Кемет Електроникс започна со пробно производство во Бунарџик

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.579
Ах тие нереални младешки соништа.И што кур ако дипломираш на електро?! Знаеш ли колку пред тебе имаат дипломирано,а колку после тебе ќе дипломираат? Ти ако сакаш до 29 години да го имаш тоа,напушти електро и почни да правиш пари! Курац дека дипломата ти гарантира нешто.Диплома ти е да си мериш кур со некој како тебе безнадежен сонувач на колку и бродови.

Детево ќе заврши на електро и ајде да се договориме некако да му купиме брод ама пред да напуни 29 години.

Правите пари не ги носи образованието... И добредојде во суривиов свет.
А ти као си исфрустриран што не си завршил факултет, па сега ти смета некој што си го цени знаењето?
Точно дека секакви има што завршуваат факултет, некои дипломата ја плаќаат, некои завршуваат колку да имаат диплома а немаат визија за својата иднина, ама некои го запотиле газот за да ја земат, односно научиле и повеќе од доволното, што значи дека имаат знаење.
Бидејки со дипломата која ја добиле од високо образовна институција призната во многу земји од светот се докажале дека имаат знаење и умствен потенцијал да учат тешки односно високо образовни, сложени, креативни, исцрпувачки работи тоа значи дека работодавецот од старт треба таа личност да ја смета за попаметна од онаа која не ги изучувала тие предмети, не дека таа личност не може да ги изучи,односно дека е глупа, него затоа што едноставно не ги изучила и нема доказ дека има потенцијал, попаметен ум и повисоко знаење од овој кој дипломирал.
Не треба да се претерува од страна на високообразованата личност, значи да не се преценува, со некои високи стартни цифри на примања но сепак, треба од старт да се мотивира најмногу со платата,барем нијанса над просекот на платите во државата да биде, бидејки ке работи работа за која е потребно високо образование, пропорционално на тоа висината на платата треба да биде соодветна на работата која ја врши работникот и со тоа работодавецот ке може да извади максимум од интелигентното размислување и работење на нововработениот високообразован кадар, бидејки тој како мотивиран ке сака да придонесе со своето знаење, за да го подобри или зголеми обемот на работење, а тоа е целта на секој газда.
Задоволниот работник е најпродуктивен работник.
Ако на пример кај нас е просек 300 евра плата, тогаш стартната плата на високообразованиот кадар би требала да биде минимум 400 евра, со можност за напредување.
А за еден работодавец кој вработува 200 луѓе и кој прави голем обрт, не е проблем да даде 100 евра повисока плата од нормалната. Со тие 100 евра добива максимално продуктивен и задоволен кадар кој треба да ја води компанијата и да извршува сложена работа и да биде заслужен за постигнатиот напредок во целокупното работење на компанијата, што значи поголеми приходи за газдата. Како викаат старите фрли крапче фати сомче.
Неможе некој што поместува кутии на лента да зима иста плата со некој кој проектира, истражува, анализира ,менаџира, некој кој е главен заслужник за прогресот во работењето на компанијата , или пак некој кој во иднина ке биде заслужен за такво нешто. Умствената работа секогаш е повредна од физичката и затоа треба повеќе да се плати.
Оној кој има ум односно знаење, може да работи и физичка работа, ама оној кој нема како ке работи умствена работа?
Еве сега јас на пример пред неколку месеци дипломирав на Машински. Знаете во колку фирми аплицирав за да почнам да работам? Ја тргам на страна вистината што ја пишав погоре, бидејки вистината во реалноста ја нема, за тоа дека треба мене повеќе да ме цени работодавецот, и прифаќам да почнам да работам како практикант за да тој работодавец види дека јас знам нешто што вреди тој да го плати, и пак не успева. Преку 30 CVија пратив во рок од 4 месеци и знаеш само кои ми одговорија? - Оние од велнес што презентираат хербалајф производи бидејки на нив млм системот им е таков, што повеќе членови има повеќе приходи за раководителите.Пирамидална организација е тоа.
Никој не сака да вработи висок кадар, а воедно да лично да не се познава со работодавецот, или пак да нема некакви врски. И сега јас сум приморан да се глупирам, да паднам на ниско ниво,фаќањето врски јас ги сметам за лична навреда, не сум сакат ниту глуп за да молам некој да ме вработи. Имам знаење, имам одлични идеи, за кои главен причинител е факултетот кој го завршив, сакам да ги остварам, сакам да придонесам во некоја фирма, ама ете не можам, бидејки едноставно зошто некој кој не ме познава не сака да ми даде на мене инженерска плата затоа што таа плата може на некој свој близок да му ја даде.
Сега ке работам во Младинска книга,фирма која нема никаква допирна точка со мојата струка и она што јас сакам да го работам но барем таму реално ми кажуваат кои ми се можностите,можам да напредувам, ми одговара процентот, не молам никого да ми исплати, колку ке заработам толку ке си добијам плата која се исплаќа во еден ден од месецот и редовно ја исплаќаат. Крај на приказната.
Ако понатаму дојдам до некој капитал ке гледам да си отворам своја фирма според својата струка за да не се заебавам со работодавци кои не ми го вреднуваат знаењето, а и сигурно ке зимам поголема плата од онаа која работодавците би ми ја понудиле.
Државата може уште 100 реклами да си прави за младите да студираат технички факултети, дека тие се барани, дека така ке го подобриме стандардот на државата бла бла и пак нема да бидат тие реклами продуктивни. Најреално рекламите треба да не учат како да си фаќаме врски и да се снаоѓаме на незаконски начин да стекнуваме пари бидејки мора од нешто да се живее, а кога од ферштина не може, тогаш ке мора да пробаме со неферштина. Едно мора да се избере. Па после ке излагаат криминалци,затајувачи на даноци, шверцери и сл. па како да не излегуваат, што друго да прават тие освен да шверцаат нешто, мора и тие да живеат некако, да имаат од некаде пари за удобен живот.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 01:57 ---
Za site koi ste zainteresirani Kemet ima objaveno konkurs na najdirabota,ke primaat elektrotehničari i inžineri,konkursot trae do 20 juni. Pa so sreka.
Поднесов пред некој ден, па ке видиме што ке испадне од тоа.
 
B

Borg_Drone

Гостин
А од кај знаете дека тој што склучил договор на две години дека му нудат само триста евра плата?
Што ако лаже? Што ако го кажал тоа за да ги откачи пријателите; да не му досадуваат и за да не го завземат местото на неговиот роднина, брат и др.?
Прво не сте ни вработени таму а веќе одма коментирате.А и да се триста евра, за Македонија тоа е добро јас на пример земам двеста евра плата на местото каде што работам, сто евра плус да земам па тоа не е мала работа тука.Не зафркавајте, ова не е Франција па да бараш илјада евра плата.
Таква е реалноста, добро е што Македонија во време на економска криза која ја тресе Европа пак профитира некако од ова.
Ма да може многу повеќе од ова да се направи ама тоа е тоа.
Плус ако му е обезбеден превоз и јадење, па тоа е премија, чисти пари.Превоз сигурно е обезбеден од фабриката барем тоа сигурно е обезбедено....
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Па пробај да формираш фамилија со 300 евра плата да те видам?
Жена + две деца, градинка, школо, одмор еднаш во годината, телефон, комуналии, ситни поправки по дома, облека еднаш на две години, интернет, кирија...
И ќе ти отидат 600,700 евра додека си рекол "не сакам да живеам повеќе во Македонија"
...
Цитатов е random одбран, ништо лично.
На вест од ваков тип амбициозен човек ќе си рече „да пробам да влезам, обука во Германија, може дури сум таму ќе направам некој контакт, ќе испадне нешто. И ако не испадне обуката ми е гратис, искуството исто, па нека се полни CV-то до следната шанса.„
Мрзлив ама снаодлив ќе рече „а бе не е нешто, ама ај може ќе ме пратат во странство па ќе се оженам за некоја ќе дерам социјалното некое време. Може и газдата има немажена ќерка„.

Е останатите 90% Македонци ќе го речат истото што и ти. Аман човек, уште ни на оглас пријавен (да не збориме за примен) ти веќе знаеш и колку ќе биде тешко, и малку платено и ... Од три реда вест веќе формираше фамилија, испрати деца во градинка па во школо и пензија скоро ќе фатиш.
Значи не сакам да ја рекламирам компанијава или да солам памет дека се живее со триста евра (и јас мислам дека се малку). Поентата е да го смените начинот на размислување, не се вработуваш за да дочекаш пензија некаде, се вработуваш да не седиш џабе до следната шанса!
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Па пробај да формираш фамилија со 300 евра плата да те видам?
Жена + две деца, градинка, школо, одмор еднаш во годината, телефон, комуналии, ситни поправки по дома, облека еднаш на две години, интернет, кирија...
И ќе ти отидат 600,700 евра додека си рекол "не сакам да живеам повеќе во Македонија"
Во Македонија 80% од семејствата живеат со помалце од 500 евра.
Македонија не е само Скопје отидете во Виница, Делчево, Берово, Кочани, Крива Паланка, Кичево да видите таму како луѓето живеат.

Скопје и Скопјани(од Скопје сум :) ) се како тумор живеат од парите на сиромашните граѓани од другите градови.

Да не живеат Скопјани толку раскалашено и бескорисно не верувам дека луѓето од другите градови толку масовно ќе мигрираат.
Не знам дали знаете но да не е нашата дијаспора, Албанците по Германија, Австрија и Швајцарија, Кумановците во Ирак и Авганистан, 50 илјади бугарски пасошисти-
"ПРЕДАВНИЦИ", Американците, Канаѓаните, Австралици кои вбризгуваат 1 милјарда евра годишно во Македонската економија Скопје ќе изгледа толку толку бедно толку толку сиромашно, ќе биде како некоја напуштена Сибирска прерија, ќе нема човек потежок од 70 кг.

И како крем од пролив на цела оваа рашомонијада медиумите се преплавени од кабаре проститутки кои го хранат народот со гомна за возврат на некаков материјален бенефит.
Го гледате тој кромањонот Милојко и живеете во некаков имагинарен свет каде за успех се смета плата од 200 евра, не сте ни свесни во каква каша сте?
Милојко е кримос со досие, човекот има украдено над 100 илјади евра од свои сограѓани- Антички Македонци.
Парите што им ги должи уште ги нема вратено.

Ех МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНЦИ(@LION демек Лав?) удрете ја малце црпката бандити како Миленко, Латас, Симитџијата и Мирка кои заработуваат како 100 работници во Охис да ве манипулираат, како сте могли тако ниско пасти?

Се расплинив малце повеќе, али во основа тоа е поентата... Македонија освен ако не направи некакво ЧУДО, некаков СИЛЕН РЕЗ за не повеќе од 5 до 10 години ќе стане протекторат.
А ако тоа ви е филм ондак терајте го, и обавезно учете АЛБАНСКИ, СРПСКИ, БУГАРСКИ, ГРЧКИ во зависност од тоа во кој географски дел од Македонија живеете.
Пошто ќе ви треба за во НОВАТА МАТИЧНА ДРЖАВА.

Поздрав.

Само да се зборело, а да не се излегло подалеку од Београд.

Во Германија минималната плата тнр. БАЗА е 600 евра месечно и за неа не се плаќа персонален данок на доход и придонеси. Полно луѓе ја земаат таа плата и обично сите жени кои работат пола работно време во Германија имаат таква плата. 600 евра е и кирија за двособен стан во голем град во Германија. Инженери, економисти, правници, технолози и други интелектуалци во просек земаат 1500 евра плата месечно, од тоа треба да платат додатно здравствено и пензиско осигурување од мин. 150 евра па нагоре, а на крај на фискалната година си плаќаш самиот и 15% данок на примањата 7200-15000 евра годишно, 25% данок на 15000-25000 еур годишно и над 25000 евра уште поголем данок. Кога ќе се види, нето платите на запад не се вистински нето плати како кај нас. Цените на храната во Германија главно се 200-300% поскапи од нашите, како и кириите (скоро сите млади живеат под кирија зошто не можат да си дозволат обичен стан од 200,000-300,000 евра) освен некое овошје како мандарини, киви итн. кои имаат исти цени како и кај нас Кога ќе се земе, просечниот Германец со 1500 евра (вистинско нето 1000 евра) живее исто како што живее и просечниот Македонец со 300 евра месечно. Но перфектно е со германска плата и германска пензија стално да живееш во Македонија. Слушам Америка и нордиските земји имаат драстично поголеми примања од западна и централна Европа.

Македонија не може да престане да постои, зошто членка на ОН не може да се избрише и да изчезне, освен ако не ја сукцесира (наследи) друга нова држава.

Проблемот со економијата не е во Мирка, Латас, Јанско...туку проблемот е во тие што државните фирми ги опљачкаа и растурија, ја руинираја економски Македонија и оставија 200,000 Макеоднци на улица. Малку погледни си во твојот политички двор.
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.145
Само да се зборело, а да не се излегло подалеку од Београд.

Во Германија минималната плата тнр. БАЗА е 600 евра месечно и за неа не се плаќа персонален данок на доход и придонеси. Полно луѓе ја земаат таа плата и обично сите жени кои работат пола работно време во Германија имаат таква плата. 600 евра е и кирија за двособен стан во голем град во Германија. Инженери, економисти, правници, технолози и други интелектуалци во просек земаат 1500 евра плата месечно, од тоа треба да платат додатно здравствено и пензиско осигурување од мин. 150 евра па нагоре, а на крај на фискалната година си плаќаш самиот и 15% данок на примањата 7200-15000 евра годишно, 25% данок на 15000-25000 еур годишно и над 25000 евра уште поголем данок. Кога ќе се види, нето платите на запад не се вистински нето плати како кај нас. Цените на храната во Германија главно се 200-300% поскапи од нашите, како и кириите (скоро сите млади живеат под кирија зошто не можат да си дозволат обичен стан од 200,000-300,000 евра) освен некое овошје како мандарини, киви итн. кои имаат исти цени како и кај нас Кога ќе се земе, просечниот Германец со 1500 евра (вистинско нето 1000 евра) живее исто како што живее и просечниот Македонец со 300 евра месечно. Но перфектно е со германска плата и германска пензија стално да живееш во Македонија. Слушам Америка и нордиските земји имаат драстично поголеми примања од западна и централна Европа.

Македонија не може да престане да постои, зошто членка на ОН не може да се избрише и да изчезне, освен ако не ја сукцесира (наследи) друга нова држава.

Проблемот со економијата не е во Мирка, Латас, Јанско...туку проблемот е во тие што државните фирми ги опљачкаа и растурија, ја руинираја економски Македонија и оставија 200,000 Макеоднци на улица. Малку погледни си во твојот политички двор.
Ме изнасмеа, вака од сабалје, да не пукниш. :pos:
Кажи ми повеќе како живее просечен човек во З. Европа, те молам.Ти нормален ли си што зборуваш бре, летнати ли сте со паметот вие во МКД?!?!?!
Да ти кажам колку пари месечно прави една фамилија овде во З. Европа, има бабулето да ти се преврти.
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
А ти као си исфрустриран што не си завршил факултет, па сега ти смета некој што си го цени знаењето?


.
Јас дипломирав,ама сфатив дека е за џабе.Дипломирав со добар просек на добар факултет.
 
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Abe sto se zaebavate dali ke ste imale 300 evra ili 400 evra plata vo nekoja fabrika koja mozebi ke pocne so rabota za godina dena i vo koja golema e verojatnosta deka ke rabotat partiski vojnici i desetina inzinjeri.

Ako ste zavrsile masinski ili elektro fakultet ne se zaebavajte so Makedonija tuku direktno posle diplomiranje fatejte da si aplicirate za emigriranje vo Canada, AU ili NZ. Site inzinjeri se naogaat na lista na potrebni rabotnici vo ovie dve zemji i obicno procesot na emigriranje e nekade 9 meseci do godina dena. Samo vi treba poznavanje na angliski 80% i pari za aplikacija.

Ovde na zapad elektro ili masinski inzenjer zema pocetnicka plata od 3000$ mesecno i posle godina do dve raste do 8000$ mesecno. E pa sega vidite dali vi se isplati da rabotite za 300evra i toa ako imate sreka da najdete rabota vo struka so vrski, partiski ili neznam kakvi.

Toa e moeto mislenje.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ме изнасмеа, вака од сабалје, да не пукниш. :pos:
Кажи ми повеќе како живее просечен човек во З. Европа, те молам.Ти нормален ли си што зборуваш бре, летнати ли сте со паметот вие во МКД?!?!?!
Да ти кажам колку пари месечно прави една фамилија овде во З. Европа, има бабулето да ти се преврти.
Ima nekoj što zimaat ubava plata,ima i takvi i tamu što nema leb da jadat.Pečalbarite se vrakaat nazad,nema rabota i na zapad platite se katastrofalno padnati. Možebi e podobro za inžineri,ama na žalost znaenjeto pridobieno vo našive fakulteti e tapa,apsolutno nikakva praksa,diplomite ni se vredni na zapad kolku toalet papir.Vo Germanija pred zavodite za vrabotuvanje vrie slovaci,poljaci,rumuni,ukrainci itn se molat na kolena da dobijat rabota za 5 evra na saat ama nema. Lično sum videl so svoi oči.
Vo Slovenija slična slika samo za poslednive 2 godini izgubija 150.000 rabotni mesta. I zapadot tone polecka ama sigurno.
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 08:58 ---
Abe sto se zaebavate dali ke ste imale 300 evra ili 400 evra plata vo nekoja fabrika koja mozebi ke pocne so rabota za godina dena i vo koja golema e verojatnosta deka ke rabotat partiski vojnici i desetina inzinjeri.

Ako ste zavrsile masinski ili elektro fakultet ne se zaebavajte so Makedonija tuku direktno posle diplomiranje fatejte da si aplicirate za emigriranje vo Canada, AU ili NZ. Site inzinjeri se naogaat na lista na potrebni rabotnici vo ovie dve zemji i obicno procesot na emigriranje e nekade 9 meseci do godina dena. Samo vi treba poznavanje na angliski 80% i pari za aplikacija.

Ovde na zapad elektro ili masinski inzenjer zema pocetnicka plata od 3000$ mesecno i posle godina do dve raste do 8000$ mesecno. E pa sega vidite dali vi se isplati da rabotite za 300evra i toa ako imate sreka da najdete rabota vo struka so vrski, partiski ili neznam kakvi.

Toa e moeto mislenje.
Možebi vo Avstralija i Amerika da e podobra situacijata,Evropa e celata pred kolaps.
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ме изнасмеа, вака од сабалје, да не пукниш. :pos:
Кажи ми повеќе како живее просечен човек во З. Европа, те молам.Ти нормален ли си што зборуваш бре, летнати ли сте со паметот вие во МКД?!?!?!
Да ти кажам колку пари месечно прави една фамилија овде во З. Европа, има бабулето да ти се преврти.
Ај те молам просветли ме и кажи ми колку прави пари човекк во западна Европа, пошто јас вака сум многу неупатен.

И те молам кажи нашите Gasterbeitern колку ги плаќаат по Европа.
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 09:10 ---
Ovde na zapad elektro ili masinski inzenjer zema pocetnicka plata od 3000$ mesecno i posle godina do dve raste do 8000$ mesecno. E pa sega vidite dali vi se isplati da rabotite za 300evra i toa ako imate sreka da najdete rabota vo struka so vrski, partiski ili neznam kakvi.

Toa e moeto mislenje.
Штом спомнуваш долари, тоа не е во ЕУ.

Факт е дека во Америка подобро се заработува. Друго е Европа, каде само платите во Скандинавија и мислам УК се добри.
Германците инженери емигрираат во САД, затоа Германија бара инженери од источна Европа.
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
.

Ako ste zavrsile masinski ili elektro fakultet ne se zaebavajte so Makedonija tuku direktno posle diplomiranje fatejte da si aplicirate za emigriranje vo Canada, AU ili NZ. Site inzinjeri se naogaat na lista na potrebni rabotnici vo ovie dve zemji i obicno procesot na emigriranje e nekade 9 meseci do godina dena. Samo vi treba poznavanje na angliski 80% i pari za aplikacija.
Аха, еве само да однесат лековите на тетка им и тргнуваат. Лаву, овде имаш еден куп форумџии кои „само што не тргнале„. Прво им сметаше Тито, па не можеле пошто немале визи, па сега не требаат визи ама немале ни работна дозвола или нема „кој да ги повлече„... Углавном 20-годишните се сега 50-годишни и уште се спремаат да тргнат
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 10:38 ---
Ме изнасмеа, вака од сабалје, да не пукниш. :pos:
Кажи ми повеќе како живее просечен човек во З. Европа, те молам.Ти нормален ли си што зборуваш бре, летнати ли сте со паметот вие во МКД?!?!?!
Да ти кажам колку пари месечно прави една фамилија овде во З. Европа, има бабулето да ти се преврти.
Ајдее, гарант имаат и телевизор во боја со даљинско. Што ги сакам ваквите што пишуваат во стилот „знаете ли вие бе... не знам и јас ама ќе ви солам памет„.
Ајде мајсторе, летнати сме и не знаеме. Кажи просечна плата (земја по твој избор), колку е киријата, колку кошта јавниот превоз неделно, колку се цигарите и колку е нормален оброк. Тоа се 5 цифри, другото сами ќе си го израчунаме. Фала.
 
Член од
8 јули 2017
Мислења
28
Поени од реакции
1
Некој искуство за Кемет?
Автоматски споено мислење:

Некој искуство за Кемет?
Автоматски споено мислење:

Некој искуство за Кемет?
Автоматски споено мислење:

Некој искуство за Кемет?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom