Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.370
Поени од реакции
4.172
Во право е Венко бе луѓе, мислам дека погрешно го разбирате. Секој треба да си ја работи работата и да не брмчи многу, барем не на тие кои не се надлежни за неговата плата и треба да си ја работи работата квалитетно без разлика дали е задоволен од тоа колку е платен или не е задоволен... ако не е задоволен бујрум, нека фаќа врата и нека бара друга работа... Јас, како муштерија имам право да добијам тоа што ми треба и истиот тој месар треба да биде учтив и да не коментира туку да работи оти некој го плаѓа да работи а неговата работа подразбира и учтивост и не кокментирање за муштериите... штом тој месар коментирал за жената одкако се тргнала тој ке искоментира и за секој друг муштерија кој нема да му биде по мерак, значи и за мене.... Имам повеке случки со таков тип на луѓе и една морам да издвојам: Колата дефек а траба да се сретнам со девојками (сега жена ми)... фаќам такси и тераме, тој си тропа глупости јас си молчам... кога наближивме на местото кај што бев договорен со девојками и која таму ме чекаше, во летно фустанче, дотерана,згодна, убава девојка... и таксистот пред да застане се загледува во неа и коментира ,, уф, види убаво пиче, еј брат како би му го опнал ту,ту лезет.... застанува му плаќам, излегувам фаќам цурата за рака и заминувам... сега кога и да го сретнам тој таксист ме избегава и се срами од мене... Зборот ми е потребна е култура во однесувањето на работа со муштерии, не треба многу зборење, посебно не кога лугето не ги познаваш.... не се криви луѓето за тоа што си малку платен така што и во случајот со месарот истиот требало на неговиот шеф или газда да му каже дека бара плата под 40.000 денари за да работи како што треба а не тоа да му го кажува на муштериите кои нели секогаш се во право... Знам дека месарот не го боли курот за мене ниту пак мене ми е гајле за него но редот е тој, јас учтиво ке побарам да бидам услужен а тој учтиво треба да ме услужи и тоа е тоа... Исто така јасно е дека треба да изгледаме и да се облекуваме соодветно на работата која ја работиме, така да дечкото нека си ја шета тетоважата на улица ама сметам дека е соодветно истата да му биде покриена кога работи како што нели треба да носи и капа за да не паѓаат влакна и сл... А за платата, кога јас би бил газда на маркетот каде што работи тој месар и кога би видел дека не си ја работи работата како што треба и не е учтив со муштериите кои ми носат пари веднаш би му ја покажал вратата...
Висината на платата ја одредува пазарот, одноно во случајот на месарот понудата и побарувачката на месари во градот. Доколку има некој што за помалку пари а со ист квалитет ке ја работи работата платата паѓа а доколкуи нема никој кој би ја работел таа работа со тој квалитет платата расте а во конкретниов случај мислам дека луѓе кои би работеле како сечачи на салама и кашкавал има колку сакаш така да предметниот дечко може да биде заменет во секој момент и тоа од некој што и за помалку пари поквалитетно ке ја работи таа работа...

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Ако некој шо работи во супермаркет зема плата 40 000, сигурно и универзитетски професор ќе зема иста таква плата.
Абе Венко, за чиј пилешки мозок збориш?

Колкумнава е навредлива за голем дел од популацијава.
Ако во супермаркет се пикале со врски, шо да кажеме за универзитетскиве места, на високи владини позиции, за администрацијата во државава....
Кај тргнал со носот у облаци, каде?

Жално е што човеков е полн со предрасуди и стереотипи, а треба да им предава на студенти, на луѓе од кои утре ќе зависи државава.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Jaс ретко читам весници, а колумни никако, но од почитување кон нашиот заеднички Пријател Mjolnir и кон Учесниците во оваа дискусија, оваа колумна ја прочитав два пати.
Во третиот пасос од колумната стои: „ Мене почнува да ми се блуе од него.... Навистина, почнуваат да ми се превртуваат цревата... “
Пред сите Учесници и јас изјавувам дека и мене ми се блуе и ми се првртуваат цревата, но не од „ невоспитаниот лигуш, истетовиран на целата подлактица... “ туку од „ тој што учел 8 години основно, 4 средно ... и да не повторувам = 22, само за да има плата од 40 илјади и „ ситно сецкана и убаво подредена печеница “.
Јас, кој немам пари за ситно сецкана печеница, туку за ситно сецкан паризер, го почитувам секој човек, кој прави нешто за доброто за Човечкиот род па и ако е тоа да учел 22 години. Ако тој учел и толку работел само за „ сецкана печеница “, парно да не се ни трудел.
Како и огромното мнозинство Учесници, моите целосни симпатии се за „ невоспитаниот лигуш ... “

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.370
Поени од реакции
4.172
Ако некој шо работи во супермаркет зема плата 40 000, сигурно и универзитетски професор ќе зема иста таква плата.
Абе Венко, за чиј пилешки мозок збориш?

Колкумнава е навредлива за голем дел од популацијава.
Ако во супермаркет се пикале со врски, шо да кажеме за универзитетскиве места, на високи владини позиции, за администрацијата во државава....
Кај тргнал со носот у облаци, каде?

Жално е што човеков е полн со предрасуди и стереотипи, а треба да им предава на студенти, на луѓе од кои утре ќе зависи државава.
Каде во колумната гледаш предрасуди? И што во колумната е навредливо?
--- надополнето: 6 април 2012 во 09:57 ---
Jaс ретко читам весници, а колумни никако, но од почитување кон нашиот заеднички Пријател Mjolnir и кон Учесниците во оваа дискусија, оваа колумна ја прочитав два пати.
Во третиот пасос од колумната стои: „ Мене почнува да ми се блуе од него.... Навистина, почнуваат да ми се превртуваат цревата... “
Пред сите Учесници и јас изјавувам дека и мене ми се блуе и ми се првртуваат цревата, но не од „ невоспитаниот лигуш, истетовиран на целата подлактица... “ туку од „ тој што учел 8 години основно, 4 средно ... и да не повторувам = 22, само за да има плата од 40 илјади и „ ситно сецкана и убаво подредена печеница “.
Јас, кој немам пари за ситно сецкана печеница, туку за ситно сецкан паризер, го почитувам секој човек, кој прави нешто за доброто за Човечкиот род па и ако е тоа да учел 22 години. Ако тој учел и толку работел само за „ сецкана печеница “, парно да не се ни трудел.
Како и огромното мнозинство Учесници, моите целосни симпатии се за „ невоспитаниот лигуш ... “
А ако жената која пазарела и се побунила на месарот била твојата мајка, жена или сестра? или си бил ти тој кој е незадоволен од услугата?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
--- надополнето: 6 април 2012 во 09:57 ---
А ако жената која пазарела и се побунила на месарот била твојата мајка, жена или сестра? или си бил ти тој кој е незадоволен од услугата?
Mojaта Сопруга ретко пазари, а јас многу често. Сите продавачи во продавниците ми се многу блиски другар, пријатели и познаници, со кој често си муабетиме. Еден мој пријател кој работи на фрижидер, токму на салами, ми се довери: „ Ми плаќаат 9000 месечно, често ме тераат да работам прекувремено и не ми плаќаат, ама затоа стално им јадам од саламите... “

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Се крена многу прашина околу колумнава затоа што Венко Андоновски НИКОГАШ (во своите колумни) немал потценувачки став кон некој со средно образовани.

Напротив, тој секогаш бил полн со сочувство кон „малите“ луѓе и баш во една колумна зборува за општество во коешто би требало луѓето со средно образование да имаат солидни примања, а не сите да се со факултетски дипломи за да работат што било.

Што се однесува до правилото дека „муштеријата е секогаш во право“ , да кажам дека во Македонија сум видела многу повеќе безобразни муштерии отколку продавачи, таксисти...
И реагирам кога некоја баба ќе исфаќа 15 леба за да го избере најсвежиоот, и кога некоја прави партал во бутикот само затоа што работи во Собрание или во суд, па нема кај да ја утепа паузата од пол саат и ја малтретира продавачката да и го извади моделот од излогот, и шмизлата шо му вика на таксистот „немам пари да ти платам, еве фати ме за цицката“...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
и шмизлата шо му вика на таксистот „немам пари да ти платам, еве фати ме за цицката“...
Јас да сум таксист и некоја вака да ми рече, ќе ја натерам да ми ја измие цела кола, надвор-внатре...

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.370
Поени од реакции
4.172
Mojaта Сопруга ретко пазари, а јас многу често. Сите продавачи во продавниците ми се многу блиски другар, пријатели и познаници, со кој често си муабетиме. Еден мој пријател кој работи на фрижидер, токму на салами, ми се довери: „ Ми плаќаат 9000 месечно, често ме тераат да работам прекувремено и не ми плаќаат, ама затоа стално им јадам од саламите... “
Кој и да работи јасно дека ке лапне некоја салама, ако работи на сладолед ке лапне сладолет, ако работи во фурна ке лапне кифла, ако бере грозје ке јаде грозје и.т.н тоа не е проблем. Не е проблем и неговата плата од 9000 ниту неговото работно време, мене како муштерија не ми е битно колку тој е платен, битно ми е да бидам квалитетно услужен и да не ме коментира, исто како што и на него не му е и не треба да му биде битно дали парите со кои ја плаќам саламата ми се последните пари, сум ги позајмил или имам уште една вреќа пари... секој треба професионално да си ја заврши работата а платата и работното време се однос меѓу него и неговиот работодавец а не однос меѓу него и муштериите...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас да сум таксист и некоја вака да ми рече, ќе ја натерам да ми ја измие цела кола, надвор-внатре...
Од тебе не ме изненадува.Ти може ќе ја натераш и бином на квадрат да ти разложи.

Овој не знам што направил. Тоа ми го кажа кога застанавме пред еден бутик и отиде да купи кондури за некој. Нарачка. Купувал и хулахопки.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Каде во колумната гледаш предрасуди? И што во колумната е навредливо?
Јас работам во кафичи, имам тетоважи, имам завршено средно стручно.
Тоа ме става во класата во која венко ја опишал.
*Еден невоспитан лигуш, истетовиран на целата подлактица, некој што сигурно едвај завршил средно трговско училиште, што со сигурност преку врска дошол на тој штанд да реже салами, што не сфаќа дека тоа работно место е климакс во кариерата за неговиот пилешки мозок, што треба на тоа работно место да гледа како да е вработен во лабораторија на НАСА, е тој – ни пет ни шест, бара плата повисока од мојата!!*
Предрасуда кон тетовирани луѓе - чекд
Предрасуда кон тоа дека тие шо работат по маркети се необразувани. чекд
Тие што работат по маркети се глупави - чекд

Ако работам на место кое не ми е соодветно на образованието - можеби се обидувам да си платам на некој начин за она образование кое сакам да го имам. Или тоа не му текнало на Венко? Може мисли дека сите негови студенти се богаташи по дома, дека никој од нив не работи за да си ги плати студиите?

Смешното е човеков што работи во маркетот постапил убаво - се тргнал и на жената не и рекол ништо, со што докажал дека е воспитан и дека има култура. За разлика од Венко кој ништо не му икоментирал, (а најмалце што можел е да му рече на човекот дека не сака да слуша оговарање) и ја искористил својата позиција да го плука и навредува човекот. Пред цела македонска јавност.
Каде е културата на Венко? Каде го покажува своето образование со ова што го направи?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Ако работам на место кое не ми е соодветно на образованието - можеби се обидувам да си платам на некој начин за она образование кое сакам да го имам. Или тоа не му текнало на Венко? Може мисли дека сите негови студенти се богаташи по дома, дека никој од нив не работи за да си ги плати студиите?

Смешното е човеков што работи во маркетот постапил убаво - се тргнал и на жената не и рекол ништо, со што докажал дека е воспитан и дека има култура. За разлика од Венко кој ништо не му икоментирал, (а најмалце што можел е да му рече на човекот дека не сака да слуша оговарање) и ја искористил својата позиција да го плука и навредува човекот. Пред цела македонска јавност.
Каде е културата на Венко? Каде го покажува своето образование со ова што го направи?
Саламарот бил некултурен, непрофесионален...Инаку не е кажано во која продавница работи тој така да нема да има консеквенции за саламарот.
Инаку и јас несакам некој со тетоважи да ми фаќа храна. Може закачил Хепатитис од тоа иглите. Како и да е лоша услуга иде на живци ама сепак има избор и можеш да одиш во друга продавница па можеш и да се жалиш кај шефот на продавницата. Како и да е не е нешто многу битно не вреди да се пише колумна за ваква банална случка а уште помалку да се троши време за нешто толку незначајно.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Саламарот бил некултурен, непрофесионален...Инаку не е кажано во која продавница работи тој така да нема да има консеквенции за саламарот.
Инаку и јас несакам некој со тетоважи да ми фаќа храна. Може закачил Хепатитис од тоа иглите. Како и да е лоша услуга иде на живци ама сепак има избор и можеш да одиш во друга продавница па можеш и да се жалиш кај шефот на продавницата. Како и да е не е нешто многу битно не вреди да се пише колумна за ваква банална случка а уште помалку да се троши време за нешто толку незначајно.
Зашо „саламарот“ да има било какви консеквенции побогу?

Си примал инекции у гз, може и ти си фатил хепатитис. Или сида. Или неспособност да прочиташ како се пренесува хепатитис.

И кажи ми како знаеш дека тие шо ја спремаат храната по рестораните позади у кујна немаат некоја болест? Или ги проверуваш пред да решиш да јадеш на некое место?
„Ве молам викнете ги готвачите од кујна да видам да не имаат некоја тетоважа, и ве молам извештај од вчера за анализа на бакерии у мокрача од секој вработен, анализа на крв и столица, и кога последен пат примиле вакцина“
Ај не се пренамагај.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.370
Поени од реакции
4.172

Никаде Венко не спомнува дека тетоважата е нешто лошо, само наведува на тоа дека за работа од типот на месар не е прикладно да се има тетоважа, т.е истата треба да се прикрие, додека сосема спротивно е кога работиш во кафиќ, таму тетоважата прикладно е да се покаже. Еве мојава работа е со луѓе и подразбира да си облечен во костум или слично и сега како би било јас да одам на работа по тренерки или шорцеви? се си има ред. Во случајот месарот се тргнал затоа што му е страв да влезе во конфликт со жената која била незадоволна од услугата затоа што и самиот знае дека не е во право а потоа откако сработил се како што барала жената и како што треба тој со другите муштерии ја оговара предметната жена, нешто што е крајно непрофесионално и некоректно и својата мрзливост типот ја прикрива со ,,малку сум платен,,- а муштеријата не е тој кој одредува колку ке биде платен тој и воопшто тоа не го интересира. И сигурен сум дека Венко го нема за цел само тој ,,несреќен месар,, туку сака да укаже на однесувањето на голем дел од луѓето кои непрофесионално си ја вршат работата, на луѓето кои сакаат да бидат платени повеке а не сакаат да работат повеке....... Исто така тој не навредува никого што работи во маркет или слично, само кажува дека смета дека треба да има разлика во примањата во зависност од образованието што е негово мислење. Мое мислење на пример е дека репер за платата треба да биде понудата и побарувачката на соодветниот профил т.е заменливоста на конкретниот работник и неговиот труд, ангажирање...

Z

zmej gorjanin

Гостин
Никаде Венко не спомнува дека тетоважата е нешто лошо, само наведува на тоа дека за работа од типот на месар не е прикладно да се има тетоважа, т.е истата треба да се прикрие, додека сосема спротивно е кога работиш во кафиќ, таму тетоважата прикладно е да се покаже. Еве мојава работа е со луѓе и подразбира да си облечен во костум или слично и сега како би било јас да одам на работа по тренерки или шорцеви? се си има ред. Во случајот месарот се тргнал затоа што му е страв да влезе во конфликт со жената која била незадоволна од услугата затоа што и самиот знае дека не е во право а потоа откако сработил се како што барала жената и како што треба тој со другите муштерии ја оговара предметната жена, нешто што е крајно непрофесионално и некоректно и својата мрзливост типот ја прикрива со ,,малку сум платен,,- а муштеријата не е тој кој одредува колку ке биде платен тој и воопшто тоа не го интересира. И сигурен сум дека Венко го нема за цел само тој ,,несреќен месар,, туку сака да укаже на однесувањето на голем дел од луѓето кои непрофесионално си ја вршат работата, на луѓето кои сакаат да бидат платени повеке а не сакаат да работат повеке....... Исто така тој не навредува никого што работи во маркет или слично, само кажува дека смета дека треба да има разлика во примањата во зависност од образованието што е негово мислење. Мое мислење на пример е дека репер за платата треба да биде понудата и побарувачката на соодветниот профил т.е заменливоста на конкретниот работник и неговиот труд, ангажирање...
И што направи Венко? Место да му каже во лице или да се пожали кај шефот отиде да го оговара по весници.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom