Компромисно име за Македонија - ДА или НЕ?

Дали би прифатиле компромисно име за Македонија кое нема да го загрози идентитетот?

• Вкупно гласачи
    199
Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Ами... мислја, че това е заради дипломацијата... Ако П'рванов сега вземе страна, ште се изпокараме с г'рците, а това за момента не е изгодно за т'рговијата. Затова е "по-леко" да ги каже тези приказки човек, којто не е в'в властта. Да е "неофициално".
Иначе ја знаеш официалната приказка:
"Ние признахме д'ржвата Македонија под конституционното и име, и това е достат'чно. Повече нјама какво да говорим."
П'рванов, разбира се, може да предложи да б'де посредник при преговорите, но това нјама да е изгодно за Македонија. Тогава проблема ште не само между вас и Г'рција, а ште стане балкански. Това като официална позиција.
Абе дипломација... кој знае какво е положението на високо, а п'к обикновенните хора като нас се јадосват на глупостите...

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Ами... мислја, че това е заради дипломацијата... Ако П'рванов сега вземе страна, ште се изпокараме с г'рците, а това за момента не е изгодно за т'рговијата. Затова е "по-леко" да ги каже тези приказки човек, којто не е в'в властта. Да е "неофициално".
"Ние признахме д'ржвата Македонија под конституционното и име, и това е достат'чно. Повече нјама какво да говорим."
П'рванов, разбира се, може да предложи да б'де посредник при преговорите, но това нјама да е изгодно за Македонија. Тогава проблема ште не само между вас и Г'рција, а ште стане балкански. Това като официална позиција.
Абе дипломација... кој знае какво е положението на високо, а п'к обикновенните хора като нас се јадосват на глупостите...
Абе чути, вие играте по грчкото оро, не ми се прави пријател на Македонија. Да сакавте да не поддржите ќе не поддржевте отворено и ќе застаневте зад нас како што направија едни Хрватска, Словенија и Турција иако не ни се соседи. Не ми глуми добар сосед, аман, си гледате само пред вашиот двор.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
до кога бе чувашки на форум???

Недев, не се ни трудиш да збориш Македонски...

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Абе така размислуваат сите, па и најголемите подржувачи на Грција. Не дека и веруваат на “’аргументите’’. Но, ако имаше искрена желба кај вас за добрососедство и пријателство вие ќе ги ставевте тие интереси пред трговските. Значи не говорам на лична база, туку на државна. Немам ништо лично против никој Бугарин, но со вашата државна политика вие не само што не ни помагате, туку и ни одмагате.

Зар не беа двајца члена на АТАКА кои ја подржаа Грција пред некој месец во Европскиот парламент? Зар не е вистина дека и Прванов се закануваше пред самитот во Букурешт, па потоа иако ја смири топката сепак не го поддржа влезот во НАТО? Не знам што мислите дека ќе постигнете со тоа, само создавате недоверба кај Македонците.

F

FilipMacedon

Гостин
Амн бе,колку теми вакви има,разберете не сакаме ни додавки ни запирки ни линии ни триаголници или било какви геометриски тела на името Македонија.

Оние кои би се согласиле,или по националност не се Македонци или продаваат вера за вечера,ништо повеќе:salut:

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24

Многу си скромен ,ја па викам да го земете и Тадиќ во тимот таман ќе е ....тоа ќе бидат едни од најконструктивните преговори после 1912 ,замисли Тадиќ ,Прванов и Бакојани за еден ден ќе го решат проблемот:tapp:

Член од
25 јануари 2009
Мислења
58
Поени од реакции
4
Јас сум за промена на името и мислам дека МОРА да се смени името во никој случај тоа не треба да биде Република Македонија ниту фиром за ова второво не доаѓа впредвид но ниту за првото затоа што за мене е неприфатливо да стои Република Македонија бидејки освен чешка република ниту една земја во "модерна"европа ја нема таа одредница република се знае дека сме република единствено прифатливо решение за мене е МАКЕДОНИЈА никаков компромис не прифаќам.

Многу си скромен ,ја па викам да го земете и Тадиќ во тимот таман ќе е ....тоа ќе бидат едни од најконструктивните преговори после 1912 ,замисли Тадиќ ,Прванов и Бакојани за еден ден ќе го решат проблемот:tapp:
Тадич кога можеше да ја предаде "својата" србија дозволувајќи одцепување на косово којзнае што ке му текне за овој проблем можеби неговото решение ќе биде Македонилирија од такви политичари никогаш не се знае каква глупост може да истрескаат

Член од
15 мај 2008
Мислења
77
Поени од реакции
2
Јас да се објаснам зошто не ми пречи и би се согласил за придавка како Демократска(уредување на државата) итн. пред името. Затоа што во целиот свет фигурираме со едно проклето називче ФИРОМ и искрено преку к.р ми е од тоа зошто гледам дека нема никакви шанси да се смени. И според мене ова ке биде една отстапка и од наша страна и тоа голема отстапка што сме се согласиле да го смениме името барем некако. И воопшто нема да ми смета тоа да е и за внатрешна и надворешна употреба.

