Кои се нашите предци?

Ние сме потомци на....

• Античките Македонци

Гласови: 93 43,5%
  • Словените

Гласови: 45 21,0%
  • Мешавина од претходните

Гласови: 76 35,5%

• Вкупно гласачи
    214
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Маедор во провинцијата Македонија, прави крвави разорувања.

Тоа е буквалниот превод.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Маедор во провинцијата Македонија, прави крвави разорувања.

Тоа е буквалниот превод.
Маедор е река нели ?... Преведи го цел текст. Што не испитуваш по латинско познавање.

A

anaveno

Гостин
Вака гледајќи го потписот ќе помисли некој знаеш латински... Инаку текстот...
Shqiptarite se poznati po latinskiot (i Makedonskiot)..
da ne im se tie zborovi,ke mislis deka si na KAVKAZ...

The name "Albania" is Latin, and denotes "mountainous land". The native name for the country is unknown....

tuka e se ubavo objasneto za Albancite,Arvanite,ama,do 9 vek ...

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Еј луѓе, не знаев кај да прашам, па си реков тука, пошто прашањето мое е некако поврзано со темата.

Гледав една репортажа на телевизија, од емисијата ПАТУВАМЕ, СОНУВАМЕ СО АУРОРА, и репортажата беше за некое античко-македонско племе, кое живеело на некоја планина во Азија (мислам дека се работи за Хималаите). Нивниот јазик имал многу елементи од денешниот македонски јазик, и обичаите им биле исто така слични на нашите. Се сметало дека се тие потомци на Александар Македонски.
Можи некој да ми кажи нешто повеќе за ова (ако некој знај)
Фала однапред

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
se slozuvam deka Makedoncite imaat debeli korenja vo Pelazgite. Ama slovenstvoto e rabota - kultura koja se shirela od Makedonija na sever ;)

Не би се сложил со болдираното. Доволен е фактот дека словенците кои што дошле од север биле сосема поразлични од балканците. Тоа убаво може да се примети во римските записи, кога римските војничиња ја чувале кулата во Нови Сад (не знам точно како се викаше кулата) и како се бореле против словените кои што секоја година се "симнувале" на балканов да праат пустош. Нивното присуство во балканов првично било како крадци. Покасно одлучиле дека на балканов имаат подобри услови за живот, дошле се населиле и "освоиле".
Исто така интересен е фактот кој треба да не замисли, дека според наше сознание, православието (ако не грешам) почнало некаде околу 8ми век. Значи после доаѓањето на словените. НО...има докази за постоењето на православието многу порано од тогаш. Некаде околу 4ти век ако не се лажам се првите записи на православието, и тоа се најдени во една стара црква во Ерменија. Во 4ти век, колку што знам ја, немало вера на балканов. Барем не православие. Така да, ако словените, се македонци мигрирани на север, и таму им ја пренеле нивната вера, според тебе Сердаре, тогаш зашто таа вера не постоела на балканов 4ти век, кога македонците ја пренеле на север? Прво другите ги учеле па после самите себеси? Значи реално, словените и балканците и те како се разликувале.

P

Princ

Гостин
Сосема случајно налетав на темава. Ја прочитав доста па си реков да направам една илустрација на ситуацијава.

Милионер. Јас и Трендо, еден карши друг, како двајца мажи. Трендо ми го поставува прашањето за 32.000 денари кое гласи "Ние сме потомци на....".
Збунет сум. Ме фаќа паника. Гледам наоколу, се трудам да се сетам. Ништо. Бидејќи во публиката има 198 души македонци, се решавам на џокерот "прашај ја публиката". Верувам дека они знаат и прашањево е гола вода за нив.

milioner.gif

Може да се одлучите чии потомци сте?

P

Princ

Гостин
На Македонците!

Ти чив потомок си?
Не можеме да одиме на наредното прашање додека не се одговори ова, а јас искрено не сакам да одговорам бидејќи толку неодлучна е публиката.

Зимам загарантираната илјадарка, се поздравувам со Трендо, ја поздравувам публиката и си одам :)

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Ете зошто вреди да се има Трнот во публика. :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Трнот никогаш не е во публика...Или е на сцена, или ја создал таа сцена :wink:

Член од
28 март 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
јазикот не е ПЕЧУРКА па да никне после дожд...
се создава со илјадници години..
од каде се појавил?..
што не се појави сега пак?..
тоа е БЕЗСМИСЛЕНО...
како Кирил и Методиј го познавале новоникнатиот говор?...
пак безсмислица..
денес во Солун и околината живеат 1.5 милион луѓе..
како на никого не му текнува нов говор?????????
каде во ИСТОРИЈАТА пишува дека создале нов говор за ТЕРИТОРИЈАТА на ЕТНИЧКА МАКЕДОНИЈА?
каде оделе и кого учеле да пишува на МК јазик?...
славски небулози..

ej haj sega za sto ke se opredelite Anticki Makedonski ili slovenii, zs do sega ste bile slovenii pa sega so naimenuvanjeto na makedoija ke stanete anticki makedonski..hahahah sto e so vas sekoja decenija ja smenete identitetot, pa da ne zborime za jazikot i za znameto ''od sonce so utopli i premina na ventillator da ve duva :pos2::pos2:vistina da vi kazam naj smeshen narod sto postojuva vo ovoj svet:pipi:

USTE EDNAS MAKEDONIJA E DRZAVA KOJA E SOSDAVENA OD JOSIP BROS TITO, i vsushnost e artificialna drzava na nekolgu etnici...:tv:

Член од
22 март 2008
Мислења
40
Поени од реакции
0
Сите македонци призлегуват от бугарите и не знам шо го нема овој одговор во анкетата..... антички македонци нема НИКАДЕ во светот од преди 1900 години.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Бугарите(овие на балканов,не од татарстан) произлегуваат од Македонците.:wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop