам, да не се крева паника ама дури ги слушав ретардите на прес притисоците ми се споија од глупостите кои ги истресија.
Прво вика дека во клиника биле спремни одамна дрн дрн, не знам во Скопје како е ама Битола во болница е хаос изминативе денови,владее сезонски грип и преполни се ординациите,ниту се заштитени лицата кои ги прегледуваат ниту има некој протокол таму, а познавам неколку Битолчани кои беа во Милано пред неколку дена, чисто сумљам дека им направиле некоја рутинска проверка на граница кај нас или пак дека истите доброволно се пријавиле за преглед.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Едвај чекав да се јават „Captain Hindsight - требаше вака, требаше така да се направи“, експертите :D

Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
neizbezno e ova mislam u denesno vreme, da ti vleze zabolen, nema teoretska sansa da go sprecis toa narocito sto nekoj moze da ima korona a da nema bukvalno nikakov simptom, zemji so mnogu podobra kontrola na granicni premini i daleku podobar zdravsten sistem go jadat i ke go jadat, ne pa nie kutrite. Za ovaa baska se znaelo deka e bolna i ja cekale, odma kako ja zemale nejzinite se upatile vo drzavna bolnica, taka da na granica za ova trebale da bidat izcesteni i istoto da go napravat i so kombeto so koe dosla. Preventivno se razbira.

Sea moli gospod da ne go prenela virusot na tie od kombeto, koi da se. Propust e ova i toa amaterski.

E da zasto po doma lugje nemaat postari lica, lica nad 50 godini, lica so problemi so srce i slicno, na ova ne razmisluvas taka ? Bitno mlad si i kur te boli i da zabolis, a ako go umres tatko ti ili majka ti ili dedo ti ? Na toa razmisluvas vaka malce ili kur te boli za niv.
Не реков дека ме боли к*р за нив, како прво не сум млад. Само сакав да кажам дека маските, кои што во моментов ги немаме многу очигледно во аптеките, одат кај погрешни лица заради паниката која се создава во самите медиуми и преувеличувањето.

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.841
Поени од реакции
2.106

Да у ред е тоа, али искача овој и вика спремни сме а им влегува жена која е две недели болна која доаѓа од заразено подрачје, и сама оди во болница одма после влезот на граница. Па немало ли некој таму кој врши контрола, јас разбирам да помине некој болен кој сеуште е без симптоми, али ова е огромен пропуст а овие паметниве изјавуваат имаме алгоритам и три месеци се спремаме

Kajgana Shop

На врв Bottom