Концептот на Бога во Христијанството

• Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па види бате, тука се врти целата работа.
Бог сака да му бидеме покорни, но оставил сами да одлучиме дали ќе бидеме или не.
Сепак тој е Оној кој постои отсекогаш. Значи и нашиот живот, апсолутно се што постои и не постои е негово.
Не направил да осетиме дека сме живи, значи постоиме Благодараение на него. Се постои Благодарение на него.
Тој заповедал да му бидеме покорни.
Не не прашал дали ни се допаѓа тоа или не, зашто да те потсетам и овој разум кој ни го дал со што би размислиле дали да му бидеме покорни или не, сепак Тој ни го дал.
Поентата е, кога овој свет ќе заврши, ншата слободна воља ќе ја снема. Во Џеннетот сите ќе го обожаваме, без да си поставуваме вакви прашања.
Како што сам знаеш, ништо не се добива без заслуга. Па така и нашето постоење, мора да го оправдаме.
Сакам само да ти спомнам дека и ти и јас и сите сме биле прашани, дали сакаме Тој да ни биде Господар.
Ние сме прифателе.
А тука кога дојдовме на земјата, негирате.
За другата работа. Кога Бог би делувал на таков начин со сите нас, па на сите тука да ни биде розово, па да немаше земјотреси, глад и тн. пак ќе те прашам која е понетата што сме тука ?
Богот за кој зборуваш постои само во вашите глави, токму затоа вас ве прашал и вие сте се согласиле да му бидете робови! Мене никој ништо не ме прашал....можеби затоа што не живеам во вашата имагинација!
Така да слободно покорувај му се колку што ти душа сака! Јас не се покорувам никому, најмалку на имагинарен, суетен, суров и кукавички бог!
Поздрав.

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Богот за кој зборуваш постои само во вашите глави, токму затоа вас ве прашал и вие сте се согласиле да му бидете робови! Мене никој ништо не ме прашал....можеби затоа што не живеам во вашата имагинација!
Така да слободно покорувај му се колку што ти душа сака! Јас не се покорувам никому, најмалку на имагинарен, суетен, суров и кукавички бог!
Поздрав.
Кога би знаел како тука на земјава се води војна, во која ти си изгубил.
Ние луѓето сме центар, на се што постои.
Земјава е центар, на се што постои.
Ние се наоѓаме во војна, на која и се ближи крајот.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Не не грешка си Сонцето е у центар,не Земјата.И оној Васко Ефтов и тој е у центар.ГТЦ е исто у центар.Сега и Аце наш "ќе ни го стаат у центар".

Види јас не сум атеист како Ipsissimus.Ама кога толку Господ се изнамачил:Ја направил земјата,све на неа,животни,растенија,луѓе,па кој со кого да се пари,кој колку да има акал нели можел на сите да им даде разум на верници и сите да бидат безгрешни.А не отпосле ќе праќа пророци да не оправале - сме скршнале од патот.

зашто да те потсетам и овој разум кој ни го дал со што би размислиле дали да му бидеме покорни или не, сепак Тој ни го дал. .

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Не не грешка си Сонцето е у центар,не Земјата.И оној Васко Ефтов и тој е у центар.ГТЦ е исто у центар.Сега и Аце наш "ќе ни го стаат у центар".

Види јас не сум атеист како Ipsissimus.Ама кога толку Господ се изнамачил:Ја направил земјата,све на неа,животни,растенија,луѓе,па кој со кого да се пари,кој колку да има акал нели можел на сите да им даде разум на верници и сите да бидат безгрешни.А не отпосле ќе праќа пророци да не оправале - сме скршнале од патот.
Веќе 100 пати сум пишувал за тоа и веќе ми се смачи да објаснувам.
Кога човек сака да глуми перфекционист и не знам што таму нормално дека нема да сфати.
Инче зборот земјава е центар на се што постои, размисли малку па ќе сфатиш што сакав да кажам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Идеите дека земјата е центар на се што постои и дека луѓето се центар на се што постои одамна се побиени и секој со здрав разум го знае тоа! Но како што вели една поговорка на човек со сила можеш да му земеш но не и да му дадеш! Посебно не памет!
А дека јас сум изгубил во некоја војна, само ти надевај се! :helou:

--- надополнето ---

У право си за сите работи кој ги спомна дека се у центар:pos2:, само грешка си за една работа! Дека сум атеист! По незнам кој пат ќе нагласам дека атеистите негираат дека постои креатор-бог! Јас не го негирам тоа, само не верувам дека тој креатор има особини како што му ги припишуваат монотеистичките религии! Што значи дека сум агностик! :smir:

Г

Господ

Гостин
Веќе 100 пати сум пишувал за тоа и веќе ми се смачи да објаснувам.
Кога човек сака да глуми перфекционист и не знам што таму нормално дека нема да сфати.
Инче зборот земјава е центар на се што постои, размисли малку па ќе сфатиш што сакав да кажам.
Во кој контекст ти е ова центар,иако во ниеден Земјата не е центар на се што постои али ајде.

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Во кој контекст ти е ова центар,иако во ниеден Земјата не е центар на се што постои али ајде.
Кога мислев на тоа дека земјата е центар, сакав да кажам дека е центарот на набљудување. Гледај на ова како професорот да те пратил да извршиш некаков тест, па се очекуваат резултатите.
Значи ние сме најнабљудувани тоа сакав да кажам. Се разбираме ли ?

