Тажно е што овој толку ве треснал од земја а какви корејски филмови има. Се навредив јас дури малку пошто корејциве ко мои си ги рачунам и при ваков просек (за нив просек, спореденбено со други е многу повеќе) во несвест испопаѓавте, а на онакви ремек дела што имаат ми реагирате со три ѕвезди и рамнодушност, некогаш дури си велам види види колку луѓето сакаат да личат еден на друг, ко божем ако дадеш на овој едно тројче ќе те исфрлат од бета братстството. Јас и лично тоа го видов и колку сакате лутете се ама така мислам, едино за Вот така не мислам иако некогаш многу ретко мислам дека сака последен да ги гледа ваквите мастерпис падобранци за да им залепи шокирачко различна оцена од другите, ама и тука сепак не мислам дека е намерно, некоја психологија и тоа е ваљда, ама нешто што е позитивно во целава ситуација што сега овој период фенси и модерно е да го гледаш Parasite, а Parasite е корејски филм, добил палма, демек и од Хоуп подалеку го пофалиле, обично јас кога се тепав за нив се осеќав ко со чергарска екипа да се борам против елитата, дури и срамота за мене и озбилно се срамам што и јас испаднав тука сакам да бидам како другите и ги баталив корејциве и почнав срања да гледам, почнав и ништо да не гледам и мене филмов ме врати на вистинскиот пат, дури и онака емотивен момент имав кога ги гледав и слушав, исто ко оние нашинците во странство кога ќе се сетат некогаш на земјава на некоја туѓинска песна и кршат чаши и сечат вени од тага, е таква тага доживеав ко да плачеше Кореја по мене и јас по неа.
Шала на страна, филмот беше интересен, има се што може еден човек да посака во еден филм. И забава и смеа, и реални моменти, и моменти што ќе те замислат и ќе ти направат хаос низ главата, и супер ликови и топ глума, и за такви ко мене малце настрани што сакаат да гледаат архитектура, ентериер и дизајн и градби и мебел : )) и пресврти и љубов и восхит и генијалност и крв и гадење и се. Ептен забавно беше да го гледаш и време од скоро 140 мин беше дури и тажно што помина за миг. Ако сакате мене да ме послушате, јас не сум гласот на народот, ама имам гледано многу корејски филмови, филмот е топ, бомба е, ама не е мастерпис и не е најдобар, јас еве застанувам корејско филмски водач да бидам без пари, кој паднал на газ од филмов да ми се обрати, чим такво возвишено чувство доживеал гледајќи, сигурно ќе сака повторно, пошто филмовите се како дрога, сакаш уште, уште и повеќе повеќе и појако и подобро и јас ќе ве натерам да ја доживеете нирваната преку корејската кинематографија и тоа од само преку два корејски филмови и тоа замисли од истиот актер, господинот Song Kang-Ho.
Ако не, чекајте следна доделена палма на корејци, следете светски оцени и понекогаш онака чисто без друга позадина погледнете по некој корејски филм. Од мене за Parasite 7/10.