Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
abe lugje nese cita kuranot taka ke zemate i kako nekoja lektira .kuranot treba dago tumacis da razberes sto saka da kazi.imalo eden vo vremeto go cital kuranot i naisol na nekoj ajet koga za denot i nokta.piselo CRN KONEC (nokta) BEL KONEC (den) itoj odnesol kaj muhhamed bel i crn konec i potoa muhamed mu objasnal sto znacat.​

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Куранот е Аллахов говор, кој што во Него не може да се најде контрадикција. Куранот содржи цитати кој укажуваат за различни работи а вие ги сметате за едно исто. Во Куранот има Јасни ајети/цитати за оне кој што веруваат а нејасни се ајетите/цитатите за оне кој не веруваат. Ако мислете дека Куранот не е Божја Книга, доведете таква слична Книга како што е Таа???

Аллах во Куранот вели:

А зошто тие не го проучуваат Куранот? Бидејќи, да е од некој друг, а не од Аллах, тие во него би нашле многу противречности!“ (4-Поглавје, Ен-Ниса, 82цитат)

А ако се сомневате во тоа што Сме му го објавиле на Својот роб, тогаш, донесете вие едно поглавје слично на тоа; повикувајте ги и божествата ваши, ако вистината ја зборувате.“ (2-Пофлавје, Ел-Бекара,23,цитат)

„Затоа нека состават тие говор сличен на Куранот, ако ја зборуваат вистината!“ (52-Поглавје, Ет-Тур, 34 цитат)

Доколку идете до такви Курански цитати кој мислете дека се контрадикторни едни спрема други, земајте го ТЕФСИРОТ на Куранот или она што се тумачи и полесно е објаснето од страна на Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем со неговиот Говор кој го кажувал. Па ќе видете дека се работи за нешто што не е исто и не е контрадикција. Поради немање на доволно време истражувањето го препуштам самите да го направите.
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 02:21 ---
Како што заприметив во оваа тема на форумот, се мисли на контрадикции во Куранот кога станува збор за создавањето на Земјата и Небесата. Па така јас ви ја препорачувам најновата верзија која што пред скоро време излезе од печат да ја набавите и да ја читате. Книгата се вика: Куранот и Вселената.
Еве линк од презентацијата на Книгата: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fM3wwYOuMnM

Заинтересираните нека кажат доколку сакаат да ја Купат. За пократок временски период се надевам дека ќе биде достапна во повеќе градови.

wolf eu

NO FATE
Член од
24 октомври 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Друштво,јас како православен христијанин и голем ПОЧИТУВАЧ на останатите религии ги имам поставено овие прашања на повеке места но немам добиено одговор:
1.Од каде Ви е идејата дека постои само еден Бог?-односно зашто мојот Бог го поистоветувате со вашиот-Алах
2.Кој им го дал тоа право на муслиманите да ги менуваат исконските христијански имиња на Исус Христос во Иса,на св.Богородица во Мејрема,на Мојсеј во Муса?-како Вие би се чуствувале ние да ви ги преименуваме нпр.Алах во Александар или Мухамед во Методија!
Можда малку прашањава ми се надвор од тукашниот муабет :unsure: но ај...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Куранот е Аллахов говор, кој што во Него не може да се најде контрадикција.
Но ете, сепак постојат... што правиме сега? Алах да не бил напијан ко му диктирал на Мухамед...

V

Vollstandig

Гостин
Друштво,јас како православен христијанин и голем ПОЧИТУВАЧ на останатите религии ги имам поставено овие прашања на повеке места но немам добиено одговор:
1.Од каде Ви е идејата дека постои само еден Бог?-односно зашто мојот Бог го поистоветувате со вашиот-Алах
2.Кој им го дал тоа право на муслиманите да ги менуваат исконските христијански имиња на Исус Христос во Иса,на св.Богородица во Мејрема,на Мојсеј во Муса?-како Вие би се чуствувале ние да ви ги преименуваме нпр.Алах во Александар или Мухамед во Методија!
Tи сигурно не си христијанин ради вера, ами христијанин ради традиција. Си се родил во таква фамилија и се осеќаш како да си добил награда.
Доколку би ја прочитал БИБЛИЈАТА ТВОЈА, ќе знаеше дека спорев аврамските религии ,рисјанството му доаѓа како второ издание. Сигурно кога те интересира, би зел Куран да прочиташ и ќе забележиш дека “твојот бог“ и “нивниот“ бог, се ФАКТИЧКИ ИСТИ БОГ.

Христијанството е еврејска религија и еврејско издание, додека Исламот се појавува кај арапите.
Евреите господ го викаат: ЕЛОАХ, додека Арапите го викаат АЛЛАХ. (тоа е назив за ГОСПОД а не име).

Доколку си ти ХРИСТИЈАНИН и ти би се држел до идејата дека ПОСТОИ ЕДЕН БОГ,затоа што и твојата религија е монотеистичка - еднобожна.
И тој твој бог, и нивни, е исти бог како што ти објаснав погоре. Муслиманите сметаат дека после тората, библијата, куранот е последна божја објава. Не ја негираат претходната религија туку сметаат дека ова е последен божји закон по кој треба да се водат.Затоа и се поистоветуваат со истиот “твој бог“ што го нарекуваш, како јеховините сведоци што ти зборат за христос.

Никој не им дал право, ама ниту тебе ти дал некој право да речиш оти ги имаат правилните имиња.
Сигурно не си чул за различна транскрипција на исто име. Луѓето си играле расипан телефон во старо време, па за името во македонија ЈОВАН имаш повеќе верзии: ЏОН, ЈОХАН, ЈОВАН, ЈОАН.
(Jovan, Johan, John)

Така да, името што му го даваш на твојот спасител фактички потекнува од грчка транскрипција “Исус христос“.
Имаш и други верзии, соломон = сулејман на арапска верзија.Не очекувај овие македонските верзии на имиња од светци, дека ќе бидат исти со еврејските,односно оригиналните!

Член од
20 мај 2012
Мислења
11
Поени од реакции
7
Сакаш да кажеш дека постојат повеќе богови или дека само твојот бог е вистински?Ако некоја вера е лажна таа не може да опстои подолг временски период.А факт е дека и муслиманството и христијанството сеуште опстојуваат затоа што се базираат на заеднички темел.

Второто прашање околу имињата прво упати го до Американците.Зошто нашиот Исус тие го викаат Џизс или нашиот Мојсеј тие го викаат Мозис.Зошто Аврам го викаат Абрахам или пак Петар и Павле ги викаат Питер и Паул.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
ama gledam vo sekoj od temive za religija mora da ima po nekoj naucnik (ateist) od ovie sto se vo moda.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
abe lugje nese cita kuranot taka ke zemate i kako nekoja lektira .kuranot treba dago tumacis da razberes sto saka da kazi.imalo eden vo vremeto go cital kuranot i naisol na nekoj ajet koga za denot i nokta.piselo CRN KONEC (nokta) BEL KONEC (den) itoj odnesol kaj muhhamed bel i crn konec i potoa muhamed mu objasnal sto znacat.​
А така, кажи дека не е егзактен, дека треба да се тумачи и отвори го патот на контрадиктоноста (y)
Ај сеа кажи и кој се' тоа може или треба да го тумачи.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
А така, кажи дека не е егзактен, дека треба да се тумачи и отвори го патот на контрадиктоноста (y)
Ај сеа кажи и кој се' тоа може или треба да го тумачи.

mozes sam ako procitas poveke pati.
--- надополнето: 8 јуни 2012 во 14:09 ---
Да ептен е во мода атеизмот, 25 века. Јако модерно :LOL:

25 vo kolkav broj sve bile?

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Аллах во Куранот вели:

А зошто тие не го проучуваат Куранот? Бидејќи, да е од некој друг, а не од Аллах, тие во него би нашле многу противречности!“ (4-Поглавје, Ен-Ниса, 82цитат)
кои се тие ТИЕ?? како да го проучуваат, кога во моментот на пишувањето никој жив не го видел па камоли да имал шанса за проучување?:facepalm: проучување може да се врши на нешто веќе постоечко, не на нешто што допрва треба да го види светлината на денот, глупости на квадрат.:pos:

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
ama gledam vo sekoj od temive za religija mora da ima po nekoj naucnik (ateist) od ovie sto se vo moda.

Да не сме ние темиве од религија ке ви завршуваат после 4-5 страни. Сите имате исто линеарно размислување, не постои out of box размислување за тоа што е напишано во книгите.

Kajgana Shop

На врв Bottom