Книги што сте ги прочитале и коишто ви оставиле впечаток?

Malata

(:
Член од
15 декември 2008
Мислења
136
Поени од реакции
2
Znaes li da cuvas tajna? Sofi Kinisela mislam deka bese :)

Knigata e ednostavno bozanstvena, me rasplaka i ja preporacuvam na sekoj :smir::smir:

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Порака во шише, Вероника реши да умре, Идиот, Црнила
особено некои цитати, ми станале мото во животот

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
,,Демијан‘‘ од Херман Хесе е моја Библија. Книга што на секое препрочитување ми отвара нови хоризонти. Или јас премногу сериозно ја сфаќам и длабам и позади најзадната суштина или е до периодот коа првпат ја прочитав па апсолуно ме зашемети.

Член од
9 јули 2009
Мислења
6
Поени од реакции
1
“Папата Јована“ -Дона В. Крос, ја обожавам книгава. Жена која го превзема идентитетот на мртвиот брат, се преправа во маж и станува папа. Сето тоа се случува во време кога жените имаат мали, скоро никакви права, освен обврски за домаќинска работа и одржување на семејството.
Преубава книга,ме натера да читам и други историски романи...

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
"Четири љубовни писма"
преубава книга:pipi:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
"Сликата на Доријан Греј" од Оскар Вајлд. Вистина е дека крајот го краси делото! Прекрасна книга :pipi:

Eka_88

bLuE bLoOd
Член од
1 јули 2009
Мислења
22
Поени од реакции
0
Овде мора да ја споменам Демијан од Херман Хесе. Толку волшебно нешто никогаш немам прочитано. Нобеловецот Херман Хесе со оваа книга се надмина себеси. Исто и другите дела му се прекрасни но сепак во оваа книга се преплетени многу психолошки размислувања и чуства и секој различно може да ја толкува оваа книга интересното е тоа што долколку ја читаш секој нареден пат би ти бил поразлична од предходниот тоа е така затоа што создреваме и различно размислуваме за многу работи.

Кога сме кај John Grisham , многу подобра е ''Уличниот Aдвокат'' многу интересна книга на доста едноставен начин опишан е еден огромен светски проблем "бездомниците'
За вкусовите не се зборува-таа на пример мене ми беше малку досадна, за разлика од неа "Клиентот"-ми беше многу поубава,имаше многу повеќе акција и поинтересна приказна,се согласувам дека во ''Уличниот Aдвокат'' се обработува еден огромен светски проблем, не е лошо обработен,но ја нема онаа динамичност,акција и напнатост како што ја има во "Клиентот", но сепак ќе заклучам-за вкусовите не се зборува :wink:
Поздрав...

Член од
18 август 2008
Мислења
156
Поени од реакции
14
А....каков впечаток?....различни книги различен впечаток оставаат.....шознам па.
Ај да не ја тупам......,,Парфем,, - Патрик Зискинд....да речиме.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
,,Демијан‘‘ од Херман Хесе е моја Библија. Книга што на секое препрочитување ми отвара нови хоризонти. Или јас премногу сериозно ја сфаќам и длабам и позади најзадната суштина или е до периодот коа првпат ја прочитав па апсолуно ме зашемети.
Procitaj gi i drugite negovi dela, nema da zazalis... :salut:

Mnogu e jaka Svetot na Sofija od Justejn Gorder

Член од
12 август 2008
Мислења
44
Поени од реакции
0

Knigata e ednostavno bozanstvena, me rasplaka i ja preporacuvam na sekoj :smir::smir:

оваа книга те расплака?????
мои омилени се:хари потер, господар на прстените
втор план: вештица, шанај бејби( заради стилот на пишување) и сеа др не ми текнува

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Asimov - The Currents of Space

Сај фај книга, за свемирот! хахаха ова за да не ме забрише ВиктоwГ

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41

Мене повеке ме насмеа отколку што ме расплака:):)
Интересна книга во секој случај.

K

Kicky

Гостин
Книгите на Достоевски секогаш ме воодушевувале. Неговите психолошки романи секогаш ми биле интересни за читање и предизвикувале длабоко да се нурнам во нив. Посебно `Идиот` и `Двојник`. Додека пак `Бедни луѓе` и по 20 пати да ја читам нема да ми биде досадна.
Освен нив тука спаѓаат и `Демијан`, `Вероника реши да умре` и книгите на Ог Мандино: `Мисија: успех` и `Изборот`!

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
"Спутник љубов". Книгава имаше интересен почеток, многу добра средина. Али крајов ме остави без зборови, во негативна смисла. Значи вака:
книгава е за една девојка која во средината на книгава исчезнува и сеа цел останат дел од книгава е мање-више филозофирање што и не би било толку лошо кога на крај би се објаснило каде исчезнала Сумире. Али крајот е ваков: таа му се јавува на пријателот, му вика дека се вратила. И толку. Крај.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The king of the mountain - Arnold M. Ludwig!

Applying the insights of sociobiology and evolutionary psychology to political leadership, University of Kentucky emeritus professor of psychiatry Arnold M. Ludwig (How Do We Know Who We Are?) in King of the Mountain: The Nature of Political Leadership compares human rulers to primates, arguing that male politicians, like their simian alpha-male cohorts, are adept at gaining, exercising and keeping power. Ludwig then focuses closely on 377 world leaders, including Idi Amin, Tony Blair, Winston Churchill and Ronald Reagan examining a string of traits to identify what he considers the factors that determine a leader's greatness: the addition of new territory, military prowess, economic prosperity, etc. Although Ludwig presents exhaustive research, many of his assumptions such as that all societies want a ruler because it's the natural order of things lack support. Moreover, Ludwig quickly loses sight of his (somewhat shaky) thesis that human politicians derive their leadership drive from their primate ancestors.

Kajgana Shop

На врв Bottom