По враќањето од Хаг, Јохан стана политичка марионетка во државава.
Доби функција, доби пари, на сметка на тоа партијата го користи (мада, ова звучи како тој да е невин, повеќе се работи за спогодбен договор од двете страни) за добивање гласови по националистичка основа, што секогаш пали кај население со помала интелигенција или кај оние кои немаат допир со реалноста.
Кисела Вода е општина во која со сигурност доминира население кое е десничарски ориентирано, затоа вмро го кандидираше Јохан, мислеа на тој начин ќе ги скријат пропустите од циркузантката која го имаше претходниот мандат.
Ама, не проценија дека на народот му е преку кур од кандидати кои немаат врска со политика. Јохан го почитувам како екс водач на Комити, сум учествувал во изработка на кореографии посветени на него, сме се бореле со полиција кога пробувале да го симнат знамето со негов лик, сум бил на пречекот негов, ама дечкото по враќањето во Македонија го изгуби целиот кредибилитет со политичката игра во која влезе или беше приморан да влезе (затоа и не го обвинувам целосно). Дечкото не знае реченица да сврзе, општина ќе води. Допирна точка нема со управување, а Кисела Вода не сака два градоначалници од ист тип по ред.
Дно сме во Скопје. Дно.
Ние и Шуто Оризари.
Прв бев што гласав против изборот на кандидат од страна на вмро. Од општина која сигурно ќе ја добиеа (сепак, на хартија имаа голема предност од минативе години и со асален кандидат немаше да имаат толку гласови против нив), они одбраа погрешна стратегија и народот мора да го казни тоа.
Околу муабетот кој го терате на страниве.
Реален проблем е очајниот изглед и недефинираноста на општината. Тоа што се доселиле були во населбата е нешто што не може да се смени. Никнуваат згради, косоварите имаат пари и си купуваат станови. Како ќе ги спречиш?
Тоа и не е толкав проблем, затоа што нивниот број е незначително мал со никаква тенденција да се зголеми на некое високо ниво. Тоа што шетале забулени и збореле албански воопшто не треба да претставува проблем во едно мултиетничко општество како нашево.