Ченто да даде линк до целата книга. Нели такви се правилата на форумот.
Правилата на подфорумов за историја, со посебен акцент на бугарските тролови како тебе, се дека за секој цитат без разлика дали е напишан или пренесен преку скен и сл. тој што го постира треба да даде точен извор: автор, наслов, публикација, година на издавање, и страница.
Ако цитираната содржина ја има на интернет, може и треба да се достави линк до неа.
Јас точно сум посочил од каде се извадени цитатите што ве вознемирија на темава.
Цитатите се на Павел Шатев и се извадени од Том 1 т.е. од „Историја на Македонија“ од 9-томната збирка негови записи што беше објавена под наслов „Пишаната оставина на Павел Шатев“, а на крајот на декември минатата година имаше промоција.
На секој од исечоците има број на страниците од каде се земени.
Божемните "дилеми" што ги имате околу веродостојноста на напишаното од Шатев ќе си ги решавате со издавачите, Државен Архив на Република Македонија (ДАРМ) и Македоника Литера.
Ракописите на Павел Шатев, на повеќе од 4000 страници, од страна на ќерката Милка во неколку наврати му се предадени на македонскиот новинар Предраг Димитровски, којшто во својот предговор на изданието јасно го кажува тоа:
"-
Оригиналните ракописи и се што имам од татко ми сакам да биде во Македонија. Со оваа помисла сум обземена, не можам навечер да спијам и верувајте ми, тоа ми е поголем товар од годините што ги носам.
Со овие зборови, во јануари 2012 ме пречека во Загреб, Република Хрватска во својот дом, Милка Шатева, ќерка и единствениот директен жив наследник на гемиџијата и истакнат македонски револуционер, првиот министер за правосудство на повоена Македонија, Павел Шатев.
...
...во форма на микроилм ми ги даде сите необјавени ракописи на нејзиниот татко Павел Шатев.
"Земете ги и во Македонија конечно да се дознае вистината за мојот татко", ми порача тогаш таа."
Павел Шатев "Историја на Македонија (Материјали)", Том 1, Скопје, 2012, стр.5
Во функција на редактор на изданието свој предговор во него има и д-р Зоран Тодоровски. Во него тој кажува:
"Зборникот претставува прв том од необјавените ракописни материјали на Павел Шатев.
...
Текстовите се изворно пренесени, а интервениравме со белешки (фусноти), таму каде што сметавме дека е потребно соодветно прецизирање и објаснување."
Павел Шатев "Историја на Македонија (Материјали)", Том 1, Скопје, 2012, стр.23
Во изданието е објавен и краткиот предговор којшто го напишал самиот Павел Шатев:
Значи нема никаква потреба од глупаво бугарско тролање, туку собирање малку храброст да се соочите со напишаново од Павел Шатев.
.