Г

Господ

Гостин
Кога мислев на тоа дека земјата е центар, сакав да кажам дека е центарот на набљудување. Гледај на ова како професорот да те пратил да извршиш некаков тест, па се очекуваат резултатите.
Значи ние сме најнабљудувани тоа сакав да кажам. Се разбираме ли ?
Значи кога набљудуваш нешто,некоја природна појава,најпрво поставуваш референтна точка во ПРОСТОРОТ и од таму ја набљудуваш појавата.Koj те набљудува тебе и од каде?
Многу важност си придавате,со оглед на тоа дека сте една од милионите форми на живот во вселената.:smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Значи кога набљудуваш нешто,некоја природна појава,најпрво поставуваш референтна точка во ПРОСТОРОТ и од таму ја набљудуваш појавата.Koj те набљудува тебе и од каде?
Многу важност си придавате,со оглед на тоа дека сте една од милионите форми на живот во вселената.:smir:
Дали мојт ја да објаснам ?
Галиба не се разбирате !!
Центар на внимание, таков центар !
Можеби сме една од милионите форми на живот во вселента, но околу нас моментално се врти се !
Да не ојме појќе офтопик !

Г

Господ

Гостин
Дали мојт ја да објаснам ?
Галиба не се разбирате !!
Центар на внимание, таков центар !
Можеби сме една од милионите форми на живот во вселента, но околу нас моментално се врти се !
Да не ојме појќе офтопик !
Чекај малце...ја не идам офтопик туку продолжувам поток почнат погоре.
Значи КОЈ и од КАДЕ те набљудува?
И од каде докази дека токму ти/ние сме најнабљудувани?
Всушност,од каде воопшто таа идеја?
Како НИЕ утичаме на УНИВЕРЗУМОТ?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.672
Поени од реакции
34.138
Even your Buddha and your Christ had quite a different vision. But nobody's paid much attention to them, not even your Buddhists and your Christians.

Г

Господ

Гостин
Уште да знаевме дали постоел Исус и уште поважно кој/што бил и што сакал...али ова Е офтопик :smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Чекај малце...ја не идам офтопик туку продолжувам поток почнат погоре.
Значи КОЈ и од КАДЕ те набљудува?
И од каде докази дека токму ти/ние сме најнабљудувани?
Всушност,од каде воопшто таа идеја?
Како НИЕ утичаме на УНИВЕРЗУМОТ?
Ја колку што знам, Адем а.с беше избркан од Џеннетот. Па ние неговите синови тука на земјава работиме на нашето зслужување на Џеннетот !!
За друг живот во универзумот, во Куранот не е спомнато. Можеби тоа е офтопик таму :)
Спомнато е дека постојат други светови, а живот нив не е спомнат !!
Но сепак нашата планета за разлика од соседните е погодна за живот, што говори дека не е случајен нашиот престој тука !
Од тука идејата за тоа дека сме најинтересни и најнабљудувани од нашиот Креатор и се што е невидливо за нас !
Сите тие створенија, од кои сме опколени и се секаде околу нас !
Зошто кога клањаме на крајот на Намазот праќаме Селам на левото и десното рамо ? Ги поздравуваме тие што се на левата и десната страна !!

--- надополнето ---

Но ова секако е несфатливо за вас, па нема да ме сфатите :toe:

Г

Господ

Гостин
Ја колку што знам, Адем а.с беше избркан од Џеннетот. Па ние неговите синови тука на земјава работиме на нашето зслужување на Џеннетот !!
За друг живот во универзумот, во Куранот не е спомнато. Можеби тоа е офтопик таму :)
Спомнато е дека постојат други светови, а живот нив не е спомнат !!
Но сепак нашата планета за разлика од соседните е погодна за живот, што говори дека не е случајен нашиот престој тука !
Од тука идејата за тоа дека сме најинтересни и најнабљудувани од нашиот Креатор и се што е невидливо за нас !
Сите тие створенија, од кои сме опколени и се секаде околу нас !
Зошто кога клањаме на крајот на Намазот праќаме Селам на левото и десното рамо ? Ги поздравуваме тие што се на левата и десната страна !!

--- надополнето ---

Но ова секако е несфатливо за вас, па нема да ме сфатите :toe:
Во Куранот не се спомнати Киркхофови закони па не значи дека се фејк.Ти збориш за една од десетина планети!
Збориш за еден соларен систем!
Што правиме со другите 200 милиони ѕвезди?
Да не продолжам накај долго аргументираната средба на Езекиел со ангелот а уште помалку накај стотиците НЛО на видео записи.
Или пак плејадианците и други народи?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Во Куранот не се спомнати Киркхофови закони па не значи дека се фејк.Ти збориш за една од десетина планети!
Збориш за еден соларен систем!
Што правиме со другите 200 милиони ѕвезди?
Да не продолжам накај долго аргументираната средба на Езекиел со ангелот а уште помалку накај стотиците НЛО на видео записи.
Или пак плејадианците и други народи?
Да, во право си себично од наша страна да се тврди дека сме центар на внимание, кога не знаеме многу работи !!
Да не гледаме христијански на работите, каде според нив Бог го жртвувал синот. Кога би имало живот на други места и таму ќе требаше да се жртвува !!
Всушност во Куранот никаде не е речено дека сме ние центар на внимание, во муабетов влегов како помош на членот кој не знае добро Мак.
Да не збориме пристрасно !! Позз :3:

Kajgana Shop

На врв Bottom