Тука не задирам во идентитетот бидејки тоа според мене не е ни тема на разговор нити смее да биде срамота е дури и да се спомне промена. Тоа се моите ставови.

А за тоа дали треба да влеземе во ЕУ и НАТО и јас сум против далеку од тоа дека сум за нив. НО мораме да сватиме дека земја мала како нас мора да избере страна, дали тоа ке биде западот (ЕУ, УСА итн) или истокот (Русија, Украина , Кина, Индија), бидејки нема алтернатива ке не згазат преку ноќ. Ова не е прашање на патриотизам или било што слично, туку ова е прашање на една стратегија без која секоја држава пропага многу брзо.
Бидејки го избравме западот сеа нема враќање, туку да гледаме што побрзо да се интегрираме во сите организации кон кои сме се насочиле (нормално со добро уредени внатрешни односи и економска ситуација).

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Европа е курва и ја врти главата кога е во прашање грчкиот шовинизам и геноцидот врз Македонската нација. Во минатиот век преку директни убиства, прогонства и присилни иселувања, а сега со понижувачко негирање на се што е македонско. Македонија сериозно треба да размисли дали нејзината иднина е во стадото со волци наречено ЕУ, кои историски а и сега во овој современ свет се обидуваат да го затворат Македонското Прашање со негирање на нашата нација.
.
За ова не би се согласил баш. Како прво ЕУ на кој било начин се трудела и се труди да помогне, второ за геноцидот, претпоставувам мислиш на словенското и албанското население од Егејска Македонија. Инаку од меѓународната заедница освен за спорот со името имаше совети двете страни да ја преиспитаат малку историјата ::toe:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
За ова не би се согласил баш. Како прво ЕУ на кој било начин се трудела и се труди да помогне, второ за геноцидот, претпоставувам мислиш на словенското и албанското население од Егејска Македонија. Инаку од меѓународната заедница освен за спорот со името имаше совети двете страни да ја преиспитаат малку историјата ::toe:
Мала исправка:
Македонското и Албанското население од Егејска Македонија.

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Мала исправка:
Македонското и Албанското население од Егејска Македонија.
ОК, ќе се согласам, ама низ светот не мислат така, бидејќи тие Македонци се од словенско потекло а словен и Македонец не е исто значи компромисно би се рекло Македонски словен.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ОК, ќе се согласам, ама низ светот не мислат така, бидејќи тие Македонци се од словенско потекло а словен и Македонец не е исто значи компромисно би се рекло Македонски словен.
Македонците НЕ СЕ од словенско потекло...
Не си ти (или јас) крив што така не учеле, башка со многу нелогичности...
Е сега, многумина од нас се заинтересирале што и како се Македонците, па сега, ако те интересира како навистина стојат работите, повели на подфорумот Историја, читни малку, верувам дека ќе ти се разјаснат работите.

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Македонците НЕ СЕ од словенско потекло...
Не си ти (или јас) крив што така не учеле, башка со многу нелогичности...
Е сега, многумина од нас се заинтересирале што и како се Македонците, па сега, ако те интересира како навистина стојат работите, повели на подфорумот Историја, читни малку, верувам дека ќе ти се разјаснат работите.
Је.ига, комунистичката пансловенска идеологија сеуште функционира. Инаку, јас многу добро знам дека македонците немаат словенско потекло ама сепак говорат македонски јазик кој е преплавен од славизми дотолку што се смета за словенски јазик под влијание на српските и бугарските окупатори, од друга страна македонците и албанците во грција говорат грчки јазик и се сметаат за грци сето тоа е дел од минатото и делумно од сегашноста а иднината од нас зависи.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Је.ига, комунистичката пансловенска идеологија сеуште функционира. Инаку, јас многу добро знам дека македонците немаат словенско потекло ама сепак говорат македонски јазик кој е преплавен од славизми дотолку што се смета за словенски јазик под влијание на српските и бугарските окупатори, од друга страна македонците и албанците во грција говорат грчки јазик и се сметаат за грци сето тоа е дел од минатото и делумно од сегашноста а иднината од нас зависи.
Знаеш ли кој им е стравот на Грците?

Дека нашиот модел на мултиетничко функционирање ќе се покаже како успешен, а тоа може да влијае на струи кои ќе ги бараат засилено истите права и во Грција.

Бидејќи Македонија е единствената држава од Балканот која уште од својата независност ги инкорпорира сите етнитети давајќи им шанса да се развиваат како посебен но сепак споен дел од една Македонска нација.

Што би се случило доколку Македонците и Албанците, па Турците и Власите побараат да бидат признаени како посебни етнитети?

Дали ќе остане воопшто “Грчка“ националност?

Тешко нели, а како потврда за ова, доколку не си ја видел темава :

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=35027

И истовремено би го замолил Струмикс темата од линкот да ја премести во Историја.

Kajgana Shop

На врв Bottom