Колку е штетен стресот?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Психолошките стресови кои се преживеале во раната младост можат да резултираат со губење на меморијата или ментална слабост во средните години од животот на човекот.
Испитувањето е направено на лабораториски глувци. Стресот преживеан во раната младост има негативно влијание на начинот на кој мозочните клетки меѓусебно комуницираат.

Научниците веруваат дека загубата на родител, злоставување или запуштеност во младоста, најчесто резултира со губење на меморијата во средните години од животот.
Тимот од „Универзитетот на Калифорнија“ ги расветли проблемите околу сигнализирачкиот механизам помеѓу клетките во пределот на мозокот кој се нарекува хипокампус, за кој се знае дека игра клучна улога за учењето и меморијата.
Главниот истражувач д-р Тали Берам вели: „Губењето на когнитивните функции во подоцнежниот период од животот, најверојатно се јавува како резултат на генетски и средински фактори.
Според извештајот на УНЕСКО, повеќе од 50% од децата во светот растат и се развиваат во стресни услови.
Ребека Вуд од „Alzheimer's Research Trust“, вели дека последните истражувања покажале дека хроничниот стрес и повратната депресија го оштетуваат имуниот систем и мозочните структури кои се важни за меморијата и учењето.

50% на деца кои растат под стрес, ми се некако мал број ... има уствари некој што не живее под секојдневни стресови? А како против нив?:(

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Стресови си има нон-стоп. Само прашање кој стрес е по лош. Како што рече од вакви трауми и стресови, богами, има големи последици...А како против нив? Да пробуваме да ги избегнуваме, да се бориме против нив, или едноставно deal with it....

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Секојдневно сме се повеќе изложени на стрес, а на стресот различно реагираат мажите, а различно жените. Јас сум највеќе под стрес кога имам презентации, кога имам некој голем проект и кога на школо, на работа и дома се ми тргне наопаку и кога никој нема обзир за туѓите проблеми.:(

Стресот може да биде физички и емотивен.
Мислам дека најтешко можеме да се „одбраниме” од емотивниот стрес. Потиснати сме од некои емотивни реакции кои во моментот предизвикуваат стрес и после денови, недели, месеци забораваме на стресот исто како и да не се десил.:icon_roll

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Со еден збор ........ МНОГУ!!!!!!!!

читав негде стресот може да предизвика разни ствари, така да полека. Немојте да здивувате многу, паметот во глава и најважно од се .... сконцентрирајте се и убаво размислувајте! Не се нервирајте за безвезни работи, не си правете стресови:helou:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Stresot e ubiec broj 1!

Mnogu e btno vo uslovi na zgolemen stres denes da se praktikuva uspeshno "menadziranje" so stresot. Tuka od golema pomosh se meditacijata, jogata, dobriot raspored kako, shto i koga da sepravi, mrezhata na lugje i prijiateli za pomosh koga se soochuvame so problemi, pozitivni lugje na koi mozheme da se obratime...

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Стресот може и физички и психички да делува на организмот, се разбира негативно... Едноставно за жал живееме во такво општество во кое стресот сам по себе си се наметнува.
Како против него? Едноставно треба да го насочуваме мозокот кон позитивни работи или некоја физичка активност и мислам дека може да се намали нивото на стрес!

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
Незнам али сум му стален муштерија....

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
Па, благодарение на него на челото од десна страна имам една прилично добро испакната вена која се појави пред година дена. Штом дојде бран на нервоза почнува да пулсира, а ако засили тогаш и од лева се појавува... лошо, мн. лошо... на подолги патеки ми делува катаболично - губам тежина, депресивно, и со желба за пороци... можеби и сето ова е нормално (?)...

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Stresot deluva kako zapalena sveka od dvete strani....

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Misirkov напиша:
Stresot e ubiec broj 1!

Mnogu e btno vo uslovi na zgolemen stres denes da se praktikuva uspeshno "menadziranje" so stresot. Tuka od golema pomosh se meditacijata, jogata, dobriot raspored kako, shto i koga da sepravi, mrezhata na lugje i prijiateli za pomosh koga se soochuvame so problemi, pozitivni lugje na koi mozheme da se obratime...
Istoto go mislam! Naj ozloglasen ubiec!
Sovetive se OK,ama dali sekogas moze da se praktikuvaat?
Site luge se razlicni,neli?

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Stresot e najgolema zakana za covekoviot organizam, osven sekojdnevnite stresovi odredeni luge imaat drug vid na stresovi koi tesko se zalecuvaat, treba samo posmireno ziveenje. Licno jas sum pod stres od nekoi gore navedeni faktori, no ne sum vo srednite godini vo zivotot taka da nemozam da kazam za gubenje na memorijata, ima golema vistina vo toa i ja imam citano ama lek za toa mislam deka ne postoi.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ова до сега го немав слушнато, мада имав подслушнато дека стресот е штетен. Само незнаев дека е до толку... Лоша работа. Како против стресот? Еден начин е да си речете дека вие сте центар на светот и ништо не е поважно од вашето здравје= 5 пари да не даваш за тоа што се случува околу тебе. Сепак ова е невозможно... Јас лично би рекол дека има многу ситни и безсмислени работи за кои се нервираме и ни трошат дел од нашиот живот буквално џабе. А и згора на се ако се нервираш нема ништо да промениш... освен твоето здравје.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Не верувам дека постои човек кој не доживеал некаков стрес во помала или поголема мера.Стресот всушност и не може лесно да се совлада туку може постепено да се намалува или ублажува.Многу помага длабокото дишење, вежбањето, прошетките,тушот,релаксирачка музика и по можност ,,работење,, на она што ни причинува стрес.

S

Stef Bachatero

Гостин
Stres se sovladuva so edna dobra meditacija sto se uci so joga ili bilo sto.

Член од
2 мај 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Stresot pretstavuva pojava koja doveduva do narusuvanje na normalnoto funkcioniranje na organizmot, moze da bide pricini niza srcevi zaboluvanja, a isto taka pojavata na dijabetes mu se prepisuva tokmu na stresot. Zatoa bidete sto e mozno poopusteni i najdete nacini koi sto ke vi pomognat da go neutralizirate ili namalete stetnoto dejstvo na stresot.

Kajgana Shop

На врв Bottom