Со внимателно проучување на Библијата, неможете да најдете дека Исус на себеси си припишувал Божански особини. Во целата Библија не можете да најдете ниту една недвосмислена Исусова изјава во која што вели “ Јас сум Бог” или “Мене обожавајте ме”.
Напротив, Библијата е полна со изјави кои што му се припишуваат на Исус, а кои што сведочат нешто сосема спротивно. Размислете за следниве реченици кои што му се припишани на Исус,а.с.:
ЛИЧНОСТА ИСУС СЕПАК Е ПРЕТСТАВЕНА КАКО БОГ И САМИОТ СЕПАК СЕ ПРЕТСТАВИЛ КАКО БОГ
Пророкот Емануил бил биолошки човек и тој како и сите ние бил смртен и умрел и го изеле црвите
ДОБРА ЗАБЕЛЕШКА !
НИКОГАШ НЕРЕКОЛ ДА БИДЕ ОБОЖУВАН И ТОА Е ГЛУПОСТ иЧИСТА ИЗМИСЛИЦА НА ПРАВОСЛАВ КАТОЛИК ПРОТЕСТАНТ !
но за целосна претстава по ова прашање ќе објаснам на следниТЕ дискутанти за истово прашање како не би се повторувал
Тоа што сум го цитирал..е дел од Откоровението...каде Исус вели дека ќе им суди на народите..негов ќе биде судскиот престол...мислиш ли сеуште дека е нееднаков..оти вели ...
Мене ќе Ми се поклони секое колено; и секој јазик ќе Го исповеда Бога.”
Галиба(по струмички) ќе да е Бог...оти Негово е Царството
не си разбрал :
Римјаните: 2:16 во Денот, кога Бог преку Исуса Христа, според моето Евангелие, ќе ги суди човечките тајни.
па Исус се ПОКЛОНИЛ ( поклонување -клањање збор од ангелскиот речник што значи ПРИЗНАВАЊЕ НЕЧИЈА ВЛАСТ АВТОРИТЕТ негови одлуки закони итн)
Исус цело време му се поклонувал на Богот на Мирот
кон него ги упатувал молитвите и затоа овој после нели го воскреснал
(читни го и следното објаснување да ти се доразјасни )
Христос е во исто време и Бог и човек!
“ Христос е во исто време и Бог и човек! “
Е оваа е најголемата повала ЛАГА измама на православие католицизам протестантизам
Воедно ова е и НАГОЛЕМАТА ГЛУПОСТ
ЕВЕ И ЗОШТО :
Елимелах = Бог е Човек ( големо Ч)
Библијата разликува 3 типа на ЛИЧНОСТИ кој освен биолошкиот организам кој исто се нарекува човек како и тие три типа на личности кој се нарекуваат ..."човек "
1 ) човек = екстремно Суетна личност (човек) антидуховен антихрист
1 Јованово: 2:18 Деца, последен час е; и, како што сте чуле дека антихрист иде, така сега се подигнаа МНОГУ АНТИХРИСТИ; по тоа знаеме дека е последниот час.
Кај овие имаме 100% Суетност ( религиозни , капиталисти , властољупци )
Закрвавени противници на било какво хумано општество со екстремно висока општествена свест
Луѓето ги гледаат исклучво како биолошки тела а никако како личности затоа и никогаш неводат сметка дали некого повредуваат душевно
2) човек = просечна личност , просечно суетна никогаш не тежнее кон поекстремни свери на општествена свест (комунизам анархизам)
Животот си го свеле на прост биолошки опстанок и не вложуваат во себе и па затоа се однесуваат опортуно и малодушно рамнодушно
1 Коринтјани, „да јадеме и да пиеме, зашто утре ќе умреме!”
Исаија: 22:13 А ете: радост и веселба, ги убиваат говедата и ги колат овците; јадат месо и пијат вино: „Да јадеме и пиеме, зашто утре ќе умреме.”
Ако нешто им изборат атеистите и идеалистите дoбро ако не пак добро ...значи пифтиеста маса ....неборбена Попрво ќе прифатат и робови да бидат но никогаш нема да се самоорганизираат да превземат нешто за подобрување на својот статус .Самите себе се сметаат само за биолошки тела и не се гледаат како личности но ете понекогаш водат сметказа чуствата на другите луѓе значи делумно ги признаваат како личности .
3) Човек (големо Ч ) = Безсуетно љубовна Личност ( Човек )
Езекиел.
2:3 И ми рече: „Човечки сине, те испраќам кај Израелевите синови, кај одметничкиот народ што се побуни против Мене. Тие и нивните татковци грешеа против Мене сè до денешниот ден.
Матеј: 8:20 А Исус му рече: „Лисиците имаат легла и птиците небесни - гнезда, а Синот Човечки нема каде да ја положи главата.”
9:6 Но, за да знаете дека Синот Човечки има власт на земјата да проштава гревови, тогаш му рече на фатениот: „Стани, подигни си ја постелата и оди си дома.”
10:23 Кога ќе ве гонат во градов, бегајте во друг; зашто вистина ви велам, нема да ги обиколите израелевите градови додека дојде Синот Човечки.”
11:19 Дојде Синот Човечки, кој јаде и пие, па велат: „Еве, човек лаком и пијаница, пријател на цариници и на грешници! „И мудроста се оправда преку нејзините дела.”
12:8 Зашто Синот Човечки е Господар и на саботата.”
12:32 И ако некој рече збор против Синот Човечки, ќе му се прости; но ако некој рече против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот.
12:40 Зашто, како што Јона беше во утробата на големата риба три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи.”
13:37 А Тој им одговори и рече: „Сејачот на доброто семе е Синот Човечки.
13:41 Синот Човечки ќе ги испрати Своите ангели, кои ќе ги соберат од Неговото царство сите соблазни, и оние, кои вршат беззаконие,
15:9 Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.’”
16:13 А кога Исус дојде во околината на Кесарија Филипова, ги праша Своите ученици и рече: „Што велат луѓето, Кој е Синот Човечки?”
16:27 Зашто Синот Човечки ќе дојде во славата на Својот Татко, со Своите ангели, и тогаш ќе му даде награда на секого според неговите дела.
16:28 Вистина ви велам: дека меѓу оние, кои стојат тука, има некои, кои никако нема да ја вкусат смртта додека Го видат Синот Човечки да доаѓа во Своето царство.”
.
.
Марко.
15:39 А кога виде стотникот, кој стоеше спроти Него, дека така издивна, рече: „Навистина, Овој човек беше Божји Син!”
Јован: 19:5 А Исус излезе надвор, носејќи трнов венец и облека. И Пилат им рече: „Еве Го Човекот!” ---- ЕТЕ И ПИЛАТ ГО ПРИЗНАЛ .
Исус во луѓето гледал Личности оти и самиот бил Личност
Исто така и комунистите и анархистите со својте идеологии во луѓето гледаа-т Личности кој мора да се почитуваат .Комунистите и Анархистите беа ..секој од нив што издржа до смрт да не смени мислење ...беше Човек = Личност = Људина .
ЗАКЛУЧОК :
Елимелах = Бог е Човек ( големо Ч)
Е ИСТО КАКО ДА НАПИШЕШ
Бог е Личност ( Човек Људина Хуманист )
Или да биде најјасно еднаш засекогаш МАТЕМАТИЧКИ :
БОГ = ЛИЧНОСТ ( СУПЕРИОРНА НАДМОЌНА ВО СЕ ПА И ВО ХУМАНОСТА )
ЗНАЧИ КОГА СЕ ПРАШУВА ДАЛИ ПОСТОИ БОГ ВСУШНОСТ СЕ ПРАШУВА ...ПОСТОИ ЛИ ЛИЧНОСТА
АКО ПОСТОИ ЛИЧНОСТ НАДВОР ОД МАТЕРИЈАЛНИОТ ЧОВЕКОВ МОЗОК ..........ЗНАЧИ ПОСТОИ И БОГ
ПОСТОИ ЛИ БОГ = ПОСТОИ ЛИ ЛИЧНОСТА
Под терминот Бог се подразбира ЛИЧНОСТ
“ Христос е во исто време и Бог и човек! “ – велат православ католик протестант
А бидејќи Бог = Човек = Личност
Со соодветна замена би испаднало
Христос во исто време е и Човек (Личност) и човек
Глупост
Неможе да биде во сито време и Суетна и Безсуетна Личност и личност
Ако пак под човек подразбираат материјален биолошки бесмртен човек
Тогаш зошто умрел ?
Смртен Бог ?.........што е очигледна глупост
БИДЕЈЌИ И САТАНА ЃАВОЛ Е БЕСМРТНА ЛИЧНОСТ СЕ НАРЕКУВА БОГ
Со мало “б“ се пишува ..........човек=личност
2 Коринтјани: 4:4 за неверните, на кои богот на овој свет им го ЗАСЛЕПИЛ разумот, за да не ги осветли светлината на Евангелието за славата на Христа, Кој е Божји лик.
А ГИ ЗАСЛЕПУВА СО СУЕТА ОТКАКО БОГ ПРВО ИМ ДАВА ДУХ НА МРТВИЛО = СУЕТНИ ИДЕАЛИ
Псалм: 2:1 Зошто се бунат народите, зошто племињата замислуваат суети?
Ефесјани:
4:17 Ова го велам и сведочам во Господа, да не живеете веќе како што одат народите во суетата на својот ум,
2 Цареви: 17:15 Ги презираа Неговите закони и Заветот што го склучи со нивните татковци, и Неговите опомени што им ги упатуваше. Се стремеа кон суетата, па и самите станаа суетни, следејќи ги народите околу себе, иако Господ им заповеда да не прават како нив.
Псалм: 62:9 Синовите на луѓето се суетни, лага се човечките синови: Сите да застанат на мерилка, ќе бидат полесни од суетата.
ВНИМАВАЈ ВО РЕЧЕНИЦАВА КОГА ИМА СУЕТНОСТ СЕ ПИШУВА СО МАЛО ч ..........човечки синови .............напишано со мали букви .
ИСУС Е ЛИЧНОСТА ШТО БОГ = СЕВОЗМОЖНА ЛИЧНОСТ ЈА ИСПРАТИЛ НА ЗЕМЈАТА КАКО УЗОРАК ПРИМЕР ЗА ПРИФАТЛИВА ЛИЧНОСТ ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ
Значи не се бара да се верува дека постоел туку се бара да се оформи истата Личност = Човек која е понудена како единствено прифатлива ( првиот и последниот алфа и омега ) за вечен живот
1 Петрово: 2:21 Зашто за тоа сте повикани, зашто и Христос страдаше за вас и ви остави пример, за да врвите по Неговите стапки.
Галатјани
4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се вообличи-ОФОРМИ ОТЕЛОТВОРИ во вас