Квалитетот на водата што ја пиеме

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Дали некогаш сте се запрашале каква вода пиете?
Дали и колку е квалитетна и здрава водата што ја пиеме од чешма?
Дали фалишираната вода е подобра од таа од чешмите?

Јас од чешма ретко пијам вода, зошто според мене не е чиста некако. А и ми создавала проблеми во некои случаеви.

Што мислите вие?

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дневно пијам по 3 литри вода,така да не ми се исплаќа да пијам купечка тоа ти е 60 денари секој ден...Затоа мајка ми како нутриционист ми предложи да си зовирам вода во лонец да се излади и да си пијам зовриена :D

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Дневно пијам по 3 литри вода,така да не ми се исплаќа да пијам купечка тоа ти е 60 денари секој ден...Затоа мајка ми како нутриционист ми предложи да си зовирам вода во лонец да се излади и да си пијам зовриена :D
Ги убива бактериите така. Паметна работа.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ги убива бактериите така. Паметна работа.
Па изгледа тоа е,и разложува некои материи кои формираат песоци и камења на бубрезите...затоа најисплатливо е тоа да се прави :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Да, ама сметај па дека струја трошиш секој ден за загревање на водата...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Ајдееее, доста више со вакви муабети водата ваква водата таква, црви имала , нечиста била бла бла бла.. Барем до сега никој не умрел :cenzura: Јас си пијам од чешма и е многу подобра од ,,купечкава''. Впрочем имаме една од најквалитетни води у Европа... така да кој има од вишок нека си пие флаширана :D

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
водата наша е со одличен квалитет
ретко кој може со таква да сe пофали
пијте си ја слободно
многу соседи можат само да ни позавидат;)
зарем мислите дека флашираната е поинаква или подобра?!
штом во Англија успеале да прават превари и да ја флашираат водата од чешма па да ја продаваат по маркети барабар со евијан и перије- не се надевајте дека во МК купувате нешто поразличито
штом го најдам линкот со мучките на британците ќе го постирам :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Кај мене па секое сабајле песок има во водата, кога мијам заби ми доаѓа како да имам паста со гранули :D

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Се прават доста превари со флашираните води. Само пари да земат. Добра вода од чешма имаме, но во планинските предели. Кај што има извори...овде во Скопје не, или во Битола, Куманово.....

Сите знаете дека пиете лоша вода и пак си викате добра е.... :facepalm:

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Водата е супер. Од азбестни цевки кои придонесуваат до повеке витамини. Понекогаш водата мириса на железо, понекогаш на хлор, некогаш на земја така да никогаш не ти е досадно, секој ден, различна арома. А за да не ни се досади бојата, некогаш е бела како млеко.
Во Валандово, дел од водата ни е од Моноспитовското блато, а другиот дел се влече од подземните води, под валандовското поле, така да сигурно водата ни е збогатена со пестициди и минерали од ѓубривата од полето.
Отидов да се напијам една комуналка.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Вагав, рачунав, читав по интернетов многу, и дојдов до заклучок дека најбоље решение е филтрирање со филтер-бокал. Најбољи се Брита и рускине Камфор (мислам така се викаа).
Најлошо решение е тоа кое го упражњавав пред да почнам со филтер, а тоа е флаширана у пластика. Полошо од пластика е чешма (но само за градови што имаат лоша вода од чешма).

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.526
Поени од реакции
22.178
Зависит каде си и од каде ја црпат водата за вчешма и зависит нормално од цефките. За џабе ако е водата квалитетна штом цефките се азбестни или стари на пример, значи не само во водоводот туку и во куќите зградите. И често, посебно на лето, се случува водата да биде бела и да мириса, највероватно додаток на хлор. Ја не пребирам ама ако имам избор преферирам флаширана пошто поубава ми е газирана вода, што знам навикнат сум. Иначе по мое селските чешми каде што тече водата директно од извор/планина ми се најубај ама нели не сум секој ден во можност на село да пијам ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom