Келнерите низ локалите

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Никој нема право да се однесува кон никого како стока. Но, во темава дискутираме за келнерите кои се однесуваат како стока, нели? :)

Tогаш, нека се потрудат и мене да не ми го усеруваат денот, затоа што во кафич/кафана одам да се олабавам, а не да се напнам поради некој серко на кој му бил посран денот.

Не ме интересираат нивните приватни проблеми. Како што ни клиентите со кои што работам не ги интересира какви приватни проблеми имам јас. Услугата мора да е беспрекорна. Штом си дошол на работа, приватните проблеми остави си ги дома. Кога ќе дојдам на работа, без разлика колку ми бил посран денот, никогаш не сум си дозволил да им го посерам денот и на моите вработени, или недај боже на клиентите.
Па да , али прочитав 2000 глупости на темава па решив да застанам у одбрана на келнерите/ките пошо ми се лоши од распрдени створења шо цел живот се навикнати на мазење и се им смета ;)

е сега одиш да се олабавиш во кафич - тука сметам дека сите се согласуваме :D
Ама дали ке ти смени нешто у расположени доколку келнерот не ти се насмее или не ти направи 2 збора муабет или не те служи (у 90% од случаите не те служи зашто има 2000 други нарачки ...тие 10% кај шо глуми курназ кој го ЕБЕ и ја би го хејтал) Има фаци што нејкат келнерот уопште да ги погледне а не пак да им збори зашто се сметаат дека се паднати од друга планета и дека се т.н божества.

+сметам дека не е фер да се споредуваш ти (како газда) и односот на твоите клиенти спрема тебе и односот на клиентите спрема келнерот =)

Прво зашто у твојот случај ти го зимаш поголемиот дел од колачот , а во неговиот - тој ги зима трошките :)) (ако останат)

Член од
3 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Neznam sto se slucuva samo sakav da generaliziram deka sekade se slucuva a ne da gi opravdam. Normalno e deka koga ke poracam kafe sakam da uzivam i da odmoram a ne od uslugata da mi se odpie i kafeto i se.
Solucija- BEDZ so ime na kelner forma za zalbi i pofalbi pa pisi fino lepo koj kako se ponasal najdobriot nagrada najlosiot kazna da vidis kako posle ke se ponasaat kako sto treba.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.662
Поени од реакции
34.109
нејќам мене никој да ми се клања или да ми бацува нозе, само сакам да има пријателски однос.
И ајде бе драга, кажи ми што ќе ти смени ако има/нема пријателски однос?
Чек бе, преку кур ми е денов, дај да седнам на кафе, келнерот да ми е фин и да ми се смешка за да ми е ок.

Значи келнерот може да биде Клинт Иствуд нервозна фаца и кафето од шанк да ми го фрла на маса, неможе да ми влијае на расположението т.е напнува се додека кафето ми е на маса за 10 минути. Келнер да ми расипал денот... Као некој битен фактор е.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Чек бе, преку кур ми е денов, дај да седнам на кафе, келнерот да ми е фин и да ми се смешка за да ми е ок.

Значи келнерот може да биде Клинт Иствуд нервозна фаца и кафето од шанк да ми го фрла на маса, неможе да ми влијае на расположението т.е напнува се додека кафето ми е на маса за 10 минути. Келнер да ми расипал денот... Као некој битен фактор е.
Абе сепак знае да те изнервира и после саат време да си шутираш камчиња по патот или да пушташ метал на слушалки коа си идеш накај дома. Плус кафето ако не е кафе, туку вода од измиени нозе на црнкиња на некоја фарма за тутун - нервоза плус. Не доволно да ти го заебе денот но ако ти е заебан - уште повеќе може да ти го усере.

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
Абе сепак знае да те изнервира и после саат време да си шутираш камчиња по патот или да пушташ метал на слушалки коа си идеш накај дома. Плус кафето ако не е кафе, туку вода од измиени нозе на црнкиња на некоја фарма за тутун - нервоза плус. Не доволно да ти го заебе денот но ако ти е заебан - уште повеќе може да ти го усере.
шо може келнерот да напраи ако газдата му наложил да штеди на кафе???
не знам дали имаш работено на кафемат, ама ако сакаш добро кафе треба повеќе кафе да стаиш, а ако стаиш газдата одма те сумља дека крадеш... мислиш ја не сум сакала некогаш мерак кафе да напраам... ама коа си лимитиран у услугата тоа е! :cenzura:
ај бе не ме зезајте дека еден келнер може да ви го изремети цел ден....
крај и краева за кафе и муабет идете вие у кафич или за келнерите да видите какви се и дали се расположени???

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
шо може келнерот да напраи ако газдата му наложил да штеди на кафе???
ај бе не ме зезајте дека еден келнер може да ви го изремети цел ден....
крај и краева за кафе и муабет идете вие у кафич или за келнерите да видите какви се и дали се расположени???
Абе јас би идел у кафич да видам колку се сексуално расположени келнерките али тоа е друг муабет.

Тоа со густината на кафето го кажав како додаток за лош ден плус тоа што келнерот може да ја зголеми нервозата со понашањето на бармен од некој филм на Тарантино.

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
Абе јас би идел у кафич да видам колку се сексуално расположени келнерките али тоа е друг муабет.

Тоа со густината на кафето го кажав како додаток за лош ден плус тоа што келнерот може да ја зголеми нервозата со понашањето на бармен од некој филм на Тарантино.
верувај ми дека нема таков некој што не сака да биде запаметен како добар работник... секој знае дека ако љубезно се испонашаш, муштеријата повторно ќе се врати... ама некогаш не можеш и двете страни да ги задоволиш...ако ја не му работам работата на газдата како што ми наложил, мислиш дека ќе ме држи на работа уште???
има кафичи по скопјево на кој се пази и до кесичка чај и коцка шеќер.... демек ќе ги ошуриш....
не терал еден идиот со кафе за една шоља да праиме две кафиња... шо да му напраам бе???

P.S. Жалното е што ова со газда- вработен се случува не само во кафичите туку и по продавници и слично.... На крајот па си викаш јбг, како сака ќе го праам кафево, и така за 300 денари шо ќе се нервирам ја....

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.662
Поени од реакции
34.109
pos pos pos pos.. you get the idea, curse you kaygana 3.0

Значи јака логика еи. Као криви се ако се изнервирани. Криви се ако сте изнервирани.
Не смеат да се изнервирани као еј, ќе ми расипат денот ( :O ) и као изнервиран сум, ќе ме трпат, келнери се, ќе ми носат коцка лед на секои 10тина мин за да не ме доизнервират?

Јас сакам кафе на масата, друго не ме тангира воопшто. Ако сака келнерот нека е емо што плаче дека му изгубила партијата на избори.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Па да , али прочитав 2000 глупости на темава па решив да застанам у одбрана на келнерите/ките пошо ми се лоши од распрдени створења шо цел живот се навикнати на мазење и се им смета ;)

е сега одиш да се олабавиш во кафич - тука сметам дека сите се согласуваме :D
Ама дали ке ти смени нешто у расположени доколку келнерот не ти се насмее или не ти направи 2 збора муабет или не те служи (у 90% од случаите не те служи зашто има 2000 други нарачки ...тие 10% кај шо глуми курназ кој го ЕБЕ и ја би го хејтал) Има фаци што нејкат келнерот уопште да ги погледне а не пак да им збори зашто се сметаат дека се паднати од друга планета и дека се т.н божества.

+сметам дека не е фер да се споредуваш ти (како газда) и односот на твоите клиенти спрема тебе и односот на клиентите спрема келнерот =)

Прво зашто у твојот случај ти го зимаш поголемиот дел од колачот , а во неговиот - тој ги зима трошките :)) (ако останат)
Друже, не барам да ми се смее, ниту да ме забавува, барам само коректна услуга. Доколку сум нарачал месо, а не ми донел сол или леб или прибор, и му кажам да ми донесе, па чекам чекам, па уште 5 пати му кажувам да ми донесе, па чекам 20 минути да ми донесе за да почнам да јадам, а за тоа време месото се олади и се направи ѓон. И куп други вакви примери.

Сметам дека додека некој размислува „Ахааа, мене како вработен ми ги дава трошките, а тој го зема поголемиот дел од колачот“ од него добар работник и професионалец никогаш нема да биде.

Ако некој учествува со финансиски средства како влог во бизнис, со знаење/умеење, а секојдневно е вклучен во активности како планирање, организирање, раководење и контролирање, се додека им го бере гајлето на сите вработени првенствено да имаат работа - а потоа и редовно да земаат плата на секој први - има легитимно право да го зема поголемиот дел од колачот - ако воопшто остане нешто од колачот, кој може да се срони во трошки, а сите трошки да отидат за вработените Кога не би било така, зошто некој би стартувал бизнис?

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
Ако некој учествува со финансиски средства како влог во бизнис, со знаење/умеење, а секојдневно е вклучен во активности како планирање, организирање, раководење и контролирање, се додека им го бере гајлето на сите вработени првенствено да имаат работа - а потоа и редовно да земаат плата на секој први - има легитимно право да го зема поголемиот дел од колачот - ако воопшто остане нешто од колачот, кој може да се срони во трошки, а сите трошки да отидат за вработените Кога не би било така, зошто некој би стартувал бизнис?
Бизнис не е да уложам 1 000 евра на некоја дупка, да најдам два грева што ќе ми чистат шанкерисуваат у исто време ќе бидат и добри љубезни културни и НАСМЕАНИ келнери, ќе ги плаќам по 300 ден за све, а ја ќе го јадам шлагот, ќе им се дерам и сл..... Така и баба ми може да биде газда....
Среќен работник е добар работник!!!
Денес газдите се ѓубриња невидени, па затоа и се водам по старата: Колку пари - толку музика!

proud_89

Legenden sterben nie!
Член од
17 јануари 2011
Мислења
147
Поени од реакции
87
Само шеф на смена му е мајката!
Се согласувам со сите што имате напишано, али ете ако веќе ја работиш таа работа, сработија професионално! На работно место никој нема да те праша за лични или домашни проблеми!
Кај нас е гадно, ете конкретно во Охрид, од искуство зборувам, сум работел на шанк, сум ги гледал колегита како работат. Стварно за една мизерна дневница од 400/500 денари, глумиш лубезност и се тоа, али такви арогантни муштерии послужуваш тоа е... и не само тоа.... не е нормално еден келнер во толкава гужва среде Јули/Авугуст месец да држи 20 маси во преполн кафич. Тоа ти е алчност на газдите...срамота! Колку ќар прават газдите а вработени верувајте ја имаат истата дневница како и вон/сезона...

Сепак ако зборуваме за нормални и оптимални услови, колкава нека е дневницата, ако си прифатил да работиш, работи професионално! подобро е и за келнерот и за муштеријата да бидат насмеани и лубезни. Ако некој муштерија глуми арогантност, ондак шанкерот по наредба на келнерот ја презема ситуацијата во свои раце :) а тоа е мн лошо...верувајте :)

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не реков дека е мој, туку дека е твој проблем. Читај подобро ;)
Друга работа. Не генерализирам јас. Цела тема што си ја поставил ти е на база на генеразлизација, а јас сум нејзин најголем противник. Така да, ја овде се повлекувам. Бујрум, продолжете со класично предвидливиот муабет.
Не генерализирам. Само коментирам за келнерите кои немаат соодветен однос. А ти рече дека треба сите да престанеме да се понашаме како што се понашаме.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.285
Поени од реакции
30.608
Бизнис не е да уложам 1 000 евра на некоја дупка, да најдам два грева што ќе ми чистат шанкерисуваат у исто време ќе бидат и добри љубезни културни и НАСМЕАНИ келнери, ќе ги плаќам по 300 ден за све, а ја ќе го јадам шлагот, ќе им се дерам и сл..... Така и баба ми може да биде газда....
Среќен работник е добар работник!!!
Денес газдите се ѓубриња невидени, па затоа и се водам по старата: Колку пари - толку музика!
Не ја плаќам "музиката" со ионака големата цена?
Бизнис во угостителство е да парираш на конкуренцијата со услугите.
Успешен бизнисмен е оној каде "сите чекаат на ред" да стасаат до неговите производи и услуги.
А успешен бизнисмен е и паметен бизнисмен шо не вработува секаков кадар, туку квалификуван кадар.
Така да, нормално е да очекуваме квалитетен кадар кој ќе не услужи достојно.
Они се нафатиле на тоа, треба професионално да си ја вршат работата, да бидат учтиви.
.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238

Ако нивниот однос не ти мења, тогаш претпоставувам и не бираш такси кола во која ќе влезеш.
Пошо нали, битно ти е само да стигнеш, а кешот е ист.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.662
Поени од реакции
34.109
Ако нивниот однос не ти мења, тогаш претпоставувам и не бираш такси кола во која ќе влезеш.
Пошо нали, битно ти е само да стигнеш, а кешот е ист.
omg не се соласуваш.. не сум ти следбеник веќе, овај философија, овај следач!

Па да, барем неколку пати кога сум бил во скопyeah да, не сум бирал кола. Дури со две врати се имам возено, каде шоферот мора да стане за да влезеш, ама ќе ми речеш хејтам. Ми дошол и таков келнер кој не е достоен за работата пошо не ја врши од љубов, јас пак си го испив кафето, пак си направив муабет со друштво, пак ми продолжи животот. Ова као, парите ионака ги даваш, уживај во малите нешта/задоволства? Не ве капирам.

Јас од келнер сакам: -Здраво.
Здраво, сок.

10мин, *стига сокот*. Го пијам.

Вие тоа што го посакувате мене ми е деградирачко, не се осеќам убаво кога ми иде келнер здраво што ќе се напиете ово оно, уште неседнат носи сокот, го отвара ми полни пола чаша и слично. Мада вака преферираат веќе сите газди. Овде ретко иам налетено на изнервирани од билокојапричина. Иако работат за 300 денари, во неколку кафичи низ центар и се посрани од работа, кафето е 40, сокот 50, пивата/криглите 70 и обично нема бакшиш. Келнер еи..

Kajgana Shop

На врв Bottom